Det er den største satsingen fra næringens side på
helse-dokumentasjon noensinne.
45 millioner har FHF satt av til dette over en treårsperiode. Med
FoU-institusjoners og partneres bidrag blir totalsatsingen på 70
mill, og matchet med 9 mill. fra Forskningsrådet i et parallelt
prosjekt er satsingen historisk.
Det er godt forankret i næringen gjennom bl.a. referansegruppe fra
bedrifter.
En avgjørende forskjell fra tidligere studier er at det skal forskes på effekt av hele fiskemåltidet, ikke enkeltbestand-deler. I studien skal det være forsøk med alle aktuelle norske arter, ikke kun de fete fiskene, helse-effekter av hvitfisk-konsum er underdokumentert.
"Det har vært veldig ensidig fokus på fettsyrer og fete fiskearter når det gjelder helse sier fagsjef Merete B. Schrøder som er ansvarlig for satsingen i FHF."
Helsedepartmentet har fastslått at særlig Diabetes II og hjerte-/karsykdommer som følge av overvekt er sykdommer som kommer til å dominere i årene som kommer. Med en aldrende befolkning vil og muskelsvinn og benskjørhet hos eldre bli stadig mer fremtredende. Dette er derfor fremtredende områder for studien. I tillegg skal det gjennomføres forskning på læringsevne hos barn og fødselsdepresjoner.
Prosjektet gjennomføres i et konsortium av en rekke partnere, med FoU-institusjoner i Norge og flere andre land. NIFES er ansvarlig FoU-institusjon overfor FHF.
"Vi ser veldig frem til resultatene fra disse prosjektene, og vi skal bidra til at nytten for næringen blir størst mulig, avslutter Merete B. Schrøder i FHF."