Her finner du en sammenstilling av resultater fra alle prosjekter som er avsluttet i 4. kvartal 2024 innen villfiskområdet.
Du kan enkelt klikke deg videre til det enkelte prosjekts egen nettside der du finner fyllestgjørende informasjon om bakgrunn og målsetting med prosjektet, deltakere og budsjett, samt faglig sluttrapport og andre leveranser i prosjektet.
Villfisk
Fiskeri- og fartøyteknologi
Prosjekt: 901751
FHF-ansvarlig: Rita Naustvik
Prosjektleder: Signe Christensen-Dalsgaard
Ansvarlig organisasjon: Norsk institutt for naturforskning (NINA)
Resultatmål
Å produsere ny kunnskap rundt bifangst av sjøfugl i det kystnære notfisket etter norsk vårgytende (NVG) sild, samt utforske avbøtende tiltak for å hindre denne bifangsten.
Delmål
• Å kartlegge bifangst av sjøfugl i notfisket (arbeidspakke 1).
• Å kartlegge og teste systemer som kan hindre bifangst av sjøfugl i notfiske (arbeidspakke 2).
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Forebyggende tiltak bør fokusere på å unngå at fuglene samler seg i nota helt på slutten av fiskeoperasjonen, samt å skremme fugler ut av nota før den snurpes sammen.
• Lydsignaler har en kortvarig men effektiv skremmeeffekt på måkene som kan være nok til å holde fuglene borte fra nota i de kritiske periodene.
• Et effektivt tiltak for å forebygge en oppstått bifangst-episode kan være å åpne nota og skremme ut fugler som har blitt fanget inne i nota. Kommunikasjon og bevisstgjøring er derfor en viktig faktor for effektive forebyggende tiltak.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjektet vil bearbeide alle vesentlige resultater for publisering i internasjonale tidsskrifter med fagfellevurdering. Dette sikrer at resultater og konklusjoner blir grundig vurdert og kvalitetssikret av ekstern kompetanse på temaet, og at man når ut til et bredt internasjonalt publikum. Underveis i prosjektet vil man løpende publisere nyhetssaker og sende ut pressemeldinger med informasjon om prosjektet for å orientere fiskerinæringen om planlagte aktiviteter og oppnådde resultater. I tillegg vil saker bli delt på sosiale medier (Instagram®, Twitter®, og Facebook®).
Prosjekt: 901862
FHF-ansvarlig: Frank Jakobsen
Prosjektleder: Jannicke Fugledal Remme
Ansvarlig organisasjon: SINTEF Nordvest AS
Resultatmål
Å utvikle og implementere en produksjonslinje for effektiv oppsamling, frysing og emballering av fiskeskinn fra hvitfisk.
Delmål
1. Å utvikle et effektivt transportsystem for skinn.
2. Å utvikle et vakuum tank system med drenering og akkumulering av fiskeskinn.
3. Å utvikle et buffertank-system for mating av fryser.
Forventet nytteverdi
I tillegg reduseres kvotene for hvitfisk. For å få til samme verdiskaping må mer av råstoffet utnyttes. Hos Ramoen er det kun fiskeskinnet som ikke utnyttes per dags dato. Ved å ta i bruk en god teknologisk løsning for oppsamling og innfrysing av fiskeskinn, som ikke krever ekstra mannskap, kan Ramoen skape en merverdi på rundt 1,5 millioner kr. I tillegg reduseres CO₂-avtrykket til selskapet, siden mer av råstoffet utnyttes.
For Steel Tech vil en slik teknologisk løsning bli et bli et nøkkelprodukt som kan differensiere selsakpet i kampen om større fabrikkleveranser. Utviklingen av en slik linje vil bidra til lavere CO₂-avtrykk og 100 % utnyttelse av fangsten. Dersom et slikt anlegg har en markedspris på ca. 2 mill, vil bedriften kunne sitte igjen med ca. 500 tusen per anlegg.
Hovedfunn
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
• Det vil bli utarbeidet et faktaark for presentasjon av hovedresultatene.
• Resultatene formidles på relevante arrangementer, som FHF sitt klippfiskseminar, FHF sitt hvitfiskseminar, FHF sitt restråstoffseminar, i samråd med prosjektpartnerne.
• Prosjektet vil også bli presentert på SINTEF og FHF sine nettsider. Det utarbeides også en faglig rapport fra prosjektet.
• Basert på effekten av teknologien vil det bli vurdert å formidle dette ved film, omvisning og eventuelt demonstrasjon av teknologien, i samråd med FHF og prosjektpartnerne.
