Til innholdet
Årsresultater 2024

Villfisk

Villfisksektoren er svært omfattende og ikke minst variert, og FoU-innsatsen er betydelig på alle områder. FHF har organisert arbeidet i seks områder: Fiskeri, Fersk og fryst torskefisk, Konvensjonell industri, Pelagisk industri, Skalldyr og Rammebetingelser.

På alle områdene har det vært intens FoU-innsats i 2024 og det er levert viktige resultater og ny kunnskap. Nedenfor finner du kortfattet beskrevet innsats og resultater for alle områdene, med linker til de konkrete prosjektene.

Kategori modul
Årsresultater 2024

Fiskeri

Utvalgte resultater og hendelser

Veikart for videre arbeid

Det er utarbeidet et veikart for å jobbe videre med digitalisering, forenkling og økt beslutningsstøtte for fiskeflåten.

Rist kan erstattes med maskeseleksjon

Det er dokumentert at rist kan erstattes med maskeseleksjon. Kunnskapen vil være til stor nytte for trålflåten i sin dialog med myndighetene hvor en ønsker fleksibilitet for å optimalisere fisket innen det enkelte fiskeri.

Resirkulert snurrevadtau

Det er utviklet resirkulert snurrevadtau med gjenvunnet plast og stål fra kasserte snurrevadtau.

Seleksjonssystem som er bedre enn dagens sorteringsrist

Det er utviklet et seleksjonssystem som er bedre enn dagens sorteringsrist for å redusere bifangst av uønskede arter i tråling etter øyepål.

Tekst modul

Estimering av fiskestørrelse før fangst på pelagiske arter

Kunnskap om fiskestørrelse er avgjørende for fiskere, da det gir større verdi på fangsten og gjør det mulig å unngå områder med forbudt eller lavverdig småfisk. Nåværende akustiske metoder for størrelsesbestemmelse av fisk mangler tilstrekkelig nøyaktighet, derfor ble prosjekt 901795 iverksatt i 2022.

Målet er å bruke en kombinasjon av en smal akustisk stråle og bredbånds ekkoloddsignal – moderne metoder – til å oppdage enkeltfisk innenfor en operasjonell rekkevidde som er egnet for not- eller overflatepelagisk tråling. I 2024 ble et EK80-ekkoloddsystem montert på senkekjølen til FV Libas under kommersielt makrellfiske i britiske farvann. Resultatene inkluderte bredbåndsdata av enkeltmakrell registrert opptil 100 meter fra fiskefartøyet, noe som oppfylte prosjektets opprinnelige mål.

Alternative metoder for størrelsesbestemmelse ble utforsket, hvor forholdet mellom målstyrke og svømmevinkel ga de mest lovende resultatene. Likevel oppnådde ikke størrelsesestimatene det forventede presisjonsnivået, og robuste metoder for sporing av fisk samt beregning av målstyrke fra bredbåndsdata vil være nødvendig.

Bilde modul
Istock 844941680
Tekst modul

Reduksjon og håndtering av plastbruk

I 2024 ble det iverksatt en rekke prosjekter som vil bidra til å redusere, erstatte og håndtere bruk av plast i fiskeriene. Prosjekt 901952 har som mål å etablere en kommersielt tilgjengelig resirkuleringsmulighet for snurrevadtau. Prosjekt 901951 utvikler, tester og modifiserer snurrevadtau for å redusere plastutslipp forårsaket av slitasje mot havbunnen og under håndtering. Prosjekt 902010 ser på utvikling, testing og modifisering av alternative plastmaterialer til forsyn i konvensjonelt kystfiske (stampline) og autolinefiske. Prosjekt 902007 har som mål å utrede hvordan en panteordning for teiner kan innføres og hvilken konsekvenser den kan ha for fiskerinæringen. Prosjekt 902006 utreder hvordan beste praksis for mottaksløsninger i havner kan utformes og tilrettelegges, inkludert løsninger som ivaretar krav til rapportering og datainnsamling. Det skal også legges til rette for resirkulering av gjenvinnbart oppfisket avfall i henhold til kravene i Forurensningsforskriftens kapittel 20 og det kommende produsentansvaret.

Bildegalleri modul
Foto: Selstad
Foto: Egersund Trål AS
Foto: Erling Svensen/HI
Tekst modul

Seleksjon og bifangstreduksjon i hvitfisktråling

Prosjekt 901633 ble avsluttet i 2024 og har dokumentert at rist kan erstattes med maskeseleksjon. Kunnskapen vil være til stor nytte for trålflåten i dialogen med myndigheten, der en ønsker fleksibilitet for å optimalisere fisket innen det enkelte fiskeri (sei, hyse, torsk og annen bunnfisk).

Tekst modul

Seleksjon og bifangstreduksjon i industritrålfiske

Prosjekt 901950 er et pågående prosjekt som i 2024 har utviklet et seleksjonssystem som er bedre enn dagens sorteringsrist for å redusere bifangst av uønskede arter i tråling etter øyepål. Resultatene ble presentert i referansegruppemøtet i desember 2024, og sluttrapporten er under arbeid.

Tekst modul

Fangst og levendelagring av flatfisk

Innenfor fjordlinjen langs norskekysten finnes det flere flatfiskarter, for eksempel rødspette og lomre, som per i dag er lite utnyttet. Det er flere utfordringer knyttet til beskatningen som må løses for å kunne utvikle et bærekraftig fiskeri – først og fremst utvikling av fiskeredskap med god seleksjon og et lønnsomt fiske.

Resultatene fra prosjekt 901717, som ble avsluttet i 2024, viser at flyndre kan fanges effektivt med minimal innblanding av torskefisk ved bruk av en forholdsvis liten snurrevad. Vingene kan imidlertid ikke være for korte for å opprettholde tilstrekkelig fangsteffektivitet. Dette er en relativt kostnadseffektiv metode med lave redskapskostnader og lavt drivstofforbruk.

