Ved overgang fra ferskvann til sjøvann forårsaker yersiniose ved en del tilfeller høy dødelighet, og sykdomsutbrudd kan også forekomme både i settefiskfasen og etter sjøsetting. Problemet har økt i omfang i senere år, og det erfares nå i økende grad at problemene fortsetter etter smoltifisering. Svært mange settefiskanlegg bygges idag som resirkuleringsanlegg (RAS), og man ser at flere smoltanlegg sliter med langvarige og tilbakevendende yersinioseproblemer. Sykdommen er ikke meldepliktig i Norge, og er derfor sannsynligvis noe underrapportert. Bakterien kan trolig overleve i produksjonsmiljøene i RAS-anlegg gjennom dannelse av biofilm og vaksinering ser ut til å ha begrenset effekt.
Grunnleggende studier av bakterien, biofilmoverlevelse og sensitivitet for saneringstiltak vil gi verdifull kunnskap om bekjempelse av sykdommen slik atutviklingen av RAS-basert smoltproduksjon kan fortsette, sier Merete B. Schrøder, fagsjef i FHF.
Prosjektet er innenfor FHF sin satsing på fiskehelse og fiskevelferd, og prosjektleder er seniorforsker Duncan Colquhoun ved Veterinærinsituttet. Målet er at prosjektet på forholdsvis kort sikt vil kunne bidra til å få kontroll med yersiniose og dermed gi grunnlag for økt lønnsomhet i næringen og en åpenbar økonomisk gevinst.