Til innholdet
Årsresultater 2024

Havbruk

FoU-innsatsen på havbruk er både bred og omfattende. I 2024 var den organisert på fire områder: Fiskehelse og fiskevelferd, Produksjonsbiologi og teknologi, Produktkvalitet og prosessering og Bærekraftig havbruk. 

Det er levert viktig ny kunnskap og resultater innen alle områder i 2024, og nedenfor finner du kortfattet beskrevet innsats og resultater, med linker til de konkrete prosjektene.

Kategori modul
Årsresultater 2024

Fiskehelse og fiskevelferd

Utvalgte resultater og hendelser

Mørke flekker i laksefilet

Et gjennombrudd i forskningen på mørke flekker i laksefilet viste at mørke flekker oppstår som følge av skader på fettcellene i laksemuskulaturen. Dette baner vei for uttesting av konkrete tiltak mot slike flekker, noe som skal dokumenteres i et nytt prosjekt med oppstart i 2025.

Trykkfallindusert gassboblesyke

Forslag til prinsipper for endret brønnbåtdesign eller operasjonelle tiltak for å imøtegå utfordringer med trykkfallindusert gassboblesyke er identifisert.

Markør for smoltstatus

Det er fremskaffet kunnskap som kan lede utvikling av en ny lovende markør for synkron smoltifisering og smoltstatus.

Underkategori modul

Fiskehelse

Tekst modul

Smoltkvalitet

Produksjonsbetingelser for best mulig smoltkvalitet er et viktig satsingsområde for FHF. Ny kunnskap fra prosjekt 901589, som ble avsluttet i 2024, har bekreftet funn fra tidligere prosjekter. Disse viser at lysstyring med en vinterfotoperiode synkroniserer bedre smoltutvikling og reduserer dødeligheten tidlig i sjøfasen sammenlignet med produksjon under konstant lys. Det ble også vist at den mest brukte molekylære markøren for smoltstatus i dag ikke gir den beste predikasjonen for tidlig død i sjøfasen. I tillegg ble det identifisert en ny, lovende markør for synkron smoltifisering, som skal følges opp i et nytt prosjekt. Denne markøren har potensial til å brukes for genetisk seleksjon eller påvisning av smoltstatus. Dette kan bli et viktig bidrag til forbedret smoltkvalitet, styrket prestasjon og økt overlevelse i sjø.

Tekst modul

Epigenetiske effekter av stamfiskproduksjon

FHF har hatt en langsiktig satsing på FoU-området robust fisk. I 2024 ble prosjekt 901923 igangsatt for å fremskaffe ny kunnskap om epigenetiske effekter i lakseoppdrett. Produksjonsbetingelser for stamfisk vil trolig påvirke egenskapene til neste generasjon smolt. For eksempel må stamfisken, på lik linje med matfisk, håndteres i forbindelse med avlusing og andre driftsoperasjoner. Dette er selvsagt en stressbelastning, men effektene av håndtering og forhøyet stress på rognkvalitet og epigenetikk er fortsatt ukjente.

Bilde modul
Foto: Bård Gudim
FHF MG 7737 Kred BG
Tekst modul

Lysregimer og lyskvalitet i oppdrett

I 2024 ble prosjekt 901962 initiert for å gjennomføre en vitenskapelig og erfaringsbasert kunnskapsevaluering av effektene av lys, lyskvalitet og lysregulering på fisken gjennom hele produksjonsløpet – fra stamfisk til slakteklar laks og regnbueørret. Studien skal resultere i et oppslagsverk eller en håndbok som beskriver beste praksis for lysbruk, med mål om å sikre best mulig helse og prestasjon for oppdrettsfisken.

Tekst modul

Nefrokalsinose og HSS

I 2024 er det utviklet ny kunnskap om utbredelsen av nefrokalsinose (NK) og hemorragisk smoltsyndrom (HSS) i norsk settefiskproduksjon av laks, samt om vannmiljøets betydning for utviklingen av disse tilstandene (901588). Blant annet ble det avdekket at NK og HSS framstår som separate sykdomstilstander som til en viss grad forekommer parallelt, og ha delvis overlappende årsaksfaktorer. Det ble ikke funnet bevis for at HSS er en forløper for utvikling av mineralutfellinger og NK.

