Her finner du en sammenstilling av resultater fra alle prosjekter som er avsluttet i 1. kvartal 2025 innen havbruksområdet.
Du kan enkelt klikke deg videre til det enkelte prosjekts egen nettside der du finner fyllestgjørende informasjon om bakgrunn og målsetting med prosjektet, deltakere og budsjett, samt faglig sluttrapport og andre leveranser i prosjektet.
Havbruk
Fiskehelse og fiskevelferd
Prosjekt: 901672
FHF-ansvarlig: Renate Johansen
Prosjektleder: Ida Beitnes Johansen
Ansvarlig organisasjon: NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Resultatmål
2. Å undersøke om utvikling av CMS skyldes virus-indusert skade eller immun-patologi hos verten.
3. Å utvikle pålitelige biomarkører for CMS-relatert dødelighetsrisiko.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Immunnevroendokrin fenotype (INP)-data gav ikke gode svar på hvilke individer som fikk mye eller lite hjerteskader.
• Resultatene indikerer at PMCV-infeksjon er assosiert med stivhet i ventrikkelen og økt blodtrykk noe som kan være med å forklare hvorfor hjerte ofte sprekker ved CMS.
• L-plastin-nivåer både i blod og hjertet er assosiert med graden av histopatologisk skade i hjertet og dødelighet under CMS. Imidlertid er det ennå ikke fastslått om L-plastin kan brukes som en prediktiv og/eller prognostisk biomarkør for CMS-alvorlighetsgrad.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
I tillegg til disse nasjonale konferansene, vil prosjektresultatene bli presentert på konferansen Aquaculture Europe for å nå et bredere publikum. Videre forventer man at prosjektresultatene ikke bare kommer til å interessere havbruksforskere, men også fysiologer, kardiologer, immunologer, endokrinologer og forskere innen biomedisin. For at resultatene skal nå de aktuelle vitenskapelige miljøene, vil resultatene også bli presentert på konferanser organisert av Scandinavian Physiological Society og Society for Experimental Biology, som allerede har en stor andel forskere fra et bredt spekter av disse fagene. Populærvitenskapelige rapporter fra det prosjektet vil bli utarbeidet for ulike nasjonale medier som Forskning.no og andre nyhetsmedier. Det er viktig at resultatene vil bli publisert i både generelle og spesialiserte vitenskapelige tidsskrifter, fortrinnsvis i tidsskrifter med åpen tilgang.
Prosjekt: 901674
FHF-ansvarlig: Morten Lund
Prosjektleder: Hilde Sindre
Ansvarlig organisasjon: Veterinærinstituttet
Resultatmål
Å øke kunnskapen om overgang fra ikke-virulent til virulent ILA-virus (ILAV) og utarbeide beste-praksis biosikkerhetstiltak for settefiskanlegg som kan redusere risiko for endring til, og spredning av, virulent ILAV.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Halvparten av anleggene som deltok i ILA-SAFE forble negative for ILAV gjennom prosjektperioden.
• ILAV HPR0 sirkulerte i positive anlegg og ga infeksjon i nye fiskegrupper, selv etter nedvask.
• Infeksjon med ILAV HPR0 kan blomstre opp ved f.eks. sortering og flytting.
• Omfattende tiltak er nødvendige for å bli kvitt viruset i positive anlegg.
• Smittemodell for eksperimentell overføring av ILAV HPR0 virus i atlantisk laks er etablert.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901680
FHF-ansvarlig: Renate Johansen
Prosjektleder: Duncan John Colquhoun
Ansvarlig organisasjon: Veterinærinstituttet
Resultatmål
Å generere kunnskap rundt pasteurellosesituasjonen hos oppdrettslaks i Norge, slik at sykdommen effektivt kan forebygges, bekjempes og kontrolleres på en best mulig måte.
Delmål
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Pasteurella-bakterien overlever forholdsvis kort tid i naturlig sjøvann og inaktiveres i laboratoriet etter 1 timer eksponering til rent ferskvann. Bruk av ferskvann under stressende håndteringer av infisert fisk bør derfor undersøkes nærmere.
• Pasteurella atlantica er følsom for UV-bestråling ved UV-dose på 10 mJ/cm2. Bakterien inaktiveres ved pH 3 innen 4 timers eksponering. Desinfeksjon med natriumhypokloritt er effektivt ved konsentrasjon på 50 mg/l og kontakttid på 10 minutter.
