Hvitfisk 2019
De viktigste produktene i den norske hvitfisksektoren er torsk, hyse og sei.
Hvitfisksektoren er kompleks, med en variert flåte og konkurranseutsatt landindustri.
Utfordringene og mulighetene som kan løses og realiseres gjennom FoU, er særlig relatert til fangstkontroll, ivaretakelse av restråstoff, sikker håndtering og HMS samt økt konkurransekraft gjennom automatisering.
Utvikling i sektoren når det gjelder effektivisering og automatisering, pågår både på land og i flåten.
Viktige resultater og hendelser Fiskeri- og fartøyteknologi hvitfisk
![Fangstbegrensning for snurrevad er i stor grad implementert i snurrevadflåten i løpet av 2019](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2805/fangskontrollisnurrevad.jpg?width=800&height=600&rnd=132342836999270000)
Fangstbegrensning for snurrevad er i stor grad implementert i snurrevadflåten i løpet av 2019
![Ny teknologi for uønsket fangst av niser i torskefiske er delvis implementert](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2780/nise3.jpg?width=800&height=600&rnd=132338512286400000)
Ny teknologi for uønsket fangst av niser i torskefiske er delvis implementert
![Alternative, mer miljøvennlige garn er testet og utviklet](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2782/garn.jpg?rxy=0.4887640449438202,0.31223628691983124&width=800&height=600&rnd=132338516969670000)
Alternative, mer miljøvennlige garn er testet og utviklet
![System for sortering på art og størrelse etter at fisken har kommet om bord nærmer seg ferdigstillelse](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2783/automatisk-arts-og-storrelsessortering.jpg?width=800&height=600&rnd=132342852814200000)
System for sortering på art og størrelse etter at fisken har kommet om bord nærmer seg ferdigstillelse
![System for automatisk bløgging er klart for testing](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2784/automatisk_bloegging.jpg?width=800&height=600&rnd=132342839122400000)
System for automatisk bløgging er klart for testing
![Teknologi for automatisk pakking av filet om bord vil bli klart for testing i løpet av 2020](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2741/automatisk-pakking-av-filet.jpg?width=800&height=600&rnd=132342852603300000)
Teknologi for automatisk pakking av filet om bord vil bli klart for testing i løpet av 2020
![Verdens første tråler med vått mottak er kommet i drift. Dette innebærer at fisken skal bedøves og deretter bløgges fra levende tilstand](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2742/havfisk_sin_nye_tral_1082.jpg?rxy=0.5083333333333333,0.57777777777777772&width=800&height=600&rnd=132337737790570000)
Verdens første tråler med vått mottak er kommet i drift. Dette innebærer at fisken skal bedøves og deretter bløgges fra levende tilstand
Viktige resultater og hendelser Fersk og fryst torskefisk
![Det har blitt utviklet en prototyp for automatisk kvalitetsmåling av rund fisk med gode resultater](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2786/automatisk-art-ogstorrelse_sortering.jpg?width=800&height=600&rnd=132342841295600000)
Det har blitt utviklet en prototyp for automatisk kvalitetsmåling av rund fisk med gode resultater
![Gjennom to testrunder er det vist at sløyemaskinen «Folla» kan sløye og kappe torsk, sei, hyse, lange og brosme mellom 0,8–18 kg. Rogn og lever holdes i stor grad hel ved buksnitt, både tidlig i sesongen og senere i sesongen når rognen er svært skjør](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2788/folla-sloye-og-kappemaskin.jpg?width=800&height=600&rnd=132342843143030000)
Gjennom to testrunder er det vist at sløyemaskinen «Folla» kan sløye og kappe torsk, sei, hyse, lange og brosme mellom 0,8–18 kg. Rogn og lever holdes i stor grad hel ved buksnitt, både tidlig i sesongen og senere i sesongen når rognen er svært skjør
![Det er utviklet et kommersielt fôr til fangstbasert akvakultur med god smakelighet og historisk høy tørrfôrtilvenning på 90–97 %. Det er videre dokumentert vellykkede fôringsstrategier for å få villfanget torsk til å akseptere og vokse godt](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2790/fabgsbasert-akvakultur-torsk.jpg?width=800&height=600&rnd=132342846378230000)