I kontrollerte forsøk med laks under smoltifisering ble det funnet en klar sammenheng mellom eksponering for høye nivåer av CO2 og utvikling av NK. Kunnskapen må ses i sammenheng med tidligere resultater fra prosjekt 901587, og vil samlet sett danne grunnlag for tiltak som kan forebygge og redusere forekomsten av disse tilstandene i norske settefiskanlegg.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: MSD Animal Health

Vaksinekandidat mot sår

Sårsykdom er en stor utfordring med mye pågående FoU-aktivitet. Prosjekt 901655, som leverte resultater i 2024, har utviklet rekombinante proteiner fra bakterien T. finnmarkense og vist at disse kan brukes som vaksine, og gi signifikant beskyttelse mot sykdommen tenacibaculose i et eksperimentelt smitteforsøk. Det er inngått samarbeid med vaksineleverandør for å vurdere muligheten for kommersialisering av en ny vaksine mot sårsykdom basert på dette arbeidet.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Eivind Senneset/Havforskningsinstituttet

Nye sykdomstrusler

Som følge av økende utfordringer med sykdomstruslene parvicapsulose og bakteriell nyresyke (BKD) ble det i 2024 igangsatt to nye prosjekter for å være i forkant med utvikling av forebyggende tiltak mot smitte og tap. Det enes prosjektet (901955) vil basere seg på nylige funn om mellomverten til parasitten parvicapsula for å utvikle strategier for forebygging. Det andre prosjektet (901942) vil utvikle et rammeverk for effektive biosikkerhetstiltak som hindrer smitteoverføring av BKD.

Tekst modul

Erfaringsdeling om virussykdommer

TriNation (901715) er en viktig møtearena hvor akademia, næringen og forvaltningen fra Norge, Skottland, Irland og andre lakseproduserende land utveksler kunnskap og erfaringer om de viktigste virussykdommene på laks og ørret. FHF finansierer drift av sekretariatet, og i 2024 ble TriNation-møtet avholdt i Bergen. Disse møtene gir et godt grunnlag for å vurdere kunnskapsbehov som bør dekkes, slik at næringen kan utvikle verktøy og tiltak for å forebygge disse sykdommene.

Pankreassykdom anses ikke lenger som et stort problem, mens CMS fortsetter å gi økende utfordringer for næringen. Flere faktorer ser ut til å ha betydning, blant annet at CMS kan bli overført og introdusert til flere regioner gjennom fiske­transport. Antall påvisninger av HSMB har økt noe i Norge, mens det i Skottland og Irland nesten ikke ble påvist tilfeller i 2024. Erfaringene fra disse landene kan være nyttige for å utarbeide tiltak som kan bidra til å redusere forekomsten av HSMB i Norge.

Tekst modul

Tiltak mot mørke flekker

I 2024 kom det et gjennombrudd i forskningen på mørke flekker i laksefilet (901501). Her ble det vist at mørke flekker oppstår som følge av skader på fettcellene i laksemuskulaturen. Tilstanden beskrives som fettnekrose og er identisk med en kjent patologisk tilstand i fettvev hos mennesker. Fettnekrose innebærer at fettcellene i vevet dør, noe som fører til en kronisk betennelse. Nekrosene vil tiltrekke seg reparerende immunceller som også inneholder melanin – en beskyttende antioksidant som gir den mørke fargen til flekkene. Utløsende årsak til dannelsen av slike fettnekroser er fortsatt ikke fastslått, men det er grunn til å anta at flere faktorer kan spille en rolle. For å kunne identifisere konkrete tiltak for å eliminere eller redusere flekkene, ble det lyst ut midler til å teste sannsynlige produksjonsrelaterte årsaksfaktorer i kommersiell skala, basert på de nyeste funnene om rotårsaken. Et nytt prosjekt starter i 2025 for å identifisere slike tiltak.

Bilde modul
Foto: Sjømat Norge/Ingun Mæhlum
Laksefilet 12 3716019 Foto Sjomat Norge Ingun Mæhlum
Underkategori modul

Lakselus

Tekst modul

Spredning og oppsamling av lus

At laks faller av under trengning og avlusning kan være en utfordring. Prosjekt 901782 LiceDeteched ble avsluttet i 2024 og har dokumentert hvor mange levedyktige lus som slipper laks under trenging, der skottelus har lettere for å slippe enn lakselus. Indirekte infeksjoner med lakselus eller resmitte kan skje, men er sjeldne – dette er derimot vanligere for skottelus. I et annet prosjekt (901450), som også ble avsluttet i 2024, ble det jobbet med å utvikle en ny, skånsom og effektiv metode for avlusning av laks, samtidig som lakselusen samles opp.

Tekst modul

Strategier for lusekontroll

Å utvikle ulike strategier for å kontrollere lakselus er også viktig. Prosjekt 901650 Lusekontroll ble avsluttet i 2024 og har utviklet et Lusestrategispill – et simuleringsverktøy for å teste ulike strategier og formidle kunnskap om lusekontroll. Effekten av ulike kontrolltiltak ble tallfestet gjennom simuleringene.

Bilde modul
Foto: Lars Are Hamre/HI
HI 013606 Lars Are Hamre
Tekst modul

Evaluering av avlusningsmetoder

Prosjekt 901688 SAMLUS leverte resultater i 2024. Her ble ulike ikke-medikamentelle avlusningsmetoder evaluert med fokus på avlusningseffekt, fiskevelferd, smittepotensiale etter behandling og sammenheng med forebyggende tiltak. Ikke-medikamentelle behandlinger har jevnt over god avlusningseffekt. I 2024 utviklet prosjekt 901649 TermVel objektiv dokumentasjon av kritiske faktorer for laks ved termisk behandling.

