Her finner du en sammenstilling av resultater fra alle prosjekter som er avsluttet i 2. kvartal 2024 innen villfiskområdet.
Du kan enkelt klikke deg videre til det enkelte prosjekts egen nettside der du finner fyllestgjørende informasjon om bakgrunn og målsetting med prosjektet, deltakere og budsjett, samt faglig sluttrapport og andre leveranser i prosjektet.
Villfisk
Fiskeri- og fartøyteknologi
Prosjekt: 901681
FHF-ansvarlig: Rita Naustvik
Prosjektleder: André Moan
Ansvarlig organisasjon: Havforskningsinstituttet
Resultatmål
Å kartlegge og teste utstyr og metoder som kan bidra til å redusere interaksjoner mellom fiskeri og hval, særlig relatert til sildefisket langs og utenfor kysten av Norge.
Delmål (med korresponderende arbeidspakker)
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Kontrollerte forsøk viser at spekkhoggere, og til en viss grad knølhval øker svømmeaktivitet under avspilling av ASR-signaler med TAST-systemet (Target-Specific Acoustic Startle Technology).
• Feltforsøk under kommersielt fiske viser en reduksjon i registrering av spekkhogger på 85 % innenfor området eksponert for TAST-signalene.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
I faglig sluttrapport fra prosjektet til FHF vil det være tilrådninger om bruk av eksisterende teknologi dersom den viser seg være effektiv under ringnotfiske, eller i annen fiskeri- eller oppdrettsvirksomhet.
Prosjektgruppen vil også gjennom prosjektperioden skrive kronikker i fiskeripressen og andre media for å orientere fiskerinæringen om planlagte aktiviteter og oppnådde resultater. Prosjektdeltakerne vil også stille seg til disposisjon for næringens organisasjoner (for eksempel Fiskebåt og Norges Fiskarlag) om det er ønskelig med foredrag eller deltakelse i diskusjonspaneler.
Aktivitet i tilknytning til hval får lett mediaomtale, og det forventes at prosjektet blir møtt med interesse både fra presse, radio og TV.
Prosjekt: 901613
FHF-ansvarlig: Eduardo Grimaldo
Prosjektleder: Odd-Børre Humborstad
Ansvarlig organisasjon: Havforskningsinstituttet
Resultatmål
Delmål
• Å utvikle en krok som ikke korroderer og som er mer effektiv og har lengre levetid enn dagens krok.
• Å utvikle et forsyn som ikke avgir mikroplast, kan tilpasses ulike driftsformer og har lengre levetid enn dagens forsyn.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Kunstig lys på bunnsatt line kan føre til fangstøkning av torsk. Forsøk med lavenergi LED-lys montert på linerygg økte fangstene av torsk med ca. 75 %.
• Selvlysende hylser endret ikke fangsteffektivitet av torsk og hyse. Hylsene trenger lading i lys og egning i stamp er derfor ikke optimalt da eksponeringstid for lyskilder under setting er for kort til at hylsene blir fulladet.
• Kroker med hylser over krokøye førte til lengdeavhengig seleksjon med høyere andel større fisk.
• Kroker gummiert med krympestrømper på skaftet førte til lavere fangst av hyse.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901755
FHF-ansvarlig: Rita Naustvik
Prosjektleder: Manu Sistiaga
Ansvarlig organisasjon: Havforskningsinstituttet
Resultatmål
Delmål (med tilhørende arbeidspakker (AP-er))
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Overføring av makrellstørje fra not til transportmerd og videre til stasjonær merd kan utføres uten dykkere.
• Det gjenstår betydelige utfordringer og forbedringer knyttet til fangsteffektivitet og fangstkontroll, skånsom overføring av fisk, fiskevelferd og selve levendelagringen, før praksisen kan etablereres.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901803
FHF-ansvarlig: Rita Naustvik
Prosjektleder: Ståle Walderhaug
Ansvarlig organisasjon: SINTEF Nord AS
Resultatmål
Å utnytte og utvide datatjenestene i FiskInfo til å tilby beslutningsstøtte for mer miljøvennlig og effektivt fiskeri.
2. Å designe et konsept for effektivisering av rapportering til myndighetene og deling av data til FiskInfo.
3. Å kartlegge datakilder som er relevante for forenkling og som kan bidra til beslutningsstøtte gjennom deling, sammenstilling og analyse.
4. Å spesifisere og utvikle automatisert dataflyt for sentrale datakilder (pkt. 2) til plattform for analyse og tjenesteproduksjon.
