Til innholdet

Prosjektnummer

901984

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901984
Status: Pågår
Startdato: 01.10.2024
Sluttdato: 01.06.2027

Dokumentasjon av effekt av Blue Lice sin felleteknologi som forbyggende lusetiltak (LUSEFELLE)

Å gå fra en behandlingsbasert til en forebyggende strategi for å bekjempe lakselus vil kunne ha store, positive effekter på fiskevelferden i sjøfasen og bidra til å redusere behandlingsindusert dødelighet. Det å dokumentere effekt av nye, forebyggende metoder mot lakselus i fullskala feltforsøk er en svært krevende øvelse på grunn av store sesong- og årlige variasjoner i lusepress, og ulike hydrodynamiske forhold mellom merder og lokasjoner vanskeliggjør direkte sammenlikning av data.

Blue Lice AS er en liten teknologibedrift i skaleringsfasen som leverer felleteknologi til laksenæringem. Blue Lice-systemet fanger luselarver før de kommer i kontakt med og setter seg på fisken. Teknologien bruker spesifikke lyssignaler til å tiltrekke frittsvømmende luselarver. Luselarver som kommer i kontakt med systemet suges inn ved hjelp av en pumpe og samles opp i et filter. Systemet monteres på anleggets rammefortøyning med tilstrekkelig avstand til merdene til at systemet ikke påvirker fisken, eller daglige operasjoner.

I dag brukes det aktivt flere forebyggende tiltak mot lakselus i næringen med manglende eller lite dokumentasjon og tallfesting av effektstørrelse. I prosjektet LUSEFELLE skal effekten av Blue Lice sin felleteknologi som forebyggende lusetiltak dokumenteres. Metodene som skal benyttes for å fremskaffe denne dokumentasjonen er en kombinasjon av felttesting med matematisk og statistisk modellering, smitte- og spredningsmodeller for lakselus, kvantitative analyser av prøvemateriell ved DNA-basert overvåkning, og sanntidsovervåkning av lakselus-kopepoditter og -nauplier som fanges av systemet ved bruk av maskinsyn.
Hovedmål
Å dokumentere og kvantifisere effekten av Blue Lice sin forebyggende teknologi mot lusepåslag.

Delmål
Å dokumentere og sammenlikne effekten gjennom testing og oppfølging av teknologien i feltforsøk gjennom en hel produksjonssyklus i sjø gjennom fem ulike metoder.
​I dag brukes det aktivt flere forebyggende tiltak mot lakselus i næringen med manglende eller lite dokumentasjon og tallfesting av effektstørrelse. Tilsvarende er det mangel på dokumentasjon om beste praksis av disse forebyggende tiltakene. Det er også vanskelig å få gjennomført eksperimenter og/eller tester under normal produksjon, da dette kan være mindre optimalt for oppdretteren med hensyn til å oppnå og/eller opprettholde et så lavt lusenivå som mulig, hvilket ofte får høyeste prioritet. Dette bidrar til at det er vanskelig å bruke eksisterende produksjonsdata til å tallfeste effekter av ulike forebyggende tiltak om disse ikke kan iverksettes og driftes på en slik måte at den har full effekt.

Det er derfor bruk for dokumentasjon på effekten av ulike forebyggende tiltak slik at det kan vurderes om effekten er tilstrekkelig, særlig med tanke på kost-nytte over produksjonssykluser på merd og anleggsnivå. Fordelen med forebyggende tiltak er at man unngår håndtering av fisken, slik at det vil være mye å gagne på fiskevelferd dersom slike tiltak viser seg å kunne minke lusenivåer og/eller behandlingsbehov.

Samtidig som det tas i bruk ulike forebyggende tiltak med lite dokumentasjon er det også flere i næringen som ikke ønsker å ta risikoen ved å prøve slike tiltak uten dokumentasjon. Det er derfor stor etterspørsel i næringen etter dokumentasjon på effektstørrelse på ulike forebyggende tiltak. Ved å tilby næringen en god, bred og forskningsbasert dokumentasjon, vil opplevelsen av risikoen kunne minskes, slik at villigheten til å gå for slike tiltak kan økes på kort sikt, og man unngår å bruke ressurser på tiltak som ikke fungerer.
​Metoder og arbeidspakker
Effekten av Blue Lice-teknologien vil kvantifiseres og dokumenteres ved bruk av fem ulike metoder gjennom en felttest som skal vare fra utsett i sjø og frem til slakt ved SINTEF ACE (storskala laboratorium)-lokaliteten Singsholmen (produksjonsområde 6 (PO6)) som driftes av SalMar.