Bilde modul
Foto: Havforskningsinstituttet
Makrellstørje Transportmerd3 Foto HI
Tekst modul

Bærekraftig fangst og levendelagring av makrellstørje

I prosjekt 901755 fikk man bekreftet at makrellstørje fisket med ringnot slik det utføres i dag, har lav lønnsomhet og at levendelagring kan være et alternativ for å gjøre fisket mer verdifullt. Men for at levendelagring av størje skal kunne etableres lønnsomt i Norge, må flere utfordringer løses. Dette gjelder blant annet fangst og kontroll av fangsten, mer effektive overføringer med bedre fiskevelferd, utvikling av humane slaktemetoder, samt krav til fôring og temperaturterskler for merdlagret makrellstørje. Det vil også kreve etablering av nødvendig infrastruktur og logistikk knyttet til levendelagring av makrellstørje.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Havforskningsinstituttet

Bifangst av sjøfugl i kystnær notfiske

Notfiske kan føre til interaksjoner mellom fugl og fiskeri fordi store mengder fisk blir tilgjengelige for fugler når nota presser fisken opp til overflaten. De siste årene har flere studier dokumentert at bifangst av sjøfugl kan forekomme i notfisket. Gjennom prosjekt 901751 ble det i 2024 utviklet ny kunnskap som er grunnlag for tiltak for å unngå denne bifangsten.

Det ble blant annet dokumentert at risikoen for bifangst av måker er størst i sluttfasen av notkastet, rett før pumping av fangst, når nota dras opp til ripa på fiskebåten. Det er viktig å unngå at fuglene samler seg i nota helt på slutten av fiskeoperasjonen, samt å skremme fuglene ut før nota snurpes sammen. Lydsignaler har en kortvarig, men effektiv skremmeeffekt på måkene som kan være nok til å holde dem borte fra nota i de kritiske periodene. Et effektivt tiltak for å forebygge bifangst kan være å åpne nota og skremme ut fugler som har blitt fanget inne.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Audun Rikardsen/UiT

Metoder for å redusere interaksjoner mellom fiskeri og hval

En stor del av ringnotfisket etter norsk vårgytende (NVG) sild foregår i kystnære farvann i Troms, og til dels i trange fjorder. Dette har ført til interaksjoner mellom ringnotfisket og knølhval og spekkhoggere som følger silda inn i fjordene. Slike interaksjoner har resultert i skade og død for hvalene, tapt fangst og skader på redskap for fiskerne. For å hindre slike interaksjoner er det blitt utviklet flere typer akustiske alarmer (også kalt “hvalskremmere”) for å holde sjøpattedyr unna fiskebruk og oppdrettsanlegg.

Prosjekt 901681, som ble avsluttet i 2024, har kartlagt effekten av slike installasjoner i forsøk utført i andre land. Det konkluderes blant annet med at “Acoustic Startle Response” (ASR) er den anbefalte metoden for å utvikle alarmer som kan holde større hvaler, som spekkhoggere og knølhval, unna. Teknologien er fleksibel, lydsignalene kan tilpasses ulike arter og den ser ikke ut til å føre til tilvenning eller være skadelig for hvalene. Feltforsøk under kommersielt fiske viser en reduksjon i registrering av spekkhogger på 85 % innenfor området eksponert for TAST-signalene.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Barentswatch

Beslutningsstøtte i fiskeriene

Gjennom prosjekt Datafangst (901803) er det utviklet et veikart for bedre datadeling og beslutningsstøtte for fiskeriene. Fiskere er generelt positive til datadeling, men stiller krav til formål, sikkerhet og kontroll over egne data. De er også positive til teknologi, men de legger samtidig stor vekt på egen robust drift. Prosjektet har samarbeidet med Fiskeridirektoratet og Råfisklaget, og det er konkludert med behov for forenkling av rapportering, utnyttelse av eksisterende datakilder, samt etablering av en felles “Fiskeriplattform” integrert med FiskInfo.

Tekst modul

Automatisering av fangsthåndtering

Gjennom prosjekt 901888 har FOLLA sløye- og kappemaskin blitt tilpasset for bruk i havfiskefartøy, hvor bevegelsene i båten utgjør en utfordring. Feilkutt i fisken forekommer nå hovedsakelig i kverken på større torsk med slunken mage, samt enkelte ganger ved unøyaktig innmating av fisk i maskinen.

Tøffe omgivelser for utsatte elektriske komponenter har vært en driftsutfordring, og flere forbedringer har vært nødvendig for å minimere uønskede produksjonsstopp. Det ble i 2024 etablert et oppfølgingsprosjekt for ytterligere marinisering og implementering av FOLLA om bord i autolinebåten Veidar (901992).

Mating av maskiner ved filetproduksjon er fortsatt i liten grad automatisert og innebærer tungt, repetitivt arbeid som gir HMS-utfordringer. FHF har derfor tidligere gjennomført prosjekt 901699 der målet var å utvikle løsninger for automatisk mating av rund hvitfisk til grader.

Et pågående prosjekt (901713) skal utvikle teknologi for singulering og mating for bedre logistikk av fiskeråstoff i fiskefartøy og vil levere resultater i 2025. I 2024 ble prosjekt 901991 igangsatt med mål om å utvikle et simuleringsverktøy rettet mot singulering av torsk og hyse for mating av grader.

Bilde modul
Foto: Ólafur Arnar Ingolfsson/HI
HI Snurrevad Foto Ólafur Arnar Ingolfsson
Tekst modul

Kvalitet på stor snurrevadtorsk

Kvalitetsutfordring på snurrevadfisk er godt kjent både i næring og forskning. Problemene har vært knyttet til store enkelthal (20–100 tonn) som har resultert i fisk med mye skader, lavere kvalitet og høyere dødelighet, sammenlignet med mindre fangster. Samtidig er snurrevad det redskapet som er best egnet for fangst av levende fisk om bord eller til levendelagring på land. Flere fiskemottak har rapportert skader og blodflekker i fiskekjøttet, særlig hos stor torsk (+8 kg) fanget med snurrevad. Stor snurrevadfisk har flere skader enn mindre fisk, jo større fisken er, desto større er sannsynligheten for nedklassing som saltfisk.