• Den nåværende pasteurellose-epidemien hos norsk laks er forårsaket av en tilnærmet identisk (klonal kompleks), som har begynt sannsynligvis fra et punkt utbrudd med videre spredning innen PO 2–5 og som sent i 2024 har spredd til Helgelands kysten (PO 10). Helgenom sekvensering med påfølgende analyse er et godt verktøy for smitte sporing.
• Miljø-DNA basert analyser kan gi tidlig varsel om risiko for fremtidig utbrudd av pasteurellose, og tillatte introduksjon av formildende tiltak.
• Basert på nærslektskap mellom bakteriene som årsaker pasteurellose hos oppdrettslaks og rognkjeks og isolater/DNA sekvenser fra marine pattedyr er det foreslått flytting av både P. atlantica og P. skyensis til genus Phocoenobacter. Navnene er ennå ikke godkjent.
• En smittemodell, egnet for testing av vaksiner mot pasteurellose hos laks er utviklet.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Kommunikasjonsleveranser vil inkludere:
• En prosjektnettside med kontaktinformasjon, oppdaterte nyheter og aktuelt stoff om pasteurellose og andre bakteriesykdommer.
• Et epost-basert nyhetsbrev tilpasset fiskehelsepersonell med vekt på informasjon om og resultater fra forskningsprosjektet og tilsvarende nyttig kunnskap.
• Fagsamling og/eller kurs for fiskehelsepersonell i naturlig sammenhørende produksjonsområder enten fysisk eller digitalt.
• Webinarer for kortere oppdateringer/avgrensede tema.
Målgruppene vil i tillegg få oppdateringer av forskningsfunn og mulighet til å diskutere resultater på:
• Minimum to årlige bidrag i populærvitenskapelige tidsskrift.
• Minimum fire vitenskapelig publikasjoner.
• Populærvitenskapelig formidling via Veterinærinstituttet/Forskning.no sin podcast “VETpodden”. Nyhetsformidling fra prosjektet til allmenn presse og fagpresse, som reportasjer eller innlegg.
Prosjekt: 901736
FHF-ansvarlig: Renate Johansen
Prosjektleder: Judit Banfine Vas
Ansvarlig organisasjon: NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Resultatmål
Å fremskaffe nødvendig biologisk kunnskapsgrunnlag for implementering av automatiserte helse- og velferdsregistreringer fra laks i akvakultur.
Forventet nytteverdi
Prosjektbakgrunn, sammensetning av konsortiet, og plan for gjennomføring og formidling er definert med tanke på sluttmålene å verifisere sammenhengen mellom automatisk registrerbare parametere og faktisk helse-/velferdsstatus, samt å fremskaffe praktisk implementerbare terskelverdier for når ulike indikatorer reflekterer en normal holdbar situasjon jf. forhold der det kreves ekstra tiltak.
Tilnærmingen er i utgangspunktet basert på digitalisert visuell overvåking av enkeltindikatorer, og prosjektet er ikke dimensjonert for en dyptgående evaluering av et større antall potensielle VI på individ- eller gruppenivå. Grunnleggende biologiske prinsipper og algoritmer for maskinlæring som utvikles i prosjektet er imidlertid teknologinøytrale, og kan appliseres på andre indikatorer og andre typer sensordata ettersom disse nærmer seg tilfredsstillende grad av teknologimodenhet (TRL-nivå). Direkte nytteverdi ligger da i at man kan ta i bruk ny teknologi som gir høy datakvalitet og øker automatiseringsgraden ved innsamling, standardisering og deling av data, samt AI-teknologi som sporer batcher og enkeltfisk og kan forhåndsvarsle om problemer.
Kunnskapsfronten vil også bringes betydelig fremover for PFF (presisjonsfiskeoppdrett) og bidra til å bedre praksis av 3R-prinsippet (veiledende prinsipper for mer etisk bruk av dyr i produkttesting og vitenskapelig forskning, dvs. redusere (reduce), raffinere (refine) og erstatte (replace)) i utprøving og testing. I sluttfasen av prosjektet er det prioritert å effektivt sammenstille og formidle prosjektets resultater. Nytt kunnskapsgrunnlag vil bli formidlet både interaktivt og kreativt gjennom fagdag for næringsaktører, ved grafisk presentasjon eller animasjon tilgjengelig i media, samt tradisjonell formidling via FHF og konsortiets eget nettverk, tilknyttede nettsider, vitenskapelig og faglig publisering og rapportering.
