Her finner du en sammenstilling av resultater fra alle prosjekter som er avsluttet i 2. kvartal 2021 innen villfiskområdet.
Du kan enkelt klikke deg videre til det enkelte prosjekts egen nettside der du finner fyllestgjørende informasjon om bakgrunn og målsetting med prosjektet, deltakere og budsjett, samt faglig sluttrapport og andre leveranser i prosjektet.
Villfisk
Fiskeri- og fartøyteknologi
Prosjekt: 901275
FHF-ansvarlig: Roar Pedersen
Prosjektleder: Margareth Kjerstad (historisk tilknytning)
Ansvarlig organisasjon: Møreforsking Ålesund AS (historisk)
Resultatmål
Valka X Ray Cutting Machine
• Å kartlegge og dokumentere forventet kapasitet mot målt kapasitet.
• Å kartlegge og dokumentere forventet nøyaktighet mot målt nøyaktighet.
• Å analysere forventet svinn mot målt svinn.
• Å analysere forventet driftsstabilitet mot faktisk driftsstabilitet.
Valkas automatiske sorteringsenhet
• å bygge, teste, måle, dokumentere og demonstrere resultater fra en enkel prototype for sortering for porsjoner om bord i M/S Granit.
• Å bygge, teste, måle, dokumentere og demonstrere resultater fra et utvidet sorteringssystem for porsjoner om bord i M/S Ramoen:
• Å kartlegge og måle forventet kapasitet og driftsstabilitet mot faktisk kapasitet og driftsstabilitet.
• Å oppnå følgende resultatmål:
– Mindre enn 3 % av porsjonene skal ha rester av tykkfiskbein-fraksjon.
– Mer enn 90 % av porsjonene skal være korrekt sortert i vektklasser.
– Mer enn 95 % av tykkfiskbein-fraksjonen skal være korrekt utsortert.
• Å oppnå at 98 % av filetene skal være korrekt orientert på transportbåndet før porsjonering.
• Å utvikle et helautomatisk sorteringssystem, uten behov for manuell arbeidskraft.
Effektmål
Med dagens kvoter for torsk, hyse og sei vil M/S Ramoen og M/S Granit kunne produsere ca. 4.800 tonn filetprodukter per år, for alle 3 arter, herav ca. 2.800 tonn torsk. Etter en prøveperiode ut 2017, forventer rederiene å kunne produsere 1.600 tonn beinfrie torskeprodukt (for hyse og sei økende produksjon av beinfrie produkt etter hvert).
Med økt utbytte til beinfri filet, + 8–10 %, og økt produktpris (kalkulert merverdi på 20–25 %), vil det gi merinntekt på 20–30 millioner kr for begge båtene, kun for torskeprodukt. Dette tilsvarer ca. 7–10 % av forventet bruttofangst.
Forventet nytteverdi
Gjennom bedre filétutbytte, beinfrie porsjonsstykker og automatisert sortering kan en få innpass til forbrukere som i stadig større grad forlanger beinfrie produkter. Dette gir ytterligere muligheter for økt verdiskaping og produktdifferensiering.
En vellykket omlegging til produksjon av beinfri filét og loins vil umiddelbart bety bedre inntjening for fartøy, rederi og mannskap. På lengre sikt vil større variasjon i produktspekter bety at rederiene og fabrikktrålerflåten er bedre rustet for å møte endring (reduksjon) i kvotegrunnlag og prisnivå for filétprodukter (dagens “standardprodukt”). Økt markedsadgang både til det norske og globale sjømatmarkedet betyr at rederiene blir mindre sårbare for konjunkturendringer. Som følge av dette vil et vellykket resultat av prosjektet gi en god kostnad-nytte-verdi.
Installasjon av Valka-maskinen og et automatisk system for sortering av filétbiter vil fjerne arbeidskrevende og statiske arbeidsoperasjoner, og vil dermed ha positiv virkning på HMS-delen om bord i fartøyet. Resultatet på produktkvalitet forbedres ved at en større andel av detaljistprodukter blir produsert om bord og kan konkurrere side om side med lignende produkter fra lavkostland. I tillegg vil produktvariasjonen øke og bidra med økt positiv profilering av norsk sjømatnæring.
