Prosjektnummer
901964
Oksidativ stabil lakseolje (OSL)
Oksidasjon og holdbarhet er viktige kvalitetskriterier for marine oljer for å sikre gode sluttprodukter.
Prosjektet vil samarbeide med prosjektet “Utnyttelse av omega-3-fettsyrer fra lakseolje i mus” (FHF-901963).
Prosjektet vil fremskaffe kunnskap om oksidasjonskjemien i lakseolje fra ulike råstoff og prosessering som vil gjøre det mulig å oppnå en langtidsstabil lakseolje til ulike applikasjoner.
Prosjektet vil samarbeide med prosjektet “Utnyttelse av omega-3-fettsyrer fra lakseolje i mus” (FHF-901963).
Hovedmål
Delmål
Å oppnå en minst mulig oksidert lakseolje ved lagring over tid.
Delmål
1. Å vise hvordan oksidasjonsutviklingen og holdbarheten i lakseoljer med ulike kvalitet påvirkes over tid ved bruk av ulike antioksidanter og ulikt oksidasjonspress.
2. Å kartlegge om det er sammenheng mellom ulikt fôr til laks og lakseoljens holdbarhet.
2. Å kartlegge om det er sammenheng mellom ulikt fôr til laks og lakseoljens holdbarhet.
Kunnskapen som etableres i dette prosjektet vil på kort sikt bidra til at laksoljeprodusenter vil kunne produsere lakseolje med høy kvalitet og sikre lang og stabil holdbarhet med hensyn til oksidasjon.
Det bør være et betydelig potensial i å bygge verdi i olje fra norsk laks, som et produkt med potensielt gode helseeffekter for et høyt betalende marked som for eksempel kosttilskudd til mennesker eller kjæledyr. Gitt høy oksidativ kvalitet og god sensorisk profil, så er det også et betydelig mulighetsrom for å benytte lakseolje til andre formål, som for eksempel dressing til salater eller som ingrediens i ulike sammensatte produkter for humant konsum.
Det forventes at det i fremtiden vil bli etterspurt mere lakseolje til humant konsum som kosttilskudd og ingrediens i matvarer. Blant annet pga. nye regelverk og økte krav til kvalitet på marine oljer vil dette kreve raffinerte lakseoljer, spesielt til human bruk.
Siden det finnes lite tilgjengelig kunnskap på raffinering av lakseoljer og holdbarheten til raffinert lakseolje, vil kunnskapen fra dette prosjektet være verdifull for fremtidige leverandører/produsenter av raffinert lakseolje. Med økende søkelys på verdikjeden til fôr, til fisk og husdyr, med et tydelig mål om å benytte ingredienser med lavere CO2-avtrykk enn tilfellet er per dags dato, ligger det også godt til rette for å benytte lokalproduserte marine oljer til fôrapplikasjoner i de tilfeller der oljen ikke kan gå til direkte humant konsum.
Prosjektet består av fire faglige arbeidspakker (AP-er) som omfatter aktiviteter som spesifikt tar for seg hoved- og delmålene til prosjektet.
AP1: Screening av laksoljekvalitet
Lakseolje vil bli samlet inn fra kommersielle lakseoljeprodusenter. I tillegg vil det bli samlet inn mest mulig tilgjengelig teknisk informasjon fra produsentene relevant for oljekvalitet som råstoff (type sidestrømmer/ biprodukter) og håndtering og fremstillingsprosesser (hydrolyse/dekantering, koking/pressing). Oljene vil bli karakterisert for viktige fysiske og kjemiske kvalitetsparametere som har betydning for holdbarhet når det gjelder lipid oksidasjon.
AP2: Effekt av raffinering på kvaliteten til lakseolje
Raffinert lakseolje vil ha en annet holdbarhetsforløp enn råoljer med hensyn til oksidasjonsstabilitet. Med utgangspunkt i screeningen i AP1 vil det gjøres en vurdering av hvilken olje som skal raffineres i pilotskala anlegg.
Pilotskala-raffineringen vil bli gjennomført på anlegget til Agro Bio-Tech i Gembloux, Belgia, i samarbeide med Universitetet i Liège (Belgia). Parallelt vil det bli tatt ut oljeprøver fra hvert prosesstrinn i A2.1. som analyseres for oksidasjon (PV, AV, TOTOX) og HS-GC/MS, frie fettsyrer og karotenoider/antioksidanter.
AP3: Holdbarhetsstudier
Denne arbeidspakken vil bidra til prosjektets delmål 1: Å vise hvordan oksidasjonsutviklingen og holdbarheten i lakseoljer med ulike kvalitet påvirkes over tid ved bruk av ulike antioksidanter og ulikt oksidasjons-press. Det vil benyttes akselererte klassiske lagringsstudier samt ulike instrumentelle stressmetoder (Rancimat, Oksidograf mm.), som vil gi informasjon om oksidasjonsforløpet under ulike betingelser og metodene vil derfor være komplementære for å oppnå en full forståelse for oksidasjonskjemien og den oksidative holdbarheten til lakseoljen. Et utvalg råoljer fra AP1 av god og dårlig kvalitet og raffinert olje fra AP2 og fra ulik fôrkvalitet vil bli utsatt for ulike stressmetoder for å undersøke stabiliteten på lakseoljen uten og tilsatt antioksidant. Oljeuttak fra akselererte lagringsforsøk vil bli analysert for klassiske oksidasjonsparametere (PV, AV) og flyktige sekundære oksidasjonsprodukter (HS-GC/MS).
AP4: Fôrkvalitet og lakseolje kvalitet
Denne arbeidspakken har som mål å kunne svare på delmål 2: Å kartlegge om det er en sammenheng mellom ulikt fôr til laks og lakseoljens holdbarhet med hensyn til oksidasjon. Fôrdataene og kvalitetsdataene fremskaffet fra gjennom AP1 vil bli gjennomgått og systematisert som grunnlag for den videre dataanalysen. Fôrdataene vil bli sammenlignet med oljekvalitetsdataene mottatt fra leverandører av lakseolje og kvalitetsanalyser i fra AP1.
Eventuelt vil forprøver kunne bli analysert i AP1 sammen med oljeprøvene. Det vil bli foretatt korrelasjonsberegninger ved bruk av statistisk dataanalyse verktøy for å påvise sammenhengen mellom fôr- og oljekvalitet.
Formidlingsaktivitetene vil prioritere direkte arenaer for både tekniske og populære artikler, vitenskapelige presentasjoner på nasjonale og internasjonale konferanser/arbeidsmøter, publisering av vitenskapelige artikler i internasjonale tidsskrifter med fagfellevurdering og formidling av hovedresultatene.