Hovedfunn
• Skjelltap kan registreres automatisk og gi grunnlag for implementering av automatiserte helse- og velferdsregistreringer.
• Stressmestring hos laks kan måles ved analyse av hjerneaktivitet (serotonerg aktivitet) som en indikator på kronisk stress, hvis det settes i sammenheng med andre morfologiske velferdsindikatorer.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901744
FHF-ansvarlig: Renate Johansen
Prosjektleder: Frode Oppedal
Ansvarlig organisasjon: Havforskningsinstituttet
Resultatmål
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Ro og fred i ferskvann gir mindre responser på atferd og fysiologi i sjøvann.
• Oppsummert kunnskap om støy sin effekt på oppdrettslaks viser behov for mer forskning på toleransegrenser.
• Det anbefales at kraftig støy unngå.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901734
FHF-ansvarlig: Sven Martin Jørgensen
Prosjektleder: Kristine Vedal Størkersen
Ansvarlig organisasjon: SINTEF Ocean AS
Resultatmål
Å øke biosikkerheten i laksenæringen ved hjelp av forutsigbar og effektiv vann- og biofilmbehandling i resirkuleringsanlegg (RAS) og smolttransport.
Delmål
1. Å oppnå økt forståelse av mikrofloraen i systemer for yngel og smolt.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Det er et problem at områder ikke er tilgjengelige for renhold og at driftsrutinene ikke alltid blir fulgt. Prosjektet ser et gap mellom det som skal gjøres (ifølge biosikkerhetskunnskap og enhetens biosikkerhetsplan) og det som faktisk utføres. Gapet kan tilskrives at produksjonsplaner ikke gir rom for biosikkerhetsrutinene:
o RAS-anlegg har mange og store områder der man ikke kommer til, som resulterer i sjeldnere renhold og tørking, og oppbygging av biologisk materiale.
o Det kan være risiko for spredning av virus på utsiden av skipsskrog, spesielt under vannlinjen. Spyling hjelper der man kommer til – ved vannoverflaten.
• Laksens slim-mikrobiom endres kraftig når fisk overføres fra settefiskanlegg til brønnbåt. Det kan bety at dagens overføringsrutiner og -teknologi kan øke smitte- og sykdomspotensialet.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
• arbeidsmøter med bransjefolk
• Presentasjoner på norske bransjekonferanser; artikler i bransjetidsskrift; tekst/lyd/bilde på bransjerelaterte sosiale medier
• vitenskapelige artikler og konferansepresentasjoner
• innspill til FNs organisasjon for ernæring (FAO)s arbeid med biosikkerhet
• ekspertgruppemøter og referansegruppemøter, med diskusjoner og faglige fremlegg – både nettbasert og samlet
Biosikkerhetstiltakene formidles på arenaer tilhørende f.eks. Sjømat Norge, Sjømatbedriftene, Brønnbåteiernes forening, Akvaveterinærenes forening, Tekna havbruk, Fellesforbundet, NCE Aquaculture, NCE Aquatech Cluster og/eller Stiim Aqua Cluster. BarentsWatch vil prøve ut biosikkerhet som en egen kategori på sitt nettsted.
Prosjekt: 901860
FHF-ansvarlig: Kjell Maroni
Prosjektleder: Christiane Eichner
Ansvarlig organisasjon: Universitetet i Bergen (UiB)
Resultatmål
Å identifisere epigenetiske markører i genomet til lakselus som gir pålitelig informasjon om kopepoditters opprinnelse.
Delmål
1. Å identifisere vertsspesifikke markører. Dette gjøres ved å investigere DNA-metyleringsmønstre ved hjelp av sekvensering av voksne hunnlus fra ulike verter og analysere disse for konsistente forskjeller.
2. Å evaluere påliteligheten til markørene identifisert i delmål 1 ved å analysere deres samspill med genuttrykket av relevante gener. Dette gjøres ved å RNA-sekvensere lusene og så innlemme de resulterende genuttrykksmønstrene med DNA-metyleringsdataene for å evaluere epimetyleringsmarkørene identifisert i delmål 1.
3. Å utvikle og teste assayer som identifiserer opprinnelsen til kopepoditter. For å gjøre dette skal det utvikles metyleringsspesifikke qPCR-assayer (MS-qPCR) rettet mot epimetyleringsmarkørene identifisert i delmål 1.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Selv om forskjellene ved de spesifikke posisjonene er signifikante på gruppenivået, er ingen av forskjellene entydige når man ser på individuelle lus. Bruk av flere markører kunne muligens løse dette problemet.