I prosjekt 901659, som ble avsluttet i 2024, er det utviklet ny kunnskap om årsaker til skader og blod i fiskekjøttet hos stor snurrevadtorsk over 8 kg. Funnene viser at utforming og diameter på rørene som benyttes til pumping er viktig: 12-toms rør kan knekke ryggen på torsk over 8 kilo, og forårsake blødninger og muskelskader dersom fisken er i live. Er fisken død når den pumpes, kan ryggen knekke uten at det oppstår blødninger, men ryggknekk kan føre til feil skjæring i flekkemaskin og dermed kreve manuelt etterarbeid. Sprenging av svømmeblæren kan gi blødninger i muskelen og nedgradering til saltfisk.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Kongsberg Digital

Treningssimulator for ringnot

Fiske med ringnot er en energieffektiv fiskemetode som er skånsom mot havbunnen og har lite bifangst. Operasjonen i seg selv er kompleks, og feil gir fare for alvorlig personskade, ødelagt utstyr og tap av fisk. En god simulator kan bidra til å effektivisere operasjonen og øke sikkerheten gjennom trening på de rutinemessige elementene under operasjon, men også i farlige situasjoner – for eksempel som følge av værforhold eller operasjon ved redusert teknisk funksjonalitet på fartøyet.

I prosjekt 901423 er det utviklet en simulator spesialtilpasset for snurpenotfiske, som gir elever muligheten til å bli opplært i beslutningstaking gjennom de ulike stadiene av ringnotoperasjonen.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Sjømatrådet

Reduksjon av CO₂-utslipp fra fiskeflåten

Fiskeflåten drives i stor grad av diesel og bidrar dermed til CO2-utslipp. Målet er å redusere utslippet, og i prosjekt 901773 er det utarbeidet kunnskapsgrunnlag for reduksjon av CO₂-utslipp fra fiskeflåten på kort (2030) og lang (2050) sikt. ​Prosjektet består av fem delrapporter som beskriver ulike problemstillinger og mulige tiltak for å redusere utslippene.

Rapportene vil bidra til å dra i gang diskusjoner og beslutninger som kan øke hastigheten mot det grønne skiftet. Diesel vil fortsatt være det dominerende drivstoffet for flåten på kort sikt, men biodrivstoff vil gradvis blandes inn i økende grad. 

Kategori modul
Årsresultater 2024

Fersk og fryst torskefisk

Utvalgte resultater og hendelser

Eksisterende anlegg kan oppgraderes

Det er verifisert at eksisterende anlegg kan oppgraderes slik at det møter kravene i ny forskrift om automatisk registrering og rapportering av fangst.

Merking med T-bar

Det er dokumentert at merking med T-bar i ryggskjoldet ikke påvirker den mikrobielle kvaliteten til prosesserte kongekrabbe cluster negativt.

Sløyemaskinen Folla

Sløyemaskinen Folla er utviklet til å sløye med hel kverk, hastigheten ble øket fra maksimalt 20 fisk per minutt til 27 fisk per minutt.

Digital håndbok

Det er utviklet en digital “Håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk” som er nettbasert og som kan brukes på nettbrett og smarttelefon.

Potensialet for effektivisering i sektorene er høyt

Det er beregnet energiforbruk for konvensjonell sektor (54 GWh), annen foredling av hvitfisk (26 GWh) og rekesektoren (31-35 GWh). SINTEF anser det generelle potensialet for effektivisering i sektorene som høyt, og det er gjort beregninger på prosess-spesifikk energibesparelse for tiltak i kuldeanlegg, fryseri, HTHP, varmegjenvinning og mer.

Tekst modul

Automatisk mating av maskiner

Mating av maskiner ved filetproduksjon er fortsatt i liten grad automatisert og innebærer tungt, repetitivt arbeid som gir HMS-utfordringer. FHF har derfor tidligere gjennomført prosjekt 901699, der målet var å utvikle løsninger for automatisk mating av rund hvitfisk til grader.

Et pågående prosjekt (901713) skal utvikle teknologi for singulering og mating for å forbedre logistikken av fiskeråstoff i fiskefartøy, og vil levere resultater i 2025.

I 2024 ble prosjekt 901991 igangsatt med mål om å utvikle et simuleringsverktøy rettet mot singulering av torsk og hyse for mating av grader.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Erlend Astad Lorentzen/HI

Kveis i hvitfisk – automatisk påvisning og fjerning

Kveis forekommer naturlig hos praktisk talt alle marine fiskeslag i våre farvann, men synlig kveis i filetprodukter aksepteres ikke i markedet. Derfor må nematoder både detekteres og fjernes fra filetene før salg.

FHF iverksatte i 2024 prosjektet 901897 der målsetningen er å identifisere og evaluere ulike løsninger for automatisert fjerning av nematoder oppdaget av hyperspektral avbildning (Maritech Eye). Gjennom prosjektet skal man identifisere kravene en nematode-fjerningsløsning må oppfylle for anvendelse i fiskeindustrien. Videre skal vannstråleskjæring vurderes som en mulig metode for automatisk fjerning av nematoder, samt muligheten for å fjerne dem ved hjelp av skjæreverktøy manipulert av robotarmer.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Sjømatrådet

Bærekraftig ressurskontroll

FHF initierte i 2021 en strategisk satsing som oppfølging av NOU 2019:21 «Framtidens fiskerikontroll». I 2022 og 2023 ble det igangsatt to prosjekter med mål om å utvikle eller tilpasse teknologi og programvare for automatiske veiesystemer ved landing av hvitfisk. Prosjekt 901810 ble avsluttet i 2024, og det er utviklet og tilpasset et automatisk veiesystem for mottak av hvitfisk i tråd med foreslått regelverk. Systemet fanger og lagrer veiedata automatisk, og dataene er klargjort for automatisk overføring til Fiskeridirektoratet når deres mottakssystem er klart. Prosjekt 901809 skal angripe samme problemstilling, men er noe forsinket og vil levere resultater i løpet av 2025.  

