Prosjektnummer
Økt lønnsomhet i torskesektoren: Rammeprogram 2011–2015
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Torskeprogrammet har vært en stor og tung samfunnsfaglig satsing på å utvikle kompetanse om hvordan lønnsomheten i torskesektoren kan bedres. Programmets verdiforankring har vært å styrke den økonomiske bærekraften i torskesektoren innenfor biologisk bærekraftige rammer og samtidig dempe de negative effektene for den sosiale bærekraften. For å oppnå dette rettes oppmerksomhet mot å unngå/redusere sløsing med en viktige fellesressurs. Tiltakene som foreslås bygger på at aktørene skal ha like konkurransevilkår og at næringen skal ha trygge og gode arbeidsplasser.
Den norske torskesektoren henter sine inntekter fra en av verdens største torskebestander. Bestanden er i godt hold. Torskesektoren kan altså ikke påregne å øke lønnsomheten gjennom økte kvoter. Forbedringsmulighetene ligger derimot i å ta bedre vare på kvotene og øke markedsverdien av produktene. Samtidig kan effektivisering bidra til økt lønnsomhet. Effektiviseringen må bygge på – foruten å øke markedsverdien – å redusere kostnaden i produksjonen.
Flere funn gjort i programmet indikerer at en rekke fiskeripolitiske virkemiddel legger begrensninger på torskesektorens strategiske handlingsrom. Særlig gjelder det to forhold. Hvordan kvotene fordeles mellom ulike fartøygrupper/driftsformer og hvilket handlingsrom aktørene har for å velge effektive former for økonomisk organisering – både horisontalt og vertikalt.
Når det gjelder fremtidig fordeling av fangstrettigheter, konkluderes det med at det må høstes innenfor langsiktige miljømessig bærekraftige rammer. Aktørene som tildeles fangstrettigheter må ha høy fagkompetanse (om å fange og behandle fisk), være redelige og sløse lite (økonomisk og ernæringsmessig) med en verdifull matressurs. Institusjonelt er det viktig å etablere en moderne og åpen markedsarena for kvotefordeling – kortsiktige og langsiktige – med restriksjoner både med hensyn til tid og konsentrasjon.
Det er et kontinuerlig behov hos næringsaktørene til å justere fangstkapasiteten. Hovedrammene er satt gjennom kvotene og tilgjengelighet. Teknologiske endringer og skift i etterspørselsforhold gjør tilpasningen av fangstkapasiteten vanskelig, men nødvendig. Med slike rammer blir det nødvendig at myndigheten ikke bidrar til å komplisere beslutningsgrunnlaget. Et viktig bidrag vil være å redusere svingningene i kvotene.
Samtidig er det gjennom utforming av fangstreguleringer nødvendig å legge til rette for teknologiske endringer som reduserer sløsing og demper klimagassutslipp fra flåten.
Flere forhold i torskesektoren bidrar til å rette oppmerksomheten mot regelverket som begrenser og styrer den økonomiske organiseringen i sektoren. Først og fremst eksistensen av sløsing, enten det gjelder dårlig kvalitet eller feil kvoteavregning. Også støyen rundt førstehåndsomsetningen og den manglende evnen dette markedet har til økonomisk å straffe sløsing får mye oppmerksomhet. Med basis i torskeprogrammet fremheves det et grunnleggende behov for å øke koordineringen mellom de ulike leddene i sektoren.
En viktig næringsstrategi vil derfor være å utvikle velfungerende mellommarkeder som leverer på kvalitetsgradert prissetting, demper sesongsvingningene og reduserer faren for feil kvoteavregning. Utvikling av teknologiske og logistikkmessige løsninger som gjør kontroll med kvantum og vurdering av kvalitet enklere vil være viktige bidrag til å dempe konflikten mellom kjøper og selger og motivere for redusert sløsing. Samtidig er det nødvendig å gi næringsaktørene større frihet til å velge organisasjonsformer både horisontalt og vertikalt.
Offentlige myndigheter har sterke ambisjoner om å styre torskesektoren. Et av de sterkeste virkemidlene i torskesektoren som fins i den offentlige verktøykassen er fangstreguleringene. Her bestemmes både hvor mye og hvem som får lov å fiske med hvilke redskaper. Her bestemmes viktige restriksjoner for redskapsbruk og fangstoperasjon. Her stilles det krav til fartøyutforming, og i enkelte sammenhenger hvilken prosessering som kan foregå om bord og på land. I programmet er det avdekket at sløsing direkte kan relateres til måten fangstreguleringene er utformet på. Slik kunnskap er viktig når fremtidige fangstreguleringene skal utformes for å redusere/dempe sløsing i torskesektoren.
Med bakgrunn i modeller utviklet i torskeprogrammet og empiriske funn pekes det på behovet for å dempe de sesongmessige svingningene. Det blir også viktig å redusere/ fjerne driftsformer som sløser med ressursen. Kvotebonus er et virkemiddel som kan benyttes for å fremme teknologiske og driftsmessige nyvinninger.
Torskeressursen er en nasjonal fellesressurs som bør forvaltes på en måte som gir størst mulig nytte for samfunnet. De aktørene som har tillatelse til å utnytte denne ressursen kommersielt har på mange måter en kontrakt med samfunnet. Denne kontrakten er basert på historiske rettigheter og fordeling av slike rettigheter til mange aktører. Denne rettigheten har i stadig større grad blitt konsentrert på færre hender. Dette skyldes først og fremst teknologiske endringer og behovet for å være konkurransedyktige globalt. Den strukturelle utviklingen har bidratt til å reformulere hva samfunnet ønsker tilbake for at stadig færre har/får rett til å høste fra en begrenset fellesressurs.
En viktig moderniseringsprosess – som foreslås som et resultat av funn i programmet – er et åpent og velfungerende marked for fangstrettigheter som gir rom for å flytte rettigheter fra fartøy og driftsformer som sløser med ressursene over til driftsformer og fartøy som sløser lite med ressursene.
For å dempe de negative effektene av økt konsentrasjon for den sosiale bærekraften, kan ressursrentebeskatning implementeres som en sentral dimensjon i den fremtidige samfunnskontrakten mellom dem som gis eksklusive rettigheter til å høste fra fiskeressursene og samfunnet.
Publiserte artikler
– Petter Holm, Jesper Raakjær, Rikke Becker Jacobsen and Edgar Henriksen, ‘Contesting the social contracts underpinning fisheries—Lessons from Norway, Iceland and Greenland’. Marine Policy, 55 (2015), 64–72, see Elsevier.
– John R. Isaksen, Øystein Hermansen and Ola Flaaten, ‘Stubborn fuel tax concessions: The case of fisheries in Norway’. Marine Policy, 52 (2015), 85–92, see Elsevier.
• Eidesen-utvalget: Oppdrag/foredrag.
• Utøvende forsker oppnevnt som medlem i pliktkommisjonen.
• Prosjektleder utnevnt som medlem ekspertutvalg førstehåndsmarked.
• Forskergruppen har vært sekretariat for “Tveteråsutvalget” som utredet sjømatindustriens rammevilkår (NOU 2014: 16).
• Tveteråsutvalget: Oppdrag/foredrag.
• Reguleringsråd/-møte.
• Miniseminar i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).
• Møter om forebygging av fiskerikriminalitet.
• Seminar og øvelse om tverretatlig samarbeid mot fiskerikriminalitet.
• Arbeidsgruppe til å utarbeide rammene for en bærekraftkonferanse i regi av “The Seafood Innovation Cluster” (Bergen).