De fem metodene er:
1. sanntidsovervåkning og kvantifisering av luselarver med bruk av maskinsyn
2. ddPCR-analyser for kvantifisering av luselarver fanget av Blue Lice systemet
3. ukentlige lusetelling i enkeltmerder
4. matematiske populasjonsmodeller for lakselus tilpasset produksjonsdataene fra lokaliteter med Blue Lice-systemet (NRMOD1 og NRMOD2)
5. populasjonsmodell for spredning av luselarver mellom anlegg (SINMOD)

Prosjektet er bygget opp rundt oppgaver fordelt på tre faglige arbeidspakker (AP-er):

AP1: Feltforsøk med Blue Lice-teknologi
Ledes av: Nina Bloecher (SINTEF Ocean)
Arbeidspakken omfatter selve feltforsøket med installasjon og drift av Blue Lice-systemet gjennom en hel produksjonssyklus i sjø, hvor systemet fortrinnsvis skal installeres før fisken settes ut i merd. Blue Lice sine teknikere vil installere og drifte fellesystemet i forsøksperioden, og systemet skal skrus av og på periodevis under forsøket for å tillate datainnsamling med og uten systemet i drift. Oppdretter (SalMar) vil gjennomføre ukentlige, lovpålagte lusetellinger underveis som normalt. I tillegg skal det samles inn data fra maskinsynbasert sanntidsovervåking av lus som fanges i filterstasjoner (metode utvikles i AP2), og det skal tas stikkprøver av filterinnholdet som sendes til ddPCR-analyser for kvantifisering av luselarver hos NINA senter for biodiversitetsgenetikk (NINAGEN) ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Historiske data fra anlegget skal også samles inn i denne arbeidspakken og tilgjengeliggjøres til prosjektgruppen for bruk i AP3.
 
AP2: Sanntidsovervåking av frittsvømmende lusestadier og kvantifisering
Ledes av: Bjarne Kvæstad (SINTEF Ocean)
Denne arbeidspakken omfatter utvikling av lusetelleteknologi som skal brukes til overvåking av luseforekomst i fellene i sanntid for dokumentasjon og kvantifisering av effekt av fellene. Avbildningssystemet med maskinlæringsalgoritmer for automatisert deteksjon av lakselus skal integreres med Blue Lice sine lusefeller.

AP3: Effekt av Blue Lice sine lusefeller på lusepåslag i matematiske populasjonsmodeller for lus
Ledes av: Magne Aldrin (Norsk Regnesentral)
Arbeidspakken omfatter bruk av to ulike matematiske populasjonsmodeller (NRMOD 1 & 2) for lakselus til å kvantifisere effekten av felleteknologien på lusepåslaget, samt en populasjonsmodell (SINMOD) for simulering av variasjon i smittepress. Både historiske data og data samlet inn i feltforsøket vil inngå i dette arbeidet.
 
Prosjektorganisering
Prosjektet vil bli utført av et flerfaglig team fra SINTEF Ocean og Norsk Regnesentral i samarbeid med Blue Lice, NINAGEN og SINTEF ACE.

Prosjektgruppen støttes av en ressursgruppe bestående av teknologi- og tjenesteleverandører. Blue Lice vil sørge for produksjon og levering, samt korrekt installasjon, av teknologien som skal testes, samt oppfølging av utstyret underveis i prosjektet for å sikre at det driftes som planlagt under hele forsøket. NINAGEN er ansvarlig for å kvantifisere mengden lus i prøver fra filterstasjonene på anlegget og bidrag til prøvetakingsregimer. Ressursgruppen skal ikke bidra vitenskapelig i prosjektet (tolkning av data, faglig rapportering), men skal delta aktivt i hele prosjektperioden som en del av prosjektgruppen, inkludert i prosjektmøter, for å sørge for at det tekniske rundt felttester og analyser av filterprøver skjer i henhold til planlagt fremdrift, gjeldende protokoller og opprettholder god teknisk kvalitet.
​SINTEF Ocean er ansvarlig for at det blir utarbeidet en kommunikasjonsplan for prosjektet i løpet av prosjektets første kvartal. Midlertidige resultater vil deles i arbeidsmøter med prosjektgruppen og referansegruppen. Resultater vil presenteres i både fagtidsskrift (med fagfellevurdering), populærvitenskapelige fora (kyst.no, iLaks.no, sintef.no, gemini.no og på X®) og på konferanser (FHFs Lusekonferanse, SeaLice Conference, Aquaculture Europe). Resultater vil også bli formidlet gjennom møter og samlinger for klynger som NCE Aquaculture og NCE Aquatech Cluster. Prosjektets faglige sluttrapport vil danne grunnlag for også andre formidlingstiltak i og etter prosjektets levetid. Det vil bli løpende populærformidling i Blue Lice sine sosiale medier-kanaler.
keyboard_arrow_up