5. Å utvikle konsept for sikker og effektiv analyse av private og offentlige data for å gi kontekstualisert beslutningsstøtte til fiskere for fangstanalyse, driftsanalyse og mer miljøvennlig drift.
6. Å utarbeide et veikart og en overordnet arkitektur for gevinstrealisering.
Forventet nytteverdi
• et mer energieffektivt fiske
• å optimalisere verdien av tilgjengelige kvoter
• bedre forvaltning av ressursene
• enklere rapporteringssystemer
• bedre kommunikasjon og samarbeid mellom næring og offentlige myndigheter
Hovedfunn
• ERS, VMS, AIS og fangstdata informasjon er viktige datakilder som kan nyttiggjøres til å skape gode og attraktive datatjenester for fiskere. Forsinkelse av ERS og manglende detaljer for fartøy under 15 meter reduserer attraktiviteten til tjenestene.
• DataFangst er en god tjeneste som vil være en naturlig del av FiskInfo one-stop-shop. BarentsWatch ønsker å jobbe videre med integrasjon.
• Det er grunnlag for å etablere en felles “Fiskeriplattformen” basert på åpne data integrert med FiskInfo. Bærekraftsrapportering og tjenester knyttet til klimaavtrykk fra fiskeflåten er viktige neste steg i utviklingen av “Fiskeriplattformen”.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Industri, fersk/fryst torskefisk
Prosjekt: 901789
FHF-ansvarlig: Frank Jakobsen
Prosjektleder: Oddbjørn Gudmundsen
Ansvarlig organisasjon: Havfront AS (historisk)
Resultatmål
Å utvikle fremtidens løsninger i dagens maskin for optimalisere brukersnittet for landanlegg som sløyer oppdrettstorsk.
Delmål
• Å utvikle sløyemetode som gir hel kverk.
• Å foreta nøyaktig buksnitt fra gatt til brystfinne ved hjelp maskinlæring.
• Å minimere skade på lever slik at kunde kan levere den til ferskmarked.
• Å videreutvikle maskinen for å øke hastigheten fra dagens 20–23 fisk per minutt til 27–30 fisk per minutt, for fisk under 5 kg.
Forventet nytteverdi
Havfront vil måtte gjennomføre en vedlikeholdsanalyse, for å se på økt vedlikehold som følge av fastsøkning på ca. 10 %. Det er mye mulig at økning i kapasitet, kan gi betydelig økning i vedlikeholdskostnader.
Økt tempo kan også forårsake redusert kvalitet på fisken, typisk som følge av at operatør ikke klarer å holde maskinens tempo. Resultatet kan bli dårlig plassering av fisk i maskinen, og dermed mer avvik.
Operatørens ergonomi kan også bli skadelidende dersom maskinen jobber for fort, og fører til belastningsskader/ stress. Dette må kartlegges underveis.
Maskinlæring er en helt ny kunnskap som vi tilfører Havfront, og vi ser det som helt naturlig å inkludere UiT–Norges arktiske universitet, ved masterstudent Jostein Henriksen, for å kunne løse fremtidens behov for fleksible løsninger og effektivisering gjennom maskinlæring. Arbeidet til Henriksen vil være helt avgjørende i Havfront AS sitt valg av fremtidens tekniske løsninger i FOLLA.
Hovedfunn
• Kundene er fornøyd med kvaliteten på leveren etter prosessering i Folla, selv om den får et lite kutt.
• Kapasitet/hastighet ble øket fra maksimalt 20 fisk per minutt til 27 fisk per minutt etter optimalisering av styresystemet for motor/brems/sensorikk.
• En masteroppgaven viser at maskinsyn kan med stor sannsynlighet gi gevinst i form av økt nøyaktighet på buk-kuttet og dermed kanskje også mindre skade på lever.
• Kamera/laserskannere til maskinsyn må ha rene linser for å kunne fungere, og det må derfor designes en automatisk løsning for rengjøring av linsen under drift for å vaske bort sprut av vanndråper og fiskerester.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
• Bruk av sosiale medium (Facebook®, Instagram® og YouTube®).
Prosjekt: 901816
FHF-ansvarlig: Frank Jakobsen
Prosjektleder: Bendik Toldnes
Ansvarlig organisasjon: SINTEF Ocean AS
Resultatmål
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• For flotasjon av lever er delfunksjonene testet og funnet å virke hver for seg, men sammenstilling til helhetlig konsept er ikke ferdigstilt.
• For robotplukking av rogn/melke virker første del lovende, men før en komplett og fungerende prototype kan ferdigstilles mangler robuste algoritmer for analyse og gripedeteksjon som ikke er utviklet i prosjektet.