• Seminar for ansatte i Fiskeri- og kystdepartementet (FKD).
• Innspill Minisamråd, Stortinget.
• Fiskeriministerens samråd.
• Stortingets næringskomité.
• Fiskeridirektoratet.
• Skatteetaten.
Resultater fra forskningen har også vært presentert for næringsorganisasjoner og bedrifter, for politikere og på en rekke konferanser i regi av private aktører og i regi av akademia. Etterspørselen etter presentasjoner fra denne forskningen har vært stor.
Åtte mastergradsstudenter har også skrevet sin mastergradsavhandling i tilknytning til “Torskeprogrammet”.
I tillegg til de direkte resultatene har satsingen bidratt til at flere randsoneprosjekter har kommet i gang, finansiert med midler fra andre enn FHF.
-
1 Sluttrapport: Økt lønnsomhet i torskesektoren
Nofima. Rapport 50/2016. 19. oktober 2016. Av Bent Dreyer (red.), Bjørn Inge Bendiksen, Edgar Henriksen, Øystein Hermansen, Petter Holm, Audun Iversen, Kine M. Karlsen, Marianne Svorken, John R. Isaksen, Petter Olsen og Patrick Berg Sørdahl.
-
2 Sluttrapport: Arbeidspakke 1 – Politiske og institusjonelle samfunnsbindinger
Nofima. Rapport 12/2015. 10. februar 2015. Av Bent Dreyer (Nofima), Petter Holm (UiT) og Edgar Henriksen (Nofima).
-
3 Sluttrapport: Arbeidspakke 2 – Sektorens rammebetingelser og regelverk
Nofima. Rapport 46/2016. 19. oktober 2016. Av Bent Dreyer (red), Øystein Hermansen, Audun Iversen, Edgar Henriksen, Marianne Svorken, Patrick Sørdahl, John R. Isaksen, Bjørn Inge Bendiksen og Kine Karlsen.
-
4 Sluttrapport: Arbeidspakke 3 – Økonomiske rammebetingelser i Norge
Nofima. Rapport 47/2016. 19. oktober 2016. Av Bent Dreyer (red.), Bjørn Inge Bendiksen, Thomas Nyrud, John R. Isaksen, Øystein Hermansen, Audun Iversen, Marianne Svorken, Edgar Henriksen og Kine Karlsen.
-
5 Sluttrapport: Arbeidspakke 4 – Markedsbasert høsting
Nofima. Rapport 48/2016. 19. oktober 2016. Av Bent Dreyer (red.), John Isaksen, Øystein Hermansen, Kine Karlsen, Edgar Henriksen, Marianne Svorken og Audun Iversen.
-
6 Sluttrapport: Arbeidspakke 5 – Miljøutfordringer og lønnsomhetsforhold
Nofima. Rapport 49/2016. 19. oktober 2016. Av Bent Dreyer (red.), Kine Karlsen, Petter Olsen, John Isaksen, Marianne Svorken, Bjørn Inge Bendiksen, Øystein Hermansen, Audun Iversen og Edgar Henriksen.
-
Bokkapittel: Lys i husan? Fisk og petroleum som modernitetsbærere i nord
Nofima. (in press). Versjon 26. september 2012. I Svein Jentoft, Jens Ivar Nergård, og Kjell Arne Røvik (redaktører) “Hvor går Nord-Norge?” Bind 3. Politiske tidslinjer. Av Petter Holm (Norges fiskerihøgskole, UiT), Kathrine Tveiterås (Norges fiskerihøgskole, UiT), Bjørn-Petter Finstad (Norges fiskerihøgskole, UiT) og Edgar Henriksen (Nofima).
-
Faktaark: Fangstregulering og råstoffkvalitet i kystflåten
Nofima AS. 8. august 2012. Av Edgar Henriksen.
-
Faktaark: Høstfiske og restkvoter i kystfisket
Nofima AS. 8. august 2012. Av Edgar Henriksen.
-
Faktaark: Miljøregnskap for sjømat
Nofima AS. 8. august 2012. Av Petter Olsen.
-
Faktaark: Sesongfiskets økonomiske logikk
Nofima AS. Mai 2012. Av Bent Dreyer og Øystein Hermansen.
-
Faktaark: Strukturordningene gir jevnere landingsmønster
Nofima AS. Mai 2012. Av Øystein Hermansen og Marianne Svorken.
-
Masteroppgave: Hasvik og Riston-modellen: En studie av innovative løsninger på problematikk knyttet til trålernes leveringspliktavtale
Universitetet i Tromsø, Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging. Masteroppgave. Mai 2015. Av Patrick Berg Sørdahl.
-
Masteroppgave: Strategivalg i usikre omgivelser: Sentrale egenskaper for økt lønnsomhet i norsk filetindustri
Norges Fiskerihøgskole, Universitetet i Tromsø. Masteroppgave. Mai 2013. Av Jon Nilssen.
-
Masteroppgave: The Competitive Advantage of Nations: Has the Icelandic whitefish fillet industry created and sustained superior performance over the Norwegian industry?
School of Business and Economics, University of Tromsø. Master thesis. August 2014. By David Bragi Björgvinsson.
-
Notat: Delprosjekter 2012: Markedsbasert høsting av fiskeressurser: Markedsbasert høsting av fiskeressurser: En arbeidspakke i programmet “Økt lønnsomhet i torskesektoren”
Nofima. Arbeidsnotat. 26. februar 2012. Av John R. Isaksen, Øystein Hermansen, Marianne Svorken, Edgar Henriksen og Bent Dreyer.
-
Notat: Effekter av kvoteordninger i 2012 og 2013
Nofima. Notat. 20. januar 2014. Av Edgar Henriksen.
-
Notat: Landingsmønster i torskefiskeriene – et tilsvar på FKDs spørsmål
Nofima. Arbeidsnotat. 21. oktober 2011. Av Bent Dreyer, Edgar Henriksen, Øystein Hermansen, John R. Isaksen og Marianne Svorken.
-
Notat: Ombordfrysing i fiskeflåten
Nofima AS. Arbeidsnotat. 15. januar 2013. Av John R. Isaksen og Edgar Henriksen.
-
Notat: Spesialister og kombinasjonsfartøy i torskefisket
Nofima AS. Arbeidsnotat 21. desember 2012. Av Øystein Hermansen.
-
Notat: Strukturering og sesong. Påvirker fartøyreduksjonen i Gruppe I sesongvariasjon i torskelandingene?
Nofima AS. 8. januar 2014. Av John R. Isaksen.
-
Nyhet: Lønnsom foredling av hvitfisk i Norge – hva skal til?
Finnmark Dagblad. Innlegg. 2.11.2013. Av Grethe Fossli, leder i næringspolitisk avdeling i LO. Også publisert i avisa Finnmarken samme dag.
-
Nyhet: Mediaoppslag 2012
Nofima. Nyhetssaker med kopling til Torskeprogrammet. Uttak, 53 artikler. Januar 2013.
-
Nyhet: Medieoppslag, april 2014
Nofima. Nyhetssaker med kopling til Torskeprogrammet og relaterte prosjekter. Mai 2014.
-
Nyhet: Medieoppslag, april 2015
Nofima. Mai 2015.
-
Nyhet: Medieoppslag, april 2016
Nofima. Mai 2016.
-
Nyhet: Medieoppslag, august 2015
Nofima. August 2015.