• En MS-qPCR-assay, en assay som kan skille metyleringsraten ved en spesifikk posisjon, ble utviklet for en posisjon som ble funnet å ha forskjellig metyleringsrate i lus fra oppdrettslaks sammenlignet med lus fra sjøørret eller røye.
• Metyleringsraten målt med assayen viste signifikante forskjeller både i voksne hunnlus og i deres avkom, men under forholdene var den ikke sensitiv nok til å måle metyleringsraten i enkelte kopepoditter.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901892
FHF-ansvarlig: Eirik Ruud Sigstadstø
Prosjektleder: Eirik Ruud Sigstadstø
Ansvarlig organisasjon: FHF AS (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering AS)
Resultatmål
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Havbruk og miljø
Prosjekt: 901766
FHF-ansvarlig: Eirik Ruud Sigstadstø
Prosjektleder: Peder Andreas Jansen (historisk tilknytning)
Ansvarlig organisasjon: Norsk Regnesentral
Resultatmål
Å identifisere påvirkelige faktorer som effektiviserer lusespising hos rensefisk og beregne oppnåelig effekt av bruk rensefisk på kontroll med lakselus og skottelus under ulike forhold.
Delmål
1. Å videreutvikle databank på rensefisk med utvidelse av data med søkelys på påvirkelige faktorer med effekt på lusespising og data som dokumenterer rensefiskvelferd.
2. Å etablere fordøyelsestider og temperaturavhengige evakueringsrater av spist lakselus hos leppefisk.
3. Å analysere påvirkningsfaktorer på forekomster av lakselus og skottelus i mageprøver på leppefisk og rognkjeks, og beregne effekter av lusespising på lusekontroll under ulike betingelser.
4. Å utforske effekten av bruk av rensefisk på merdnivå under ulike betingelser, gjennom scenariosimulering med en populasjonsmodell for laks.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Tilsvarende for berggylt fant man at 4,6 % av bortimot 1 500 fisk hadde lus i mageprøver, med et gjennomsnitt på 0,39 lus per fisk. En fant også at fordøyelsestid av lakselus var raskere i berggylt, noe som ga et estimat på 0,83 lus konsumert per berggylt per dag i gjennomsnitt for alle mageprøvedata.
• Rognkjeks vokser ujevnt i laksemerder, med noen fisk som vokser raskt mens andre tilsynelatende ikke vokser. Dette har betydning for størrelsesrelatert beiting på lus over tid i laksemerd.
• Det er utviklet en størrelsesnøytral kondisjonsfaktor for rognkjeks basert på forholdet mellom vekt og lengde fra snutespiss til halerot, som kan fungere som er velferdsindikator for rognkjeks i laksemerder.
• Scenariosimulering på merdnivå tilsier at tid til første behandling utsettes med 43 dager og at antall behandlinger per fiskegruppe reduseres med 11 %, gitt 10 % innblanding av rognkjeks frem til første lusebehandling. Best effekt av rensefisk ble funnet for merder eksponert for midlere smittepress.
• Scenariosimulering på områdenivå i Nordfjord tilsa en reduksjon på 21 % færre behandlinger i området dersom man iverksetter koordinert våravlusning og 10 % innblanding av rognkjeks frem til første lusebehandling.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Det planlegges minst tre vitenskapelige artikler i internasjonale tidsskrifter. For å gjøre disse tilgjengelige for alle, er det satt av budsjettmidler for åpen tilgang til alle artikler fra prosjektet. Man planlegger minst to populærvitenskapelige artikler, til Norsk Fiskeoppdrett e.l.
Ny kunnskap om rensefiskens lusespiseeffekt vil bli innlemmet i et nettbasert lusekontrollspill som utvikles i prosjektet “LuseKontroll: Statistisk modellering av kontrollstrategier for lakselus” (FHF-901650), der spilleren simulerer luseutviklingen i et oppdrettsanlegg og tilpasser kontrolltiltakene til utviklingen. Resultater fra prosjektet handler om et av de største problemene i Norges største eksportnæring og forventes å oppnå interesse fra bransjemedier (kyst.no, Intrafish.no), næringslivsmedier (DN, etc.) og regionale medier (NRK-Vestland). Nyhetssaker fra prosjektet vil bli publisert på Veterinærinstituttets nettside. Erfaringsmessig blir disse sakene ofte videreformidlet av andre medier. Det planlegges minst tre foredrag på nasjonale og internasjonale konferanser.
