Det pågående FHF prosjektet, som utføres av Nofima, analyserer hvordan faglig kunnskap og politiske føringer har lagt grunnlaget for dagens regelverk, samt hvordan rammebetingelsene påvirker næringens status og utviklingsmuligheter. Prosjektgruppen i dette prosjektet består også av Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø/NFH, NTNU Samfunnsvitenskap, Advokatfirma Kyllingstad Klevland.
Hovedmålet med prosjektet er å ende opp med et forslag til en forenkling av dagens regelverk og praktiseringen av dette. Havbruksnæringens regelverk og forvaltningen omfattes av to ulike forvaltningssystemer; den statlige instrumentelle sektorforvaltningen og den kommunale forhandlingsbaserte arealforvaltningen. Det kan være uklarheter mellom disse og tilpasninger som mangler kan være et hinder for gode løsninger relatert til f.eks. lokalitetsutnyttelser og lokalitetsstrukturer
Kartleggingen av dagens status er publisert og viser blant annet at forvaltningssystemet er sektorisert, fragmentert og komplekst. Dagens system ser i liten grad ut til å ivareta behovet for en overordnet avveining av interesse. Nektelse av etablering på en lokalitet kan være riktig om det vurderes kun ut fra miljøinteresser mens en samlet vurdering av hensynet til f. eks utvikling av næringen, arbeidsplasser, bedre plassering av anlegget ut fra et smittespredningsperspektiv, kan tale for at anlegget likevel tillates etablering. For å oppnå målet om bærekraftig utvikling bør det inngå flere parametere. For å nevne noen flere utfordringer krever regelverket også en fullstendig lokalitetssøknad selv med mindre justeringer av merd og anlegg, en ressurs og tidskrevende prosess for både næring og forvaltning. Her bør det vurderes forenklinger, for eksempel klareringen av et gitt areal hvor oppdretter kan velge den nøyaktige plasseringen selv.
Les gjerne mer om prosjektet ved å gå inn på prosjektsiden HER.