-
Nyhet: Medieoppslag, august 2016
Nofima. September 2016.
-
Nyhet: Medieoppslag, desember 2013
Nofima. Januar 2014.
-
Nyhet: Medieoppslag, desember 2014
Nofima. Januar 2015.
-
Nyhet: Medieoppslag, desember 2015
Nofima. Januar 2016.
-
Nyhet: Medieoppslag, februar 2014
Nofima. Mars 2014.
-
Nyhet: Medieoppslag, februar 2015
Nofima. Mars 2015.
-
Nyhet: Medieoppslag, februar 2016
Nofima. Mars 2016.
-
Nyhet: Medieoppslag, januar 2014
Nofima. Januar 2014.
-
Nyhet: Medieoppslag, januar 2016
Nofima. Februar 2016.
-
Nyhet: Medieoppslag, januar–november 2013
Nofima. November 2013.
-
Nyhet: Medieoppslag, juli 2016
Nofima. August 2016.
-
Nyhet: Medieoppslag, juni 2014
Nofima. Juni 2014.
-
Nyhet: Medieoppslag, juni 2015
Nofima. Juli 2015.
-
Nyhet: Medieoppslag, juni 2016
Nofima. Juli 2016.
-
Nyhet: Medieoppslag, mai 2014
Nofima. Juni 2014.
-
Nyhet: Medieoppslag, mai 2015
Nofima. Juni 2015.
-
Nyhet: Medieoppslag, mai 2016
Nofima. Juni 2016.
-
Nyhet: Medieoppslag, mars 2014 (1 av 2)
Nofima. April 2014.
-
Nyhet: Medieoppslag, mars 2014 (2 av 2)
Nofima. April 2014.
-
Nyhet: Medieoppslag, mars 2015
Nofima. April 2015.
-
Nyhet: Medieoppslag, mars 2016
Nofima. April 2016.
-
Nyhet: Medieoppslag, november 2013
Nofima. Desember 2013.
-
Nyhet: Medieoppslag, november 2014
Nofima. Desember 2014.
-
Nyhet: Medieoppslag, november 2015
Nofima. Desember 2015.
-
Nyhet: Medieoppslag, september 2014
Nofima. Nyhetssaker med kobling til Torskeprogrammet. Oktober 2014.
-
Nyhet: Miljømerker påvirker ikke fiskere
Nofima. Nofimas nettsider. 15. mai 2012. Av Kine Mari Karlsen, Øystein Hermansen og Bent Dreyer.
-
Nyhet: Varsler kortere arbeidsuke og skjerpa kvalitetskrav i industrien
FiskeribladetFiskaren. 4. november 2013. Av Terje Jensen.
-
Popular presentation: Motivation gives better traceability
Article in InfoFish International, 3 (2012), 42–46. By Kine Mari Karlsen (Nofima).
-
Populærformidling: Aker i nordavind
Dagens Næringsliv 06.11.2012. Innlegg. Av Edgar Henriksen (Nofima AS), Petter Holm (UIT) og Bjørn-Petter Finstad (UIT).
-
Populærformidling: Alt kan bli bedre
Nofima. Artikkel i Norsk Fiskerinæring nr 7-2013, s. 61–65. Av Bent Dreyer og John R. Isaksen.
-
Populærformidling: Bedrift og virkemiddel – Om den nordnorske fiskeindustrien med trålere
Artikkel i Praktisk økonomi & finans, vol. 30, nr. 2/2014. Av Edgar Henriksen, Nofima AS.
-
Populærformidling: En fruktbar debatt
FiskeribladetFiskaren. 5. januar 2015, s. 5. Av Audun Iversen (Nofima).
-
Populærformidling: Et oljesmurt Nord-Norge
Kronikk i Nordlys. 20. august 2013, s. 3. Av Edgar Henriksen, Petter Holm, Kathrine Tveterås og Bjørn-Petter Finstad.
-
Populærformidling: Fisk og framtid
FiskeribladetFiskaren. 5. oktober 2015. S. 2. Av Audun Iversen (Nofima).
-
Populærformidling: Fisken og folket
FiskeribladetFiskaren. 13. juli 2015. S. 2 Av Audun Iversen (Nofima).
-
Populærformidling: Fiskerettigheter og samfunnsansvar
Finnmark Dagblad. Kronikk. 14. januar 2013. S. 18. Av Petter Holm, Edgar Henriksen, Kathrine Tveiterås og Bjørn-Petter Finstad.
-
Populærformidling: Fiskeri og oljenæring
Finnmarksposten. Kronikk. 13. juni 2013. S. 28. Av E. Henriksen (Nofima).
-
Populærformidling: Fiskerifinnmark i en oljeøkonomi
Kyst og Fjord. Februar 2013. Uke 22, s. 2. Av Edgar Henriksen (Nofima).
-
Populærformidling: Fiskeriøkonomene har ordet – Energiforbruk og strukturering i den norske torsketrålflåten
Fiskeridirektoratet. Artikkel i rapporten Lønnsomhetsundersøkelse for fiskeflåten 2013/Profitability survey on the Norwegian fishing fleet 2013. s. 59–63. Av Marianne Svorken, Kathryn Donnelly (Fiskeridirektoratet), Bent Dreyer.
-
Populærformidling: Forbausede forskere
Innlegg i FiskeribladetFiskaren, s. 18. 25. november 2015. Av Bent Dreyer, Øystein Hermansen og John Roald Isaksen.
-
Populærformidling: Handelspolitikk og sjømatforedling: Med ondt skal ondt fordrives
Artikkel i Matindustrien, s. 32. Nr 6-2012. Av Christel Elvestad (Nofima AS).
-
Populærformidling: Jakten på lønnsomhet
Artikkel i Matindustrien, s. 46. Nr 7–8 2012. Av Bent Dreyer (Nofima) og Bjørn Inge Bendiksen (Nofima).
-
Populærformidling: Kvalitet og forutsigbarhet
Innlegg i FiskeribladetFiskaren, s.20. 10. april 2013. Av Edgar Henriksen (Nofima) og Finn-Arne Egeness (Nofima).
-
Populærformidling: Look to Japan?
Artikkel i FiskeribladetFiskaren, s. 2. 13. april 2015. Av Audun Iversen (Nofima).
-
Populærformidling: Mange veier til Rom
Artikkel i FiskeribladetFiskaren, s. 2. 16. november 2015. Av Audun Iversen (Nofima).
-
Populærformidling: Nu går alt så meget bedre
Artikkel i FiskeribladetFiskaren, s. 2. 15. juli 2015. Av Bent Dreyer (Nofima).
-
Populærformidling: Plikter til besvær
Kronikk i FiskeribladetFiskaren, s. 18. 28. august 2013. Av Edgar Henriksen (Nofima), Petter Holm (Norges fiskerihøgskole, UiT og Nofima), Kathrine Tveiterås (Norges fiskerihøgskole, UiT)og Bjørn-Petter Finstad (Norges fiskerihøgskole, UiT).
-
Populærformidling: Politiske og institusjonelle samfunnsbindinger
Norsk sjømat, s. 14, nr. 4-2012. Artikkel. Av Edgar Henriksen (Nofima AS), Bjørn-Petter Finstad (UIT) og Petter Holm (UIT).
-
Populærformidling: Sjømatindustriutvalget
Innlegg i FiskeribladetFiskaren, s. 22. 13. november 2015. Av Bent Dreyer, Øystein Hermansen og John Roald Isaksen.