Prosjekt 901791, som ble avsluttet i 2023, hadde som mål å utvikle og evaluere en prototype for pålitelig, enkel og sikker merking og sporing av kongekrabbe. Prosjektet identifiserte merking med T-bar som betydelig mindre ressurskrevende enn andre kjente merkemetoder. For å vurdere dyrevelferd og hygiene ved bruk av T-bar metoden ble prosjekt 901885 iverksatt høsten 2023. Resultatene i 2024 viser at merking med T-bar i ryggskjoldet ikke påvirker den mikrobielle kvaliteten til prosesserte kongekrabbe-clustere negativt. Det er videre viktig å sette inn T-bar på et spesifikt sted i ryggskjoldet for å unngå å forstyrre bevegelsen til det fjerde gangbenet, som spiller en nøkkelrolle i å sikre gjellenes funksjonalitet.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Marius Fiskum/Sjømatrådet

Avrenning fra fisketransport

Den vanligste måten å frakte fersk fisk på er med lastebil i ekspanderte polystyren (EPS)-bokser kjølt med is. Under transport vil en betydelig mengde av isen smelte, og smeltevannet vil renne av lastebilene på veien. Gjennom prosjekt 901778 ble det dokumentert at det viktigste tiltaket for å redusere avrenning fra vogntog som transporterer fisk, er å kjøle fisken tilstrekkelig før den lastes på bil (<1 °C).

Et oppsamlingssystem for avrenningsvann vil kunne være svært viktig, og FHF etablerte derfor i 2024 prosjekt 901927 med mål om å gi kunnskap om tekniske løsninger for smeltevannsoppsamlingssystemer for transport av fersk fisk i Norge. Gjennom prosjektet skal driftserfaringer fra dagens vannoppsamlingssystemer oppsummeres, og det juridiske rammeverket for oppsamling av smeltevann kartlegges. Videre skal tilgjengelige tekniske løsninger for oppsamling av smeltevann på semitrailere testes og videreutvikles. Prosjektet skal også gjennomføre en mulighetsstudie av oppsamlingssystemer i veikanten for smeltevann fra lastebiler, samt  vurdere ulike implementeringsalternativer for et slikt system.

Tekst modul

Automatisert bearbeiding av liten hvitfisk

Filetindustrien foretrekker produksjonsfisk i størrelsesorden 1–6 kg, da dette råstoffet gir best utbytte, produktmiks og høyest bearbeidingsgrad. Fisk under 1 kg er ikke attraktive å kjøpe fra fiskefartøy. FHF etablerte derfor i 2022 et prosjekt 901779 med mål om å utvikle og teste en effektiv produksjonslinje for sløying og filetering av små hyse, sei og torsk. Prosjektet skulle opprinnelig avsluttes i 2024, men er noe forsinket, og resultater vil komme i 2025.    

Bilde modul
Foto: Åke Andersen/Nofima
Oppdrettstorsk Kraknes Frifoto No 11 2 Foto Åke Andersen Nofima
Tekst modul

Sløyemaskin for ferskfiskmarkedet og for oppdrettstorsk

De senere årene er det blitt utviklet effektive sløyemaskiner for hvitfisk som også er skånsomme mot innmaten. Et krav i ferskfiskmarkedet er at fisken må beholde kverken hel mellom brystfinnene og at leveren skal forbli så intakt som mulig, noe som krever videre utvikling av teknologien. For oppdrettstorsk kreves høyere nøyaktighet under maskinell kapping slik at nakken er fri for gjellerester og haus. Samtidig vil økt hastighet være viktig.

Våren 2022 initierte derfor FHF prosjekt 901789 for å videreutvikle konseptene slik at både villfanget torsk og oppdrettstorsk kan sløyes med hel kverk, få bedre nakkekutt på oppdrettstorsk og oppnå høyere hastighet for mindre fisk.

Resultatene fra prosjektet viser at hel kverk var relativt enkelt å oppnå med en så fleksibel maskin som Folla. Videre er kundene fornøyde med kvaliteten på leveren, selv om den får et lite kutt. Hastigheten økte fra maksimalt 20 til 27 fisk per minutt etter optimalisering av styresystemet for motor, brems og sensorikk.

I en masteroppgave ble det vist at maskinsyn med stor sannsynlighet kan bidra til økt nøyaktighet på buk-kuttet og dermed potensielt redusere skader på leveren. Det ble videre kartlagt at det må utvikles en automatisk løsning for rengjøring av linsen under drift slik at kameraet og laserskanneren til maskinsyn fungerer optimalt.

Tekst modul

Skille hann- og hunnfisk i torskeoppdrett

Ved å kjønnssortere oppdrettstorsk før gyting, slik at hann- og hunnfisk kan settes på ulike lokaliteter, kan genetisk interaksjon med villtorsk unngås. Prosjekt 901808 ble etablert i 2023 for å kartlegge om Maritech Eye™ kan brukes til å skille og sortere hannfisk og hunnfisk av oppdrettstorsk når fisken er 1,0–1,5 kg. Prosjektet skulle avsluttes i 2024, men er noe forsinket og vil levere resultater i 2025.

Tekst modul

Håndbok for fangstbasert akvakultur

Fangstbasert akvakultur (FBA) innebærer levendelagring av villfanget fisk, og det er spesielt blitt satset på torsk. Også andre arter, som hyse, sei og flyndre, kan ha potensiale for å lykkes. En håndbok for FBA, finansiert av FHF, er et viktig verktøy for mange i næringen. Utviklingen av kompetanse og teknologi har medført behov for oppdatering, og dette ble levert i 2024 gjennom prosjekt 901747. Håndboken er et digitalt verktøy og link til håndboken finne på prosjektsiden.

Bilde modul
Foto: Nofima
Fangstbasert Akvakultur Nofima
Tekst modul

Effektiv energibruk

Energisparing og -effektivisering har betydelig potensiale i næringen og det kreves FoU-innsats for å realisere potensialene. Prosjekt PEIS (901905) ble avsluttet og leverte resultater i 2024. Målet var å dokumentere potensialet for energieffektivisering i sjømatnæringen og beskrive relevante tiltak for energisparing.

Prosjektet har kartlagt dagens energibruk i sjømatnæringen, inndelt i sektorene havbruk, hvitfisk, pelagisk og reke. Potensialet for energieffektivisering og overgang til fornybar er beregnet og beskrevet. Resultatene har blitt dokumentert og levert som egne delrapporter, dvs. veikart som gir detaljert gjennomgang av tiltakene for de ulike sektorene. Det er avholdt også et avslutningsseminar, som er digitalt tilgjengelig på prosjektsiden.

