Til innholdet

Prosjektnummer

902012

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 902012
Status: Pågår
Startdato: 01.01.2025
Sluttdato: 31.12.2025

Havbruksinfo

​Det samles i dag inn store mengder heterogene data i havbruksnæringen fra kameraer, sensorer, produksjonssystemer, observasjoner, ekkolodd, med mer. Med god forvaltning kan disse dataene gi Norge et komparativt fortrinn og styrke vår konkurranseevne internasjonalt. Dette forutsetter imidlertid at næringen tar i bruk databaserte løsninger som kan sikre bærekraftig og effektiv forvaltning av felles ressurser, bidra til forbedret fiskevelferd og styrke global matsikkerhet. Kunstig intelligens (KI), beslutningsstøtte, miljøovervåkning og sikker datadeling kan gjøre dette mulig, men det kreves at aktørene samarbeider og deler data på en samordnet måte som kan fremme innovasjon og samtidig ivareta juridiske hensyn som børssensitivitet. 
Hovedmål
Å tilrettelegge for raskere og bedre kunnskapsutvikling i sjømatnæringen gjennom tilgang på og deling av data.

Delmål
• Å kartlegge barrierer, muligheter og behov knyttet til datadeling i havbruksnæringen. Kartleggingen skal dekke regulatoriske, organisatoriske, kulturelle, konkurransemessige, programvaremessige og sikkerhetsmessige forhold.
• Å spesifisere funksjonelle krav og krav til felles løsninger for økt datadeling og -tilgang og vurdere alternative løsningsprinsipper opp mot disse kravene.
• Å identifisere bruker-caser hvor datadeling vil ha stor økonomisk verdi, stor miljømessig verdi og stor effekt på fiskevelferden og identifisere aspekter som det må tas hensyn til i forretningsmodellene.
• Å beskrive videre prosess for realisering av infrastruktur datadeling for havbrukssektoren og verdiskaping og kunnskapsutvikling basert på denne infrastrukturen.
​I tillegg til næringsnytten som oppdretterne vil kunne oppnå som følge av bedre bruk av data i daglig drift, vil større og enklere tilgang for akademia og forskningsinstitutter til data fra næringen bidra til bedre, raskere og mer effektiv forskning på viktige problemstillinger i sektoren.
​Overordnet sett vil prosjektet basere seg på intervjuer og arbeidsmøter (workshops) for å få samlet inn et bredt spekter av innspill fra næringen og relevante leverandører, samt å få validert analyser og anbefalinger utviklet på bakgrunn av disse. Det vil benyttes forenklede litteraturstudier for å utvikle semistrukturerte intervjuguider, som vil valideres av en samlet prosjektgruppe. Der det er nødvendig, vil det utvikles standardiserte modeller for entydig å kommunisere krav og funksjonaliteter som er resultater av analysene av innsamlet data. Prosjektets referansegruppe vil ha jevnlige muligheter til å komme med innspill til aktivitetene, for å sikre relevansen til forskningen.
 
Prosjektet består av fire faglige arbeidspakker (AP-er) som hver for seg har et definert mål, oppgaver, leveranser og ansvarlig partner:

AP1: Behovskartlegging
Ansvarlig: SINTEF Digital
Her skal man gjennom arbeidsmøter og intervjuer samle innspill fra aktører i næringen for å kartlegge sentrale forhold rundt deling av data.

AP2: Overordnet kravspesifikasjon
Ansvarlig: SINTEF Digital
I denne pakken skal det spesifiseres funksjonelle krav for datautveksling og validere disse i brede arbeidsmøter med næringen.

AP3: Næringsnytte av økt datadeling
Ansvarlig: NCE Aquaculture
Her vil arbeidet bestå av å beskrive nytten aktører kan oppnå ved økt datadeling, og hvordan denne nytten kan oppnås.

AP4: Veikart for framtidens datadeling
Ansvarlig: SINTEF Nord
Her anbefales videre prosess for å innføre et rammeverk som sørger for økt deling av data i sektoren.
​De faglige rapportene og deres resultater vil kommuniseres til akademia, forvaltningen, næringen og populært gjennom sosiale medier, fagtidsskrifter, konferanser og messer, nettverksmøter og podcast.

Spesielt vil Aqua Nor 2025, Fiskeribladet, Intrafish, Gemini, Smart Forklart Podcast, LinkedIn®, og FHFs havbruksrelaterte arrangementer, være aktuelle og viktige kommunikasjonskanaler. 

Man vil ha som målsetning å få presentert prosjektets resultater via DIGDIRs møteserie på datadeling og informasjonsforvaltning samt samarbeide om et felles arrangement med OPS Sjømat. Veikartet som hovedleveranse vil ha betydning internasjonalt da norsk havbruksnæring i mange tilfeller har vært foregangsland med hensyn til teknologiske fremskritt for næringen. 

Veikartet skal oversettes til engelsk slik at det også kan kommuniseres i viktige internasjonale kanaler som eksempelvis Federation of Aquaculture producers (FEAP) og European Aquaculture Technology and Innovation Platform hvor NCE Aquaculture har sterke bånd gjennom ledelse av EU nettverket AquaMare.
keyboard_arrow_up