Industri, fersk/fryst torskefisk
Prosjekt: 901582
FHF-ansvarlig: Frank Jakobsen
Prosjektleder: Torbjørn Tobiassen
Ansvarlig organisasjon: Nofima AS
Resultatmål
• Å teste, dokumentere og optimalisere teknologi og systemer for levendelagring om bord.
• Å optimalisere utslakting av levende hyse og prosessering av pre-rigor råstoff av hyse.
• Å foreta evaluering og dokumentasjon av fiskevelferd.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Resultatene for kvalitet viser at det er klare forskjeller mellom fileter produsert fra død og levende hyse. Levende hyse gir fileter som er mindre spaltet, har bedre konsistens, mindre blod og har lengre holdbarhet (mindre lukt). Andelen hyse som er levende ved leveranse til anlegget er også avgjørende for hvilket utbytte av høykvalitetsprodukter (loin) en oppnår. Høyere overlevelse gir bedre kvalitet og utbytte.
• Individbasert vitalitetsmåling har vist seg å være en svært nyttig metode for å vurdere velferden til hyse. Noen individuelle vitalitetsmålinger har også vist seg å være informative og praktiske for hyse som skal sorteres ut for korttidslagring, dette inkluderer: tap av oppdrift, øyerefleks (VOR) og kroppsrefleks 2 (flatt underlag).
• Skader kan også brukes som operasjonelle indikatorer, men de innledende analysene konkluderte med at en samlet skadescore (dvs. tilstedeværelse/fravær av skader) ikke var en konsistent indikator på vitalitetsstatus. Mer data og analyse er nødvendig for å bedre forstå forholdet mellom spesifikke skader og vitalitet, før skade-spesifikke scorer kan inkluderes som en vitalitets-/velferdsindikator.
• Vitaliteten varierte betydelig mellom fangstene. Analysene viste at variablene som i størst grad påvirket vitalitet etter fangst var: blodlaktatkonsentrasjon, andel bifangst, dybdeendring og maksimal vindhastighet (som en indikator på værforhold). Videre arbeid er nødvendig for å bedre forstå disse forholdene, samt identifisere andre variabler som potensielt påvirker vitaliteten til hyse under fangst.
• Vitalitet på hyse varierte også betydelig mellom lagringstankene under levering. Analysen viste at de variablene med størst effekt for vitalitet etter fangst var blodlaktatkonsentrasjon, tankens lagringstetthet (kg/kbm) og gjennomsnittlig oppløst oksygenkonsentrasjon (mg/l). Videre arbeid er nødvendig for å bedre forstå disse forholdene, samt identifisere andre variabler som potensielt påvirker vitaliteten til hyse under lagring.
• Mesteparten av fangsten lå på bunnen av tankene gjennom hele lagringstiden. Derfor er det essensielt at disse fiskene får tilført rent, oksygenrikt vann gjennom bunnen i tanken.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901639
FHF-ansvarlig: Frank Jakobsen
Prosjektleder: Margrethe Esaiassen
Ansvarlig organisasjon: Nofima AS
Resultatmål
• Å dokumentered drypptap for:
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• For å sikre riktig kjøpsvekt, bør sløyd fisk ha minimal oppholdstid i vandige løsninger før veiing. Dersom sløyd fisk har vært i vann eller slurry før den veies, er det viktig at mottakslinjen utformes slik at fisken vendes før den går på vekten. På denne måten kan bukhula tømmes for løsvann før innveiing.
• Ved påfølgende islagring taper fisken vekt. Vekttapet er størst i løpet av det første døgnet, og prosessen fortsetter i opptil 3 døgn.
• Vekttapet avhenger av plasseringen i lagringskaret, hvor fisk nederst i 450 liter iTubs tapte opp mot 5,6 % av vekten etter fire dager.
• Fisken tapte ikke mer vann under transport enn ved henstand på bedriften, men vekttapet oppsto noe raskere.
