Til innholdet

Prosjektnummer

901957

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901957
Status: Pågår
Startdato: 17.06.2024
Sluttdato: 18.12.2026

Teknologi for fjerning av tykkfiskbein i frosset makrellfilet

Norsk pelagisk næring har i nært samarbeid med FHF i over ti år jobbet dedikert for å oppnå lønnsom produksjon av individuelt hurtigfrosset (IQF) makrellfilet av høyeste kvalitet. Med flere norske produsenter og stadig økende produksjonskapasitet, er bransjen nært et industrielt gjennombrudd. Likevel produseres kun makrellfilet med tykkfiskbeinet (pinbone) intakt. 

Dette begrenser markedet da kunder som ønsker et benfritt produkt i dag heller kjøper makrellen rund og fileterer den i lavkostland med fjerning av tykkfiskbeinet og ny innfrysing. 

Kvaliteten på produktet reduseres med en ekstra håndtering og innfrysing, utslippene og kostnadene ved transport er nær dobbelt så høye, og de norske produsentene mister et viktig råstoff i avskjæret, som kunne blitt videreforedlet i Norge. 
Hovedmål
Å utvikle kutteteknologi tilpasset tykkfiskbein i makrellfilet.

Delmål
• Å utvikle prototype for fullskala testing og feilretting.
• Å foreta testing og feilretting i full skala med tilhørende målinger/analyser, dokumentering og demonstrering.
• Å utvikle en industriell maskin for automatisk fjerning av tykkfiskbein i frosset makrellfilet med lavt svinn.
• Å utvikle en modulbasert maskin der andre enn Pelagia også vil kunne få tilgang til løsningen.
Potensialet for å installere flere maskiner er stort og er hovedgrunnen til at pelagisk næring ønsker å utvikle en løsning for fjerning av pinbone i makrellfilet.

1. Hva vil produktet med benfri filet kunne medføre?
• åpne opp et nytt og voksende marked
• øke eksportvolum av prosessert makrell fra Norge
• det vektlegges utvikling av en enkel løsning med færrest mulig komponenter, noe som vil gi lavere investeringskostnader, vedlikeholdskostnader og enklere vask
• løsningen som blir utarbeidet i dette prosjektet vil kunne bli adoptert av andre produsenter i bransjen med tilsvarende behov

2. Økt lønnsomhet gjennom reduserte kostnader, økte inntekter?
økt lønnsomhet for næringen gjennom økt prosesseringsgrad som gir et nytt og høyverdig salgsprodukt
økt lønnsomhet for næringen gjennom økt tilgang på råvarer (avskjær) av høyeste kvalitet for videreprosessering til kjæledyrfôr (pet food) og humant omega-3
samfunnsøkonomisk gir dette økt verdiskaping og følgelig ringvirkninger for det lokale næringslivet og for Norge som nasjon

3. På hvilken måte fremmer resultatene produktkvaliteten?
maskinell utbeining av makrellfilet vil gi et uniformt produkt av høyeste kvalitet uten ben
økt automatiseringsgrad øker matsikkerheten
produktet selges som “one time frozen”, noe som øker produktkvaliteten fremfor manuell filetering og tykkbein-fjerning som krever tining av produktet før ny innfrysing

4. I hvilken grad endres produksjonskapasiteten?
produksjonskapasiteten på makrellfilet forblir uendret, men fabrikken vil kunne produsere et nytt produkt, som ellers ville blitt produsert i utlandet ved eksport av hel fisk

5. Hvordan bidrar resultatene til å fremme HMS i bedriften?
økt grad av automatisering kan føre til færre manuelle operasjoner og dermed redusert risiko for skader

6. Bidrar resultatene til økt miljøeffekt?
økt prosesseringsgrad nasjonalt er ett av de viktigste bidragene næringen kan ha for å redusere fotavtrykket til fisk som matvare verden over. Ved filetering reduseres fraktvolumet med omtrent 40 %, noe som reduserer forbruk av emballasje, energi til innfrysing og utslipp tilknyttet transport med samme andel.
i neste steg vil økt prosesseringsgrad nasjonalt føre til økt råstofftilgang for produksjon av mel og olje som igjen brukes til fôr til laks, kjæledyr eller humant omega-3. Ved økt tilgang på disse ferdigvarene nasjonalt, vil importen av tilsvarende produkt kunne reduseres. Dersom makrellen eksporteres rund, er også sjansene store for at denne viktige ressursen går til spille
energibesparelse på ferdig produkt ved kun én innfrysing
Store deler av dette prosjektet er nyutvikling og flere aktiviteter avhenger av hverandre. Prosjekter består av følgende faser:
 
Fase 1: Kravspesifikasjoner
Mål for fase 1: Samle inn grunndata, dele erfaringer og gå i dybden tidlig i prosjektet for å sikre rett utgangspunkt og tyngde i valgene for den kommende oppgaveløsningen, utarbeide kravspesifikasjon og utvikle administrativt og teknisk underlag for de følgende fasene.
 
Fase 2: Utvikle delfunksjoner
Prosjektering, løsningsutvikling, konstruksjon, sammenstilling og funksjonstesting gjennomføres hos Robotech i Lier. Pelagia Egersund og Pelagia Selje blir lokasjoner for testing med produkt.

Maskinplattformen, som vil kunne prosessere den ene av fiskens to fileter, deles inn i 4 “Delmål” som skal utvikles og testes separat i denne fasen:
1. fiksering (av filet i skjæresonen) og filettransport
2. skjærehode og utbeining
3. visionstasjon/ scannestasjon
4. styring og HMI (grensesnitt for menneske–maskin-interaksjon)
 
Fase 3: Utvikle og teste prototype
Sammenstilling av separat utviklede delfunksjoner:
Prototypen består av de samme delfunksjoner og komponenter som er utviklet og testet fase 2. Prototypen skal utvikles videre ved testing på fileter over tid for å verifisere kapasitet, kuttkvalitet/ repeterbarhet og andre driftsdata.
 
Fase 4: Utvikle og teste produksjonsmaskin (0-maskin)
Prototype skal videreutvikles til en 0-maskin for to fileter i parallell, som skal installeres i Egersund der den vil inngå som del av ny produksjonslinje med samme kapasitet som linjen. Bygging og testing av produksjonsmaskin med dokumentasjon for godkjent bruk skal gjøres av Skala Robotech i Lier før den FAT-testes (dvs. verifisere at systemet fungerer i henhold til spesifikasjonene for å avdekke eventuelle feil før systemet overleveres til installasjon) og sendes til Egersund for oppstartstester og modifikasjoner før den benyttes i ordinær drift.
Dette prosjektet er en del av arbeidet med satsingen Pelagisk løft – økt bearbeiding av makrell, som er et nasjonalt løft for pelagisk konsumindustri som har pågått over flere år og med et etterhvert betydelig beløp. Resultatet gir norsk pelagisk næring et fortrinn foran konkurrenter fra lavkostland.
 
Resultatet vil bli delt med relevante grupperinger i FHF. Skala Robotexch vil også markedsføre resultatene og selge utstyret som prosjektet genererer. Denne markedsføringen vl være en viktig del av formidlingen.
keyboard_arrow_up