Dette prosjektet har foregått synkront med prosjektet “Tilgang på fornybar energi for sjømatnæringen fram mot 2040 (EnerSea)” (901866) som også leverte resultater i 2024.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Maritech

Restholdbarhet i torsk

Metoder for objektiv kvalitetsvurdering av hvitfisk er etterspurt av industrien, og det er stor interesse for å utvikle kommersiell teknologi basert på hyperspektral avbilding for automatisk påvisning av restholdbarhet. Det er nødvendig å validere hvorvidt det er mulig å utvikle en felles modell for bestemmelse av restholdbarhet for råstoff med ulik håndtering og kjøling. Derfor iverksatte FHF i 2024 prosjekt 901896, der målsetningen er å utvikle og teste en modell for bestemmelse av restholdbarhet for fersk filet og rund torsk basert på hyperspektral avbildning (Maritech Eye).

I 2024 er det utviklet en metode som skal benyttes som referansemetode for å kartlegge om hyperspektrale målinger kan brukes for hurtig bestemmelse av restholdbarhet. Videre er det utarbeidet eksperimentell design med lagringsforløp, som skal gjennomføres våren 2025.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Rune Stoltz Bertinussen/Nofima

Torskemelke: Olje og proteinprosessering

Gjennom enzymatisk hydrolyse kan restråstoff og biomasse omdannes til marin olje og protein for humant konsum og næringsmidler. Ved å tilpasse prosessene til kompakte og flyttbare anlegg kan produksjonen plasseres der råstoffet landes. Torskemelke blir vurdert som en interessant del av innmaten, da den har et høyt innhold av protein og vitaminer. Ved å hydrolysere torskemelken kan proteinet separeres ut, noe som øker verdien på sluttproduktet.

FHF iverksatte derfor høsten 2023 prosjekt 901884 der målsettingen er å utvikle og optimalisere hydrolyseprosesser for produksjon av marint protein og olje fra torskemelke ved kompakte og flyttbare anlegg.

I 2024 er torskemelke analysert med hensyn på aske, fett og protein. Videre er ulike hydrolysebetingelser og pre-prosesseringer blitt testet. Det er også gjennomført molekylvektsanalyse og kartlegging av bioaktivitet, samt sensoriske analyser. Prosjektet har viktige aktiviteter som skal gjennomføres i 2025, og vil avsluttes frem mot våren 2026.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Paolo Comparini/Hrogn As

Utnyttelse av innmat fra torsk

Et viktig mål for næringen er å øke utnyttelse og verdiskaping fra marint restråstoff. Sortering av innmat fra torsk gjøres i dag hovedsakelig manuelt, og det er behov for å utvikle ny teknologi for automatisk sortering for å oppnå økt effektivitet og bedre utnyttelse av restråstoffet. Før kommersielle løsninger kan utvikles, er det viktig å identifisere og teste konsepter med potensiale for mekanisk utskilling av ulike fraksjoner. FHF startet derfor prosjekt 901816, som leverte resultater i 2024.

Prosjektet har lyktes i å utvikle konsepter som kan industrialiseres og bidra til økt utnyttelse av rendyrket lever og rogn (og muligens melke) uten manuelt og belastende arbeid. Når det gjelder flotasjon av lever, er delfunksjonene testet og funnet å fungere hver for seg, men sammenstillingen til et helhetlig konsept er ennå ikke ferdigstilt. For robotplukking av rogn/melke mangler robuste algoritmer for analyse og gripedeteksjon, som ikke er utviklet i prosjektet. 

Tekst modul

Fysiokjemiske egenskaper i reke

Norsk rekeindustri bruker årlig rundt 25.000 tonn fryste rå reker (Pandalus borealis) som råstoff til produksjonen av kokte, pillede reker. Kostnader til kjøp av råstoff utgjør om lag 70 % av bedriftenes totale kostnader. Variasjoner i råstoffet påvirker utbytte, pillbarhet, produksjonseffektivitet og ikke minst økonomi. Dersom man kunne karakterisere rekeråstoffet og tilpasse produksjonsprosessen (for eksempel tining, modning, koking) til det aktuelle råstoffet, ville dette kunne øke både utbytte og lønnsomhet.

FHF iverksatte derfor prosjekt 901802 der hovedmålsetningen er å utvikle analysemetoder for å bestemme fysiokjemiske egenskaper i rekeråstoff som har betydning for utbytte og produksjonseffektivitet. Det er utarbeidet en rapport, «Råstoffbehandling av Pandalus borealis – påvirkning på pilleutbytte og pillbarhet», og høsten 2024 ble det gjennomført en workshop med erfaringsutveksling om hvordan sesong, fangst og behandling kan påvirke rekens egenskaper med betydning for utbytte og effektivitet i produksjonen.  

Bilde modul
Foto: Norges Sjømatråd
Reker Sfn 3280.Jpg Foto Norges Sjømatråd
Tekst modul

Resirkulerbar emballasje

Å utvikle mer resirkulerbar emballasje er et mål for hele næringen. Det pågående prosjektet 901740 skal videreutvikle, teste og dokumentere alternative varianter av “supersekk”, brukt til ombordproduksjon av frossen HG‐fisk og rekeblokker. Den har to lag: Papir og armert plast. Med dagens metoder er det ikke mulig å resirkulere denne sekken verken som papp eller plast.

Gjennom prosjektet er ECO Bag videreutviklet. Den er produsert av vevd polypropylen (PP) og tilfredsstiller kravene til fullstendig resirkulering. Under testing om bord i orkan oppstod det utfordringer med stabilitet, og prosjektet ble derfor utvidet for å bidra til utvikling og testing av løsninger for å stabilisere ECO Bag – fra testlaboratorium til praktisk utprøving om bord i båt. Målet er å ha et markedsklart produkt så snart som mulig.

Det pågående prosjekt 901856 har som mål å utvikle emballasje med konkurransedyktige materialer for frossen sjømat og klippfisk/saltfisk, som både kan resirkuleres og opprettholde de samme egenskapene som eksisterende emballasje. Prosjektet forventes avsluttet i 2025.

Kategori modul
Årsresultater 2024

Konvensjonell industri

Utvalgte resultater og hendelser

Automatisk pallemater

Det er utviklet en automatisk pallemater. Innmatingsløsningen har bidratt med til å frigjøre en truck, samt redusert arbeidskost på 60 prosent.