Tekst modul

Bruk av legemidler

I prosjekt 901691 ble miljørisikoen for legemidler mot lakselus og skottelus vurdert og sammenlignet mellom fôr med positiv oppdrift og synkefôr. Bruk av flytefôr for å redusere miljøbelastning kan fungere i praksis og kan være særlig interessant for anlegg som ønsker å samle opp fôrspill.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Nina Sandlund/HI

Rensefisk

Bruken av rensefisk har de siste årene avtatt. FHF har finansiert flere prosjekter for å gi konkrete anbefalinger om hvordan velferd og effektivitet kan forbedres. Prosjektet 901693 STRATEGI har gitt næringen en håndbok for oppfølging av ernæringsstatus hos rognkjeks i merd og tilpasning av fôringsstrategier.

Tekstkolonne med bilde modul

Lusens opphav

Prosjektet 901859 SPORLUS ble avsluttet i 2024 og har utviklet en metodikk for sporing av opphav for enkeltlarver av lus. Dette kan gi viktig innsikt i smitteveier og hvor lusa stammer fra. Resultater fra prosjektet viser at det faktisk er mulig å analysere om en luselarve kommer fra en oppdrettsfisk eller villfisk.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Marit Hommedal/Scanpix

Luseregistrering og -telling

Med fokus på nye driftsformer og redusert håndtering av laks blir automatisk luseregistrering stadig viktigere. Prosjektet 901881 AutoSop utviklet i 2024 en operasjonsprosedyre for å sammenlikne manuell lusetelling med gjennomsnittet beregnet av et automatisert lusetellingssystem. Et annet prosjekt, 901882 TELLUS, har utviklet ny kunnskap om bildebasert automatisk luseregistrering og hvilke ytre faktorer som påvirker denne.

Tekst modul

Dokumentasjon av forebyggingstiltak

FHF har økt fokus på forebyggende strategier og dokumentasjon av forebyggende teknologier. I 2024 ble det igangsatt en rekke prosjekter for å dokumentere teknologier og løsninger. Prosjekt ContrlLaser (901985) skal utvikle kunnskap om avlusningseffekten av luselasere, hvilke parametere som påvirker effekten, samt dokumentere innvirkningen på laksens velferd. Prosjekt LUSEFELLE (901984) skal dokumentere og kvantifisere effekten av Blue Lice sin forebyggende teknologi mot lusepåslag. Prosjekt BioSeaLice (901983) skal vurdere effekten av elektriske felt/gjerder som barrierer mot lakselus. Prosjekt DYPSMITTE (901956) skal undersøke i hvilken grad ulike stadier av lakselus infesterer fisk i anlegg med nedsenket drift.

Tekst modul

Strategier for forebygging

Områdesamarbeid for forebyggende strategi mot lus er en utlysning med mål om å dokumentere og evaluere effekt av forebyggende tiltak som hovedstrategi innenfor en geografisk tilpasset plan for kontroll av lakselus. Prosjektene vil starte opp i 2025. Lusekonferansen 2024 samlet oppdrettere, leverandører, forskning og forvaltning, hvor resultater fra prosjekter ble presentert, og erfaringer med forebygging og kontroll av lakselus ble delt.

Bilde modul
Foto: Erlend Astad Lorentzen/HI
HI 048997 Erlend Astad Lorentzen HI
Underkategori modul

Velferdsindikatorer

Tekst modul

Velferdsindikatorer

FHF har en omfattende satsing på utvikling av velferdsindikatorer, og flere prosjekter er pågående. I 2024 ble prosjekt 901953 igangsatt for å sammenstille eksisterende kunnskap og foreslå en metodikk som kan danne grunnlag for en omforent beste praksis for dokumentasjon av fiskevelferd ved utvikling av nye teknologier i havbruksnæringen.

En relatert utlysning hadde som målsetting å utvikle tiltak som raskest mulig kan bidra til å redusere behandlingsrelatert produksjonstap og dødelighet i norsk laksenæring. Utlysningen omfattet blant annet følgende problemstillinger: Utvikling av velferds- og produksjonsbaserte kriterier for hvordan fisk bør behandles og når fisk ikke bør behandles, og utvikling av avbruddskriterier basert på indikatorer som kan observeres i sanntid. Et nytt prosjekt (901979) starter i 2025 for å studere tiltak som kan redusere behandlingsrelaterte tap gjennom datafangst, analyse, beslutningsstøtte og kontinuerlig forbedring.

