Til innholdet

Prosjektnummer

901960

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901960
Status: Pågår
Startdato: 01.10.2024
Sluttdato: 30.06.2026

Lønnsomhetsvurdering og beslutningsstøtte ved produksjonsbiologiske beslutninger innen lakseoppdrett (BioBeLønn)

​Både næringen og samfunnet for øvrig retter stadig større oppmerksomhet mot bærekraftig produksjon. Dette handler om å hensynta fiskevelferd, miljø, klima, HMS (helse, miljø og sikkerhet) for de ansatte med mer. I dette prosjektet skal det utvikles metoder/verktøy for beregning av bedrifts- og samfunnsøkonomisk lønnsomhet knyttet til ulike produksjonsbiologiske tiltak.

Behovet ligger tett opp til ønske om å i større grad vektlegge bærekraft. Men, det er også være motivert ut fra et behov for å stimulere næringen til å satse sterkere på å utnytte forskning og data og erfaringer fra tidligere produksjonssykler, nettopp for å få tydeligere fram sammenhenger mellom ulike produksjonsbiologiske tiltak og økonomien i drift. 

Det finnes nærmest et uendelig antall mulige utgangspunkter for hvordan ett enkelt produksjonsbiologisk tiltak vil påvirke økonomien til oppdretter og næringen/samfunnet ellers. Den økonomiske effekten av tiltaket vil kunne avhenge av fiskens størrelse og helsetilstand, tilstanden i det ytre miljø, fôr-sammensetning hvilken type merde/driftskonsept man benytter, bruk av overvåkningssystemer, samspill med andre tiltak, nærhet til andre merder eller lokaliteter, avstand til lakseelver, etc. 

Dette er en kompleks problemstilling, og for å løse prosjektet er man avhengig av å bygge på eksisterende innsikt og modell/styringsverktøy som næringen bruker i dag. Dels vil metodene/verktøyene hvile på forskningsbaserte sammenhenger mellom tiltak og økonomisk effekt, og dels vil de hvile på systematisert informasjon (erfaringsbasert) som er rapportert inn av oppdretterne selv gjennom styringssystem.
Å utvikle metodikk for lønnsomhetsvurdering og å tilgjengeliggjøre denne som beslutningsstøtte til bruk i produksjonsbiologiske enkeltbeslutninger med stor usikkerhet. Innsikten og metodene som utvikles i dette prosjektet skal ha kort vei til integrering i eksisterende eller nye styringsverktøy som oppdrettere bruker aktivt.
​Bedre produksjonsbiologisk beslutningsstøtte vil kunne realisere økt effektivitet gjennom reduserte kostnader, økt kvalitet og økt volum. En forutsetning for at nytten realiseres er at verktøyet som utvikles er relevant og lett å ta i bruk.
​Prosjektet organiseres i fem arbeidspakker (AP-er):

AP1: Gjennomgang av eksisterende modeller og verktøy for lønnsomhetsvurdering av tiltak
Her gjennomgås eksisterende modeller og verktøy for lønnsomhetsvurderinger av tiltak.
Involverte partnere: Menon Economics og Nofima

AP2: Systematisering, gruppering og klassifisering av produksjonsbiologiske tiltak
Her rettes fokus mot de produksjonsbiologiske tiltakene. De plasseres  i hensiktsmessige klasser og skisserer metoder for å avdekke tiltakskostnader.
Involverte partnere: Menon Economics, Nofima og ScaleAQ

AP3: Utvikling og testing av verktøy for beregning av bedriftsøkonomisk lønnsomhet
Denne arbeidspakken danner kjernen i prosjektet og involverer aktivt alle tre samarbeidspartnere. Målet i denne arbeidspakken er å utvikle et rammeverk for beregning av både bedrifts og samfunnsøkonomisk lønnsomhet knyttet til ulike tiltak, gruppert i henhold til tilnærmingen i AP2.
Involverte partnere: Menon Economics, Nofima og ScaleAQ

AP4: Eksternaliteter og samfunnsøkonomisk lønnsomhet
Her utvikles det tilleggsverktøy/moduler der man kan beregne eksterne effekter, basert på verdsettingsfaktorer for miljø og velferd, potensiell smitte/spredning etc.
Involverte partnere: Menon Economics og Nofima

AP5: Tilgjengeliggjøring og tilpasninger
Her rettes fokus mot tilgjengeliggjøring av modellverktøy for aktørene i næringen og andre interessenter.
Involverte partnere: Menon Economics og ScaleAQ.
Formidling av funnene til næringen står helt sentralt fordi målet er å utarbeide et verktøy som skal kunne tas i bruk av næringen selv. Det skal derfor etableres en guide for hvordan verktøyet kan implementeres på ulike plattformer, samt hvordan eventuelle koblinger mellom eksisterende lønnsomhetsmodeller og prosjektgruppens utviklede eksternalitetsmodell kan etableres. Guiden vil bli presentert og tilgjengeliggjort gjennom brukerseminarer.  

Formidlingsprogrammet vil inneholde 2–3 åpne seminar med gjennomgang av modellen og opplæring i verktøyet. Det tas videre sikte på to vitenskapelige publiseringer, som vil danne grunnlag for formidling gjennom omtale i populærvitenskapelige artikler og/eller omtale i fagpressen.
keyboard_arrow_up