Til innholdet

Prosjektnummer

902002

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 902002
Status: Pågår
Startdato: 01.02.2025
Sluttdato: 31.01.2028

Sammenhengen mellom fôr, skader, trening og endringer i fettvevet i røde og svarte flekker hos laks (FatSpot)

​Prosjektet fundamenteres på tidligere funn i det FHF-finansierte prosjektet “Røde flekker og overgang til svarte flekker i laksefilet” (FHF-901501), der man identifiserte “fettnekrose som årsak til at blødninger med derpå følgende betennelse og melanisering. Resultatene bygger på flere år med forskning og kartlegging av problemet, samt analyser av mulige årsaksforhold. Mørke flekker i laksefilet er å anse som en produksjonssykdom og utviklingen av produksjonssykdommer avhenger av flere faktorer som infeksjoner, suboptimale produksjonssystemer, ernæring og stress, som igjen vil innvirke på en fettnekrose-reaksjon. 

Ernæring peker seg ut som den sannsynligvis viktigste faktoren som spiller inn på utviklingen av mørke flekker, og da særlig fettsammensetningen i fôret og videre i filet. Det er også plausibelt at årsaksforhold relatert til traume i forbindelse med håndtering kan utløse skader i fettvevet. Det kan også tenkes at fisk som er bedre trent er mer motstandsdyktige mot en fettnekrosereaksjon.

Alle disse forholdene vil bli undersøkt i prosjektet, hvor det vil gjøres fôrforsøk rettet mot innhold av mettet/umettet fett, samt forsøk med strategisk bruk av helsefôr av ulik sammensetning (mettet fettnivå, EPA+DHA-nivåer, totalnivå av fett, antioksidanttilskudd) og mulig påvirkning på røde og svarte flekker. Prosjektet vil også undersøke betydningen av traume/skade i sammenheng med ulike fôr. Videre vil man også undersøke betydningen av trening av fisken i tidlige livsstadier.
Hovedmål
Å få et vitenskapelig basert grunnlag for å kunne forhindre eller redusere dannelsen av røde flekker (fettnekrose med blødninger). Videre målet er å identifisere tiltak som kan redusere omfanget av både røde og svarte flekker.

Delmål med korresponderende arbeidspakker (AP-er)
1. Å avdekke betydningen av fôrsammensetning med vekt på mettet fett for dannelse av røde og svarte flekker, samt eventuell håndterings-effekt (AP1).

a. Avdekke fôrets betydning for forekomst og utbredelse av røde og svarte flekker (makroskopisk).
b. Avdekke om fôret har innvirkning på utviklingen av fettnekrose (mikroskopisk) og dermed også ulike stadier (histologisk klassifisering) av røde og svarte flekker.
c. Avdekke om fettsammensetningen lokalt i fileten, sett opp mot diett, er av betydning for relevante makro- og mikroskopiske karakteristika i røde og svarte flekker.
d. Avdekke betydningen av fôret satt i sammenheng med håndtering (sprelletest) for utviklingen av røde og svarte flekker.

2. Å avdekke om fysisk trening av fisken i tidlige livsfaser har betydning for muskelsetning, vaskularisering og fettakkumulering i filet, og videre utviklingen av røde og svarte flekker (AP2).

a. Avdekke betydningen av trening på generell anatomisk struktur av filet.
b. Avdekke effekten av trening på fettsammensetning i fileten og relevante indre organer (lever og hjerte).
c. Avdekke betydningen av trening på frekvensen og alvorlighetsgraden av røde og svarte flekker ved slakt.

