Til innholdet

Prosjektnummer

901965

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901965
Status: Pågår
Startdato: 01.06.2024
Sluttdato: 31.05.2026

Sammenligning av opptak av EPA/DHA fra lakseolje med andre marine oljer / Comparison of uptake of EPA/DHA from salmon oil with other marine oils (Omega3Up)

Vanlige oljer som de som oppnås fra torsk, sild og laks kan ha store forskjeller i lipidprofiler, noe som påvirker kvaliteten på fettsyresammensetninger (FA) og disse forskjellene i FA-sammensetninger kan påvirke opptaks- og retensjonseffektiviteten av helsefremmende EPA og DHA. Derfor er det avgjørende å evaluere og sammenligne disse forskjellene og hvordan det påvirker opptaks- og retensjonseffektiviteten EPA og DHA som er nødvendig for å opprettholde ønskede helsefordeler hos mennesker med en dyremodell.

Dette prosjektet vil bli implementert sammen med det pågående prosjektet, “Effekt av inntak av ketolinsyre i en dyremodell for Alzheimers sykdom (CetoPlus)” (FHF-901913), som tar sikte på å evaluere de bioaktive og helsefremmende effektene av ketolinsyre. I tillegg vil Omega3Up dra nytte av beregningsalgoritmene og atferdsanalysesystemet som utvikles i prosjektet Utvikling og bruk av integrerte 3R hjerne-til-tarm-eksperimentelle modeller for å evaluere fôr til akvakulturindustrien (Brain2Gut)/ Brain to Gut Integrative 3R Experimental Models for the Evaluation of Feeds in the Aquaculture Industry (Brain2Gut) (FHF-901938).
Hovedmål
Å undersøke om det er forskjell på kroppens opptak av fettsyrer fra lakseolje og andre marine oljer ved bruk av et egnet forsøksdyr.
 
Delmål
3. Å kartlegge dagens kunnskap og etablere en kunnskapsbase om egenskaper til ulike fiskeoljer og mulige forskjeller i opptak av EPA/DHA på tvers av ulike fiskeoljer.
2. Å sammenligne absorpsjon og organfordeling av EPA og DHA fra lakseolje og andre marine oljer og dens effekt på strukturelle og funksjonelle lipider i et modelldyr.
3. Å sammenligne effekten av differensielt opptak av EPA og DHA fra ulike marine oljer på metabolske veier, molekylær og atferdsmessig stressrespons hos et modelldyr.
Omega3Up-prosjektet vil gi en omfattende vurdering av mulig forskjell i utnyttelse av EPA/DHA fra ulike marine oljer inkludert lakseolje ved bruk av en passende modellorganisme. 

Prosjektet vil ha bred nytte ovenfor interessenter, inkludert lakseoljeprodusenter og mat- og legemiddelindustrien som bruker ulike marine oljer for å produsere helseprodukter beriket med EPA og DHA målrettet for konsum av både mennesker og dyr. Norsk industri er den ledende produsenten av fiskeolje inkludert lakseolje. Produktene brukes både til konsum, i kjæledyrfôr og dyrefôr. 

En robust vitenskapelig studie av forskjellen i opptaksegenskaper til ulike fiskeoljer er verdifull for valg av spesifikke fiskeoljer eller utforming av nye kosttilskudd for bruk for både helse og sykdomstilstand for både mennesker og dyr.
Prosjektet består av fire faglige arbeidspakker (AP-er):

AP1: Kunnskapsinnhenting, fôrtilberedning og etablering av fôrforsøk
En systematisk studie av tilgjengelig kunnskap om opptaksmekanismer og faktorer (FA-sammensetning i oljen, organismens alder/fysiologiske status) som påvirker opptaket av EPA og DHA, vil bli gjennomført. Funnene vil bli brukt til å evaluere hvilke marine oljer som kan og eventuelt bør brukes i fôr, og til å etablere praktiske detaljer som sammensetning av fôret i fôrforsøket. Fôret, tilpasset med lakseolje og andre marine oljer, vil så bli produsert og brukt videre i prosjektet.

AP2: Sammenligning av absorpsjon og organfordeling av EPA og DHA fra lakseolje og andre marine oljer og dens effekt på strukturelle og funksjonelle lipider
Dyreforsøk med fôr tilpasset i AP1 vil bli utført og sammenlignet med kontrollgrupper fôret med standard fôr. Arbeidshypotesen er at opptak og videre stoffskifte av EPA og DHA fra ulike marine oljekilder vil føre til forskjeller i EPA/DHA-, fosfolipid- og kolesterolprofiler i spesifikke organer (lever, netthinne og hjerne). Organ- og vevsprøver vil underlegges to-fase lipidekstraksjoner, hvor fettstoffer blir isolert. Disse isolatene blir så gjenstand for lipidomikk ved hjelp av kvantitativ og kvalitativ LC-MS, NMR og GC-MS. Lipidprofilene vil bli sammenlignet mellom dyr som fôres med fôr tilberedt med ulike marine oljer. Den statiske analysen vil ta i bruk ANOVA, PCA, vulcano-plots, samt andre tilnærminger etter behov.
 
AP3: Effekt av ulike marine oljekilder på metabolske signalveier
En kombinasjon av massespektrometri-basert proteomprofilering og morfologisk analyse vil bli brukt for å evaluere effekten av ulike marine oljekilder i lever, netthinne og hjerne med hensyn til lipid metabolisme og mulige assosierte morfologiske endringer.
 
AP4: EPA/DHA-opptak og stress og angstrespons
Denne arbeidspakken måler den funksjonelle forskjellen som skyldes forskjeller i opptak av EPA og DHA, ved hjelp av kvantitative atferdsanalyser for kognitive funksjoner og stressresiliens. 
Resultater fra prosjektet vil være relevant for brede interessenter (lakse-/ marinoljeprodusenter og næringsmiddel- og legemiddelindustrien) og forbrukerforeninger (dvs. Seafood Norway, NCE Seafood). Presentasjoner for relevante kontakter, nasjonale og internasjonale møter, konferanser og tidsskrifter med fagfellevurdering vil bli høyt prioritert. Det vil bli lagt vekt på å presentere resultater i relevante vitenskapelige fora/ fagmøter (Nordic Lipid forum, FENS Forum) og relevante journaler som Lipid Research. 

Resultatene fra dette prosjektet kommer også til å bli oppsummert i en rapport (sammen med det tilhørende pågående prosjektet, “Effekt av inntak av ketolinsyre i en dyremodell for Alzheimers sykdom (CetoPlus)” (FHF-901913), som vil bli presentert for FHF. Før ferdigstilling av sluttrapporten vil det organiseres et seminar hvor det er tilrettelagt for dialog og formidling av resultatene med relevante industriaktører og aksjonærer. Prosjektet forventes å lede til 3 publikasjoner i tidsskrifter med fagfellevurdering.
keyboard_arrow_up