Bilde modul
Foto: Sjømat Norge/FHL
Levende Oppdrettslaks Fhl38 279912 Foto Sjomat Norge Nyhetstjenester FHL
Underkategori modul

Biosikkerhet

Tekst modul

Biosikkerhet ved brønnbåttransport

Det er utviklet en digital veileder for optimalisering av fiskevelferd ved bruk av brønnbåt til transport og behandling av laks (901768), tilgjengelig på nettsiden Brønnbåtveilederen.no. Kunnskapsgrunnlaget er basert på 152 vitenskapelige artikler og rapporter, som er samlet i en søkbar database med oppsummeringer og konklusjoner fra artiklene. Dette ble supplert med innhentet erfaringsbasert kunnskap, som spesielt presiserte viktigheten av god organisering og kommunikasjon, samt erfarent personell i ansvarlige posisjoner (ledende/kritiske roller) for å oppnå et godt resultat. Typiske situasjoner fra hendelsesrapporter der ting går galt, som økt dødelighet, er beskrevet, og er spesielt knyttet til bruk av ferskvann og lukket transport.

​Et relatert prosjekt (901788) har vist at det er et stort behov for bedre kunnskap om hvilke forhold man utsetter fisken for i brønnbåtoperasjoner. Prosjektet har avdekket viktige utfordringer knyttet til både sink og trykkendringer. Sinknivåene kan bli så høye at de skaper helseproblemer for fisken, mens raske trykkendringer kan føre til gassboblesyke.

For å fastsette grenseverdier og beste praksis på disse områdene ble det i 2024 startet et oppfølgende prosjekt, “Ny brønnbåtkunnskap II – biologisk risikofaktorer ved bruk av brønnbåt til transport og behandling av laks (NYBRØK 2)” (901966).

Bilde modul
Foto: Sølvtrans
Brønnbåt Submerged Foto Sølvtrans
Underkategori modul

Ernæring

Tekst modul

Stamfiskens ernæringsbehov

I 2024 ble det levert ny kunnskap om de generelle ernæringsbehovene hos stamfisk av laks, samt hvordan manipulering av gytetidspunkt påvirker deponeringen av sentrale mikro- og makronæringsstoffer fra morfisk til avkom (901570). Manipulering av gytetidspunkt, slik at stamfisken gyter tidlig eller sent sammenlignet med normal gyteperiode, reduserer eggkvaliteten og endrer næringsinnholdet i eggene. Det ble testet to ulike fôringsregimer som begge gav gode resultater med hensyn til kvaliteten på stamfisken og deponering/konsentrasjoner av næringsstoffer i avkommet, selv om enkelte forskjeller forekom. Prosjektet har etablert en nettressurs for resultatene, som kan benyttes av stamfisk- og rognprodusenter for å sikre optimal næringsstoffsammensetning i stamfiskfôret. Dette vil bidra til bedre helse og prestasjon hos neste generasjon rogn og settefisk.

Bilde modul
Foto: Smolten AS/FHL
Smolten AS DSCF2723 2011 08 19 At 14 02 39 280602 FHL
Kategori modul
Årsresultater 2024

Produksjonsbiologi og teknologi

Utvalgte resultater og hendelser

Forebyggende smitte

Nedsenket produksjon og andre skjermende teknologier viser lovende resultater for å forebygge smitte av lakselus.

Nedsenket merd

Foreløpige resultater tilsier at regnbueørret på samme måte som laks ser ut til å takle å bli oppdrettet i nedsenkete merder med luftkuppel.

Undertrykk ved lossing

Det er dokumentert at bruk av undertrykk ved lossing kan medføre fare for trykkfallsyke, og dermed en større utfordring for fisken enn design og operasjon av brønnbåter så langt har tatt høyde for.

Utvikling av produksjonsformer

En rekke strategisk innrettede prosjekter er iverksatt for å bidra til at utvikling av eksisterende og nye produksjonsformer skjer på biologiens premisser.

Tekst modul

Teknologiutvikling på biologiens premisser

Alle FHFs prioriteringer bygger på forutsetningen om at fiskens biologiske behov og krav til produksjonsmiljø forblir de samme, uavhengig av hvilken teknologi eller produksjonsform som utvikles. For å bidra til at teknologiutviklingen skjer på biologiens premisser, ble det i 2024 igangsatt flere prosjekter som skal være med å sikre dette. Prosjektet VELDOK (901953) skal utarbeide et forslag til en strukturert fremgangsmåte for dokumentasjon av fiskevelferd ved utvikling av nye oppdrettsteknologier. Målet er å utvikle en funksjonsbasert og generaliserbar metode som skaper forutsigbarhet for brukerne. Resultatene vil bli tilgjengelige for næringen i form av en veileder.

Et tilsvarende prosjekt er under etablering for å ivareta biosikkerhetsprinsipper og desinfeksjonspraksis i takt med den økende diversifiseringen av produksjonsformer.

