Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900015

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900015
Status: Avsluttet
Startdato: 31.03.2008
Sluttdato: 31.12.2008

Kartlegging for å utvikle lønnsom foredling/utnyttelse av kongekrabbe: Forprosjekt

Sluttrapport 01.10.2009 14:34:06:
ok


01.10.2009 14:34:06 Sluttrapport:
ok
*
Målsettingen med prosjektet er å oppnå en lønnsom utnyttelse av alle stykningsdelene fra kongekrabbe, samt biproduktene av denne. Dette gjelder den kommersielle fangsten som foregår i dag, og det fisket som foregår vest for Nordkapp, der krabben ønskes nedfisket, avhengig av størrelse og kvalitet.

Strategien i prosjektet bygger på at det etableres et samarbeid mellom produsentene av kongekrabbe og FoU miljøet med sikte på en mer langsiktig satsing der vi gjennomfører en kombinasjon av kortsiktige brukerstyrte prosjekter der målet er bedre råvareutnyttelse og lønnsomhet, kombinert med en langsiktig FoU innsats gjennom kartlegging av bioaktive ingredienser fra kongekrabbe.

Videre at vi henter informasjon fra andre miljø (snow crab i Alaska) med sikte på raskere å kunne ta i bruk den kunnskapen som er i disse miljøene.
Nytteverdien for næringen ligger først og fremst i bedre lønnsomhet gjennom bedret råvareutnyttelse, mindre risiko for tap, samt synliggjøring av muligheter gjennom samarbeid.
Formålet med forprosjektet er at vi skal arbeide med kartlegging og valg av retning for å utvikle en lønnsom foredling/utnyttelse av all kongekrabbe, også den som ellers vil ha liten verdi. I tillegg til utvikling av kongekrabbe til markeder som har stor betalingsevne.

Prosjektet er planlagt gjennomført i tre faser:
1. En datainnhenting fra produksjonsmiljøer i Alaska, evt. Øst kysten av USA (Maine) for prosessering av Snow crab (kvalitet, stykning, gjenvinning av kjøtt, hermetikk etc.)
2. En work shop (VMA, FoU, produsenter) med gjennomgang av viktigste muligheter, kombinert med prioritering av bedriftsrettete tiltak.
3. Organisering og konkretisering av hovedprosjekt, kortsiktige og langsiktige tiltak. (Handlingsplan)
Resultatene fra prosjektet skal formidles i en workshop hvor bedriftene, leverandører, virkemiddelapparat og forskere inviteres til å delta.
keyboard_arrow_up