Til innholdet

Prosjektnummer

901966

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901966
Status: Pågår
Startdato: 16.09.2024
Sluttdato: 16.09.2029

Ny brønnbåtkunnskap II – biologisk risikofaktorer ved bruk av brønnbåt til transport og behandling av laks (NYBRØK 2)

Fiskevelferdsutfordringer og dødelighetshendelser i ulike brønnbåtoperasjoner var utgangspunktet for prosjektene “Biologiske risikofaktorer ved bruk av brønnbåt til transport og behandling av laks (BRØK)” (FHF-901768) og Ny brønnbåtkunnskap – biologiske risikofaktorer ved bruk av brønnbåt til transport og behandling av laks (NYBRØK) (FHF-901788) og er belyst gjennom prosjektarbeidet.

Resultatene fra BRØK bidro blant annet til å identifisere behov for mer kunnskap og formidling, som videreutvikling av Brønnbåtveilederen, lage animasjoner som letter forståelsen av komplekse prosesser, beskrive flere caser, tilrettelegge den Excel-baserte kalkulatoren for totalgasstrykk og gassovermetning til et nettbaserte verktøy i Brønnbåtveilederen og nå ut med denne kunnskapen til flest mulig i næringen.

Resultatene fra NYBRØK viste fiskevelferdsutfordringer og fiskedødelighet ved eksponering av fisk for redusert trykk og økte sinkkonsentrasjoner. Det ble også identifisert behov for flere studier for å identifisere veiledende grenseverdier for trykk, flere studier for å identifisere veiledende grenseverdier for sink under ferskvannsbehandling med ulike typer ferskvann (inkl. RO-vann, dvs. reversert osmose som er en avansert vannrenseteknologi), anbefaling om hvor de vanligste sensorene (totalgass, oksygen og CO2) skal plasseres ombord på brønnbåt, beskrive hvordan og med hvilke analytiske prinsipper man foretar målinger av de vanligste parameterne ombord i brønnbåt, og generere kunnskap om de viktigste kildene til sink i vannet ombord i brønnbåt.

Disse temaene vil bli undersøkt i NYBRØK II og om mulig vil det foreslås realistiske avbøtende tiltak. Brønnbåtveilederen vil bli oppdatert basert på resultatene fra NYBRØK II.
Hovedmål
Å videreutvikle Brønnbåtveilederen og gjennomføre flere studier for økt forståelse og få fram veiledende grenseverdier og anbefalinger for beste praksis for å unngå fiskevelferdsutfordringer knyttet til endringer i trykk og eksponering av økte sinkkonsentrasjoner i brønnbåter.

Delmål
1. Å gjennomføre forsøk for å etablere veiledende grenseverdier for trykk, tid og gassmetning for
   a) undertrykkslasting og
   b) overtrykkslossing med samtidig oksygenering
2. Å vurdere og teste om rekomprimering kan være et aktuelt tiltak for å hindre eller redusere klinisk gassboblesyke forårsaket av dekompresjon.
3. Å identifisere de beste sensorplasseringene og hvilke analytiske måleprinsipp som bør brukes for de vanligste registreringene og målingene i brønnbåt.
4. Å gjennomføre forsøk for å etablere veiledende grenseverdier for sinkkonsentrasjon, i relevante ferskvannstyper (inkludert RO-vann).
5. Å etablere kunnskap om de viktigste kildene til sink i brønnvannet og sammenstille informasjon om alternative offeranoder.
6. Å videreutvikle Brønnbåtveilederen med verktøy og formidlingsmateriale for spesielt krevende tema og prosesser. Dette vil bestå av:
   a) beskrivelser av mulige hendelser (caser) som læringsgrunnlag for kjente problemstillinger
   b) kalkulator for å beregne totalgassmetning og kompensasjonsdyp
   c) animasjoner for å lette forståelsen av sentrale eller komplekse tema
   d) forbedre layout og brukervennlighet av nettportalen
   e) formidle komplekse problemstillinger knyttet til trykk og sink gjennom webinar
   f) faglig oppdatering av Brønnbåtveilederen i takt med utvikling av ny kunnskap.
Resultatene fra BRØK og NYBRØK har allerede blitt lagt merke til og vært gjenstand for viktige diskusjoner i næringen. Funnene har bidratt til økt bevissthet rundt problemstillingene og gjort flere næringsaktører oppmerksomme på utfordringene, spesielt knyttet til trykk og sink. De viser en vilje til endring og etablering av nye rutiner/bedre praksis i næringen som bidrar til bedre fiskevelferd og lavere dødelighet. Næringen har i dette viktige arbeidet etterspurt mer kunnskap og flere undersøkelser, for på den måten å kunne etablere veiledende grenseverdier for trykk, sink og eksponeringstid ved ulike forhold og vannkvaliteter. Økt kunnskap om årsakssammenhenger, anbefaling av grenseverdier, og formidling av komplekse problemstillinger vil derfor være til særdeles stor nytte for næringen.
​Prosjektet er et samarbeid mellom NIVA, Aqua Kompetanse, UiB, NUI, Seafarming Systems, ILAB, Akvaplan-niva og næringsaktørene Sølvtrans Management AS, Frøy AS, Rostein AS, Lerøy Seafood Group ASA, Grieg Seafood ASA, Salmon Evolution, Mowi ASA og SalMar Farming.