-
Populærformidling: Til Trondsen og Ørebech
Innlegg i FiskeribladetFiskaren, s. 19. 2. desember 2016. Av Øystein Hermansen, John Roald Isaksen og Bent Dreyer.
-
Populærformidling: Variabel kvalitet på kystflåtens landinger – hva så?
Artikkel i Norsk sjømat, s. 30, nr 4-2012. Av Edgar Henriksen (Nofima AS).
-
Populærformidling: Variabel kvalitet på kystflåtens landinger – hva så?
Innlegg i FiskeribladetFiskaren, s. 16. 15. oktober 2012. Av Edgar Henriksen (Nofima).
-
Populærformidling: Å slåss mot vindmøller
FiskeribladetFiskaren. 7. desember 2015. S. 14. Av John R. Isaksen, Bent Dreyer og Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: – Cheap shit is OK, it is expensive shit that kill us
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen. 5. februar 2013. Av Bjørn Inge Bendiksen, Edgar Henriksen m.fl.
-
Presentasjon: Arbeidspakke 1 – Politiske og institusjonelle samfunnsbindinger: Oppsummering av funn og presentasjon av artikkel der Grønland, Norge og Island sammenlignes
Nofima. Foredrag på styringsgruppemøte. 10. februar 2015. Av Petter Holm og Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Betydning av variabel råstoffkvalitet for resten av verdikjeden
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen i Tromsø 19. desember 2012. Av Morten Heide og Edgar Henriksen,
-
Presentasjon: Blodfeil i torsk
Nofima. Desember 2015. Av Sjurdur Joensen, Torbjørn Tobiassen og Karstein Heia.
-
Presentasjon: Capture based aquaculture on Arctic cod – state of the art
Nofima. Foredrag for Findus, Tromsø. 18. juni 2015. Av Øystein Hermansen og Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Delprosjektforslag 2015: Tilkjennegis kvalitetsinformasjon i tilstrekkelig grad gjennom verdikjedene for hvitfisk?
Nofima. Foredrag på referansegruppemøte 17. desember 2014. Av John R. Isaksen.
-
Presentasjon: Driftsundersøkelsen i fiskeindustrien
Nofima. Foredrag på referansegruppemøte 17. desember 2014. Av Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Drivstoff og miljøpåvirkning
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 16.12.2013. Av Kathryn Donnelly.
-
Presentasjon: Effekter av strukturering i den norske torsketrålflåten
Nofima. Foredrag på referansegruppemøte 17. desember 2014. Av Marianne Svorken, Kathryn Donnelly og Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Effekter av strukturering i den norske torsketrålflåten
Nofima. Foredrag på styringsgruppemøte 10. februar 2015. Av Marianne Svorken, Kathryn Donnelly og Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Effektivitet på bekostning av kvalitet!
Nofima AS. Presentasjon for Norges Råfisklag, Tromsø 23. mai 2012. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Er det fremdeles rom for å drive fiskeripolitikk?
Nofima AS. Foredrag for Nordland Venstre, Stokmarknes. Mars 2012. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Faktorer som påvirker energiforbruket i den norske fiskeflåten, case studier
Nofima AS. Presentasjon på styringsgruppemøte for Torskeprogrammet, Tromsø 5. februar 2013. Av Kathryn Anne-Marie Donnelly og Edgar Henriksen,
-
Presentasjon: Fangstbasert akvakultur – økonomi
Nofima. Foredrag på møte med Nærings- og fiskeridepartementet 4. november 2015. Av Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Fangstbasert akvakultur: Kvotebonus
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 18. juni 2015. Av Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Fangstbasert akvakultur: Kvotebonus
Nofima. Foredrag på referansegruppemøte 17. desember 2014. Av Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Fangstregulering og råstoffkvalitet i kystflåten
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen. Tromsø 08.02.2012. Av Edgar Henriksen og Marianne Svorken.
-
Presentasjon: Filetindustri i konkurranse om innsatsfaktorer
Nofima AS. Presentasjon på Norges fiskerihøgskole, UIT, Tromsø 15. november 2012. Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Fisken og folket – fiskeri, industri og demografi for norske kystsamfunn
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 18. juni 2015. Av Audun Iversen, Edgar Henriksen og Bjørn-Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Fisken og folket, del 2
Nofima. Presentasjon på referansegruppemøte i “Økt lønnsomhet i torskesektoren”. 15. desember 2015. Av Audun Iversen, Edgar Henriksen og John R. Isaksen.
-
Presentasjon: Fisken og folket, del 2 – fiskeri, industri og demografi for norske kystsamfunn
Nofima. Presentasjon for styringsgruppen i Torskeprogrammet, 8. september 2015. Av Audun Iversen, Edgar Henriksen og John-Roald Isaksen.
-
Presentasjon: Fisken og folket, del 3
Nofima. Presentasjon for styringsgruppen i Tromsø, 9. februar 2016. Av Audun Iversen, Edgar Henriksen og Thomas Nyrud.
-
Presentasjon: Fisken og folket: Fiskeri, industri og demografi for norske kystsamfunn
Nofima. Foredrag på styringsgruppemøte 10. februar 2015. Av Audun Iversen, Edgar Henriksen og Bjørn-Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Fiskerfartøy under 11 meter: Manna eller barkebrød?
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen, Tromsø 05. februar 2013. Av Øystein Hermansen, Thomas A. Larsen og Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Fiskeripolitikk og sysselsetting
Nofima. Foredrag på divisjonssamling i Nofima, Hamn, 28. mai 2015. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Fisket etter torsk og hyse 2014: Reguleringer og fiskets gang
Nofima AS. Presentasjon på referansegruppemøte, Tromsø 19. juni 2014. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Fiskets gang 2013-2015
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 18. juni 2015. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Fornying i trålerflåten
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen, Tromsø 6. september 2012. Av Thomas A. Larsen og Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Forprosjekt: Fiskerikriminalitet
Nofima. Foredrag på seminar om fiskerikriminalitet, 17. desember 2015. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Fra ekle kryp til blodig alvor
Nofima. Presentasjon for styringsgruppen i Tromsø, 9. februar 2016. Av Karstein Heia.
-
Presentasjon: Fra krise til krise
Presentasjon for styringsgruppen. Tromsø 8. februar 2012. Av Edgar Henriksen, Bjørn-Petter Finstad og Petter Holm.
-
Presentasjon: Fungerer førstehåndsmarkedet for hvitfisk godt nok?
Nofima. Foredrag i Svolvær, 11. mars 2015. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Gir bedre råstoffkvalitet økt verdiskaping?
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 5. juni 2012. Av Morten Heide og Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: God eller dårlig lønnsomhet i norsk fiskeindustri?
Nofima. Desember 2015. Av Bjørn Inge Bendiksen og Thomas Nyrud.
-
Presentasjon: God eller dårlig lønnsomhet i norsk fiskeindustri?
Nofima. Presentasjon for styringsgruppen i Tromsø, 9. februar 2016. Av Bjørn I. Bendiksen og Thomas Nyrud.
-
Presentasjon: Hindre for høstfiske?
Nofima. Foredrag på referansegruppemøte 17. desember 2014. Av Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Hva betyr verdiskaping?
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen, Tromsø 13. september 2012. Av Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Hva er bærekraft og finnes det ulike perspektiver på begrepet?
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 19. desember 2012. Av Kine Mari Karlsen.
-
Presentasjon: Hva hindrer høstfiske?
Nofima. Desember 2015. Av Øystein Hermansen og John R. Isaksen.
-
Presentasjon: Hvem skal eie torskekvotene?