Det er også behov for en mer kunnskapsbasert tilnærming til bruk av lys i produksjonen. Derfor ble prosjekt IllumiAkva (901962) etablert i 2024. Prosjektet skal utvikle en veiledning for beste praksis for bruk av lys – med fokus på intensitet, kvalitet og fotoperiode – i produksjon av atlantisk laks og regnbueørret, tilpasset fiskens biologi gjennom de ulike stadiene av produksjonssyklusen.

Bilde modul
Foto: Centre For Aquaculture Competence (CAC)
Lakselus Medikamentfri Centre For Aquaculture Competence (CAC) 3
Tekst modul

Smoltproduksjon

Rask utbygging av produksjonskapasitet i RAS og vektlegging av å produsere større smolt har gjort det viktigere å forstå sammenhengen mellom ulike produksjonsbetingelser i tidlige livsfaser og laksens prestasjon i senere i livsløpet. Prosjektet PreSSS (901959) ble igangsatt høsten 2024 og skal samle inn produksjons- og helsedata fra en rekke kommersielle utsett. Dataene vil bli analysert for å vurdere fiskens prestasjon, helse og lusepress gjennom hele produksjonssyklusen. Resultatene vil være klare i løpet av 2027.

Tekst modul

Nye produksjonsformer

Kontroll med lakselus er i dag en av næringens største utfordringer og barrierer mot bærekraftig vekst. Dette er en viktig drivkraft for teknologiutvikling. I tillegg til grunnleggende kunnskapsutvikling innen fiskehelse har FHF lagt vekt på å støtte utviklingen av mer skjermede produksjonsformer.

Bilde modul
Foto: FiiZK
Lukket Anlegg Seafood71 Nf9 Edited Foto Fiizk
Tekst modul

Flytende lukkede oppdrettsanlegg

​Lukket eller semilukket produksjonen i sjø anses som et viktig virkemiddel for å muliggjøre bærekraftig vekst i havbruksnæringen. I 2024 ble prosjektet BIOCLOSED (901906) etablert for å dokumentere effekten av ulike tettheter og fiskestørrelser i storskala, lukkede merder i sjø og hvordan dette påvirker hydrodynamikk, vannkvalitet, fiskehelse og velferd gjennom hele produksjonen.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: AKVA group

Nedsenket produksjon

edsenkede merder blir nå raskt implementert i næringen. Positive resultater fra prosjektet DypLus (901879), som ble avsluttet i 2023, følges nå opp med nye prosjekter for å bidra til etableringen av denne produksjonsformen. Prosjektet DYPSMITTE (901956) ble etablert mot slutten av 2024 og skal undersøke i hvilken grad ulike stadier av lakselus infesterer fisk i anlegg med nedsenket drift, samt hvordan ulike geografiske og hydrografiske forhold påvirker dette.

Prosjekt SafeSubmergence (901933) ble også startet opp i 2024. Her gjennomføres en rekke aktiviteter for å utvikle verktøy og kunnskap som kreves for å minimere risiko og optimalisere produksjonsytelsen ved bruk av nedsenkede merder. Den siste statusrapporten fra prosjektet indikerer at ørret ser ut til å tåle oppdrett i nedsenkede merder med luftkuppel.

I november 2024 ble prosjekt Bottom-Up (901974) etablert for å dokumentere velferds- og kvalitetseffekter ved trenging, lasting og transport direkte fra dypet.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Sintef

Eksponert havbruk

Eksponert havbruk og kommende konsepter for havbruk til havs innebærer utfordrende miljøbetingelser med mer krevende vær-, strøm- og bølgeforhold. I 2024 ble prosjektet PROHAV (901934) igangsatt, ledet av Sintef Ocean. Målet er å utvikle en integrert modell for å vurdere produksjonsmiljøet for disse konseptene. Modellen vil ta hensyn til faktorer som fiskeatferd, fiskehelse, havstrømmer og oksygentilførsel.

Tekst modul

Fiskehåndtering og -transport

For å sikre god fiskevelferd gjennom alle trinn ved brønnbåthåndtering har prosjektet BRØK (901768) utviklet en ny nettside, brønnbåtveilederen.no, der kunnskapen er samlet. Her finner man beskrivelser av hvordan håndtering i brønnbåt utføres i dag, og eksempler på hva som kan gå galt. Nettstedet inneholder også en web-kalkulator som bidrar til korrekt beregning av trykket fisken faktisk utsettes for i ulike trinn av prosessen.

Høsten 2024 ble prosjekt NYBRØK (901788) avsluttet, og nye resultater viser at sinknivåer og bruk av undertrykk kan gi utfordringer i brønnbåter. Trykkstudiene ble utført i trykktanker ved NUI, som vanligvis brukes til å teste utstyr for dypt vann i oljeindustrien. Funnene viser at fisken utvikler dykkersyke, noe som blant annet er påvist ved hjelp av ultralyd på fiskens hjerte (video). Disse resultatene følges nå opp videre i prosjektet NYBRØK2 (901966) for å fastette grenseverdier og utvikle praktiske løsninger.

