Til innholdet

Prosjektnummer

902029

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 902029
Status: Pågår
Startdato: 01.04.2025
Sluttdato: 28.03.2027

Effekt av ferskvann mot kompleks gjellesykdom (FreshGill)

​Velfungerende gjeller er avgjørende for fiskens velferd og for å sikre god respirasjon, fungerende osmo- og pH-regulering, samt utskilling av avfallsstoffer. Nedsatt gjellehelse er en alvorlig dyrevelferdsutfordring, som fører til store økonomiske tap for næringen. I 2023 var gjellesykdom en av de tre største helseutfordringene i norsk lakseoppdrett, og det har økt fra tidligere år. Gjellesykdom kan forårsakes av spesifikke agens, som for eksempel amøbegjellesykdom (AGD), alger som mikroalgen C. leadbeateri som knyttes til den kjente algedødeligheten i Nord-Norge i 2019, perlesnormaneten, Apolemia uvaria, som i 2023 og 2024 forårsaket høy dødelighet og redusert velferd langs hele norskekysten, eller ugunstige miljøforhold.

Kompleks gjellesykdom (complex gill disease, CGD) er definert som histopatologiske forandringer som gir grunn til å tro at det er mer enn én årsak til de patologiske forandringene i gjellene. Ved kompleks gjellesykdom er det ofte en kombinasjon av både primære og sekundære faktorer som fører til nedsatt gjellehelse, og det kan være vanskelig å avgjøre hva som kom først og sist. Alvorlighetsgraden av CGD varierer, og konsekvensene av moderat til alvorlig sykdom kan være store og omfattende. Kompleks gjellesykdom kan forårsake dødelighet i seg selv, eller være en underliggende årsak til dødelighet i møte med suboptimale miljøforhold, som redusert oksygennivå i merd eller under stressende situasjoner som trenging, avlusing og annen håndtering.

Det er ulik praksis for overvåking av gjellestatus. Erfaringsvis bruker enkelte aktører kun makroskopisk gjellescoring, mens andre styrer etter resultater fra PCR-analyse eller bruker en kombinasjon av gjellescore, svabring og histologi. Flere studier viser at det ikke alltid er klar sammenheng mellom makroskopisk gjellescoring og funn fra histopatologisk analyse, men metodikken for histologisk gjellescoring og uttak av gjellevev, samt grad av gjelleforandringer varierer. I 2018 ble det lansert en fremgangsmåte for todelt gjellescoring, aktiv AGD-score og total score, som ble vurdert som best egnet i norske oppdrettsanlegg. Denne fremgangsmåten er i høy grad benyttet som verktøy for gjelleovervåking på norske oppdrettsanlegg for laks i dag.

Fiskehelsepersonell som følger opp oppdrettslaks i sjø, særlig i sørlige og midtre deler av Norge, opplever til tider at den totale scoren som registreres makroskopisk er betydelig lavere enn histopatologiske funn tilsier. Selv om prøveuttak til histologi krever avliving av fisk, er dette i dag anbefalt i tilfeller hvor status på gjellehelse er usikker og spesielt i forkant av stressende situasjoner for laksen. Det er behov for å dokumentere hvor godt total gjellescore speiler grad av histologiske forandringer i fiskegrupper diagnostisert med kompleks gjellesykdom.

Kunnskapen om betydningen av gjellenes mikrobiota for utvikling av sykdom er mangelfull, men nyere studier har vist at mikrofloraen i gjellene er dynamisk og påvirkes av en rekke faktorer, inkludert miljøbetingelser, ferskvannsbehandling og infeksjoner med ulike patogener som AGD.

Tiltak som iverksettes i dag ved alvorlige tilfeller av CGD er fasting av laksen, hvile med minst mulig driftsforstyrrelser, og slakt. Dersom fisken står i et system som begrenser vanngjennomstrømming, er det erfaringsmessig tilrådelig å igangsette tiltak for å øke laksens tilgang på friskt vann (f.eks. heve luseskjørt). Det finnes i dag få alternativer til behandling av gjellesykdom hos laksefisk i sjø. Hydrogenperoksid (H2O2) kan benyttes til behandling mot AGD, men studier har vist at ferskvann generelt har bedre effekt og blir vurdert som en mer skånsom metode.

