Til innholdet

Prosjektnummer

902008

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 902008
Status: Pågår
Startdato: 13.01.2025
Sluttdato: 31.12.2025

Ergonomisk stabling av tørkebrett (Stack4U)

Eksport av stor klippfisk av torsk, til godt betalte markeder som Portugal og Brasil, ble kraftig redusert som følge av pandemien. Bedriften opplevde økt etterspørsel etter klippfisk av liten sei, som hovedsakelig eksporteres til Afrika, hvor betalingsviljen er lavere. Produksjonen av sei vil med stor sannsynlighet også øke i årene framover, etter at torskekvoten har blitt kraftig redusert (og forventes ytterligere redusert i 2025). Mindre fisk er mer krevende å produsere, da det kreves større manuell arbeidsinnsats for å opprettholde produksjonslinjens kapasitet.

Omlegging av klippfisk er svært hardt manuelt arbeid, som utfordrer både arbeidsmiljø og ytre miljø. Prosessen inkluderer mange oppstykkede arbeidsprosesser; ofte jobber to og to sammen. De får tilkjørt en palle med fisk, og starter med å fjerne overflødig salt fra fisken. Dette kostes eller ristes av og havner ofte på golvet. Deretter legges fisken over på tørkerivognene, som flyttes inn i tørka.

For å møte markedsendringen og opprettholde verdiskaping, vil det være av betydelig gevinst for bedriften og effektivisere omleggingsprosessen. Gjennom flere prosjekter har det blitt utviklet teknologi som ScanProd selv karakteriserer som en “gamechanger” for omlegging av klippfisk. Dette startet med det prosjektet “Utvikling av effektive omleggingsprosesser i produksjon av klippfisk for mindre størrelser” (FHF-901667), der det ble utviklet en trommel som effektivt splitter fisken og effektiviserer omleggingomleggingen, og reduserer salt på golvet. Trommelen har så høy virkningsgrad at den er tatt i bruk i daglig drift. I tradisjonell omlegging beregnes det 10–12 minutter for å legge om en palle, mens med trommelen er denne redusert til 5–6 minutter. Det er to hovedfaktorer til denne kapasitetsøkningen. Med trommelen er det trommelhastighet og innmating som bestemmer tempo, ikke arbeiderene. I tillegg er saltet tilnærmet fjernet fra golvet, slik at arbeidsoppgaver som å koste, spa og kjøre vekk salt er kraftig redusert. For pilotbedriften betyr denne kapasitetsøkningen at de nå kan legge om opptil 80 paller om dagen, mot 40–50 tidligere. Verdien av denne effektiviseringen anslås til rundt én million kr for bedriften.

Med denne trommelen er det dermed oppstått en ny flaskehals. Innmatingen er nå det tidsbegrensende trinnet i denne prosessen, da det må mates inn en ny palle hvert femte minutt. Denne utfordringen ble løst i prosjektet “Automatisk innmating av saltfiskpalle til omleggingstrommel” (FHF-901742), der det ble utviklet en palleheis som automatisk mater trommelen med fisk. Kapasiteten for omlegging er opprettholdt. 

De nevnte prosjektene har ikke bare bidratt til mer effektiv omlegging, men de har også bidratt til betydelig bedre HMS for de ansatte. Flere tunge løft er tatt bort fra en vanlig arbeidsdag. Men det står fremdeles med manuell pålegging og stabling av tørkebrettene. Fisken legges på tørkebrett, som igjen stables i høyden. Vekten på brettene er 40–50 kg, og en tørkevogner har en vekt på 600–800 kg fisk. ScanProd AS produserer rundt 80 vogner om dagen. En arbeider løfter i løpet av dagen rundt 6000 kg fisk, pluss tørkebrett. Mye av denne belastningen kan reduseres ved å utvikle en løsning for mer ergonomisk stabling av tørkebrett, der brettene med fisk stables automatisk, ved hjelp av gode mekaniske løsninger.
Hovedmål
Å utvikle en mekanisk løsning for stabling av tørkebrett på tørkerivogner.

Delmål
1. Å oppnå en kapasitet som er tilpasset produksjonshastigheten til teknologien utviklet i de tidligere prosjektene for innmating og omlegging.
2. Å være driftssikker og ha enkle mekaniske løsninger.
3. Å være lett å rengjøre.
4. Å forbedre ansattes HMS (helse, miljø og sikkerhet).
​Teknologien i Stack4U vil være som et siste trinn i en teknologisk løsning som vil være en “gamechanger” for omlegging av liten klippfisk. Teknologien i prosjektet må sees i sammenheng med de nevnte prosjektene for innmating og omlegging. Til sammen er det da blitt utviklet en hel prosess for effektiv omlegging av liten klippfisk. Teknologien som utvikles vil først og fremst bidra til bedre arbeidsmiljø og økt effektivitet i ScanProd AS, men vil ha stor overføringsverdi til andre bedrifter i klippfisknæringen. Teknologien vil være spesielt aktuell siden man går inn i en tid med reduserte torskekvoter. Reduserte torskekvoter tilsier at industrien en stund framover kan stå foran en periode med produksjon av mye klippfisk fra sei.

