Til innholdet

Kompleks gjellesykdom – forebygging og nye verktøy for evaluering av gjellefunksjon

FHF lyser ut inntil 15 millioner NOK for å fremskaffe kunnskap om forebyggende tiltak mot kompleks gjellesykdom og utvikle nye verktøy for å evaluere gjellefunksjon på merdkanten.

Utlysning avsluttet

Søkere vil få tilbakemelding direkte.

Prosjekter som får finansiering, vil legges åpent ut på fhf.no når de etableres.

Ny digital søknadsportal

Fra 1. januar 2025 har vi gått over til en digital søknadsportal for søknader på utlysninger.

Les mer

Bærekraft

FHF har innført en ny modell for bærekraftrapportering i prosjektene.

Les mer

Utfordringene med gjellesykdom har økt de siste årene både mtp hyppighet og geografisk utbredelse, men også mtp kompleksitet i årsakssammenhenger.

Samtidig har fiskehelsepersonell få verktøy som kan iverksettes for å enten forebygge eller redusere omfanget av kompleks gjellesykdom.

FHF har finansiert store satsinger på gjellesykdom de siste årene (901910, 901911, 901912 og 901872). Det er likevel et behov for å bedre verktøyene for forebygging av kompleks gjellesykdom, evaluering av respiratorisk kapasitet til gjellene og reduksjon av omfanget av kompleks gjellesykdom i en merdpopulasjon.

For å kunne identifisere forebyggende tiltak som kan raskt implementeres av fiskehelsepersonell i felt, er det nødvendig å 1) få oversikt over og validere eksisterende løsninger/strategier (forebyggende og avbøtende), 2) fremskaffe kunnskap om nye tiltak (teknologiske, biologiske, farmakologiske) som reduserer risiko for utviklingen av gjellebetennelse eller alvorlig gjellesykdom og 3) etablere og validere nye verktøy som kan brukes på merdkanten for å evaluere den respiratoriske kapasiteten til fiskens gjeller.

Disse tre delmålene skal adresseres i separate prosjekter.

Målsetting med utlysningen er å fremskaffe kunnskap om forebyggende og/eller avbøtende tiltak mot kompleks gjellesykdom og utvikle bedre verktøy til å vurdere gjellefunksjon.

Målsettingen skal nås gjennom tre separate delmål, som hver enkelt skal svares opp i separate prosjekter.

  • Validere effekten av metoder og strategier som brukes i næringen mot kompleks gjellesykdom.
  • Etablere og validere nye metoder som kan brukes på merdkanten for å evaluere respiratorisk kapasitet til gjellene
  • Teste ut nye tiltak (teknologiske, biologiske og farmakologiske) som kan redusere risiko for kompleks gjellesykdom og utvikling av alvorlig grad av gjellebetennelse. Det skal også synliggjøres når i produksjonsforløpet tiltak(ene) vil ha størst effekt.


Det kan kun søkes på ett delmål per prosjekt.

Det tas sikte på finansiering av inntil 3 prosjekter innen en økonomisk ramme på inntil 15 millioner kroner.

keyboard_arrow_up