Til innholdet

Prosjektnummer

901995

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901995
Status: Pågår
Startdato: 01.11.2024
Sluttdato: 01.04.2026

Kartlegging av årsaker til avslag på søknad om akvakulturlokalitet og kunnskapsbehov ved behandling av disse (ÅRSAK)

​Næringslivet har behov for forutsigbarhet. I dag opplever havbruksnæringen stor grad av usikkerhet rundt lokalitetsklareringer. Det avsluttede prosjektet “Fjerning av begroing på nøter med kontinuerlig børsting versus spyling: Sammenligning av effektivitet, fiskehelse, miljø og kostnader (No-Gro)” (FHF-901738) konkluderer med at kunnskapsgrunnlaget i forvaltningen er omfattende, men at det likevel mangler kunnskap på mange områder og temaer. Offentlige beslutninger forventes å bygge på vitenskapelig kunnskap, men når kunnskapen er mangelfull må “føre-var”-prinsipper anvendes. Økt kompetanse kan bidra til en mer treffsikker og forutsigbar regulering, uten regionale ulikheter. I dette prosjektet skal dagens praksis for lokalitetsklareringer gjennomgås. Basert på denne kunnskapen skal prosjektet belyse hvor behovet for kunnskap er størst, og derved gi et godt grunnlag for fremtidige FoU-prioriteringer.
Hovedmål
Å kartlegge årsaker til avslag på lokalitetssøknader, avdekke områder der det er behov for bedre kunnskapsgrunnlag og gi anbefalinger om tema for fremtidige FoU-prosjekt, for å sikre en mer forutsigbar og enhetlig forvaltning i hele landet.

Delmål
1. Å kategorisere og systematisere årsaker til avslag på lokalitetssøknader.
2. Å dybdeanalyse av kunnskapsgrunnlaget i saker der avslag gis på grunn av usikkerhet, kunnskapsmangel og bruk av føre-var-prinsippet.
3. Å identifisere og prioritere FoU-oppgaver for å forbedre kunnskapsgrunnlaget til bruk ved behandling av søknader om akvakulturlokaliteter.
4. Å formidle resultatene fra prosjektet til havbruksnæringen, relevant forvaltning og andre interessenter.
​Målet er en mer forutsigbar og enhetlig forvaltningspraksis for lokalitetsklareringer og -endringer, der bruk av føre-var-prinsippet i beslutninger reduseres som følge av økt kunnskapsgrunnlag. Dette vil gavne både forvaltning og næringsaktører, og er en forutsetning for statens ønskede bærekraftige vekst i norsk havbruksnæring.
​Avslagssaker på lokalitetsklarering for alle arter i hele landet fra 2018 og frem til i dag skal kartlegges, og det gjøres dybdeanalyse av de sakene der føre-var-prinsippet og usikkerhet er viktig for at avslag er gitt. Det skal vurderes i hvilken grad dagens kunnskapsgrunnlag tas i bruk og er dekkende, avklares for hvilke tema kunnskap mangler og belyses fremtidige FoU-prioriteringer. Prosjektet gjennomføres i tett samarbeid med prosjektet “Kartlegging av kunnskapsbehov for behandling av lokalitetssøknader til akvakultur” (FHF-901972).

Arbeidet er organisert  i følgende arbeidspakker (AP-er):

AP1: Kartlegge gjeldende rett
Gjennomføres kun i prosjektet “Kartlegging av kunnskapsbehov for behandling av lokalitetssøknader til akvakultur” (FHF-901972)

AP2: Kartlegging og evaluering av årsaker til avslag på lokalitetssøknader til akvakultur
Ledes av: Nofima
Formål: Kartlegge og systematisere årsaker til avslag på lokalitetssøknader, og analysere utvikling over tid, og mønster og variasjon for relevante variabler som årsakstema, geografi og forvaltningsmyndighet.

AP3: Dybdeanalyse av avslagssaker hvor det vises til usikkerhet, kunnskapsmangel eller bruk av føre-var-prinsippet
Ledes av: Akvaplan-niva
Formål: Dybdeanalyse av kunnskapsgrunnlaget i avslagssaker hvor det vises til usikkerhet, kunnskapsmangel eller bruk av føre-var-prinsippet.

AP4: Avdekke kunnskapsbehov, samt belyse fremtidige FoU-prioriteringer
Ledes av: Akvaplan-niva
Formål: Basert på kunnskapsbehov anbefale tema for FoU, for å redusere usikkerhet og bruk av føre-var-prinsippet i akvakulturforvaltning.

Prosjektorganisering
Utover Akvaplan-niva, med ansvar for prosjektledelse og kommunikasjon, er øvrige prosjektpartnere er NIVA, NCE Aquaculture, Cod Cluster og Norwegian Seaweed Cluster.
​Formidling av resultater til både næring og relevant forvaltning vil være viktig. Dette gjøres i tett samarbeid med de tre deltagende klyngene og prosjektet FHF-901972. Følgende aktiviteter er planlagt:
• avsluttende åpent webinar og event. temaspesifikke webinar i regi av klyngene
• NCE Aquaculture sin podcast
• kronikk og/eller populærvitenskapelig artikkel
keyboard_arrow_up