Mot slutten av 2024 ble også prosjektet Treatsupport (901979) igangsatt for å utvikle tiltak som kan redusere behandlingsrelaterte tap i produksjonen.

Tekst modul

Produksjonsoptimalisering

Den akselererende utviklingen av ny kunnskap, teknologi og driftsformer øker behovet for samhandling og et solid beslutningsgrunnlag for næringen. Prosjektet BioBeLønn (901960), som ble startet opp i 2024, skal utvikle metoder og verktøy for lønnsomhetsvurdering og beslutningsstøtte ved produksjonsbiologiske beslutninger. Resultatene vil bli tilgjengelige som et modellverktøy for hele næringen. Tilsvarende skal prosjektet Helseøk (901904) utvikle et kompendium og undervisningsopplegg i produksjons- og helseøkonomi.

Det er videre iverksatt to prosjekter, 901972 og 901995, ledet av henholdsvis Salt Research og Akvaplan Niva. Disse skal kartlegge årsakene til avslag på lokalitetssøknader og identifisere hvilke kunnskapsbehov dette indikerer for fremtiden.

Kategori modul
Årsresultater 2024

Produktkvalitet og prosessering

Utvalgte resultater og hendelser

Rensing av prosessvann

Det er fremlagt dokumentasjon av teknologi for rensing av prosessvann ved lakse- og ørretslakteri.

Listeria hurtigtest

Det er fremlagt dokumentasjon av muligheter for utvikling av hurtigtest for påvisning av Listeria.

Lakseolje til humant konsum

Det er igangsatt 3 prosjekter for å fremskaffe mer kunnskap om lakseolje til humant konsum.

Tekst modul

Rensing av prosessvann

Nye krav om rensing av prosessvann utgjør en betydelig utfordring for næringen og skaper behov for FoU, både innen dokumentasjon og teknologiutvikling.

Prosjekt 901763 har som mål å utvikle og teste ny teknologi i fullskala for rensing og gjenbruk av prosessvann fra utblødningstanker ved norske lakseslakterier.

Storskala tester av en teknologiløsning for redusert vann- og energiforbruk ved drift av RSW-utblødningstanker, samt gjenvinning av biomasse fra prosessvann, er gjennomført. Pilotanlegget hadde begrenset effekt på reduksjon av indikatororganismer, men den oppnådde transmisjonen kan legge til rette for effektiv UV-desinfeksjon.

Bruk av renseanlegget i sin nåværende form vil forbedre vannkvaliteten under produksjon. Imidlertid vil det trolig ikke være hensiktsmessig å basere seg på gjenbruk av blodvann over flere produksjonsdager uten ytterligere rensetiltak. Med nødvendige tilpasninger har løsningen potensial til å gi en betydelig reduksjon i vannforbruk og behov for sluttrensing, i tråd med BAT-krav.

Bildegalleri modul
Foto: Svanevik/HI
Tekst modul

Listeria

Næringsmidddelhygieneforskriften pålegger alle produsenter av spiseklar mat, hvor Listeria monocytogenes (listeria) utgjør en risiko, å gjennomføre listeria-analyser av produkter, produksjonsmiljø og prosessutstyr. Dagens påvisningsmetoder har en analysetid på 2–4 dager, noe som begrenser mulighetene for å iverksette risikoreduserende tiltak, som tilbaketrekking av produkter før de når markedet eller rengjøring for å fjerne listeria fra prosessutstyr.

For å møte dette behovet igangsatt FHF prosjekt 901822 med mål om å kartlegge om utviklingen av en hurtigtest (20–30 minutter) for påvisning av listeria i havbruksnæringen er gjennomførbar. Prosjektet ble avsluttet i 2024, og til tross for fremskritt innen forskning på hurtigmetoder for påvisning av listeria, er det fortsatt utfordringer knyttet til sensitivitet, selektivitet og robusthet. Gjeldende regelverk krever en sensitivitet som forutsetter oppformering av bakterien før analyse.

I tillegg til raskere analytisk påvisning, er det et behov for kortere og mer selektiv oppformering, mer presise metoder (for eksempel skille mellom levende og døde bakterier), samt mer detaljert informasjon enn bare et binært svar på om listeria er til stede – for eksempel genotypingsmetoder.

Tekst modul

Lakseolje

Lakseolje har et stort potensial som ressurs, men det kreves FoU-innsats for å realisere dette, både innen stabil produksjon og utnyttelse av verdifulle ingredienser.

Oksidasjon og holdbarhet har stor betydning for produktkvalitet til produktene fra denne sektoren, og derfor er dokumentasjon av dette viktig.

