Til innholdet

Prosjektnummer

901990

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901990
Status: Pågår
Startdato: 15.09.2024
Sluttdato: 15.09.2026

Digital plattform for fiskeflåten (FiskInfoPlattformen): Pilot bærekraftsrapportering

​Norske sjømatnæringsaktører står overfor en betydelig økning i rapporteringskrav, hovedsakelig drevet av behovet for å dokumentere bærekraft og klimapåvirkning. Til tross for et lavt karbonavtrykk per kilo fisk landet er det potensial for å redusere klimagassutslipp i fiskeflåten. 

Det er imidlertid en betydelig grad av usikkerhet og ressursbruk knyttet til rapporteringskravene og det underliggende datagrunnlaget på grunn av mangelen på standardiserte og allment aksepterte formater for slik rapportering. Det er derfor viktig å utvikle en pålitelig og brukervennlig digital plattform for å enkelt rapportere riktig på en effektiv måte.

Fiskeflåten har fått verdifulle og nyttige verktøy gjennom utviklingsarbeidet som har skjedd innen datadeling. Tjenesten FiskInfo hos BarentsWatch er en veldig mye brukt og viktig portal for datadelingen. Prosjektet viderefører en satsing på FiskInfo fra FHF sin side. FiskInfo samordner viktig informasjon knyttet til redskapsrapportering og informasjonsflyt for fiskeflåten. Prosjektet vil bygge videre på denne plattformen i samarbeid med BarentsWatch og vil forhåpentligvis forsterke og forbedre informasjonsflyten og støtten til fiskere for bærekraftsrapportering. Prosjektet bygger også videre på veikartet og plattformen for datadeling utviklet i prosjektet “Utvikle systemer for beslutningstøtte i fiskeflåten (DataFangst)” (FHF-901803) ledet av SINTEF. 
Hovedmål
Å etablere en sømløs plattform for fangstanalyse og bærekraftsrapportering for fiskeri som del av BarentsWatch FiskInfo.

Delmål
1. Å utvikle konsept og dataflyt for sømløs bærekraftsrapportering.
2. Å kvalitetssikre, dokumentere og teste pilot fra Datafangst-prosjektet samt etablere Datafangst som en del av FiskInfo hos Barentswatch.
3. Å innlemme bærekraftsrapportering i plattformen for datadeling, Datafangst, og utvikle nye analysetjenester samt tilby sikker tredjepartstilgang via API.
4. Å utrede og utvikle en funksjonell og kvalitetsmessig god digital tjeneste der driftsmodell og finansiering utredes for en post-operativ tjeneste med umiddelbar nytteverdi for private og offentlige næringsaktører.
​Ved å utnytte og utvide datatjenestene i FiskInfo til å tilby beslutningsstøtte rettet mot bærekraft vil en kunne oppnå:
• et mer energieffektivt fiske
• økt verdi av tilgjengelige kvoter
• bedre forvaltning av ressursene, raskere og mer målrettede reguleringer
• enklere rapporteringssystemer, inkludert måltall for bærekraft, og mer komplette rapporter fra flere fartøy
• bedre kommunikasjon og samarbeid mellom næring og offentlige myndigheter med etablerte måltall for bærekraft
​Prosjektet vil følge en “Design Science”-tilnærming (Hevner et al.) som ivaretar både iterativ design og utvikling, brukerinvolvering og akademisk kvalitet gjennom tre samtidige sykluser i prosjektet:

Relevans: Krav og innspill til konsept og arkitektur vil samles inn fra aktører innen fiskeri, forvaltning, og tjenesteleverandører. Piloterte løsninger vil settes i drift og tilgjengeliggjøres for evaluering av aktørene i anvendelsesområdene og tilbakemeldinger samles for videre utvikling.   

Utvikling og evaluering: Denne syklusen vil utvikle design, konsept og arkitektur for plattformen, og realisere dataflyt og pilot for bærekraftsrapportering som evalueres og gir input til neste iterasjon.

Kvalitet, kunnskap og metode: Best practice innen metoder for systemutvikling, KI-metoder, og forskningsmetodikk vil benyttes som verktøy og metoder inn i design og utviklingsarbeidet. Eksisterende kunnskap om fiskeri, bærekraft, og bestand vil også brukes som input, og ny kunnskap vil publiseres og tilføres den fremtidige kunnskaps- og metodebasen.

Prosjektet består av fire faglige arbeidspakker (AP-er) som hver har et definert mål, oppgaver, leveranser og ansvarlig partner:  

AP1 vil utrede konseptet for en digital plattform for fangst og bærekraftsrapportering basert på operasjonell datafangst under fiske som videreutvikling av FiskInfoplattformen-konseptet.
Ansvarlig: SINTEF AS
Partnere: OrcaLabs, MoreScope, CatchWise, Fiskeridirektoratet, Råfisklaget, Sparebank1 Nord-Norge og Nordea

AP2 vil automatisere (så langt mulig) dataflyt for bærekraftsrapportering, herunder drivstofforbruk, i henhold til plattformkonseptet i AP1 og nødvendige datasett for operativt dashboard og rapportering.
Ansvarlig: SINTEF Nord AS
Partnere
: MoreScope, CatchWise, Fiskeridirektoratet, Råfisklaget, Sparebank1 Nord-Norge og Nordea

AP3 vil pilotere og teste løsning for bærekraftsrapportering.
Ansvarlig: SINTEF Nord AS
Partnere: OrcaLabs, MoreScope, CatchWise, Råfisklaget, Sparebank1, Nordea og CatchWise

AP4 vil videreutvikle og etablere en solid, sikker distribuert plattform for digital fangstanalyse, benchmarking og bærekraftsrapportering som del av FiskInfo/BarentsWatch.
Ansvarlig: Orca Labs
Partnere: SINTEF i samarbeid med BarentsWatch
​Prosjektet vil bruke interne sosiale media-kanaler og delta på konferanser og møter med næringen i samarbeid med FHF og referansegruppen. Resultater vil publiseres gjennom både vitenskapelig og populærvitenskapelige kanaler. Råfisklaget og Fiskeridirektoratet vil bruke sine kanaler og fora til å informere om prosjektet og løsningene.

Aktuelle møter, media og konferanser inkluderer:
• Konferansepanel MARE 2025 (juni, Amsterdam) 
• Next Wave 2025 (mai, Giske)
• Artikkelserie i Fiskeribladet om drivstoff og bærekraft (2024–26)
• Årsmøte i Fiskarlaget og Fiskebåt: Årlige presentasjoner
• Presentasjon på Nor-Fishing 2026
keyboard_arrow_up