Dokumentere effekten av like handelsbetingelser for makrell til Japan
FHF lyser ut inntil 5,5 mill til å dokumentere effekten av like handelsbetingelser for makrell med norsk opprinnelse til Japan
Makrell har fra midten av 80-tallet gått fra å være en relativt lavt betalt og dårlig utnyttet ressurs til å bli Norges nest viktigste villfiskart. De siste årene har reist noen viktige spørsmål om utviklingen fremover, spesielt med tanke på at både EU og Storbritannia har frihandelsavtaler med Japan - noe Norge ikke har.
UK har fremforhandlet en bilateral handelsavtale med Japan der tollsatsen for rund makrell i dag er 3,9 % med utfasing til 0 % innen 2033.
For samme produkt har Norge 7 % og ingen avtale om endringer. For makrellfilet har UK 0 % i dag, mens Norge har hele 10 %.
Den japanske tollsatsen for makrell fra Norge er i hovedsak fastsatt for å beskytte japanske makrellfiskere og det vil derfor være av verdi for både norske og japanske interesser å få dokumentert effekten av lik markedsadgang for makrell fra Norge og EU/UK til Japan.
En annen problemstilling vil være å få gjennomført en ringvirkningsanalyse for norsk makrell i Japan og derigjennom kartlagt nøkkeltall som japansk verdiskaping, sysselsetting m.m. av importen av makrell med norsk opprinnelse.
Et prosjekt skal ha to målsettinger:
- Dokumentere effekten på japanske makrellfiskere ved lik markedsadgang til Japan for makrell fra både Norge og EU/UK.
- Gjennomføre en ringvirkningsanalyse for norsk makrell i Japan og derigjennom kartlagt nøkkeltall som japansk verdiskaping, sysselsetting m.m. av importen av makrell med norsk opprinnelse.
Det tas sikte på å etablere ett prosjekt der begge målsettingene skal inngå.
Varigheten er satt til inntil 1 år med mindre spesielle faglige grunner tilsier at en lengre prosjektperiode er nødvendig. Det må i tilfelle begrunnes.
Prosjektet begrenses til makrell.
Det skal være et gjensidig og forpliktende samarbeid mellom norske og japanske forskere.