Nofima. Foredrag på Riddu Riddu, Manndal, 10. juli 2015. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Hvilken råstoffstrategi er mest lønnsom for norske filetbedrifter?
Nofima. Presentasjon for prosjektets styringsgruppe, Tromsø 4. februar 2014. Av Jon Nilssen (UiT), Bernt Bertheussen (UiT) og Bent Dreyer (Nofima AS).
-
Presentasjon: Hvilken sammenheng er det mellom råstoffpris til fisker og prisen forbruker må betale
Nofima. Foredrag på referansegruppemøte i Torskeprogrammet, juni 2013. Av Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Hvor står fiskeri- og havbruksnæringa i Vest-Finnmark i dag
Nofima AS. Foredrag for Vest-Finnmark regionråd, 5. mars 2012. Av E. Henriksen.
-
Presentasjon: Hvorfor dårlig kvalitet?
Nofima. Foredrag på Vesterålen Skreifestival, Myre, 12. februar 2015. Av Edgar Henriksen og Sjurdur Joensen.
-
Presentasjon: Hvorfor og hvordan rammet finanskrisa torskesektoren?
Nofima AS. Presentasjon på styringsgruppemøte, Tromsø 25. mars 2011. Av B. Dreyer og Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Innovative løsninger til trålernes leveringspliktavtale – Hasvik og Riston-fondet
Universitetet i Tromsø (UIT) Norges arktiske universitet. Presentasjon for styringsgruppen i Torskeprogrammet, 8. september 2015. Av Patrick Berg Sørdahl.
-
Presentasjon: Innspill til framtidsrettet fiskeripolitikk
Nofima AS. Presentasjon for programkomiteen i Senterpartiet, Harstad 27. april 2012. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Konsekvenser av store kvoteøkninger
Nofima. Presentasjon på referansegruppemøte i Torskeprogrammet. Juni 2013. Av John Roald Isaksen.
-
Presentasjon: Konsekvenser av store kvoteøkninger
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen, Tromsø 16. september 2013. Av John Roald Isaksen.
-
Presentasjon: Kritisk blikk på fiskeindustrien som virkemiddel
Nofima AS. Presentasjon for Marine økonomer i Tromsø (MØT), 9. desember 2013. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Kvalitet gjennom verdikjeden
Nofima. Desember 2015. Av Bjørg Helen Nøstvold.
-
Presentasjon: Kvalitet gjennom verdikjeden
Nofima. Foredrag på referansegruppemøte i Torskeprogrammet, 15. desember 2015. Av Bjørg Helen Nøstvold.
-
Presentasjon: Kvalitetskommunikasjon i verdikjedene for sjømat
Nofima. Presentasjon for styringsgruppen i Torskeprogrammet, 08. september 2015. Av Bjørg Helen Nøstvold.
-
Presentasjon: Kvalitetsstatus for råstoff av torsk og hyse
Nofima. Foredrag på faggruppemøte hvitfisk, Gardermoen 26. februar 2015. Av Marianne Svorken, Kine M. Karlsen, Øystein Hermansen, Leif Akse og Sjurdur Joensen.
-
Presentasjon: Kvoteordninger i 2012 og 2013
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 16. desember 2013. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Kvoteordninger i fisket etter torsk i 2012 og 2013
Nofima AS. Presentasjon til styringsgruppemøte, Tromsø 4. februar 2014. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Landingsmønster torsk
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 21. november 2011. Av Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Lønnsom og effektiv fiskeindustri
Nofima AS. Presentasjon på FHLs generalforsamling, 29. mars 2012. Av Bent Dreyer og Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Lønnsomhet blant fartøy under 11 meter
Nofima. Presentasjon på referansegruppemøte i Torskeprogrammet. Juni 2013. Av Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Lønnsomhet i fiskeindustrien: 2011
Nofima. Foredrag på styringsgruppemøte i Torskeprogrammet, februar 2013. Av Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Lønnsomhet og rammebetingelser i torskenæringen
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen, Tromsø 5. februar 2013. Av Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Mer av det som ikke virker
Nofima. Presentasjon for Båtsfjord handelsstands fiskekjøpergruppe, 5. desember 2013. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Miljøutfordringer og bærekraft
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 19. desember 2012. Av Petter Olsen.
-
Presentasjon: Minstepriser i torskefiskeriene: Implikasjoner for markedet – pris og mengde
Nofima. Presentasjon på styringsgruppemøte 8. september 2015. Av Øystein Hermansen (Nofima) og Sverre Braathen Tyholdt (Handelshøgskolen i Tromsø (HHT)/Universitetet i Tromsø (UiT)).
-
Presentasjon: Minstepriser i torskefiskeriene: Implikasjoner for markedet – priser og mengde
Nofima og Universitetet i Tromsø. Foredrag på styringsgruppemøte 10. januar 2015. Av Øystein Hermansen og Sverre Braathen Tyholdt.
-
Presentasjon: Norsk industrifisk til Polen
Nofima. Presentasjon for styringsgruppen i Tromsø, 9. februar 2016. Av Bjørg H. Nøstvold.
-
Presentasjon: Norsk sjømat i den globale økonomien
Nofima AS. Presentasjon. 11. desember 2012. Av Bent Dreyer.
-
Presentasjon: NOU 2014:16 Sjømatindustrien – Mandat, rammevilkår og tiltak
Nofima. Foredrag Tromsø, 13. januar 2015. Av Øystein Hermansen og John R. Isaksen.
-
Presentasjon: Ombordfrysing i fiskeflåten
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 5. juni 2012. Av Jon Roald Isaksen.
-
Presentasjon: Ombordfrysing i fiskeflåten: del II
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen. Tromsø 19. desember 2012. Av John Roald Isaksen.
-
Presentasjon: Omstilling og klyngedannelse innen sjømat
FHF og Nofima. Foredrag på industripolitisk konferanse, Hammerfest, 13.-14. oktober 2012. Av Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Riktig pris?
Nofima AS. Presentasjon for Norges Kystfiskarlag, Svolvær 3. mai 2012. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Råstoffkvalitet og økonomi
Nofima. Foredrag på divisjonssamling i Nofima, Hamn, 28. mai 2015. Av Marianne Svorken, Kine Karlsen og Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Råvarestrømmen ved innenlands og utenlands produksjon
Nofima. Foredrag holdt på møte i Torskeprogrammet, juni 2013. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Samfiske – formål, utvikling og analyse
Nofima. Presentasjon på styringsgruppemøte i Tromsø 9. februar 2016. Av John R. Isaksen.
-
Presentasjon: Sesongfiske – hindre
Nofima. Presentasjon for styringsgruppen i Tromsø, 9. februar 2016. Av Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Sjømatnæringa som global næring – drivkrefter, utviklingstrekk og framtidige muligheter
Nofima. Foredrag på FoU-kurs for ledere i sjømatnæringen i Tromsø. 6. mai 2015. Av Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Smått e' godt – Kvalitet kontra kvantitet!
Nofima. Foredrag holdt på styringsgruppemøte i Torskeprogrammet, 5. februar 2013. Av E. Henriksen.
-
Presentasjon: Spesialister og kombinasjonsfartøy – store kystfartøy
Nofima. Presentasjon på styringsgruppemøte i Torskeprogrammet, 5. februar 2013. Av Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Status torskeprogrammet
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, 18.06.2015. Av Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Stor – større – størst: En – flere – søkklastet. Spesialister og kombinasjonsfartøy
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 5. juni 2012. Av Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Stor – større – størst: En – flere – søkklastet. Spesialister og kombinasjonsfartøy
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 17. desember 2012. Av Ø. Hermansen.