Prosjekt: 901781
FHF-ansvarlig: Eirik Ruud Sigstadstø
Prosjektleder: Ása Johannesen
Ansvarlig organisasjon: Firum P/F (tidl. Fiskaaling P/F)
Resultatmål
Å undersøke effekten av AkvaNest tareskjul på velferd og lusespising hos rognkjeks.
Delmål
1. Å etablere en pålitelig metode for observasjon av lusespising (arbeidspakke 1 (AP 1)).
2. Å bestemme egnetheten av levende tareskjul for fremmelse av god rognkjeks velferd (AP 2+4).
3. Å fastslå hvorvidt bruken av levende tareskjul øker om lusespising i henhold til både aktivitet og effekt (AP 3+5).
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Lakselus funnet i rognkjeksens mager kan ha blitt spist 1–2 uker før disseksjon, noe som gjør det vanskelig å vurdere renseeffekten ut fra innholdet i magen.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Bruk av levende tareskjul er egnet til bruk. Det ble ikke funnet at det ga bedre effekt på lusebeiting, men heller ikke dårligere.
Bruk av levende tare vil uansett gi mindre bruk av plast i merdene, som er positivt.
Formidlingsplan
Nyhetsbrev vil bli sendt til Norsk Fiskeoppdrett for å rekke vidt innen næringen. For å rekke allmennheten vil man kontakte ung.forskning.no for å spørre dem om de vil formidle resultatene.
Dessuten vil resultatene bli gitt ut i en vitenskapelig artikkel og presentert på en akademisk konferanse, eksempelvis Aquaculture Europe og/eller Sea Lice.
Prosjekt: 901930
FHF-ansvarlig: Renate Johansen
Prosjektleder: Trine Dale
Ansvarlig organisasjon: NIVA (Norsk institutt for vannforskning)
Resultatmål
2. Å øke brukervennligheten ved å forbedre en del grunnleggende funksjoner, visuelt uttrykk og utarbeide mer realistiske endepunkt for noen funksjoner.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
Oppgradering av web-verktøy for alge og manetberedskap.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Kvalitet laksefisk
Prosjekt: 901763
FHF-ansvarlig: Lars R. Lovund
Prosjektleder: Robert Wolff
Ansvarlig organisasjon: HL.Skjong AS
Resultatmål
Å utvikle og teste ut ny teknologi i fullskala for rensing og gjenbruk av prosessvann fra utblødningstanker ved norske lakseslakterier.
Forventet nytteverdi
Tiltaket kan bidra til å redusere eksisterende kapasitetsutfordringer for sluttrensing av prosessvann, som er en kjent problemstilling hos mange lakseslakteri, og dermed øke produksjonskapasitet.
I dag skapes det ca. 35 000 tonn restråstoff fra oppdrettsnæringen som ikke benyttes, og det aller meste av dette er blod. Dersom det er mulig å ta ut biomasse fra blodvannet kan dette bidra til økt verdiskaping dersom man finner anvendelse for dette. I dag blir mesteparten av denne biomassen sluppet ut via slakterienes renseanlegg.
Reduksjon i smittepresset under utblødning kan være et viktig tiltak for bedret kvalitet, forlenget holdbarhet og tryggere produkt. På sikt kan dette gi oppdrettsnæringen større tillit i markedet, bedre mattrygghet og redusere matsvinn.
Hovedfunn
• Energiforbruket bør ikke overstige den samlede reduksjonen i energiforbruk per kubikkmeter sjøvann i eksisterende prosesser.
• Teknologien bør ha et plasseffektivt design og plasseres nærmest mulig bruksområdet.
• Renseteknologien har vist en gjennomsnittlig økning i UV-transmisjon i vannfasen på 56 prosentpoeng, med en UV-transmisjon over 60 % i renset prosessvann.
• Nitrogen og fosfor ble redusert med henholdsvis 49 % og 47 % i blodvannet.
• Samlet sett ser det ut til at tidsstyrt kjøring gir best renseeffekt, men det vil være hensiktsmessig å drifte sentrifugen med en kombinasjon av sensorstyring og tidsstyring.