I tilfeller med CGD hvor man også påviser AGD, kan ferskvannsbehandling vurderes for å lette gjellenes totale belastning, så lenge det anses som velferdsmessig forsvarlig. Samtidig tilsier erfaringer fra felt at ferskvann også kan ha effekt mot annen gjellesykdom, der AGD ikke vurderes å være en viktig faktor i sykdomsbildet. Siden det er få tilgjengelige metoder for behandling mot kompleks gjellesykdom i sjøfasen bør forebyggende eller behandlende effekt av ferskvann undersøkes nærmere. Det finnes begrenset med dokumentasjon på ferskvann som behandlingsmetode mot CGD, og tilgjengelige studier har undersøkt få fiskegrupper. Det ses derfor et behov for å styrke kunnskapsgrunnlaget på dette området. I prosjektet planlegges det å undersøke effekten av ferskvann mot kompleks gjellesykdom.

Det vil i den forbindelse gjennomføres en sammenligning mellom resultater fra makroskopisk scoring, histopatologisk scoring og PCR av viktige gjellepatogener, for å se om de ulike metodene samsvarer og gir samme bilde av gjellestatus. Ved hjelp av “Next Generation Sequencing” (NGS) vil bakteriefloraen kunne kartlegges på et detaljert taksonomisk nivå (genus), noe som gir ny innsikt i hvordan endringer i gjellefloraen kan korrelere med sykdomsutvikling og effekten av behandlinger. NGS-metodikken gir også muligheten til å identifisere mulige “biomarkører” i mikrobiotaen som kan predikere respons på ferskvannsbehandling.

Prøvematerialet som benyttes skal hentes fra planlagte ferskvannsbehandlinger mot lus/AGD, hvor fisken på forhånd er diagnostisert med kompleks gjellesykdom.
Hovedmål
Å dokumentere effekten av ferskvann på kompleks gjellesykdom og evaluere egnetheten av ulike diagnostiske verktøy for oppfølging av gjellehelse i felt.

Delmål (med korresponderende arbeidspakker (AP-er))
1. Å vurdere effekt av ferskvann som behandlingsmetode mot kompleks gjellesykdom (AP2).
2. Å undersøke sammenhengen mellom visuell gjellescoring, histopatologi og PCR (AP3).
​Kompleks gjellesykdom er en utfordring som øker i omfang og geografisk utstrekning og forårsaker både redusert fiskevelferd, tapt produksjon grunnet redusert fôropptak og forøket dødelighet. Svekket gjellehelse gjør det i mange tilfeller utfordrende å behandle fisken mot lakselus, noe som er krevende fordi hovedsesong for kompleks gjellesykdom er på høsten og sammenfallende med perioden med høyest lusepress. Mer informasjon om hvilken metodikk som er best egnet til å overvåke fiskens gjellestatus, vil gjøre det lettere å ha kontroll for å iverksette nødvendige tiltak og behandling på riktig tidspunkt.

Ferskvann blir i mange tilfeller valgt som metode i tilfeller der fiskegruppen har diagnosen kompleks gjellesykdom (CGD) i tillegg til behov for behandling mot lus eller AGD, som er primær indikasjon for behandling. Det finnes lite vitenskapelig dokumentasjon på effekt av ferskvannsbehandling av kompleks gjellesykdom. Dersom prosjektet viser at ferskvann har effekt mot kompleks gjellesykdom, har man en mulighet til å redusere sykdom og dødelighet og forbedre fiskevelferd – samtidig som man reduserer lusepresset på fisken. Dersom metoden viser seg å ikke ha effekt vil dette bedre beslutningsgrunnlaget til fiskehelsepersonell ved valg av behandling ved kompleks gjellesykdom. Resultater vil raskt kunne tas i bruk i næringen og gi bedre beslutningsgrunnlag for å sikre god gjellehelse, ved å velge tiltak og behandlinger med størst positiv effekt.

Bruk av ferskvann er ressurskrevende og det diskuteres hvorvidt lakselus kan øke sin toleranse for ferskvann ved gjentatt eksponering. Tilgjengelig ferskvann og avstand til egnet ferskvannskilde kan være en begrensning økonomisk og tidsmessig, men også med tanke på brønnbåtkapasitet.

Kost-nytte vurderinger må gjennomføres, som for alle typer behandlinger, for å vurdere hvorvidt en ferskvannsbehandling bør utføres med tanke på fiskens helse og -velferd, muligheten for å øke lakselusas toleranse for ferskvann, effekt og brønnbåtkapasitet.
​Prosjektet er organisert i følgende arbeidspakker (AP-er):

AP1: Formidling og administrasjon
Målsetting: Koordinere og sikre god kommunikasjon og dialog mellom næring og prosjektpartnerne for innsamling av relevante data, og formidling av prosjektets funn og resultater.
Deltakere: Åkerblå, Pharmaq Analytiq og NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Leder: Thomas Amlie