-
Presentasjon: Strukturendringer i norsk hvitfiskindustri
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen, Tromsø 21. september 2011. Av Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Strukturendringer i norsk hvitfiskindustri
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen, Tromsø 25. mars 2011. Av Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Strukturering og landingsmønster
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen, Tromsø 8. februar 2012. Av Marianne Svorken og Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Strukturering og landingsmønster – en oppdatering
Nofima AS. Presentasjon på referansegruppemøte, Tromsø 21. november 2011. Av Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Strukturering og sesongprofil
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 16. desember 2013. Av John R. Isaksen.
-
Presentasjon: Suksesskriterier i fiskeindustrien
Nofima AS. Presentasjon for Norway Seafoods i Tromsø, 15. oktober 2014. Av Bent Dreyer.
-
Presentasjon: The Competitive Advantage of Nations: Has the Icelandic whitefish fillet industry created and sustained superior performance over the Norwegian industry?
Handelshøgskolen ved Universitetet i Tromsø (UiT). Foredrag på styringsgruppemøte. 10. februar 2015. Av David Bragi Björgvinsson.
-
Presentasjon: Torsk, hyse og sei i 2013 og så langt 2014
Nofima. Foredrag på referansegruppemøte. 17. desember 2014. Av Edgar Henriksen.
-
Presentasjon: Torsketrål, struktur og lønnsomhet
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 5. juni 2012. Av Øystein Hermansen.
-
Presentasjon: Torsketrålere og leveringsplikt – resultater fra ei evaluering
Nofima. Foredrag på LO-konferanse i Oslo, 11. oktober 2012. Av John R. Isaksen.
-
Presentasjon: Variabel kvalitet på råstoffet – hva har det å si for økonomien?
Nofima AS. Presentasjon for prosjektets styringsgruppe, Tromsø 4. februar 2014. Av Kine Mari Karlsen, Øystein Hermansen, Marianne Svorken, Leif Akse og Sjurdur Joensen.
-
Presentasjon: Vinterfisket etter torsk 2015
Nofima AS. Presentasjon for referansegruppen, Tromsø 18. juni 2015. Av Bjørn-Inge Bendiksen.
-
Presentasjon: Virkemidler for økt bearbeiding og lønnsomhet
Nofima AS. Presentasjon for styringsgruppen, Tromsø 5. februar 2013. Av Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Virkemidler for økt bearbeiding og lønnsomhet i sjømatnæringen
Nofima. Foredrag på NNNs fiskerikonferanse, Gardermoen 15.–16. januar 2013. Av Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Økt lønnsomhet i torskesektoren – status per mai 2015
Nofima AS. Mai 2015. Av Bent Dreyer.
-
Presentasjon: Årets vinterfiske etter torsk
Nofima. Presentasjon på referansegruppemøte i Torskeprogrammet. 18. juni 2013. Av Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentation: Poor rich-country industries: Fish-prosessing industries out-competed by low-labour-cost countries?
Nofima AS. Presentation at the steering group meeting, Tromsø 13. September 2012. By Audun Iversen and Bjørn Inge Bendiksen.
-
Presentation: Value-adding for captured fish products by documenting sustainability
Nofima AS. Presentation for the steering group Meeting in Tromsø, 8 September 2014. By Petter Olsen. Also presented at the IIFET Conference 2014, Brisbane, 7 July 2014.
-
Presentation: What’s in it for society? The social worth of fisheries
Paper presented at the MARE 2013 Conference in Amsterdam, June 2013. By Petter Holm and Jesper Raakjær.
-
Rapport: Faktorer som påvirker energiforbruket hos den norske fiskeflåten
Nofima. Rapport nr 42-2012. Desember 2012. Av Kathryn A-M. Donnelly og Edgar Henriksen.
-
Rapport: Landingsmønsteret i torskefiskeriene: Et tilsvar på Fiskeri- og kystdepartementets spørsmål
Nofima. Rapport. Oktober 2011. Av Bent Dreyer, Edgar Henriksen, Øystein Hermansen, John R. Isaksen og Marianne Svorken.
-
Rapport: Lønnsomhet i fartøygruppen under 11 meter
Nofima. Rapport nr. 13-2013. Februar 2013. Av Øystein Hermansen, Thomas A. Larsen og Edgar Henriksen.
-
Rapport: Statusrapport for 2011
Nofima. Rapport. Februar 2012. Av Bjørn Inge Bendiksen (Nofima), Bent Dreyer (Nofima), Edgar Henriksen (Nofima), Øystein Hermansen (Nofima), Petter Holm (Norges Fiskerihøgskole (NFH), UiT), John R. Isaksen, Kine Mari Karlsen (Nofima), Petter Olsen (Nofima) og Marianne Svorken (Nofima).
-
Rapport: Statusrapport for 2012
Nofima. Rapport. Mars 2013. Av Bjørn Inge Bendiksen (Nofima), Bent Dreyer (Nofima), Øystein Hermansen, Petter Holm (Norges Fiskerihøgskole (NFH), UiT), John R. Isaksen (Nofima) og Petter Olsen (Nofima).
-
Rapport: Statusrapport for 2013
Nofima. Rapport. Februar 2014. Av Bjørn Inge Bendiksen, Bent Dreyer, Øystein Hermansen, Petter Holm, John R. Isaksen og Petter Olsen.
-
Rapport: Statusrapport for 2014
Nofima. Februar 2015. Av Bjørn Inge Bendiksen, Bent Dreyer, Øystein Hermansen, Petter Holm, John R. Isaksen og Kine Mari Karlsen.
-
Rapport: Statusrapport for 2015
Nofima. Februar 2015. Av Bjørn Inge Bendiksen, Bent Dreyer, Øystein Hermansen, Petter Holm, John R. Isaksen og Kine Mari Karlsen.
-
Rapport: Urapportert fiske i torskefiskeriene: Resultater fra spørreundersøkelse om juks
Nofima AS. Rapport nr. 26-2016. Mai 2014. Av Marianne Svorken og Øystein Hermansen.
-
Rapport: Variabel kvalitet i verdikjeden: Hvordan påvirker kvalitet lønnsomhet?
Nofima. Rapport 3-2013. 19. februar 2013. Av Av Marianne Svorken og Øystein Hermansen.
-
Rapport: Økt lønnsomhet i torskesektoren: Statusrapport for 1. halvår 2012
Nofima. Rapport. September 2012. Av Bent Dreyer.
-
Rapport: Økt lønnsomhet i torskesektoren: Statusrapport for 1. halvår 2013
Nofima. Rapport. Oktober 2013. Av Bjørn Inge Bendiksen (Nofima), Bent Dreyer (Nofima), Øystein Hermansen (Nofima), Petter Holm (Norges Fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø), John R. Isaksen (Nofima) og Petter Olsen (Nofima).
-
Rapport: Økt lønnsomhet i torskesektoren: Statusrapport for 1. halvår 2014
Nofima. Rapport. September 2014. Av Bjørn Inge Bendiksen, Bent Dreyer, Øystein Hermansen, Petter Holm, John R. Isaksen og Petter Olsen.
-
Report: Coastal fisheries in the North Atlantic
Matís. Rapport 01–15. January 2015. By Jónas R. Viðarsson, Gunnar Þorðarson, Edgar Henriksen, Audun Iversen, Durita Djurhuus, Tønnes Berthelsen, Heather Manuel, Tom Brown and David Becker.
