Til innholdet

Kartlegging av matsvinn i norsk sjømatindustri 2020

FHF lyser ut inntil 2,0 millioner NOK for å få utført forskning for å kartlegge og gi en oversikt over reelle tall for matsvinn i norsk sjømatindustri for året 2020.

Utlysning avsluttet

Prosjektnr: 901653

Ny digital søknadsportal

Fra 1. januar 2025 har vi gått over til en digital søknadsportal for søknader på utlysninger.

Les mer

Bærekraft

FHF har innført en ny modell for bærekraftrapportering i prosjektene.

Les mer

Problemstilling 

I 2015 undertegnet myndighetene og matbransjen en intensjonsavtale om å bidra til å redusere matsvinnet i Norge. I 2017 ble derfor prosjektet «Kartlegging av mengder og årsaker til matsvinn i sjømatindustrien» etablert. Prosjektet har kartlagt følgende:

  • Hvilke deler av fisken som er nyttbar
  • Mengde matsvinn i sjømatindustrien i 2018 og 2019
  • Årsaker til matsvinn
  • I tillegg har prosjektet utviklet et rapporteringsverktøy som industrien kan bruke til rapportering av matsvinn.

Sjømatnæringen har forpliktet seg til å bidra til å halvere matsvinnet i Norge innen 2030. I den anledning ligger det et krav om å rapportere matsvinntall også for året 2020 til myndighetene ved Klima- og miljødepartementet (KMD). Så langt har vi tall for 2018 og 2019, men 2020-tallene må også fremskaffes før hovedrapporteringen i 2021. Det er også behov for å inkludere flere bedrifter i rapporteringen for 2020. 

FHF ønsker å bidra til å fremskaffe denne dokumentasjonen ved å finansiere et oppfølgingsprosjekt som dokumenterer forholdene nevnt over. Dette vil gi et godt grunnlag for å dokumentere om sjømatindustrien (-bransjen) når målet om å bidra til å halvere matsvinnet, slik de har forpliktet seg til i bransjeavtalen. Problemstillingen lyses derfor ut nå for å få inn data for 2020. 

Målsetting 

Hovedmål

Hovedmålet med arbeidet er å registrere sektorvis matsvinn i sjømatindustrien samt rapportere matsvinntall for hele sjømatindustrien (bransjevis) for året 2020 til myndighetene.

Delmål

  • Å synliggjøre årsaker til matsvinn på sektor- og bransjenivå.
  • Å rapportere tiltak som er iverksatt av bedrifter og sjømatindustrien (verdikjeden) for å redusere matsvinn.
  • Å synligjøre besparelser ved å redusere matsvinn på bransjenivå (hele sjømatindustrien).
  • Å synliggjøre hvordan matsvinn håndteres: går det til fôrproduksjon eller håndteres det som avfall?

Les hele utlysningsteksten for utfyllende informasjon

keyboard_arrow_up