Hovedfunn
• Ny automasjonsteknologi tilpasset fabrikktrålerne Granit og Ramoen ble utviklet for skjæring, fjerning av tykkfiskbein, kutting til porsjoner og påfølgende størrelsessortering av filetbitene.
• Arrangementet rundt Valka X-Ray Cutting Machine og Valka GRADER må tilpasses den enkelte båt, men er meget fleksibelt og gir anledning til å kjøre flere produkter samtidig.
• Beinfri kutting av torsk ved bruk av Valkasystemet gir ca. 7 % bedre utbytte (omregningsfaktor 3,05) enn ved standard filetproduksjon med en omregningsfaktor på 3,25.
• Bedre utbytte av filetene vil gi en merverdi på rundt 12 kr per kg filet, noe som igjen gir en en total merverdi på ca. 2,4 mill kr basert på en totalkvote på 570 tonn rundvekt.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Industri, pelagisk
Prosjekt: 901537
FHF-ansvarlig: Lorena Gallart Jornet
Prosjektleder: Andrés Ögmundsson
Ansvarlig organisasjon: Valka AS
Resultatmål
• To develop a vision system for weight estimation.
• To make a proof of concept with existing cutting machine.
• To design a prototype of the cutting machine.
Forventet nytteverdi
The expected value to the industry with a new cutting machine for split clipfish and saltfish is:
• maximizing yield of the raw material with accurate weight estimation such that accurate portions can be cut where specs are potentially not only set on the weight but also on length, width and height of the portions;
• reduced waste compared to using conventional methods with saws;
• stability in portions;
• higher throughput than with current methods;
• reduced labor cost;
• possibility to add more automation to the rest of the processing line;
• by eliminating manual saws in the process, the risk of cutting incidents should be eliminated;
• reduced handling of the product;
• the implementation of automation to this process is more likely to have positive than negative environmental impact; and
• evaluate the market for bone free products and how such product would be cut.
If the tests of the prototype in production are successful Valka will have the opportunity to modernize the clipfish industry significantly where the producers in Norway have the possibility to deliver many new products and produce them at competitive price. The producers will by this get closer to the market and can potentially focus more on sales to supermarkets as well as distributors.
It will then be primary focus in Valka AS to develop a complete processing line for clipfish and develop the technology further in the years to come. Valka believes the seafood companies are prepared to invest in new technology if the benefit can be proved with the prototype.
Hovedfunn
• Cutting through the thick spine was accomplished.
• Industrial cutting pattern was successfully tested.
• A throughput of 16 fish/min was achieved.
• High resolution bone detection enables various cutting speed for higher throughput.
• En video om prosjektet er tilgjengelig på YouTube® her: https://youtu.be/UOc7EdsITFI.
• En video som viser det fire prosjektene som inngår i satsingen er tilgjengelig på YouTube® her: https://youtu.be/nj7I5FejpL.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
The results from this project can be published through media and Valka suggest that it will be presented at a conference with Norwegian clipfish producers organized by FHF.
Prosjekt: 901534
FHF-ansvarlig: Lars R. Lovund
Prosjektleder: Diana Lindberg
Ansvarlig organisasjon: Nofima AS
Resultatmål
• bruke en flertrinnstilnærming ved bruk av ulike kjemiske analyser for å karakterisere de viktigste vannløselige og flyktige komponentene
• bruke standardisert sensorisk metodikk med trent sensorisk panel for å karakterisere smak og lukt i løpet av prosjektet
• undersøke enzymatisk proteinhydrolyse samt prosessering av limvann for å få best mulig smak, kvalitet og proteinfraksjonsutbytte
• bruke membranfiltrering for å fjerne smaks- og luktkomponenter fra limvann samt proteinfraksjon etter enzymatisk proteinhydrolyse
3. Å avklare beste metode for tilsetting av komponenter som skjuler smak og lukt og teste resultatene fra bruken av disse ved hjelp av anerkjente metoder ved å:
• bruke analytiske og sensoriske metoder for å karakterisere resultatet
4. Å fremstille et prøveparti på 20 kg til smaks- og markedstest
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Nanofiltrering er effektivt for å fjerne aske, små molekyler og TMA fra makrellhydrolysat og makrellimvann.