-
Report: D3.31 – Market responses to climate change
Arctic Climate Change, Economy and Society (ACCESS)/Nofima. 5. mars 2015. Av John R. Isaksen (Nofima).
-
Scientific article: A simulated recall study in five major food sectors
Article in British Food Journal, 114:7 (2013), 1016–31. By Kathryn Anne-Marie Donnelly, Kine Mari Karlsen and Bent Dreyer.
-
Scientific article: Bioeconomics of fishing with seasonal variations in catchability
Exam paper SOK-8004 Marine Resource Economics. Spring 2013. By Øystein Hermansen (Nofima).
-
Scientific article: Catch to landing traceability and the effects of implementation
Article in Food Control 23/1 (2012), 228–33. By Kathryn Anne-Marie Donnelly (Norwegian Institute of Food Fisheries and Aquaculture Research (Nofima)) and Petter Olsen (Nofima).
-
Scientific article: Coping with unpredictable supply. The role of flexibility and adaptation
Article in European Journal of Marketing, 46/10 (2012), 1268–82. By Bent Dreyer (Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research (Nofima) and Kjell Grønhaug (Norwegian School of Economics and Business Administration).
-
Scientific article: Differences in harvesting and marketing strategies between Iceland and Norway
Article in Økonomisk fiskeriforskning, 25 (1): 21-36. 2015. By David Bragi Björgvinsson (School of Business and Economics, UiT The Arctic University of Norway), Bernt Arne Bertheussen (School of Business and Economics, UiT The Arctic University of Norway) and Bent Dreyer (Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research).
-
Scientific article: Eco-labeling of seafood: Does it affect the harvesting patterns of Norwegian fishermen?
Article in Marine Policy, no. 36 (2012), 1123–30. By Kine Mari Karlsen (Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research(Nofima)(, Øystein Hermansen (Nofima), and Bent Dreyer (Nofima).
-
Scientific article: Evaluation framework for regulatory requirements related to data recording and traceability designed to prevent illegal, unreported and unregulated fishing
Article in Marine Policy, volume 36/1 (2012), 96–102. By Melania Borit (University of Tromsø, Norwegian College of Fishery Science), and Petter Olsen (Nofima – Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research).
-
Scientific article: Granularity and its role in implementation of seafood traceability
Artikkel i Journal of Food Engineering 112 (2012), 78–85. By Kine Mari Karlsen (Nofima – Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research), Bent Dreyer (Nofima), Petter Olsen (Nofima) og Edel O. Elvevoll (Faculty of Biosciences, Fisheries and Economics, University of Tromsø (UiT).
-
Scientific article: Literature review: Does a common theoretical framework to implement food traceability exist?
Article in Food Control 32 (2013), 409–17. By Kine Mari Karlsen (Nofima – Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research), Bent Dreyer (Nofima), Petter Olsen (Nofima), and Edel O. Elvevoll (Faculty of Biosciences, Fisheries and Economics, University of Tromsø (UiT)).
-
Scientific article: Supply chain expectations for tool to calculate sustainability of white fish products at a batch level
Article in the journal Økonomisk fiskeriforskning, 23/1 (2013), 37–44. By Kathryn Anne-Marie Donnelly, Petter Olsen, Jonas R. Vidarson, and Friederike Ziegler.
-
Scientific article: Sustained competitive advantage based on high quality input
Article in Marine Policy, 52 (2015), 145–54. By Jon Nilssen (Norwegian College of Fishery Science, University of Tromsø (UiT) – The Arctic University of Norway), Bernt Arne Bertheussen (School of Business and Economics, UiT), and Bent Dreyer (Nofima – Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research).
-
Scientific article: The wider uses of traceability information
Article in New Food Magazine, 15/3 (2012), 17–19. By Kathryn Anne-Marie Donnelly (Nofima – Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research).
-
Statusrapport 1. halvår 2015: Økt lønnsomhet i torskesektoren
Nofima. September 2015. Av Bjørn Inge Bendiksen, Bent Dreyer, Øystein Hermansen, Petter Holm, John R. Isaksen og Kine Karlsen.
-
Vit. artikkel: Fiskeriforvaltning i bevegelse: Nordiske fiskerier, fra konvergens til divergens
Artikkel i Økonomisk fiskeriforskning, 23/1, s. 15–28. Av Petter Holm (Norges fiskerihøgskole, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, Universitetet i Tromsø) og Katrine Tveterås (Norges fiskerihøgskole, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, Universitetet i Tromsø).
-
Vit. artikkel: Fra krise til krise – Forventninger og svik i norsk fiskerinæring
Artikkel i Økonomisk fiskeriforskning, 22 årg., nr. 1-2012: 33–54. Av Bjørn-Petter. Finstad (Norges fiskerihøgskole, Universitetet i Tromsø (UiT), Edgar Henriksen (Nofima AS) og Petter Holm (Norges fiskerihøgskole, Universitetet i Tromsø (UiT) og Nofima).
-
Vit. artikkel: Hvilken råstoffstrategi er mest lønnsom for norske filetbedrifter?
Artikkel i Økonomisk fiskeriforskning, 24 årg., nr. 1-2014: 1–17. Av Jon Nilssen (Norges fiskerihøgskole/Universitetet i Tromsø (UiT)), Bernt A. Bertheussen (Handelshøgskolen i Tromsø/UIT) og Bent Dreyer (Nofima AS).
-
Vit. artikkel: Juks og fanteri i fiskeri
Artikkel i Økonomisk fiskeriforskning, 25 årg., nr. 1-2015: 1–6. Av Bent Dreyer (Nofima).
-
Vit. artikkel: Mot avvikling av trålernes plikter?
Artikkel i Økonomisk fiskeriforskning, 25 årg. nr. 1-2015: 44–66. Av Patrick B. Sørdahl (Nofima og Universitet i Tromsø (UiT) Norges arktiske universitet), Edgar Henriksen (Nofima) og Nils Aarsæther (UiT).
Dette rammeprogrammet har til hensikt å utvikle kunnskap som kan bidra til å forstå hvorfor torskesektoren er kommet i en slik situasjon. Samtid er det et mål at denne kunnskapen skal bidra til å foreslå tiltak som kan bidra til å øke lønnsomheten og styrke norsk torskesektors konkurranseposisjon. Dette skal skje gjennom et langsiktig forskningsprogram som går over fem år.
• Å bidra med faglig og teoretisk kunnskap som kan gi bedre forståelse av hvordan et samspill mellom offentlig forvaltning kan bidra til å øke verdiskaping med utgangspunkt i fornybare fellesressurser.
• Å utvikle et sterkt samfunnsvitenskaplig miljø som har en unik kompetanse om hvordan nasjonale offentlige reguleringer av fangst og produksjon fra ville bestander påvirker næringens internasjonale konkurransekraft, struktur og lønnsomhet.
Programmet består av flere ulike arbeidspakker som gjennom sine delmål til sammen skal bidra til å nå disse overordnede målene.