Øke utnyttelse og verdiskapning

Det er dokumentert alternativer anvendelser for å øke utnyttelse og verdiskapning av rygg av flekket sei og avskjær fra tørrfisk produksjon.

Prototype av håndholdt NIRS-instrument

Det er utviklet en prototype av et håndholdt NIRS instrument som egner seg til måling av vanninnhold i klippfisk i industrien.

Automatisk påvisning av kvalitetsfeil

Det er vist at hyperspektral avbildning har potensiale til automatisk påvisning av kvalitetsfeil i tørrfisk, i hovedsak frostskader og blodflekker.

Tekst modul

Bedret restråstoffutnyttelse

Med bakgrunn i lavere kvoter for hvitfisk blir det stadig viktigere å øke utnyttelse og verdiskaping av restråstoff. Gjennom arbeidsmøter i prosjekt VERDI (901921) er det i 2024 kartlagt kunnskap og kunnskapshull knyttet til oppskalering av kollagenekstraksjon. I tillegg er totalutnyttelse av råstoffet som mineraler og sidestrømmer tatt med i vurderingen. Resultatene brukes til fremtidige prioriteringer og utlysninger.

Et pågående prosjektet VOLUM (901854) undersøker alternative anvendelser av restråstoff samt logistikk for å sikre større volum av restråstoff. I 2024 er det gjort fremskritt, blant annet gjennom kartlegging av beinfraksjoner og farse fra klippfiskrygger, samt andre produkter som tørrfiskavskjær og fiskeskinn.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Norges Sjømatråd

Regelverk og markedskrav

Vanninnhold i klippfisk er avgjørende parameter for intern kontroll og definering av kvalitet ved eksport. Prosjekt 901668 ble avsluttet i 2024 og har hatt som mål å utvikle håndholdt vannmåler for klippfisk. Det er utviklet en prototype av et håndholdt NIRS-instrument som egner seg til måling av vanninnhold i klippfisk. Instrumentet er demonstrert for næringen, men er ennå ikke et kommersielt produkt.

Det arbeides også med å utvikle et nytt instrument, finansiert av Forskningsrådet, hvor man har testet ut fyllingsgrad på kongekrabber og vanninnhold i klippfisk. Maskinen er foreløpig best egnet til å stå på et stativ, men boksen kan halveres i størrelse for å bli håndholdt. En patenteringsprosess er også i gang internt hos forskningsinstitusjoner.

En betydelig utfordring er innføring av nytt regelverk knyttet til behandling av prosessvann. Det er stor usikkerhet rundt både selve regelverket og hvordan det skal implementeres. FHF iverksatte derfor i 2024 prosjekt 901954, som skal vurdere økonomiske og miljømessige implikasjoner ved innføring av nytt regelverk. Det gjennomføres en kartlegging av sammensetningen og volumet av organisk materiale i prosessvann fra hvitfiskindustrien.

Tekst modul

Automatisk innmating

Prosjekt 901742 ble avsluttet i 2024 og hadde som mål å utvikle en effektiv og automatisk løsning for innmating av saltfiskpalle i omleggingstrommelen. Prototypen er ferdig montert hos pilotbedrift og fintunet. Flere tunge løft er tatt bort fra en vanlig arbeidsdag. Innmatingsløsningen har bidratt med til å frigjøre en truck, samt redusere arbeidskostnadene på 60–70 %. Dette kommer i tillegg til kostnadsbesparelser på rundt 1 MNOK fra den tidligere effektiviserte omleggingstrommelen.

Tekst modul

Automatisk pålegging av saltfisk på vogn

Gjennom utvikling av en ny type tørkerivogn og gripere for automatisk pålegging av saltfisk (901857) er målet å øke produksjonskapasitet og forbedre HMS. Løsningen benytter roboter til å håndtere saltfisk, som legges i mønster på spesialutviklede tørkebrett. Foreløpige resultater indikerer at konseptet fungerer.

I 2024 startet ferdigstillelse av designet for tørkebrettene som er allerede produsert og skal testes i tørkeriet i 2025. En robotgriper ble bygget og testet for håndtering av fisken. Testing har inkludert integrasjon med ulike transportører og vision-kamera for deteksjon, som er utviklet, programmert og satt i drift. Det planlegges bygging av en prototypelinje neste år for å verifisere en kontinuerlig produksjon.

Bildegalleri modul
Foto: Nils Sperre AS
Foto: Norges Sjømatråd
Tekst modul

Pakking av klippfisk

Pakking av klippfisk er en tung, manuell operasjon. Økt automatisering vil kunne redusere sykefravær og håndtere sesongvariasjoner, noe som vil gjøre hverdagen enklere. Prosjekt 901741 har som mål å utvikle en automatisert og effektiv pakkelinje for 10 og 25 kg kartonger med klippfisk. Løsningen identifiserer og flytter fisken, slik at den kan legges i ønsket mønster. Konseptet og funksjonskravene er testet, men utfordringer knyttet til kostnad, hastighet og nøyaktighet gjenstår. Montering av prototypen, funksjonstesting og tilpasning til eksisterende pakkelinje gjenstår, og dette diskuteres i flere møter med næringen.

Tekst modul

Automatisk kvalitetssortering av tørrfisk

Kvalitetssortering av tørrfisk (vraking) er en manuell prosess som både medfører tungt fysisk arbeid og risiko for reklamasjoner på grunn av subjektive kvalitetsvurderinger. FHF initierte prosjektet 901695 for å effektivisere og forenkle kvalitetsvurderingen, og redusere reklamasjoner på grunn av uenighet om kvalitet. Prosjektet ble avsluttet i 2024.

Hyperspektral avbildning, testet i det kommersielle utstyret Maritech Eye, har potensial til automatisk påvisning av enkelte kvalitetsfeil i tørrfisk, primært frostskader og blodflekker. Så langt er metoden mest lovende for påvisning av frostskader i tørrfisk. Det er også mulig å påvise blodflekker, men med større feilmargin.

Resultatene fra kost/nytte-analysen indikerer at løsningen vil være lønnsom, selv med en relativt lav reduksjon i personalkostnader knyttet til vraking. Per dags dato er løsningen ikke implementert.

