Fangstbegrensningssystem i snurrevad
Med utgangspunkt i tidligere prosjekter; 901355 og 900865 er det utviklet 3 prototyper av nedskalert sekkeutløser. I 2023 ble et prosjekt startet opp med mål om å utvikle et kommersielt produkt som implementeres i fisket og bidrar til bedret fangstkontroll, prosjekt 901886.
Overflateseleksjon i fiske med snurrevad
Overflateseleksjon er uønsket da det reduserer overlevelsessannsynligheten for utsortert fisk sammenlignet med utsortering på fiskedypet. FHF iverksatte derfor i 2021 et prosjekt som skal utvikle et nytt snurrevadsekk-konsept, eventuelt en alternativ seleksjonsinnretning, slik at seleksjon i størst mulig grad foregår på fiskedypet, prosjekt 901725. Resultater så langt viser at ved å montere en sekkeforlengelse av diamantmasker mellom snurrevad og sekk (hvilket er svært vanlig på større snurrevadfartøy) reduseres seleksjon på fiskedyp vesentlig for både torsk og hyse. Reduksjon i snurrevadens lengde bidro derimot til økt fangst av undermålsfisk for begge artene, sammenlignet med snurrevad uten forlengelse. En bieffekt av forbedring i seleksjon er at mer kleing av fisk i maskene foregår. Omfang av maskekleing ser ut til å øke med fangstmengde. Generelt viser forsøkene økt utsortering ved å fjerne diamantforlengelsen.
Skånsom og effektiv torsketrål
Det vil bli stilt stadig strengere miljøkrav til fiskerinæringen, inkludert redusert bunnpåvirkning (særlig fra bunntrål) og lavere klimagassutslipp. Dette krever at fiskeriene er i forkant av utviklingen og finner løsninger for å tilpasse seg reguleringene som kommer både nasjonalt og internasjonalt. Prosjekt 901754 ble igangsatt i 2023, der målet er å videreutvikle et skånsomt og energieffektivt trålfiske etter torskefisk med bunntrål og dokumentere bruk av pelagisk trål.
Alternative materialer til plast som er brukt til snurrevadtau og trålmatter
I fiskerinæringen er materialer av syntetisk plast å anse som helt avgjørende for effektivitet og verdiskaping. Resultatene fra prosjekt 901669 som ble avsluttet i 2023 viser at taukombinasjoner av PE, PP, PET som i dag brukes i bunntrål og snurrevad har en negativ miljøpåvirkning. Kombinasjoner av disse materialene bør derfor unngås. Bruken av biologisk nedbrytbare polymerer er en løsning som kan redusere mikroplast forårsaket av slitasje fra bunntrål og snurrevad. Det er behov for å utvikle en gjenvinningsteknikk som muliggjør resirkulering av biologisk nedbrytbare polyestere.
Fangstkontroll i fisket etter kolmule
Et pågående prosjekt (901542) har som mål å utvikle effektive og sikre metoder for fangstregulering i fisket etter kolmule og prosjektet leverte delresultater i 2023.
Det er gjennomført 2 tokt i løpet av 2023. Fangstbegrensning ser ut til å kunne fungere med noen justeringer. Imidlertid vil ikke det være nok for å unngå fare for sprenging. Det er svært viktig å ha en god prosedyre for kontrollert oppstigning av sekk for å få ut luften som opparbeides i fisken ved redusert trykk. Prosjektet løper videre med testing og implementering 2024–2025.
Effektive seleksjonssystemer i pelagisk trål og industritrål
Prosjekt 901634 ble avsluttet i 2023. Målet var å å redusere uønsket bifangst i pelagisk trål og industritrål. Prosjektet har testet bruk av større rist og en seleksjonsinnretning som kalles Excluder. I tilfeller der innblanding av uønskede arter (i.e., makrell, sild, hyse, hvitting, torsk og lysing) er høy under fiske etter øyepål, kan en Excluder-seksjon bidra med å redusere bifangsten av disse artene betydelig. Sammenligning av 35 mm EU-rist mot 40 mm Norskrist i fisket etter øyepål viser at 35 mm rist er mye mer effektiv til å sortere ut makrell, hestmakrell, hyse, hvitting og sild med lite tap av målartene øyepål, kolmule og vassild/strømsild.
