Til innholdet

Prosjektnummer

902025

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 902025
Status: Pågår
Startdato: 13.01.2025
Sluttdato: 01.07.2025

Energiseminar for sjømatnæringen

​Sjømatnæringen en betydelig forbruker av energi knyttet til ulike konsumenter, fra industrianlegg på land og kystnære havbruksanlegg til servicebåter og havgående fiskefartøy. Ønsker om vekst og grønn omstilling møtes ofte med en virkelighet hvor det er mangel på tilgang på fornybar energi og reelle grønne alternativer.

De siste årene er det gjennomført en rekke prosjekter på energi og klima knyttet til næringen. Til tross for dette store arbeidet som er gjort så er det også områder som ikke er godt belyst og det er avdekket nye spørsmål. To sentrale momenter er den store usikkerheten i næringens energiforbruk både i dag og i fremtiden, spesielt som grunnlag for vurdering av tiltak, og mangelen på gode tiltak for bedret tilgang på energi og reduserte utslipp. En overhengende utfordring er derfor hvordan totalsituasjonen for næringen skal forstås og forbedres. For å skape endring må kunnskap om energisituasjonen deles og formidles og de rette interessentene må engasjeres.

En samlet formidling av kunnskapsstatus for hvor sjømatnæringen, dvs. havbruk og fiskeri sammen, står med tanke på energitilgang og overgangen til fornybar energi vil derfor være et nyttig bidrag til akselerert fremskritt. Med bakgrunn i disse utfordringene er det ønskelig å gjennomføre et seminar for energi og klimagassutslipp som formidler resultater fra energiprosjekter med relevans for sjømatnæringen – slik at det bidrar til å fremme økt tilgang på energi og næringens overgang til nullutslipp.
Hovedmål
Å arrangere et energiseminar for sjømatnæringen der en formidler resultater fra energiprosjekter for å fremme overgang til fornybar energi for næringen.

Delmål
1. Å lage et program som dekker kunnskapsstatus for energi i sjømatnæringen.
2. Å gjennomføre praktisk forberedelse for organisering og tilrettelegging.
3. Å markedsføre arrangementet til flest mulig relevante interessenter.
4. Å gjennomføre seminar. 
​Seminaret vil bidra til økt kunnskapsgrunnlag og forståelse for energisituasjonen i sjømatnæringen. Seminaret vil også løfte fram hvilke muligheter som finnes for overgangen til fornybarsamfunnet. Dette vil være nyttig for bedrifter og bidra til at flere i næringen vil kunne ta i bruk løsninger som kan føre til direkte og indirekte virkninger på kort sikt (1–5 år), og større nærings- og samfunnseffekter på lang sikt (5–15 år), blant annet gjennom oppmerksomhet fra beslutningstakere. 

Seminaret vil bidra til økt bærekraft i sjømatnæringen ved å fremme overgangen til fornybar energi. Selv om seminaret ikke vil utvikle nye løsninger, så forventes det at formidlingen av eksisterende kunnskap og løsninger vil bidra til økt bærekraft ved at aktører får en større forståelse for energisituasjonen og at de blir oppmerksomme på løsninger som for dem er nye.
​Prosjektet er delt opp i fire arbeidspakker (AP-er):
AP1: Utarbeidelse av program
AP2: Praktisk tilrettelegging
AP3: Markedsføring
AP4: Selve seminaret 

SINTEF Ocean er ansvarlig for gjennomføring av alle arbeidspakker. Andre forskningsmiljøer og bedrifter vil trekkes inn der hvor dette er hensiktsmessig, f.eks. i prosessen for utarbeidelse av program og som foredragsholdere på seminaret.
​Følgende formidling er planlagt:
• seminaret har formidling og kommunikasjon som hensikt
• strømming av seminaret
• tilgjengeliggjøring av presentasjoner for ettertiden
• publisere populærvitenskapelig sak som oppsummerer seminaret
keyboard_arrow_up