Til innholdet

Prosjektnummer

902013

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 902013
Status: Pågår
Startdato: 18.11.2024
Sluttdato: 01.03.2025

Workshop: Pukkellaks 2025: Planer for fangst og utnytting av denne verdifulle råvaren – Er vi forberedt?

​I 2025 er det forventet at det vil komme et rekordstort antall pukkellaks inn i norske fjorder og som søker til elvene for å gyte. Det er to forskningsprosjekter på pukkellaks, “Effektiv, bærekraftig og lønnsom utnyttelse av stillehavslaks (BLUSH-Laks)” (FHF-191969) og “Ny kunnskap og teknologi for bærekraftig fangst av pukkellaks (Stillehavslaks 2.0)” (FHF-901865), hvor det blant annet er planlagt fangstforsøk med sikte på å skaffe til veie kunnskap som kan bidra til utvikling av effektive og skånsomme fangstmetoder.

For å bidra til en best mulig koordinert gjennomføring av planlagte aktiviteter når pukkellaksen er tilgjengelig, er det et behov for å samle forskningsmiljøene og andre aktører med kunnskap om pukkellaks til en workshop (arbeidsmøte) der ulike problemstillinger drøftes. 
Hovedmål
Å utveksle kunnskap og erfaringer om fangst og håndtering av pukkellaks med sikte på å få en felles forståelse av kunnskapsbehov og hvilke aktiviteter som skal gjennomføres i fangstsesongen 2025.

Delmål
• Å beskrive fangstforsøk som planlegges gjennomført på redskap/metode, geografisk område, tidsperiode, deltakere, fordeler og ulemper med de ulike fangstredskapene, hensynet til annen anadrom laksefisk, samt suksesskriterier for gjennomføring av forsøkene.
• Å presentere kunnskapsstatus på fangstmetode og fangsthåndtering som bidrar til best mulig ivaretakelse av pukkellaksen som verdifull matressurs.
• Å beskrive markedspotensialet og hvilke anvendelsesmuligheter det er for pukkellaksen.
• Å belyse forvaltningsmessige utfordringer som skal hensynta flere målsetninger knyttet til utnytting av pukkellaksen.
​Kortsiktig nytteverdi vil være at kunnskapsutvekslingen vil bidra til at deltakerne får kjennskap til planlagte aktiviteter i 2025-sesongen, og gjennom dette kan bidra til en best mulig koordinering av tiltakene. På lang sikt vil godt planlagte og gjennomførte aktiviteter kunne legge grunnlaget for å utvikle effektive fangstløsninger både i sjø og i elv. Dette kan igjen bidra til en bedre økonomisk utnyttelse av stillehavslaksen som en verdifull matressurs.
Prosjektet skal gjennomføres som en workshop over en dag i Alta, i uke 3–4, 2025. På workshopen vil det bli presentert kunnskapsstatus på områder som biologi, fangststrategier og resultater i sjø og elver, fangstutvikling siste sesongene, seleksjon i sjø for å unngå bifangst av anadrom laksefisk, industriens erfaringer med foredling og salg av stillehavslaks, markedsmuligheter og potensiale, forvaltningsmessige utfordringer, samt FoU-institusjoners planlagte forskningsaktiviteter i 2025-sesongen.

Workshopen gjennomføres med faglige presentasjoner fra inviterte foredragsholdere, og avsluttes med en paneldiskusjon med utvalgte aktører som representerer bredden av problemstillinger knyttet til stillehavslaks i norske farvann.

Workshopen vil også bli streamet slik at det vil være mulig for flest mulige å delta. Det vil bli kjøpt teknisk bistand fra bedrift på leveranse av lyd, lys og streaming.

Workshopen vil bygge på kunnskapsstatus fra avsluttede og pågående forskningsprosjekter, erfaringer fra fangst i sjø og i elver, forvaltningens roller og ansvar, samt fiskeres og industriens erfaringer og synspunkter med å utnytte stillehavslaks som en matressurs.

Workshopen vil bl.a. bygge på følgende prosjekter:
• “Effektiv, bærekraftig og lønnsom utnyttelse av stillehavslaks (BLUSH-Laks)” (FHF-191969) (sluttdato 30.06.2026)
• “Ny kunnskap og teknologi for bærekraftig fangst av pukkellaks (Stillehavslaks 2.0)” (FHF-901865) (sluttdato 31.12.2025)

• “Ny kunnskap og teknologi for bærekraftig fangst og foredling av pukkellaks (FHF-901753) (sluttdato 31.12.2023)

Sentrale involverte prosjektdeltakere vil være FHF, FoU-miljøer, fiskere, fiskeindustri, samt forvaltningen. Selskapet Visjona AS vil være ansvarlig for planlegging og gjennomføring av workshopen.
Resultatene fra workshopen vil bli oppsummert i en sluttrapport som vil være tilgjengelig på FHFs prosjektsider. Media vil bli invitert til workshopen, og det legges også opp til at aktører som bidrar med innlegg, også formidler resultater gjennom relevant media som fiskeriaviser, NRK, lokale aviser.

Workshopen vil bli markedsført i forkant gjennom fiskeripressen, FHFs nettside, samt på sosiale medier. Arrangementet vil også bli streamet.
keyboard_arrow_up