• Under gjenbruk stabiliserte belastningen i blodvannet seg på lavere nivå enn det som tidligere er målt i samme system. Tilbakeføringen av renset vann var plassert slik at det er noe usikkert om effekten kun kan tilskrives innføring av renseteknologien.
• Med tilpasninger har løsningen potensiale til å gi en betydelig reduksjon i vannforbruk, og redusere behovet for sluttrensing
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Generiske resultat vil distribueres gjennom presentasjoner i arbeidsmøter og arbeidsmøter. Resultatene vil også presenteres i fagtidsskrift og populærvitenskapelige fora (Fiskeribladet, Gemini etc). Det vil bli utarbeidet faktaark fra prosjektet som distribueres gjennom FHF sine kanaler.
Prosjektgruppen har knyttet til seg representanter fra havbruksklyngen NCE Aquatech Cluster som vil arrangere arbeidsmøte/seminar for formidling av prosjektfunn og resultater for et slakterinettverk som fasiliteres av NCE Aquatech Cluster. I tillegg vil NCE Aquatech Cluster også bidra til spredning av prosjektresultater i næringen. Resultater og relevant informasjon fra prosjektet vil bli publisert gjennom NCE Aquatech Cluster sine nettsider, i tillegg vil det bli laget én nyhetssak som deles i sosiale medier og på relevante bransjenettsider (Intrafish, Kyst.no).
Film vil ble produsert for å presentere prosjektet.
Prosjekt: 901822
FHF-ansvarlig: Lars R. Lovund
Prosjektleder: Birgitte Moen
Ansvarlig organisasjon: Nofima AS
Resultatmål
Å kartlegge om en utvikling av hurtigtest (20–30 minutter) for påvisning av Listeria i havbruksnæringen er gjennomførbart.
Delmål (med tilhørende arbeidspakker (AP-er))
• Å kartlegge funksjonelle spesifikasjoner for den ideelle hurtigtesten.
• Å gi en faglig oversikt over eksisterende tester på markedet og teknologien bak.
• Å gi en oversikt over sensitivitet, tid og eventuell validering etter ISO 16140-2:2016 for de mest lovende metodene.
• Å kartlegge nye lovende metoder og teknologier (AP2).
• Å gi en sammenfatning av mulighetsrommet til nåværende teknologier og vurdere gjennomførbarheten av å utvikle en ny og raskere test.
• Å vurdere de økonomiske kostnadene knyttet til utvikling og validering av en ny hurtigtest.
• Å ferdigstille rapport som også identifiserer vesentlige kunnskapshull og FoU-behov for å sikre raks og sikker kontroll av Listeria på laks i havbruksnæringen i fremtiden.
• Å formidle kunnskap om eksisterende og framtidige hurtigmetoder (AP3).
• Å presentere resultater i bransjeblader, bransjemøter, nyhetssaker og rapporter.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Oversikt (tabeller) over kommersielt tilgjengelige hurtigmetoder for påvisning av Listeria med påvisningsprinsipp, vanskelighetsgrad og total analysetid.
• Det er likevel et mulighetsrom for utvikling av raskere metoder, ned mot 30 minutter, men disse vil være mindre sensitive enn regelverket krever. Denne typen tester vil likevel kunne være et nyttig tillegg til ISO-validerte metoder.
• Dagens genotypingsmetoder (MLST, CC, GENE-UP Typer) er for grovmaskede til å avdekke sannsynlige smittekilder, smittespredning og egenskaper til Listeria, men kan gi raskere svar og enklere databearbeiding. De egner seg derfor som et utgangspunkt for valg av isolater til helgenomsekvensering, å kunne avkrefte en smittekilde/smittevei, vurdere risiko og gir tidlige indikasjoner på etablering og eliminering av husstammer.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
• Fagrapporter vil legges ut på FHFs nettside
• Bransjemøter og webinar for næringen
• Resultater gjøres kjent gjennom oppslag på Nofimas nettside og gjennom sosiale medier.
Rammebetingelser (havbruk)
Prosjekt: 901702
FHF-ansvarlig: Kjell Maroni
Prosjektleder: Turid Mørkøre
Ansvarlig organisasjon: NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Resultatmål
1. Anatomi og fysiologi
2. Avl og genombiologi
3. Fôr og fôrressurser
4. Fiskehelse og fiskevelferd
5. Teknologi og miljø
6. Slakting og filetkvalitet
Forventet nytteverdi
Læreverket vil være åpent tilgjengelig og vil utvikles etter dagens pedagogiske prinsipper med interaktiv læring som en bærebjelke og derved bidra til effektivt læringsutbytte og implementering av ny kunnskap.