3. Å avdekke betydningen av fôrsammensetning med vekt på fettinnhold (høyere andel mettet fett, høyere andel EPA og DHA og lavere totalnivå fett), brukt i kommersiell skala, for dannelse av røde og svarte flekker, samt eventuell håndterings-effekt (AP3).

a. Avdekke fôrets betydning for forekomst og utbredelse av røde og svarte flekker (makroskopisk).
b. Avdekke om fôret har innvirkning på utviklingen av fettnekrose (mikroskopisk) og dermed også ulike stadier (histologisk klassifisering) av røde og svarte flekker.
c. Avdekke om fettsammensetningen lokalt i fileten, sett opp mot diett, er av betydning for relevante makro- og mikroskopiske karakteristika i røde og svarte flekker.
d. Avdekke betydningen av fôret satt i sammenheng med håndtering (lusebehandling) for utviklingen av røde og svarte flekker.
e. Avdekke ulikheter i filetkvalitet (struktur og fettinnhold) i kontrasterende fiskegrupper, for eksempel sjøfanget villaks og slaktemateriale fra Mowi Skottland (høyere marin diett), gitt tilgjengelighet til materiale.
f. Avdekke om ulikheter i immunrespons relatert til inflammasjon i fettvevet (adipokiner etc.) kan underbygge vevsresponsen lokalt i muskulaturen.
​Prosjektet er forventet å avklare hvorfor det oppstår endringer i fettvevet i røde og svarte flekker, og videre kunne gi holdepunkter for ulike intervensjoner som hindrer slike endringer fra å oppstå. Dette vil gi økt lønnsomhet i form av økt produktkvalitet (mindre nedklassifisering) og bedret fiskehelse.
​Prosjektet vil gjennomføre et fôringsforsøk myntet på å avklare betydningen av innholdet av mettet fett i dietten opp mot dannelse av røde og svarte flekker (AP1). Det vil testes 3 vidt forskjellige dietter i tidlig sjøfase (minst 6 måneder), hvor man også vil gjennomføre såkalte “sprelletester” med mål om å indusere blødninger i fisken. Slik får man testet hypotesen om at ernæring i kombinasjon med traume er av betydning for utviklingen av røde flekker.

Videre vil man også studere betydningen av trening av fisk i tidlige livsfaser for utviklingen av røde og svarte flekker i sjø (AP2). Trening i tidlig livsfase er kjent å gi økt antall cellekjerner og en styrket muskulatur senere i livet, men det er uvisst om det også påvirker fettavsetningen. Prosjektet vil også undersøke betydningen av strategisk bruk av fôr med endret fettprofil opp mot sykdom og håndtering, og om det kan ha beskyttende effekt opp mot dannelsen av røde og svarte flekker (AP3). Her vil mengde mettet fett være økt, men også faktorer som EPA+DHA og totalmengde fett være endret. En rød tråd i alle arbeidspakkene vil være histologisk vurdering av muskulaturen for å vurdere faser av fettnekrose. Fettnekrose ble beskrevet som hoveddriver for utviklingen av svarte flekker i et tidlige FHF-finansiert prosjekt.

Prosjektorganisering
AP1 utføres i samarbeid med Mowi ved GIFAS forskningsstasjon, AP2 med Bremnes Seashore ved Trovåg settefiskanlegg og AP3 med Skretting og Ellingsen Seafood (evt. med flere).
​Resultatene skal formidles i presentasjoner på nasjonale møter som Havbruk, Havbrukskonferansen, Frisk Fisk og AquaNext, samt internasjonale fiskehelsemøter som EAFP. Det vil bli publisert i nasjonale oppdrettstidsskrifter og nettsider rettet mot beslutningstagere gjennom ilaks.no, som en åpen og mye lest og delt kanal. Det vil også utvikles et faktablad for prosjektet ved prosjektslutt. Det tas sikte på minst tre vitenskapelige artikler i relevante vitenskapelige tidsskrifter med fagfellevurdering (åpen tilgang). Prosjektet vil organisere et åpent møte/arbeidsmøte (workshop)/webinar ved prosjektets slutt. Man skal også tas sikte på deltagelse i NMBU-podden, Kystpodden eller lignende (Spotify – Podcast).
keyboard_arrow_up