Et viktig metodisk grep for å favne denne kompleksiteten i dette rammeprogrammet vil være å dele programmet opp i fem ulike arbeidspakker:
• Politiske og institusjonelle samfunnsbindinger
• Sektorspesifikke rammebetingelser og regelverk
• Generelle økonomiske rammebetingelser
• Markedsbasert høsting
• Miljøutfordringer og lønnsomhetsforhold
Samtidig vektlegges verdikjedeperspektivet ved at det metodisk vektlegges et verdikjedeperspektiv som inkluderer hele verdikjeden. Hensikten med arbeidspakkestrukturen er å begrense antall forklaringsfaktorer og gjøre problemstillingen forskbar. Samtidig er oppdelingen og valg av de ulike arbeidspakkene ment å øke forståelsen for den historiske bakgrunnen for etableringen av dagens forvaltning av torskesektoren og gi en detaljert gjennomgang av innholdet av det lovverket som næringen i dag må forholde seg til. Dette er et nødvendig utgangspunkt for å forstå hvordan forvaltningen bidrar til å drive frem struktur- og lønnsomhetsutvikling i sektoren.
Når det gjelder innholdet i arbeidspakkene så er disse presentert i detalj i egen prosjektbeskrivelse. Arbeidspakkene er organisert slik at de beskrives med problemstilling, faglig perspektiv, analyser, leveranser og budsjett.
• Å utvikle økt forståelse for bakgrunn og kontekst for etablering/avvikling av slike politiske og institusjonelle samfunnsbindinger.
• Å sammenligne politiske og institusjonelle samfunnsbindinger med tilsvarende bindinger i torskesektoren med andre deler av norsk sjømatnæring og øvrig norsk industri.
Arbeidspakke 2: Sektorens rammebetingelser og regelverk
• Å dokumentere og utvikle økt kunnskap om sektorspesifikke rammebetingelser og lovverk.
• Å sammenligne det sektorspesifikke regelverket i torskesektoren med internasjonale konkurrenter og øvrige deler av norsk sjømatsektor.
• Å dokumentere og utvikle kunnskap om sammenheng mellom sektorspesifikke rammebetingelser/lovverk og struktur- og lønnsomhetsutvikling i torskesektoren.
• Å drøfte konsekvenser av endringer av rammebetingelser/lovverk for fremtidig struktur- og lønnsomhetsutvikling i torskesektoren.
Arbeidspakke 3: Økonomiske rammebetingelser i Norge
• Å dokumentere de økonomiske rammebetingelser for bedrifter lokalisert i Norge.
• Å sammenligne de økonomiske rammebetingelsene ved lokalisering i Norge med alternativ lokalisering.
• Å sammenligne de økonomiske rammebetingelsene til internasjonale konkurrenter.
• Å utvikle teoretiske modeller om hvordan nasjonale økonomiske rammebetingelser påvirker internasjonal konkurransekraft, lønnsomhet og lokalisering i torskesektoren.
Arbeidspakke 4: Markedsbasert høsting
• Å kartlegge markedsmessig potensial fra ulike torskearter.
• Å evaluere og dokumentere effekten av ulike fangstreguleringer for fangstmønster, strukturutvikling og lønnsomhet i torskesektoren.
• Å foreslå ulike justeringer av dagens fangstreguleringer for å fremme et fangstmønster som gir bedre grunnlag for å utnytte markedspotensialet av ulike torskearter.
Arbeidspakke 5: Miljøutfordringer og lønnsomhetsforhold
• Å kartlegge og dokumentere miljøbelastningen, og drivere for denne, i torskesektoren.
• Å foreslå tiltak for å redusere miljøbelastningen i torskesektoren knyttet til fangst- og produksjonsmønster og forvaltning.
• Å utvikle kunnskap om hvordan kundenes krav om dokumentasjon av miljøbelastning vil påvirke struktur og lønnsomhet i norsk torskesektor.
Thomas Farstad, styret i FHF (nestleder)
Tommy Torvanger, Nergård AS
Sverre Johansen, Sjømat Norge
Berit Anna Hanssen, FHF-ansvarlig
• Årlige presentasjoner på næringslivskonferanser som Torskefiskkonferansen og Sjømatdagene.
• Årlige presentasjoner på workshop/samlinger i regi av rammeprogrammet.
• Presentasjoner av resultater på styringsgruppemøter i programmet.
• En artikkel hvert år i et internasjonalt fagtidsskrift.
Arbeidspakke 2 - Leveranser
• Årlige presentasjoner på arbeidsmøter/samlinger i regi av rammeprogrammet.
• Presentasjoner av resultater på styringsgruppemøter i programmet.
• En artikkel hvert år i et internasjonalt fagtidsskrift.
• En doktorgrad innenfor temaet forvaltning og økonomisk prestasjon.
Arbeidspakke 3 - Leveranser
• Årlige presentasjoner på workshop/samlinger i regi av rammeprogrammet.
• Presentasjoner av resultater på styringsgruppemøter i programmet.
• En artikkel hvert år i et internasjonalt fagtidsskrift.
Arbeidspakke 4 - Leveranser
• Årlige presentasjoner på arbeidsmøter/samlinger i regi av rammeprogrammet.
• Deltakelse og presentasjoner på reguleringsmøtene.
• Presentasjoner av resultater på styringsgruppemøter i programmet.
• En artikkel hvert år i et internasjonalt fagtidsskrift.
Arbeidspakke 5 - Leveranser
• Årlige presentasjoner på workshop/samlinger i regi av rammeprogrammet.
• Deltakelse og presentasjoner på reguleringsmøtene.
• Presentasjoner av resultater på styringsgruppemøter i programmet.
• En artikkel hvert år i et internasjonalt fagtidsskrift.
-
2 Sluttrapport: Arbeidspakke 1 – Politiske og institusjonelle samfunnsbindinger
Nofima. Rapport 12/2015. 10. februar 2015. Av Bent Dreyer (Nofima), Petter Holm (UiT) og Edgar Henriksen (Nofima).
-
5 Sluttrapport: Arbeidspakke 4 – Markedsbasert høsting
Nofima. Rapport 48/2016. 19. oktober 2016. Av Bent Dreyer (red.), John Isaksen, Øystein Hermansen, Kine Karlsen, Edgar Henriksen, Marianne Svorken og Audun Iversen.
-
3 Sluttrapport: Arbeidspakke 2 – Sektorens rammebetingelser og regelverk
Nofima. Rapport 46/2016. 19. oktober 2016. Av Bent Dreyer (red), Øystein Hermansen, Audun Iversen, Edgar Henriksen, Marianne Svorken, Patrick Sørdahl, John R. Isaksen, Bjørn Inge Bendiksen og Kine Karlsen.
-
6 Sluttrapport: Arbeidspakke 5 – Miljøutfordringer og lønnsomhetsforhold
Nofima. Rapport 49/2016. 19. oktober 2016. Av Bent Dreyer (red.), Kine Karlsen, Petter Olsen, John Isaksen, Marianne Svorken, Bjørn Inge Bendiksen, Øystein Hermansen, Audun Iversen og Edgar Henriksen.
-
1 Sluttrapport: Økt lønnsomhet i torskesektoren
Nofima. Rapport 50/2016. 19. oktober 2016. Av Bent Dreyer (red.), Bjørn Inge Bendiksen, Edgar Henriksen, Øystein Hermansen, Petter Holm, Audun Iversen, Kine M. Karlsen, Marianne Svorken, John R. Isaksen, Petter Olsen og Patrick Berg Sørdahl.
-
4 Sluttrapport: Arbeidspakke 3 – Økonomiske rammebetingelser i Norge
Nofima. Rapport 47/2016. 19. oktober 2016. Av Bent Dreyer (red.), Bjørn Inge Bendiksen, Thomas Nyrud, John R. Isaksen, Øystein Hermansen, Audun Iversen, Marianne Svorken, Edgar Henriksen og Kine Karlsen.