• Redusert vektbelastning på fisken nederst i karene under islagring vil kunne redusere vekttap under lagring og transport.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901747
FHF-ansvarlig: Frank Jakobsen
Prosjektleder: Sjurdur Joensen
Ansvarlig organisasjon: Nofima AS
Resultatmål
Å lage en ny og oppdatert versjon av “Fangstbasert akvakultur på torsk – en håndbok”.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Den digitale versjonen av håndboken er etablert i tilknytning til Nofima sine nettsider. Nofima leder, koordinerer og står for det redaksjonelle.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901810
FHF-ansvarlig: Frank Jakobsen
Prosjektleder: Tor-Arne Bellika
Ansvarlig organisasjon: K2 Multipack AS (tidl. K2 Solutions AS)
Resultatmål
Å utvikle eller tilpasse eksisterende teknologi og programvare for automatisk veiesystem ved en pilotbedrift for mottak av hvitfisk. Med pilotbedrift menes et kommersielt mottaksanlegg som er representativt for norsk konsumindustri.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901827
FHF-ansvarlig: Frank Jakobsen
Prosjektleder: Nicklaes Damkær Thomsen
Ansvarlig organisasjon: Egga utvikling AS (tidl. Fiskeriparken AS)
Resultatmål
• Å foreta pretesting, testing og feilretting av systemet.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Industri, konvensjonell
Prosjekt: 901921
FHF-ansvarlig: Frank Jakobsen
Prosjektleder: Jannicke Fugledal Remme
Ansvarlig organisasjon: SINTEF Nordvest AS
Resultatmål
Å kartlegge etablert kunnskap og kunnskapshull knyttet til metodikk og oppskalering av ekstraksjon fra verdifulle komponenter i marine restråstoff. .
Delmål
1. Å foreta litteraturstudie og samtaler med forskning/industri knyttet til råstoff, prosessmetoder og oppskalering av ekstraksjonsmetodikk.
2. Å gjennomføre arbeidsmøter i prosjektgruppen, med inviterte gjester, der det utarbeides plan for tiltak og synergier.
Forventet nytteverdi
Økt utnyttelse og verdiskaping fra marint råstoff er et overordnet politisk mål i Norge, som også bidrar til bærekraftig utnyttelse av marint restråstoff. Kollagen er et produkt som retter seg mot “high-end” og godt betalte markeder, som dermed kan bidra til betydelig verdiskaping.
Nofima så på denne problemstillingen tilbake i 2017, og anslo da at mineraler og kollagen i torskebein kunne ha en verdi på 400–900 millioner kroner per år. Men, det er ingen kjente produsenter av marint kollagen fra torskebein per dags dato.
Hovedfunn
• Bedriftene ønsker å samarbeide i videre utvikling av prosesser, produkter og markeder for ingredienser fra marint restråstoff
• Bedriftene er interessert i:
1. ekstraksjon av kollagen; og
2. totalutnyttelse av råstoffet
• De mest aktuelle råstoffene til bedriftene inneholder kollagen.
• Det er mulig å ekstrahere kollagenet, men metodene må optimaliseres for de ulike råstoffene.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Industri, pelagisk
Prosjekt: 901666
FHF-ansvarlig: Lars R. Lovund
Prosjektleder: Revilija Mozuraityte
Ansvarlig organisasjon: SINTEF Ocean AS
Resultatmål
Å utvikle en effektiv industriell prosess for å oppnå en klar sildeolje ved kjøle-temperatur (ned til 2 °C).
Delmål
2. Å utvikle en ny prosess, teknologi, eller optimalisere eksiterende metoder med mål om å oppnå bedre effektivitet og høyere utbytte enn eksisterende metode.
3. Å sikre at utviklet metode er tilpasset gjeldende krav til HMS og renhold, samt kan implementeres i eksisterende anlegg.
4. Å sikre at ferdige varer skal tilfredsstille markedets krav til klare oljer til humant konsum.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
2021
• Opprette hjemmeside for prosjektet på www.sintef.no.
• Populærvitenskapelig artikkel om prosjektet ved oppstart i Gemini (gemini.no) og Tekfisk.no. Artikkel legges også ut på SINTEF.no og FHF.no og lenkes opp mot Facebook-sidene til FHF og SINTEF.
• Presentasjon av resultater (innlegg eller poster) ved Nordic lipidforum i Ålesund.
• Presentasjon av resultater på relevant seminar i regi av FHF i løpet av høsten/vinteren. Foreslå innlegg inn til Forskningstorget under Nor-Fishing.
2023
• Faktaark med populærvitenskapelig sammenstilling av resultatene i prosjektet.
• Populærvitenskapelig artikkel om prosjektet i Gemini/forskning.no og Fiskeribladet med resultater fra prosjektet.
• Sluttrapportering.
Resultatene i prosjektet vil blir vurdert for vitenskapelig publisering, spesielt utviklingsarbeidet som gjennomføres i arbeidspakke 2. SINTEF Ocean vil bidra med egne strategiske midler for arbeidet med manuskriptet.