Hovedfunn
• Det er utviklet et læreverk som ligger her: Havbrukslære.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
I forbindelse med lanseringen, vil det bli gitt oversiktsforedrag innen hvert tema i læreverket.
Prosjekt: 901801
FHF-ansvarlig: Eirik Ruud Sigstadstø
Prosjektleder: Trine Thorvaldsen
Ansvarlig organisasjon: SINTEF Ocean AS
Resultatmål
Å etablere kunnskap og tiltak for sikre operasjoner og helsefremmende arbeidsplasser i havbruksnæringen.
Delmål
1. Å oppdatere og sammenstille kunnskap om felles og særskilte utfordringer for HMS i ulike produksjonsformer, som kan bidra til å forebygge arbeidsrelatert fravær og frafall fra næringen.
2. Å evaluere organisatoriske og teknologiske forhold som påvirker HMS i ulike produksjonsformer, som kan legges til grunn for organisering av arbeid, utforming av arbeidsplasser og utstyr.
3.. Å utarbeide målrettede tiltak som kan nyttiggjøres i det
systematiske HMS-arbeidet internt i selskapene.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Belastning og ulykker er hovedårsak til arbeidsrelatert fravær og bekymring hos ansatte i havbruksnæringen.
• Nye konsepter kan innebære endrede og større farer på grunn av store dimensjoner og krefter.
• HMS må prioriteres høyere på alle nivå i selskapene, slik at det er tilstrekkelige ressurser til sikkerhetsstyring, utstyr, læring og samarbeid.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Felles satsingsområder
Sameksistens
Prosjekt: 901749
FHF-ansvarlig: Eirik Ruud Sigstadstø
Prosjektleder: Tale Skrove
Ansvarlig organisasjon: SALT Lofoten AS
Resultatmål
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Den erfaringsbaserte kunnskapen om fiskeredskapenes arealbruk samlet inn i dette prosjektet gir en god oversikt over arealbruken ved ulike faser ved fisket, og kan brukes til å vurdere arealbruk på en lokal skala, og da opp mot eventuelle faste installasjoner.
• Havbruksnæringen trekker nordover. Lokaliteter klarert siden 2011 ligger i gjennomsnitt omtrent én grad lengre nord enn lokaliteter klarert før 2011.
• Havbrukslokaliteter har større overflateareal, ligger lengre fra land og på dypere områder enn tidligere når lokaliteter klarert siden 2011 sammenlignes med lokaliteter klarert før 2011.
• Det etterspørres kunnskap om arealbruk i fin oppløsning som kan benyttes til å gjøre vurderinger på lokal skala, og det påpekes at informasjon sammenstilt i kart er et svært effektivt verktøy. For fiskerinæringen poengteres det at i tillegg til kunnskap om arealene som benyttes til den aktive fiskefasen, er det svært viktig med god kunnskap om arealene som er i indirekte bruk, for eksempel til transportetapper, og områder som er viktige for å opprettholde økosystemene i havet.
• Det kommer fram et stort behov for kunnskap om arealenes kvaliteter. God grunnkartlegging av kysten trekkes fram som svært viktig, og det vises til et stort behov for tiltak som Mareano og Marine grunnkart. Det etterspørres god dekning av disse for hele landet.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjektet og resultater formidles gjennom:
• tre delrapporter som samles i sluttrapporten “Kunnskapssammenstilling om bruk av sjøareal for hele sjømatnæringen”
• distribuering av rapportene gjennom våre kanaler (nettside, Facebook®og Instagram®) og FHFs kanaler, samt at rapportene sendes til utvalgte personer fra de prioriterte målgruppene
• intervjuer og arbeidsverksted med næring og forvaltning
• populærvitenskapelig og interaktiv artikkel om arealbruk i norsk fiskerinæring
• populærvitenskapelig og interaktiv artikkel om bruk av sjøareal i norsk oppdrettsnæring
• distribusjon av de populærvitenskapelige artiklene, målrettet mot studenter innen fiskeri, havbruk og blå næringer
• vitenskapelig artikkel om endring i arealbruk for fiske etter kommersielle arter i norske farvann
• foredrag på konferanser og lignende
• kronikk
• åpent sluttseminar