Det er utviklet et kommersielt fôr til fangstbasert akvakultur med god smakelighet og historisk høy tørrfôrtilvenning på 90–97 %. Det er videre dokumentert vellykkede fôringsstrategier for å få villfanget torsk til å akseptere og vokse godt
![Det er vist at kveisen H. anduncum ikke går inn i fiskemuskelen, og at den ikke er noen helserisiko for mennesker. Parasitten kan overleve i over 14 dager ved betingelser som for kjølt ferskfisk (0–4oC)](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2749/kveis.jpg?width=800&height=600&rnd=132342844838330000)
Det er vist at kveisen H. anduncum ikke går inn i fiskemuskelen, og at den ikke er noen helserisiko for mennesker. Parasitten kan overleve i over 14 dager ved betingelser som for kjølt ferskfisk (0–4oC)
Viktige resultater og hendelser Konvensjonell industri
![Det er opparbeidet økt kunnskap for å optimalisere prosessbetingelsene for hydrolyse av torskehoder i storskalaproduksjon, som har vist seg å gi et produkt av høy kvalitet og med et proteininnhold på 93 %](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2735/heads-up_p9080936.jpg?rxy=0.49166666666666664,0.56666666666666665&width=800&height=600&rnd=132337704351270000)
Det er opparbeidet økt kunnskap for å optimalisere prosessbetingelsene for hydrolyse av torskehoder i storskalaproduksjon, som har vist seg å gi et produkt av høy kvalitet og med et proteininnhold på 93 %
![Vi har fått ny kunnskap om holdbarhet på tørrfisk og bløytede fryste og tinte tørrfiskprodukter, som gir grunnlag for å kunne merke produktene med en best før-dato](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2752/901536_1.jpg?width=800&height=600&rnd=132337753570100000)
Vi har fått ny kunnskap om holdbarhet på tørrfisk og bløytede fryste og tinte tørrfiskprodukter, som gir grunnlag for å kunne merke produktene med en best før-dato
![Det har blitt utviklet en robotløsning for avemballering av frosne fiskeblokker til klippfiskproduksjon. Prototyp-løsningen er montert og klar til igangkjøring i første kvartal 2020](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2753/avemballering.jpg?width=800&height=600&rnd=132342848582730000)
Det har blitt utviklet en robotløsning for avemballering av frosne fiskeblokker til klippfiskproduksjon. Prototyp-løsningen er montert og klar til igangkjøring i første kvartal 2020
![Det er utarbeidet en kunnskapsstatus om bruk av salt til saltfiskproduksjon. Salt endres etter bruk, men råstoffets beskaffenhet og andre fysiske faktorer ved saltetidspunktet har større betydning for kvalitetsvariasjoner i salt- og klippfisk](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2791/salt.jpg?width=800&height=600&rnd=132342848820070000)
Det er utarbeidet en kunnskapsstatus om bruk av salt til saltfiskproduksjon. Salt endres etter bruk, men råstoffets beskaffenhet og andre fysiske faktorer ved saltetidspunktet har større betydning for kvalitetsvariasjoner i salt- og klippfisk
![Det er utviklet en teknologi for å rense brukte saltkrystaller, som har vist seg å gi en egnet kvalitet som er godkjent for direkte gjenbruk til produksjon](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2755/prototype_resalt.jpg?width=800&height=600&rnd=132342849049830000)
Det er utviklet en teknologi for å rense brukte saltkrystaller, som har vist seg å gi en egnet kvalitet som er godkjent for direkte gjenbruk til produksjon
Viktige resultater og hendelser Skalldyr
![Det har fremkommet ny kunnskap om ulike typer seleksjonsinnretninger i reketrål som gir redusert bifangst. Denne kunnskapen vil på sikt kunne føre til at fiskerne får et mer tilpasset seleksjonsregime avhengig av område og tid på året](https://fhf-cdn-gdexgwgdcuf5dga0.z01.azurefd.net/media/2342/reketraal.png?width=800&height=600&rnd=132489585593500000)
Det har fremkommet ny kunnskap om ulike typer seleksjonsinnretninger i reketrål som gir redusert bifangst. Denne kunnskapen vil på sikt kunne føre til at fiskerne får et mer tilpasset seleksjonsregime avhengig av område og tid på året