Til innholdet

Prosjektnummer

901958

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901958
Status: Pågår
Startdato: 01.07.2024
Sluttdato: 31.05.2026

Bærekraftig emballasje for pelagisk konsumindustri (SustPack)

Både på nasjonalt og internasjonalt nivå er det i dag en erkjennelse av at forbruket av plastemballasje og opphopning av avfall uten god nok håndtering, må reduseres. EU har nylig vedtatt en forordning (Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR)) som omhandler nettopp dette, for å sikre gjenbruk eller ombruk av emballasje og for å redusere plastforbruket. Et nytt regelverket vil også måtte gjelde for norske aktører. Samtidig vektlegger FN i sine 17 bærekraftsmål blant annet ansvarlig forbruk og produksjon gjennom forebygging, reduksjon, materialgjenvinning og ombruk (FN, SDG 12.5). 

Basert på dette har norsk sjømatnæring, bl.a. gjennom FHF sin prosjektfinansiering, mål om å realisere bærekraftsmålene og å bidra til redusert klimaavtrykk. En mer miljøvennlig emballering for pelagisk fisk er, i likhet med andre sektorer i sjømatnæringen, viktig for å redusere miljøbelastningen og sørge for mer bærekraftig bruk av ressurser. Dette prosjektet vil bidra i å utrede mulighetene for hvordan pelagisk fisk enda bedre kan utnytte sitt relativt lave CO2-avtrykk, ved å utvikle en mer miljøvennlig emballasje/emballering for frosset pelagisk fisk, jf. FHFs handlingsplan 2024.

Hovedhensikten med prosjektet vil være å komme frem til et emballasjekonsept for rundfryst makrell, som bidrar til redusert miljøbelastning, men uten at det går på bekostning av kvalitet og holdbarhet. Samtidig skal eksisterende egenskaper og funksjonalitet ivaretas.
Hovedmål
Å kartlegge om det er mulig å forbedre miljøavtrykket og redusere plastforbruket i emballering av rundfrosset pelagisk fisk, uten vesentlige inngrep i eksisterende produksjonsteknologi.
 
Delmål
1. Å kartlegge lagringsstabilitet, holdbarhet og mattrygghet av rundfrosset pelagisk fisk ved redusert størrelse på plastarket som benyttes til innlegg i standard 20 kilos kartong.
2. Å kartlegge hvor lite plastarket kan være uten å påvirke lagringsstabilitet, holdbarhet og matsikkerhet av rundfrosset pelagisk fisk i kassene.
3. Å måle plastarkets effekt på oksidasjon av innhold over tid.
4. Å kartlegge og vurdere alternative og mer miljøvennlige materialer til plastarket som er bærekraftig med hensyn til økonomi, klimapåvirkning og sosiale forhold (helse, miljø og sikkerhet (HMS)).
Det forventes at prosjektets nytteverdi vil være å bidra til:
• å minimere/hindre unødvendig bruk av plast
en sirkulær verdikjede av emballasjematerialene anvendt til rundfryst pelagisk fisk
ytterligere miljøforbedringer enn dagens produksjon
kunnskapsoppbygging og styrke norske aktørers markedsposisjon
Prosjektet gjennomføres med følgende fem faglige arbeidspakker (AP-er), med korresponderende delmål:

AP1: Planlegging og gjennomføring av pakketest (delmål 1–4)
Aktivitet: Planlegging og gjennomføring av pakketest.
 
AP2: Produktkvalitet-analyser (delmål 1–3)
Aktivitet: Gjennomføring av sensoriske - og fysisk/kjemiske analyser, og sammenstilling av de ulike kvalitetsanalysene.
 
AP3: Miljødokumentasjon (delmål 4)
Aktivitet: Gjennomføre miljøanalyser for ulike pakkekonsepter, for å undersøke muligheter for ytterligere reduksjon av miljøbelastningen, ved ulik bruk av pappkasse og plastark, samt bl.a. informasjonsinnhenting fra aktører innen emballasje og gjenvinning av dette i Norge (f.eks. Plastretur).
 
AP4: Funksjonalitet (delmål 1, 2, 4)
Aktivitet: Gjennomføre vurderinger av emballasjevariantene, bl.a. ut fra effektivitet på produksjonslinja og muligheter for gjenvinning av emballasjen etter bruk.
 
AP5: Resultatsammenstilling (delmål 1–4)
 
Prosjektorganisering
Det faglige arbeidet som omhandler emballasje og kvalitetsanalyser ledes av Nofima, mens arbeidet på miljødokumentasjon ledes av Norsus.

Bedriftspartnerne Ranheim Paper & Board, Baca Plastindustri, Vikomar og Brødrene Sperre deltar i utvalgte deler av aktivitetene.

En viktig milepæl i prosjektet er valg av emballasjesystemer for uttesting.
Formidling av prosjektresultater gjennomføres når tilstrekkelig med resultater foreligger fra pakkeforsøk og lagring av prøvene, etter følgende plan:
delrapport februar 2025
sluttrapport juni 2026
presentasjon på relevante bransjemøter (når tilstrekkelig med resultater foreligger)
publisering i bransjemedier, samt ved bruk av Nofima sine kommunikasjonskanaler (nettsted, nyhetsbrev, sosiale medier, etc.)
keyboard_arrow_up