Pukkellaks som ressurs
Innvandringen av pukkellaks er en belastning på elvemiljøene og en risiko for den atlantiske villaksen, men dersom det kan utvikles et bærekraftig og lønnsomt fiske etter pukkellaks, kan denne utfordringen utgjøre en positiv mulighet. Prosjekt 901753 har hatt mål å utvikle kunnskap som kan bidra til å et kommersielt og bærekraftig fiskeri for pukkellaks, og prosjektet leverte resultater i 2023.
Potensialet for utnyttelse av pukkelaks dokumenteres og viktige forutsetninger for at det skal kunne skjer bærekraftig og ha god verdiskaping identifiseres.
Som følge av funn i prosjektet ble det i 2023 etablert et nytt prosjekt som skal utvikle ny kunnskap og teknologi for skånsom og effektiv fangst av pukkellaks, prosjekt 901865.
Bærekraftig fangst og levendelagring av makrellstørje
Den norske bestanden av makrellstørje (tunfisk) er økende og utgjør et potensiale for økt bærekraftig verdiskaping. Lav fangsteffektivitet og utfordringer knyttet til kvalitet og markedstilgang har imidlertid gitt dårlig lønnsomhet. Det er utfordringer knyttet til fangstprosessen, fiskevelferd og kvalitet og lagring, herunder levendelagring. Derfor initierte FHF i 2022 prosjekt 901755 der mål er å innhente kunnskap, utvikle metoder, redskap og metodikk for effektiv og bærekraftig fangst og levendelagring. Prosjektet har i 2023 lyktes i å fange og mellomlagre makrellstørje levende.
Redusert kontakt mellom fiskeri og hval
En stor del av ringnotfisket etter norsk vårgytende (NVG) sild foregår i kystnære farvann i Troms, der knølhval og spekkhoggere følger silda inn i fjordene for å beite på den, noe som medfører skade og død for hvalene og tapt fangst og skade på redskap for fiskerne.
Prosjekt 901681 har som mål å kartlegge og teste metoder for å redusere kontakt mellom fiskeri og hval og leverte toktrapport i 2023. Resultatene fra toktet tyder på at risikoen for at måker setter seg fast i nota er størst i siste fasen av innhaling av not og før fangsten blir pumpet ombord. Plutselige lyd og lys skremte effektivt måkene bort fra nota og bør undersøkes videre som mulige avbøtende tiltak. Erfaringene som ble gjort med bruk av lyssensitivt kamera og termisk kikkert til overvåking i mørket var veldig gode.
Estimering av fiskestørrelse før fangst på pelagiske arter
Størrelsen på fisken i fangsten påvirker salgsprisen, i tillegg er det i mange fiskerier regler for tillatt minstestørrelse. Fiskestørrelsen blir identifisert når fisken blir pumpet om bord. Identifisering av fiskestørrelse før fangst vil derfor gjøre fisket mer effektivt og bærekraftig. FHF initierte derfor i 2022 prosjekt 901795 der man skal utvikle og teste et system for måling av størrelsesfordeling av sild og makrell under kommersielle forhold. Forskerne har så langt klart å vise at man med den smale ekkoloddstrålen (3 graders åpningsvinkel) og båndbredde 160–240 kHz, økte oppløsningen nok til å kunne registrere enkeltmakrell på 100 meters avstand.
Gjenfangst av faststående fiskeredskaper
Tap av fiskeredskaper under fangst har vært, og er, en utfordring næringa lenge har søkt løsninger på. Prosjekt 901887 ble derfor etablert i 2023 med mål om å teste og dokumentere PingMe som en mulig løsning for å finne igjen tapt redskap. Testing og modifisering vil pågå frem til august 2025.
Beslutningsstøttesystemer i fiskeflåten
Det ble gjennomført en workshop september 2022 for å identifisere og prioritere behov og muligheter gjennom økt datadeling i fiskeriene. Ut ifra workshopen initierte derfor FHF i 2023 en satsing på å forenkle rapportering og videreutvikle gode beslutningsstøttesystemer ved hjelp av datadeling, prosjekt 901803. Prosjektet skal utnytte og utvide datatjenestene i FiskInfo til å tilby beslutningsstøtte for mer miljøvennlig og effektivt fiskeri.