Prosjektet er organisert i fire arbeidspakker (AP-er). For å oppnå prosjektmålene skal det gjennomføres kontrollerte forsøk (AP1 og AP2) for å utfylle resultatene fra NYBRØK, utarbeides skisse over sensorplasseringer og måleutstyr (AP3), samt videreutvikle Brønnbåtveilederen og utarbeide verktøy og formidlingsmateriell (AP4). Forsøkene vil utføres ved ILAB og Norsk undervannsintervensjon (NUI) AS. ILAB tilbyr den nødvendige fisken for alle eksponeringsforsøkene, både på deres eget anlegg og hos NUI.

AP1: Etablere veiledende grenseverdier for trykk, tid og gassmetning
Referansegruppen i NYBRØK har etterspurt flere forsøk med andre trykk og eksponeringstider enn i NYBRØK, hvor det ble benyttet trykkforhold og varighet (tid fra første til siste fisk er lastet/losset) som representerte ytterkant av det som benyttes i brønnbåter. Nye forsøk som representerer relevante scenarier og ulike løftehøyder, vil kunne utfylle resultatene fra NYBRØK og foreslå grenseverdier for trykk, tid og gassmetning i forhold til akseptable effekter på fisken.

AP2: Etablere veiledende grenseverdier for sinkkonsentrasjon i relevante ferskvannstyper (inkludert RO-vann)
Resultatene fra NYBRØK viser at sink er mindre giftig i sjøvann sammenlignet med ferskvann, og det vil være mulig å gi en anbefaling om veiledende grenseverdi for sink i sjøvann (med noen forbehold). Det er derimot ikke mulig å anbefale veiledende grenseverdier for sink i ferskvann, samt hvordan rent ferskvann produsert ved ultrafiltrering og reversert osmose (RO) påvirker giftigheten av sink. RO-vann er relativt ionefattig og uten humusstoffer, og brukes i økende grad til ferskvannsbehandling av laks i brønnbåter. Siden brønnbåtflåten sannsynligvis vil være avhengig av korrosjonsbeskyttelse som medfører økte sinknivåer også fremover, må det gjennomføres flere forsøk for å etablere veiledende grenseverdier i ulike vannkvaliteter. Nye forsøk vil utfylle resultatene fra NYBRØK, og det vil være mulig å anbefale grenseverdier for sink i forhold til akseptable effekter på fisken. De ulike kildene til sink i brønnvannet bør undersøkes. Det må vurderes om kilden til sink kan fjernes eller reduseres, samt hvordan sink i brønnvannet skal overvåkes og måles under konvensjonell drift. I tillegg bør informasjon om alternative offeranoder (f.eks. miljøanoder) sammenstilles for på den måten kunne vurdere egnethet i brønnbåter.

AP3: Utarbeide skisse som viser beste sensorplassering, hvilket måleutstyr og hvordan målinger bør foretas, samt skissere alternative pumpeløsninger ombord i brønnbåt
Riktig måling og overvåking av vannkvalitetsparametere er avgjørende for god kontroll med de ulike brønnbåtoperasjonene og for å sikre god fiskevelferd. Sensorenes posisjon, vedlikeholdsrutiner, feilkilder og egnethet kan påvirke nøyaktigheten og kvaliteten av registreringene. På samme måte kan resultater fra vannanalyser påvirkes av hvor vannprøven tas fra og hvordan vannprøven blir oppbevart og analysert.

AP 4: Videreutvikling av Brønnbåtveilederen og formidling
Næringsaktørene i referansegruppen for BRØK/NYBRØK og FHF ytret behov for videreutvikling av Brønnbåtveilederen. Det ble bl.a. foreslått animasjoner som kunne lette forståelsen for noen av de mer komplekse prosessene, og flere eksempler (caser) fra ulike operasjoner i brønnbåt som bidrag til erfaringsbasert læringsgrunnlag. Det ble også understreket viktigheten av å fremheve kunnskapen rundt risiko knyttet til trykkendringer under håndtering av fisk fra prosjektet NYBRØK, bl.a. ved å implementere en Excel-basert kalkulator for beregning av totalgasstrykk og gassovermetning som et nettbasert verktøy i Brønnbåtveilederen. Spesielt dette temaet, og enkelte andre knyttet til vannkvalitet og fiskevelferd i brønnbåt er komplekse og kan være vanskelig å sette seg inn i. Samtidig er det ved formidling av denne kunnskapen viktig å sikre at kunnskapen blir forstått riktig. Denne kunnskapsformidlingen ble foreslått gjennomført via webinarer.
​Funnene fra dette prosjektet skal kommuniseres på samme måte som BRØK og NYBRØK, m.a.o. på en måte som både viser mulighetene, utfordringene, inspirerer og sikrer en bærekraftig videreutvikling av næringen. Møtene med referansegruppen, oppdatering av Brønnbåtveilederen, publisering av resultater gjennom populærvitenskapelig artikler (2 stk. i Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett, Ilaks, forskning.no e.l.), filmsnutter på partnernes nettsider, webinarer (3 stk. på Teams®), foredrag (FHF-dialogmøter, Aqua Nor 2025 e.l.) og faglig sluttrapport vil sørge for kommunikasjon og formidling av resultater til interessenter i næringen. Vitenskapelige artikler vil formidle resultatene til internasjonale forskningsmiljøer. Funnene vil også brukes til å oppdatere Brønnbåtveilederen og om mulig kommuniseres via deltagelse i podkast (Fiskepodden e.l.).
keyboard_arrow_up