Lakseolje inneholder mindre omega-3 enn andre marine oljer, for eksempel fra pelagisk fisk. Dette skyldes blant annet oljesammensetningen i fôret til laks og ørret. Det er derfor viktig å få mer kunnskap om hvordan lakseolje tas opp i menneskekroppen. For å belyse dette initierte FHF i 2024 tre ulike prosjekter på temaet.

Prosjekt 901965 skal undersøke om det er forskjell på kroppens opptak av fettsyrer fra lakseolje og andre marine oljer ved bruk av et egnet forsøksdyr. Prosjekt 901964 skal forsøke å oppnå en minst mulig oksidert lakseolje ved lagring over tid, og prosjekt 901963 skal undersøke eventuelle forskjeller i opptak og utnyttelse av EPA og DHA fra lakseolje sammenlignet med en tradisjonell 18:12 fiskeolje.

Kategori modul
Årsresultater 2024

Bærekraftig havbruk

Utvalgte resultater og hendelser

Fornybar energi

Næringens behov for fornybar energi og barrierer og utfordringer for overgangen til fornybar er dokumentert

Klima- og miljøeffekter

Klima- og miljøeffekter ved ulike produksjonsformer for laks er dokumentert

Dokumentasjon av miljøpåvirkning

Det er gjort en vurdering av samlet påvirkning og bidrag fra enkeltsektorer

Tekst modul

Dokumentasjon av miljøpåvirkning

Prosjekt MetMilo (901902) ble igangsatt i 2024 og skal utvikle, evaluere og verifisere metoder som kan identifisere “hotspots” med stor samlet miljøpåvirkning. Prosjektet skal også gjøre det mulig å identifisere hovedkilder til miljøpåvirkning på områdenivå. I 2024 leverte prosjektet en vurdering av samlet påvirkning og bidrag fra enkeltsektorer – Praksis og utfordringer i forvaltningen av kystvannmiljø.

Prosjekt 901924, også igangsatt i 2024, skal utvikle og verifisere nye metoder for en mer kildeorientert miljøovervåkning av sjølokaliteter i havbruk. 

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: AKVA group

Plast og mikroplast

Prosjektet 901829 REMIRA har hatt som hovedmål å kartlegge omfang og kilder til mikroplast og plastmyknere i RAS-anlegg, for å øke forståelsen av deres forekomst og foreslå tiltak for å redusere mikroplast i RAS og i utslipp fra disse anleggene.

Prosjektet ble avsluttet i 2024 og har levert en kartlegging av omfanget av og mulige kilder til mikroplast og plastmyknere i RAS-anlegg. Blant funnene peker prosjektet blant annet på fôr og intern generering som mulige bidrag til mikroplast i settefiskanlegg. Det ble imidlertid ikke konkludert med at ulike typer teknologier har vesentlige forskjeller i hvor mye mikroplast de slipper ut.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Espen Bierud/HI

Nøtenes effekt på fiskehelse og miljø

Målet om rene nøter med minst mulig påvirkning på fiskehelse og miljø har vært i fokus gjennom to prosjekter: No-Gro (901783) som ble avsluttet i 2014, og ETNA (901819) som er pågående. I disse prosjektene undersøkes blant annet hvordan ulike metoder for not-rengjøring påvirker mikroplastutslipp til miljøet og hvilken effekt de har på gjellehelse.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Are Kvistad/Sjømat Norge

Rømming og effekter av rømming

Nettstedet hindreromming.no gir en oversikt over kunnskap for å forebygge rømming og brukes av flere selskaper til opplæringsformål. Siden ble oppdatert med ny informasjon i 2024.

I 2024 ble prosjekt 901901 igangsatt med mål om å utvikle en bærekraftig og økonomisk forsvarlig masseproduksjon av steril laks for å hindre negativ innvirkning på villfisk samt forbedre fiskevelferd, kjøttkvalitet og immunforsvar. 

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Arnbjørg Aagesen/HI

Nye bærekraftige fôrråvarer

Nye bærekraftige råvarer til fiskefôr er viktig for å få redusere næringens klimaavtrykk og avgjørende for å sikre en bærekraftig utvikling med mulighet for vekst i havbruksnæringen. FHF har lagt ned betydelig innsats i å dokumentere nye fôrråvarers betydning for både fiskehelse og miljø. Det pågår flere prosjekter, blant annet på blåskjell og engvekster. I 2024 ble det igangsatt fire prosjekter på dokumentasjon av nye forråvarer.

Prosjekt 901861 skal utvikle kunnskapsgrunnlaget for å kunne ta i bruk tunikater som kommersiell råvare i laksefôr og prosjekt 901987 skal verifisere kunnskapsgrunnlaget for bruk av kiselalger som råvare i laksefôr. Prosjekt 901988 skal dokumentere effekten av den nye ingrediensen HP-mask på laksens ernæring, helse og kvalitet og prosjekt 901967 skal undersøke utnyttelse av restråstoff fra kylling som proteinkilde.