Bilde modul
Foto: FHF
20180508 101253 FHF
Tekst modul

Kvalitet og utbytte

Fryseskader og flue på tørrfisk er regnet som en kvalitetsfeil og reduserer verdien av produksjonen. I 2024 ble derfor prosjekt 901928 igangsatt med mål om å fremskaffe kunnskap om hvorvidt saltbehandling av fisk kan hindre frostskader og ha effekt på fluemark. Det har blitt hengt både rund fisk og fillet i både Lofoten og i Båtsfjord. Så langt er resultatene oppløftende for filet, mens funnene for rund fisk er mer uavklarte. Prosjektet fortsetter neste år, hvor flere hypoteser vil bli testet med den nye behandlingen.

Kvalitet og utbytte er også avgjørende i klippfiskproduksjonen. Næringen ser behov for å gjennomføre en helhetsstudie av hvordan temperatur påvirker utbytte og kvalitet gjennom hele produksjonsprosessen. Derfor initierte FHF i 2023 prosjekt 901818, som ble avsluttet i 2024. Målet var å dokumentere hvordan temperatur påvirker utbytte og kvalitet ved klippfiskproduksjon av torsk og sei. Det skulle dokumentere alle sider ved problemstillingen og utarbeide en beste praksis for næringen. Foreløpige resultater viste ingen signifikant endring i utbytte knyttet til tineprosessen, og det ble derfor konkludert med å avslutte prosjektet.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Norges Sjømatråd

Gjenvinning av brukt salt

Salt er en betydelig innsatsfaktor og kostnad i produksjonen av saltfisk og klippfisk, og store mengder salt blir igjen etter bruk. Det er derfor potensial for industrien til å utnytte næringsstoffer i brukt salt, oppnå gjenbruk i produksjonen og utvikle teknologi for effektiv rensing av salt.

FHF har hatt flere prosjekter knyttet til salt og igangsatte i 2023 prosjekt 901855. Målet er å dokumentere kvaliteten på automatisert renset salt, undersøke hvordan renset salt påvirker utbytte og kvalitet i klippfiskproduksjon, samt utarbeide beste praksis for saltutnyttelse etter automatisk rensing. I tillegg skal prosjektet gjennomføre en kost-nytte-analyse.

Foreløpige resultater fra 2024 indikerer at det ikke er signifikante forskjeller i kvalitet mellom nytt salt, automatisert renset salt eller en blanding av nytt og brukt salt i produksjonen av klippfisk av sei.

Tekst modul

Resirkulerbar emballasje

Å utvikle mer resirkulerbar emballasje er et mål for hele næringen. Et pågående prosjekt 901740 skal videreutvikle, teste og dokumentere alternative varianter av “supersekk”, brukt til ombord‐produksjon av frossen HG‐fisk og rekeblokker. Den har to lag – papir og armert plast. Med dagens metoder er det ikke mulig å resirkulere denne sekken til papp eller plast. ECO Bag som er videreutviklet gjennom prosjektet er produsert av vevd polypropylen (PP) og tilfredsstiller kravene til fullstendig resirkulering. Under testing ombord under orkan ble det utfordringer med stabilitet og prosjektet ble derfor utvidet for å bidra til utvikling og testing av løsninger for å stabilisere ECO Bag – fra testlaboratorium til test ombord i båt. Målet er å ha et markedsklart produkt så snart som mulig.

En video om prosjektet er tilgjengelig på YouTube.

Også andre emballasjeformer må utvikles og i 2023 ble prosjekt 901856 igangsatt med mål å utvikle emballasje med konkurransedyktige materialer for frossen sjømat og klippfisk/saltfisk som kan resirkuleres, samt opprettholde de samme egenskapene som eksisterende emballasje har.. Dette er fellesprosjekter mellom Fersk/Fryst, Konvensjonell og Fiskeri. Prosjektet har i 2024 hatt viktige FoU-aktiviteter knyttet til resirkulerbar kartongemballasje og barrierer, sjømatkvalitet og holdbarhet, klimapåvirkning, samt emballasjeresirkulering i praksis. Arbeidet videreføres i 2025 og prosjektet avsluttes i desember 2025.

Kategori modul
Årsresultater 2024

Pelagisk industri

Utvalgte resultater og hendelser

Makrell

Det ble gjort et viktig gjennombrudd for fjerning av tykkfiskbein i makrellfilet. Det er også utviklet teknologi for automatisk utsortering av G6-makrell.

Alternativ teknologi

Det er gjennomført flere pilottester av alternativ teknologi for tørking av marint protein.

Rensing av prosessvann

Det er iverksatt et viktig prosjekt på rensing av prosessvann – økonomiske og miljømessig implikasjoner.

Produksjon av fermentert fiskesaus

Det er utviklet en metode for produksjon av fermentert fiskesaus basert på pelagisk restråstoff.

Tekstkolonne med bilde modul

Lønnsom og bærekraftig produksjon av makrellfilet

Også i 2024 har FHF sin store satsing på økt bearbeiding av makrell vært sentral. Målsettingen for satsingen har over flere år vært å utvikle en bærekraftig produksjon av makrellfilet til humant konsum. I løpet av 2024 ble en nyutviklet teknologi for fjerning av tykkfiskbein i makrellfilet implementert. Maskinen gjør det mulig å produsere opptil 180 beinfri fileter per minutt, og teknologien er nå satt i daglig drift. Dette er en milepæl for helårlig produksjon av beinfri makrellfilet, og prosjektet regnes som både svært viktig og vellykket. Det har aldri før har vært produsert store volum IQF-frosset beinfri makrellfilet (901848).

Tekst modul

Automatisk ettersortering av G6-makrell

I løpet av 2024 ble teknologi ferdigstilt for ettersortering av makrell over 600 gram (G6). Denne maskinen gjør det mulig å kunne plukke ut en større andel av den mest verdifulle fiskestørrelsen, som ellers ville havnet sammen med sorteringen under 600 gram og dermed i en lavere priskategori.

Teknologien er et resultat av prosjekt 901547 som ble avsluttet i 2024. Utfordringer med singulering av råstoff inn til maskinen har imidlertid ført til at den foreløpig ikke er blitt implementert i næringen. Singulering var ikke en del av prosjektet, og det vurderes nå å iverksette et nytt prosjekt for å løse denne utfordringen.