ScanProd opplever allerede at den automatiske omleggingslinjen er foretrukket over manuell omlegging. Omleggingstiden for en palle med fisk er redusert fra 10–12 minutter til 5–6 minutter. Bedriften kan dermed legge om anslagsvis 15 paller mer om dagen. Innmatingsløsningen har bidratt med til å frigjøre en truck, samt redusert arbeidskost på 60–70 %. Dette kommer i tillegg til sparte kostnader på rundt én million kr og reduserte arbeidskostnader på 30–40 % ved bruk av trommelen til omlegging. Ergonomisk stabling av tørkebrett vil opprettholde kapasiteten i de to trinnene foran pålegging av tørkebrettene, og i så måte bidra til innsparing og bedre økonomi. Men, tørkebrettløsningen vil også ha en betydelig påvirking av arbeidsbelastningen. Dette er en av de siste tunge manuelle operasjonene i omleggingen, som det bør finnes en bedre løsning for.

Prosjektet vil bidra til en god intern HMS ved forenkling av arbeidsoppgaver. Omlegging av liten klippfisk er arbeidsintensivt hardt arbeid, med mange avbrudd, der man også gjør annet hardt fysisk arbeid. Ved å effektivisere og delvis automatisere deler av prosessen fjernes tunge manuelle og repeterende prosesser. Arbeidets fysiske og ergonomiske art vil forbedres kraftig, og slitasjen på arbeidsstokken vil reduseres betraktelig.
Prosjektet deles inn i fire aktiviteter, der tre av aktivitetene er knyttet til utvikling og testing. Den fjerde aktiviteten i prosjektet er prosjektledelse, og ledes av Jannicke F. Remme i SINTEF Nordvest, i tett samarbeid med alle prosjektaktørene.

Aktivitet 1: Kravspesifikasjon og produksjonsunderlag
Ansvarlig: ScanProd AS v/Arild Giske. Samarbeidspartnere: Hpack AS v/Helge Eiken.

Mål: Å utvikle en kravspesifikasjon og et godt produksjonsunderlag for å bygge en prototype.

Metode: Designe kravspesifikasjon og produksjonsunderlag for teknologien beskrevet over. Det kreves god dialog mellom ScanProd og Hpack, samt felles forståelse av utfordring og løsning. 

Aktivitet 2: Bygging, funksjonstesting og feilretting av prototype
Ansvarlig: Hpack AS v/Helge Eiken. Samarbeidspartner: ScanProd AS v/Arild Giske.

Mål: Å bygge en prototype.

Metode: Prototypen, basert på konseptet i aktivitet 1, bygges hos Hpack og funksjonstestes der. Når den har tilfredsstillende funksjon, i henhold til suksesskriteriene 1–4 som er listet opp i aktivitet 3 (under) integreres, monteres og testes dette hos ScanProd. Løsningen monteres på omleggingslinjen i bedriften, som er tidligere utviklet gjennom de to tidligere nevnte prosjektene.

Aktivitet 3: Testing i full skala
Ansvarlig: Scanprod AS v/Arild Giske. Samarbeidspartner: SINTEF Nordvest og Hpack AS.

Mål: Testing og dokumentasjon av prototype i industriell skala.

Metode: Når teknologien er utviklet og prototypen bygget, må den først installeres på hensiktsmessig plass i bedriften. Etter innplassering i bedrift gjennomfører ScanProd, sammen med Hpack og SINTEF, en test med mindre volum av fisk. Linjen tilpasses og justeres fortløpende gjennom de første testene. Når utstyret er justert vil ScanProd, i samarbeid med Hpack og SINTEF, gjennomføre en større produksjonstest. Der vil prototypen bli målt etter følgende suksesskriterier:

1. Funksjonalitet: Alle sentrale funksjoner fungerer slik at det gir en mest mulig Ergonomisk løsning for brukerne ifbm stabling av tørkebrett”.
2. Brukervennlighet: Brukerne kan utføre de viktigste oppgavene uten unødvendige problemer eller spørsmål.
3. Ytelse: Prototypen reagerer raskt og stabilt under normale forhold, og systemet takler forventede mengder og antall brukere.
4. Teknisk gjennomførbarhet: Prototypen viser at de valgte teknologiene er egnet for implementering, og eventuelle tekniske begrensninger er identifisert og vurdert.
5. Brukerengasjement og tilbakemelding: Brukerne gir positive tilbakemeldinger på prototypens relevans og verdi.
6. Design og estetikk: Designet støtter funksjonalitet og brukervennlighet.
7. Relevans til mål: Prototypen demonstrerer at den adresserer det spesifikke problemet eller behovet som prosjektet forsøker å løse, i tillegg til at løsningen er i tråd med prosjektets visjon, mål og kriterier.
8. Fleksibilitet og utvidbarhet: Prototypen kan enkelt videreutvikles eller tilpasses basert på tilbakemelding, og design/konstruksjon tillater integrering med andre systemer eller komponenter ved behov.
9. Kostnadseffektivitet: Prototypen er utviklet innenfor budsjettrammer, og kostnadene for videreutvikling eller produksjon vurderes som akseptable.
10. Sikkerhet: Prototypen ivaretar grunnleggende sikkerhetskrav, og sårbarheter eller risikoer er dokumentert og vurdert.
​Resultatene formidles i relevante arrangementer, som FHF sitt klippfiskseminar, FHF sitt hvitfiskseminar, FHF sitt restråstoffseminar, i samråd med prosjektpartnerne.

Prosjektet vil også bli presentert på SINTEF og FHF sine nettsider. Det utarbeides også en faglig rapport fra prosjektet. Det vil bli utarbeidet et faktaark for presentasjon av hovedresultatene.

Sammenstilingen av teknologien fra de tre prosjektene (innmating (FHF-901742), omlegging (FHF-901667) og Stack4U) presenteres i en film og i en nyhetspakke mot regionale og nasjonale medier.
keyboard_arrow_up