Nye fôrråvarer må ofte testes ut på levende fisk. For å bidra til å redusere bruken av forsøksfisk ble prosjekt brain2gut (901938) startet opp i 2024. Målet er å utvikle modeller og metodikk (3R) innen fiskehelse og fiskevelferd for å minimere behovet for forsøksfisk i havbruksnæringen.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Erling Svensen/HI

Miljøeffekter ved ulike produksjonsformer

Prosjektet PåLaks (901833) ble avsluttet i 2024 og dokumenterte klima- og miljøeffekter ved ulike produksjonsformer for laks. Det ble dokumentert sentrale påvirkningsfaktorer, utviklet scenarier for fremtidig havbruksproduksjon og vurdert hvordan en slik utvikling vil påvirke klima, natur og miljø. Konklusjon fra sluttrapport er at “En dobling av lakseproduksjonen og overgang til nye produksjonsformer er mulig uten at det medfører økt klimafotavtrykk fra produksjonsfasen, dersom det også gjennomføres optimistiske tiltak for å ta i bruk lavutslipps-energibærere og resirkulert materiale. Mengden energiforbruk og typen energibærer de viktigste driverne for klimafotavtrykket for laks når fôret er utelatt”.

Tekst modul

Organisk materiale

Prosjektet Securefeed (901732) ble avsluttet og levert resultater i 2024. Hovedmål var å levere kunnskap om og dokumentere graden av biosikkerhet ved bruk av organisk materiale ved utslipp fra lakseproduksjon til produksjon av trygge fôrråvarer for terrestriske og marine organismer. Gjennom forsøkene i prosjektet ble det vist at ulike kjemiske og mikrobielle utfordringer i organisk slam fra lakseoppdrett kan økes, reduseres eller kun videreføres gjennom børstemark og svarte soldatfluer som fikk oppdrettsslam som fôr. Risikoen for overføring av fiskepatogener fra slam til råstoff via slike invertebrater ser ut til å være lav. Økt kunnskap på dette området gir bedre grunnlag for å vurdere alternative bruksområder for slam, samt utvikle regelverk og risikoreduserende tiltak.

Bilde modul
Foto: Marit Rein
Energibehov IMG 2195 11 Justert Foto Marit Rein
Tekst modul

Rammebetingelser

FHF har i flere år bidratt til nasjonale analyser av verdiskaping og ringvirkninger for næringen som helhet og for delsektorer. I 2024 ble det gjennomført ringvirkningsanalyser for følgende sektorer; Villfiskindustriens ringvirkninger 2023, Verdiskaping og ringvirkninger fra norsk sjømatnæring for 2023 og Leverandører til sjømatnæringen: En oversikt over norske leverandører til sjømatnæringen.

Evaluering av visningstillatelser (901929) ble igangsatt og målet med dette prosjektet er å vurdere hvor godt kunnskapen spres til ulike besøks- og aktørgrupper, vurdere hvilke visningsfaglige grep som er særlig effektive og gjennom det legge til rette for at samfunnsverdien som skapes av visningstillatelsene kan bli størst mulig i framtiden. Resultatene legges frem i første halvår av 2025.

Tilgang til fornybar energi er avgjørende for en bærekraftig sjømatnæring i fremtiden. Prosjektet EnerSea (901866) ble avsluttet og leverte resultater i 2024. Det dokumenteres at behovet for fornybar energi er ventet å øke fra 2,1 TWh til 7,5 TWh innen 2040. Lange ledetider er den største barrieren for elektrifiseringsprosjekter, og forsinket eller manglende nettilknytning medfører samfunnsøkonomiske tap gjennom utslippskostnader og tapt eller utsatt verdiskaping. Per i dag finnes det ingen fullverdige, grønne kommersielle alternativer til diesel.

Energieffektiviseringspotensialet for havbruk ble evaluert gjennom prosjektet PEIS (901905), som også leverte resultater i 2024. Prosjektet anslår effektiviseringspotensialet til ca. 10 % for settefisk, 20 % for matfisk, 13 % for slakteri og 52 % for fartøy.

Tekst modul

Konferansen Havbruk 2024

FHF arrangerte, i samarbeid med Forskningsrådet, konferansen Havbruk 2024 fra 22. til 24. oktober i Tromsø. Der ble resultatene fra rundt 150 prosjekter finansiert av FHF og Forskningsrådet presentert for over 450 deltagere.

Havbruk prioriteringer 2025

FoU er ofte løp over flere år frem til løsninger på utfordringer eller potensialer. Flere prioriteringer fra 2024 bringes videre inn i 2025, mens nye problemstillinger kommer til.

Prioriteringene for havbruk i 2025 finner du her.

Havbruk
keyboard_arrow_up