Til innholdet

Prosjektnummer

900540

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900540
Status: Avsluttet
Startdato: 04.01.2011
Sluttdato: 31.05.2011

Utvikling av konkurransedyktig prosessering av norske marine råvarer til smaks- og luktfrie fiskeproteiningredienser: Forprosjekt

På oppdrag fra RUBIN har Altavida tidligere gjennomført en kartlegging av potensialet for fiskeproteiner i det amerikanske helse- og ernæringsmarkedet. Prosjektet identifiserte et stort potensial for fiskeprotein som et alternativ til melke- og soyabaserte proteiner med betydelig bedre priser enn det som oppnås for dagens fiskeproteiningredienser (mel og hydrolysater). Imidlertid vil det være et krav hos potensielle brukere om ingen lukt/smak av fisk eller lukt/smak som følge av oksidasjon av fiskefettsyrer i ferdige applikasjoner (i ferdigproduktets holdbarhetstid på mellom 18 og 24 måneder). Ingen norske produsenter som kan levere fiskeprotein ingredienser som vil i dag tilfredsstille disse kravene.

På denne bakgrunn ble det igangsatt et innledende utviklingsprosjekt for å teste ut aktuelle prosesser for fjerning av lukt/smak fra proteinprodukter basert på marint biråstoff. Målet har vært å evaluere og komme med anbefaling til de best egnede råvarer og prosesser for industriell produksjon av smak og luktfrie fiskeproteiningredienser for bruk i humane helse- og ernæringsprodukter. Prosjektet ble ledet av Altavida, og SINTEF og Chalmers har uavhengig av hverandre foretatt en praktisk uttesting av alternative metoder/prosesser. Videre er det estimert produksjonskostnader og foretatt sammenligninger av priser for de mest sannsynlige substitutter i markedet for å avsjekke potensiell konkurransedyktighet.

SINTEF har benyttet kjøtt mekanisk separert fra lakserygger, og foretatt en enkel prosess med denaturering, vasking og etanolekstraksjon, samt en sensorisk test av produkter. Resultatene viste at utbyttet lå på ca. 10 % tørt produkt av inngående våte lakserygger, og med en svak karakteristisk smak, sammenlignbart med soya– og myseisolat. Chalmers benyttet en pH-shift-prosess (behandling ved høy pH) kombinert med “pervaporation” (avdamping pluss membranfiltering) på torskerygger, der hele råstoffmengden går inn i prosessen. Utbyttet lå på samme nivå som SINTEF-prosessen, mens produktet ble bedømt å ha for sterk smak etter to måneders lagring til å være kommersielt interessant. Et betydelig
optimaliseringsarbeid vil være påkrevet for å få akseptabel kvalitet.

En grov kalkyle av SINTEF-prosessen viser god lønnsomhet. Med en kilopris på 60 kr/kg er fortjenestemarginen beregnet til 74 %. Selv med pris ned i 30 kr/kg er det god fortjeneste.

Det foreslås en videreføring av prosjektet med utgangspunkt i SINTEF-prosessen. Det pekes på tre viktige utfordringer. 1) Optimal separasjon av kjøtt fra bein. Kan evt. gjøres etter denaturering 2) Uttesting og valg av tørkemetode 3) Reduksjon av fettinnhold i produktet.
På oppdrag fra Rubin har Altavida tidligere gjennomført en kartlegging av potensialet for fiskeproteiner i det amerikanske helse og ernæringsmarkedet (kfr. FHF-prosjekt 900058).

Prosjektet identifiserte et stort potensial for fiskeprotein som et alternativ til melke- og soybaserte proteiner med betydelig bedre priser enn det oppnås for dagens fiskeprotein ingredienser (mel og hydrolysater).

I diskusjon og samtaler med potensielle brukere av fiskeproteiner er det definert et absolutt krav om ingen lukt/smak av fisk eller lukt/smak som følge av oksidasjon av fiskefettsyrer i ferdige applikasjoner (i ferdigproduktets holdbarhetstid på 18-24 mnd). Det er i dag ingen norske produsenter som kan levere fiskeproteiningredienser som vil tilfredsstille disse kravene.

For at norske produsenter skal kunne etablere en posisjon inn mot det internasjonale protein-ingrediensmarkedet, er det derfor behov for å utvikle eller forbedre prosesser for produksjon av smak og luktfrie fiskeproteiningrediens-produkter.
Å evaluere og komme med anbefaling til de best egnede råvarer, teknologier og prosesser for kommersiell/industriell produksjon av smak og luktfrie fiskeprotein-ingredienser for bruk i humane helse og ernæringsprodukter.
Prosjektet skal bidra til at norsk marin proteinindustri på sikt kan produsere høyverdige marine proteiningredienser av høy kvalitet til humant konsum.

Prosjektet vil ha fire hoveddeler:

Del 1: Teoretisk og praktisk vurdering av alternative metoder/ prosesser for produksjon av smaks- og luktfrie fiskeproteiningredienser
To forskningsinstitutter får i oppgave å vurdere råvarer, metoder for ekstraksjon og prosessering fra råvare til ingrediens, og metoder for maskering og videre bearbeiding. Hver av institisjonene skal foreslå minst to løsninger for videre utprøving og utvikling.

Del 2: Gjennomgang med teknologier/ investering
Med basis i ovennevnte arbeid samt dialog med utvalgte teknologileverandører estimeres investeringskostnad for prosesstrinn og et industrielt anlegg for produksjon av smaks- og luktfrie fiskeproteiningredienser.

Del 3: Estimat av produksjonskostnader og sammenligning med substituttprodukter
Basert på Del 1 og Del 2 vil en gjøre grove anslag av produksjonskostnadene (råvare, prosess, applikasjon). En vil sammenligne med produksjonskostnader og pris på alternative proteiningredienser (kasein, myse konsentrat og isolat, soya isolat).

Del 4: Detaljert forslag til videre arbeid for kommersialiering/industrialisering.
Omfatter forslag til prosjekt for utvikling av industriell prosess for produksjon av smaks og luktfrie fiskeprotein ingredienser, og detaljert forslag til dokumentasjonsprosjekt (av ovennevnte sluttprodukter) – med omfang og metode.

En endelig spesifikasjon av av forskningsinstituttenes arbeid skal
defineres innledningsvis i Del 1. 

Sluttrapport publiserers på RUBINs og FHFs nettsider. Rapporten  distribueres dessuten til relevante næringsaktører i Norge.
 
En skal under veis og i etterkant kommunisere med den norske ingrediensindustrien og andre interesserte via nettforumet for marint protein, som i 2011 har nesten 30 medlemmer.
keyboard_arrow_up