• Lipofile peptider og/eller aminosyrer korrelerer med intensitet av bittersmak i makrellhydrolysater, og utvikling og implementering av metodikk for å fjerne disse kan bidra til endra bedre smak.
• Til tross for svært lave nivåer av fett i hydrolysatene viser prosjektet at fettoksidasjonsprodukter, som heksanal, og proteinoksidasjonsprodukter ser ut til å forårsake uønskede lukt- og smaksegenskaper i sluttproduktene. Dette viser at det er nødvendig å utvikle verktøy for å kontrollere protein- og fettoksidasjon under prosesseringen.
• Det er mulig å fremstille et makrellhydrolysat som har lavere total smaksintensitet, bittersmak og fiskesmak enn et kommersielt relevant produkt (basert på laks) i pilotskala, men det er vanskelig å oppskallere til industriell skala, og ytterligere forsøk trengs før videre implementering i industrien.
• Det er mulig å produsere maskert spraytørket hydrolysat med bindemidler til testing i smakspaneler og det er mulig å kontrollere binding mellom myseprotein, hydrolysater og gum arabic med pH.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Rammebetingelser (villfisk)
Prosjekt: 901573
FHF-ansvarlig: Berit Anna Hanssen
Prosjektleder: Bent Dreyer
Ansvarlig organisasjon: Nofima AS
Resultatmål
Å analysere de økonomiske og miljømessige konsekvensene av reguleringer og institusjonelle rammer (myndighetskrav) som gjelder for norsk fiskeri. Herunder analysere hvordan endring i eller bortfall av ulike myndighetskrav kan påvirke drivstofforbruk og det totale klimautslippet i fiskeflåten. Konsekvensene bør, så langt det er mulig, kvantifiseres for hele flåten.
Delmål
• Å kartlegge om institusjonelle rammer og fangstreguleringer påvirker fangsteffektivitet, omfanget av sløsing med kvalitet og drivstoff i sentrale norske fiskerier.
• Å utvikle modeller for å måle hvordan institusjonelle rammer og fangstreguleringer (herunder områdebegrensninger) påvirker fangsteffektivitet, kvalitetsmessig sløsing og drivstofforbruk i sentrale norske fiskerier.
• Å analysere noen utvalgte fiskerier hvor sløsing med kvalitet og drivstofforbruk er utfordrende.
• Å foreslå justeringer i forvaltningssystemet som reduserer den kvalitetsmessige sløsingen og/eller drivstofforbruket uten at fangsteffektiviteten reduseres.
• Å drøfte institusjonelle implikasjoner i forhold til beskatningsmønster, ressursfordeling og områdereguleringer, samt endringer i ulike innsatsreguleringer, f.eks. friere redskapsvalg/fartøyutforming og design av kvoteregime.
Forventet nytteverdi
Nytten av å utvikle kunnskap om hvordan forvaltningsregimet gir incentiver for å ta vare på verdipotensialet av fangsten, minimere drivstofforbruket og bedre lønnsomheten blir viktig for å forbedre fangstreguleringene og det institusjonelle rammeverket i norsk fiskerier. En slik tilnærming kan å øke markedsverdien av fangsten, redusere klimagassutslippene fra fangstleddet og generelt bidra til at norske fiskerier får økt bærekraft og dermed blir foretrukket som leverandør til det globale matvaremarkedet.
Hovedfunn
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901644
FHF-ansvarlig: Frank Jakobsen
Prosjektleder: Edgar Henriksen
Ansvarlig organisasjon: Nofima AS
Resultatmål
• Å gjøre en sammenstilling av eksportverdier på ulike produkter, omregnet til sløyd, hodekappet fisk (basert på omregningsfaktor).
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Eksportstatistikken for torsk, hyse og sei presenteres for årene 1991–2019.