Bilde modul
Istock 861212852
Tekst modul

Tørking av marint protein

Tørking av marint protein er en energikrevende prosess. Det er derfor stor interesse i næringen for å undersøke om det finnes teknologi og metoder som er mer energivennlige og et lavere CO2-avtrykk enn de tradisjonelle metodene. Prosjekt 901900, «Energieffektiv vannfjerningsteknologi for fremstilling av fiskemel av høy kvalitet», har i løpet av 2024 arbeidet mot målet om å oppnå solid og relevant dokumentasjon som kan brukes til oppskalering av teknologien. Prosjektet er relevant både for nye og eksisterende fabrikker, og kan muliggjøre en overgang fra fossil til fornybar energi. I løpet av prosjektet er det bygget og montert et større anlegg i Karmsund, som vil bli ytterligere testet i 2025.

Tekst modul

Rensing av prosessvann

EUs direktiv om utslipp (IED) regulerer utslipp fra enkelte virksomheter og pålegger pelagisk næring strengere krav til rensing av prosessvann. De nye kravene oppleves av industrien som krevende å etterleve, og kravet om bruk av beste tilgjengelige teknologi (BAT) har gjort det nødvendig å gjennomføre en grundig kartlegging gjennom testing og karakterisering av prosessvann etter rensing med BAT.

Det nye utslippsdirektivet er omdiskutert i næringen og innebærer store kostnader for berørte anlegg. Den endelige miljøeffekten er også gjenstand for debatt. Derfor iverksatte FHF i 2024 prosjekt 901954 for å kartlegge de økonomiske og miljømessige implikasjonene av innføringen av det nye regelverket for norsk sjømatnæring.

Tekstkolonne med bilde modul

Fermentert fiskesaus

I 2024 ble prosjekt 901636 avsluttet. Målet var å kartlegge egnetheten av ulike pelagiske råstoff til produksjon av fermentert fiskesaus. Prosjektet har utviklet en metode for produksjon av fermentert fiskesaus basert på pelagisk restråstoff og vist at det er mulig å produsere fiskesaus av god kvalitet fra norsk pelagisk råstoff. Det er likevel behov for videre forskning for å finjustere prosessen.

Tekst modul

Arenaer og samlinger

I løpet av 2025 er det blitt arrangert to pelagiske samlinger. Pelagisk Resultatslipp samlet eiere og nøkkelpersoner i pelagisk næring til en presentasjon av prosjektresultater. Pelagisk Arena samlet rundt 450 deltakere i Ålesund. Arrangementet eies av FHF og SR.

Kategori modul
Årsresultater 2024

Skalldyr

Utvalgte resultater og hendelser

Automatisk rekestapper

Det er designet og produsert en automatisk rekestapper som skal bli et kommersielt produkt og tilbys sammen med V16-vertikalfryser.

Utvikling av agn

Det er utviklet ny kunnskap om snøkrabbens krav til spesifikke luktsignaturer og kvalitet/ferskhet av agn.

Tekst modul

Automatisk rekestapper for vertikalfryser

I dag utføres rekestapping manuelt av operatørene som fyller fryserne. Dette er en tung jobb, der operatøren må sitte eller stå oppå fryseren og presse et hjemmelaget verktøy ned i fryseburet. Prosjekt 901863 ble startet i 2023 med mål å designe og produsere en automatisk rekestapper som skal bli et kommersielt produkt og tilbys sammen med V16-vertikalfryseren.

Prosjektet varer til 2025, men allerede i 2024 er en automatisk rekestapper utviklet. Prototypen er montert om bord i fartøyet Frøyanes, der mannskapet er svært godt fornøyd. Industrien melder også om bedre kvalitet og redusert vanninnhold i rekeblokkene.

Tekstkolonne med bilde modul
Foto: Ingrid Sturegård

Utvikling av agn for teinefiske etter snøkrabbe

Akkar og sild er i dag de vanligste agntypene som brukes i snøkrabbefiske i Barentshavet. Råstoffene som benyttes til agn er etterspurt i konsummarkedet hvor de utgjør viktige proteinkilder som i sin helhet kunne gå til konsum. Dette skaper et prispress på agn, som i økende grad truer det økonomiske grunnlaget for fiskeriene.

I tillegg importeres noe av akkaren som brukes til agn fra fjerntliggende regioner, noe som medfører en miljøbelastning. Det er derfor viktig å finne alternative eller kunstige agn som kan erstatte dagens løsninger.

Prosjekt 901662 har utarbeidet ny kunnskap om prosessert agn til snøkrabbe. Snøkrabbens krav til spesifikke luktsignaturer og kvalitet/ferskhet av agn er så spesifikk at kun få typer marint restråstoff er aktuelle som attraktant til prosesserte agn. Blant de mest effektive er akkar-kapp og ferske torskeinnvoller.

Kategori modul
Årsresultater 2024

Rammebetingelser villfisk 

Utvalgte resultater og hendelser

Vurdering av risikoforhold

Det er gjennomført en overordnet vurdering av risikoforhold i leverandørkjeden for den norske fiskeflåten.

Tekst modul

Prosjekt 901920 har i 2024 utredet risikoforhold i leverandørkjeden for den norske fiskeflåten med hensyn til åpenhetsloven. Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022 og stiller en rekke konkrete krav til større virksomheter om håndtering av arbeidsforhold og menneskerettigheter, både i egen virksomhet og i leverandørkjeden. Mange i sjømatnæringen omfattes av lovens definisjon av større virksomheter og er dermed underlagt lovens forpliktelser. Også virksomheter som ikke omfattes av loven må være forberedt på å svare på spørsmål om hvordan de håndterer kravene i åpenhetsloven, da dette er informasjon som etterspørres av deres kunder.

Det er utredet risikotemaer som bør vurderes og hvordan dette arbeidet skal/kan gjennomføres av de berørte rederiene. Prosjektresultatene vil bidra til å strukturere rederienes rapportering i tråd med kravene i åpenhetsloven.

Villfisk prioriteringer 2025

FoU er ofte løp over flere år frem til løsninger på utfordringer eller potensialer. Flere prioriteringer fra 2024 bringes videre inn i 2025, mens nye problemstillinger kommer til.

Prioriteringene for villfisksektoren i 2025 finner du her.

keyboard_arrow_up