AP2: Vurdere effekt av ferskvann som behandlingsmetode mot kompleks gjellesykdom
Målsetting: Undersøke effekt av ferskvann mot kompleks gjellesykdom
Deltakere: Åkerblå, Pharmaq Analytiq og NMBU
Leder: Hanne Log Persson

AP2.1: Oppfølging og prøvetaking i forbindelse med ferskvannsbehandlinger
Deltaker: Åkerblå
Leder: Hanne Log Persson
I denne arbeidspakken skal fiskegrupper med kompleks gjellesykdom (med eller uten AGD) følges tett i forbindelse med ferskvannsbehandlinger eller kombinasjonsbehandlinger med ferskvann, som gjennomføres mot lus/AGD. Fiskegrupper som inngår i prosjektet, skal ha påvist forandringer forenlig med kompleks gjellesykdom, der fiskegruppen har påvist gjelleforandringer av moderat grad, enten ved makroskopisk eller histologisk scoring.

Prøveuttak og gjellescoring vil utføres ved tre ulike tidspunkt: tett opp mot behandlingsoppstart, rett etter behandling, og omtrent 10 dager etter behandling. Prøveuttakene utføres av kvalifisert fiskehelsepersonell og inkluderer: makroskopisk gjellescoring, bilder av gjellebuer, gjellesvaber til PCR, gjellehistologi og gjelleprøve til NGS.

AP2.2: Analyse
Deltaker: Pharmaq Analytiq
Leder: William Reed
Histologiske snitt bli vurdert digitalt med Pharmaq Analytiqs gjellescore. Gjellesvabere vil bli analysert med RT-PCR for gjelleagensene Peramoeba perurans, Branchiomoans cysticola, Paranucleospora theridion og salmon gill poxvirus. Diversitet i bakterieflora på gjeller analyseres ved NGS (next generation sequencing)-analyse.

AP2.3: Dataanalyse (NMBU)
Leder: Marit Stormoen
Sammenstilling og statistisk analyse av prøvesvar fra før og etter ferskvannsbehandlinger, inkludert data fra oppdretter og brønnbåt.

AP3: Samsvarer gjellescoring med histologi og PCR, og hvilken metodikk bør benyttes for best kontroll på gjellehelse?
Målsetting: Undersøke sammenhengen mellom visuell gjellescoring, histopatologisk scoring og PCR.
Deltakere: NMBU, Åkerblå og Pharmaq Analytiq
Leder: David Persson

AP3.1: Sammenligning av ulik metodikk for vurdering av gjellehelse
Deltaker: NMBU
Leder: David Persson
I denne arbeidspakken skal resultatene fra de ulike metodene sammenlignes for å undersøke hvor godt de korrelerer med hverandre. Fotografering av gjellebuer som gjøres i forbindelse med makroskopisk gjellescoring sikrer dokumentasjon til sammenligning. Det vil gjøres en samsvarsanalyse for å se på korrelasjonen mellom de ulike målemetodene og hvorvidt noen ser ut til å korrelere bedre enn andre. Analysene vil bli gjort på individbasis, og for de ulike faktorene som vurderes histologisk.

AP3.2: Anbefaling om metodikk for gjelleovervåkning
Deltakere: NMBU, Åkerblå og Pharmaq Analytiq
Leder: Thomas Amlie
Med bakgrunn i resultater fra AP3.1, skal det utarbeides en anbefaling om overvåking av gjellehelse under ulike forutsetninger. Man vil beskrive under hvilke forhold og forutsetninger de ulike metodene viser seg å være best egnet og hvilke metoder som eventuelt kan supplere hverandre for et mer nøyaktig bilde av gjellehelse. Muligheter og begrensninger ved de ulike metodene for gjelleovervåkning, samt korrelasjoner og anbefalinger for bruk vil bli presentert i form av en enkel plansje. Plansjen vil rettes mot fiskehelse- og produksjonsledere og formidles gjennom kanalene oppgitt i AP1.1.
​Resultater som blir avdekket gjennom prosjektet er viktig kunnskap som må formidles tidlig ut til næringen, da det kan være av stor betydning for fiskevelferd gjennom behandlinger og tiltak. Resultater og funn i prosjektet vil bli formidlet til viktige målgrupper som fiskehelsepersonell, driftsledere og produksjonsledere, blant annet gjennom digitale nyhetssaker (f.eks. på kyst.no eller ilaks.no), i populærvitenskapelig artikkel (f.eks. Norsk Fiskeoppdrett), gjennom presentasjoner på aktuelle konferanser (f.eks. Frisk Fisk 2027, Havbruk 2026 eller Gill Health Initiative) og gjennom sluttrapport som blir tilgjengelig på FHF sine nettsider.
keyboard_arrow_up