Til innholdet

Prosjektnummer

901950

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901950
Status: Avsluttet
Startdato: 02.04.2024
Sluttdato: 30.04.2025

Utvikling av effektive seleksjonssystem i industritrålfisk

​Videreutviklet seleksjonssystemet Excluder for å redusere bifangst av uønskede arter i tråling etter øyepål
​• Der var ngen statistisk signifikant forskjell i fangst av målartene (øyepål, kolmule, strømsild, sølvtorsk) mellom trål med Excluder og trål uten seleksjonsinnretning.
• Det er en statistisk signifikant reduksjon (42–100 %) i fangst av store fisk (sei, hvitting, lysing, hyse, lange, breiflabb, torsk og skater) i trålen med med Excluder.
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Resultatene viser at det var ingen statistisk signifikant forskjell i fangst av målartene (øyepål, kolmule, strømsild og sølvtorsk) mellom trål med Excluder og trål uten seleksjonsinnretning. Forskjellen i fangstmengde mellom trål med Excluder og kontrolltrål (uten seleksjons innredning) var statistisk signifikant for sei, hestmakrell, hvitting, lysing, hyse, makrell, lange, breiflabb, torsk, smørflyndre, sjøkreps, glassvar og skater. For alle disse ble det mindre fangst i trål med Excluder, med reduksjon fra 42 % (lysing) til 100 % (sei, lange, breiflabb, torsk og skater).

Lengdefordeling viser tydelig at for arter fanget både med og uten Excluder med statistisk signifikant forskjell i fangstmengde, fanges ikke de størst individene i trål med Excluder. For målartene (kolmule, øyepål, strømsild og sølvtorsk) er det ingen forskjell i lengdefordeling mellom trål med og uten Excluder.

Sluttrapport sendes til Fiskeridirektoratet, Fiskebåt og Pelagisk Forening. Resultater fra prosjektet vil også bli delt videre i Egersund Group-konsernet, samt formidlet gjennom direkte kundekontakt.
​​Excluderen kan være et alternativ til rist for fartøy som fisker med industritrål etter øyepål i Nordsjøen. Exluderen gir betydelig utsortering av uønskede arter (f.eks. makrell, sild, hyse, hvitting, torsk og lysing). Prosjektet har således gitt god næringsnytte. Excluder har potensiale for å bli videreutviklet til bruk i trålfiske etter tobis i Nordsjøen. Trålfiske ettert tobis er kjent for store bifangster av små hyse.
​Innblanding av uønsket bifangst, herunder torskefisker, makrellstørje og beskyttede og truede arter (ulike haiarter) er en økende problemstilling i pelagisk- og industritråling. De fleste haiartene er rødlistet og bør av den grunn bli selektert skånsomt ut under tauing. Innen industritrål er det først og fremst kvotebelagt fisk/ stor fisk som utgjør et problem, men innblanding av verdifulle konsumfisk (makrell og sild, for eksempel) fører til et verditap når disse artene går til oppmaling. I tillegg er prosentandel for lovlig bifangst svært lav, hvilket medfører risiko for lovbrudd og økte kostnader for flåten.

Bifangstproblematikken bidrar til effektivitetstap, redusert lønnsomhet i flåten og ikke full utnyttelse av fiskekvotene. Eksempler på dette er øyepål- og tobisfiskeriene. I 2022 ble øyepålkvote i norsk økonomisk sone (NØS) satt til 59.137 tonn, hvorav bare 11.840 tonn ble fisket. Samme år ble tobis kvote i NØS satt til 95.000 tonn, og det ble fisket 81.676 tonn.

FHF har nylig avsluttet prosjektet “Utvikling av effektive seleksjonssystem i pelagisk- og industritrål” (FHF-901634) der et fleksibelt seleksjonssystem “Excluder” viste potensiale for å fjerne uønsket bifangst i tråling etter øyepål. Dette prosjektet fortsetter utviklingen av denne innretningen i øyepålfiskeriet. 
Hovedmål
Å utvikle et seleksjonssystem som er bedre en dagens sorteringsrist for å redusere bifangst av uønskede arter i tråling etter øyepål.

Delmål
• Å videreutvikle “Excluder” til øyepålfiske med trål.
• Å optimalisere maskevidde i seleksjonsrøret i “Excluder”.
• Å dokumentere seleksjonsinnretningens funksjonalitet og seleksjonskapasitet med målinger og videoopptak.
• Å utarbeide presentasjonsmateriell fra prosjektet til bruk i formidling til fiskeflåten.
Følgende nytteverdi er forventet:
1. Utvikling av nytt seleksjonssystem i industritrålfiske etter øyepål kan gi fiskerinæringen muligheten til et renere fiske etter målarten. Bifangst av uønskede arter i øyepålfisket er hovedsakelig sild, makrell og hestmakrell. Ved innblanding av bifangst i industrifiske vil konsumfisk gå til oppmaling istedenfor konsum, og gi fiskefartøyene en betydelig lavere pris på denne delen av kvoten (tapt verdi når matfisk går til mel- og oljeproduksjon). Dersom man får for stor innblanding av bifangst ved øyepålfiske risikerer man at feltet blir stengt for tråling.

2. Ved bifanst av sild/makrell i øyepålfiske trekkes dette fra fiskebåtens kvote, og gir en lavere økonomisk gevinst enn dersom fangsten hadde blitt levert til konsum. Ved utvikling av nytt selekteringssytem i industritrålfiske etter øyepål vil man gi mulighet for et renere fiske etter målarten. I forsøk utført tidligere med “Excluder” viste utregning at forsøket med “Excluder” på øyepål ville ha gitt 16,5 % høyere inntekt enn ved tråling med rist.

3. Det er ikke forventet noen endring i resultatene på produktkvaliteten.

4. Det er ikke forventet noen endring i produksjonskapasiteten.

5. For å unngå innblanding i øyepålfiske benyttes det i dag en fastmontert ristseksjon som er montert i bakre del av trålen. Denne løsningen er vanskelig for mannskapet å håndtere om bord på dekk når trålen skal spoles inn/ut på trommelen, og det oppstår ofte materialskader på rist under bruk i fiske. Ettersom alle materialene i “Excluder” er myke/fleksible (laget av notlin), kan den rulles direkte inn på fiskebåtens trommel. Håndtering av “Excluder” er arbeidsmiljømessig mye mer skånsomt sammenlignet med dagens sorteringsrist, og bidrar til en betydelig forbedring av HMS for mannskapet som skal operere trålen om bord.
I prosjektet skal det gjennomføres to tokt i prosjektperioden; et tokt i juni 2024 og et annet tokt i september 2024.

Prosjektet vil bestå av følgende faser:

Fase 1: Bestemme endringer i “Excluder”
Mål: Identifisere hvilke endringer som skal gjøres på ny versjon av “Excluder” for å eliminere bort tidligere utfordringer som har blitt dokumenter med “Excluder”.

Oppgaver i denne fasen er:
• Planlegge/forberede møte med prosjektgruppe og referansegruppe.
• Gjennomføre møte med prosjekgruppe og referansegruppe for å bestemme hvilke justeringer på “Excluder” prosjektet skal fokusere på.

Fase 2: Videreutvikling av “Excluder” på øyepålfiske
Mål: Videreutvikle/tilpasse “Excluder” for testing på tokt.

Oppgaver i denne fasen er:
• Produsere modeller til prøvetanken.
• Planlegge og gjennomføre testing av modeller i prøvetanken.
• Planlegge og gjennomføre møte(r) for utarbeiding av toktplan.
• Planlegge produksjon av prototyper.
• Gjennomføre tokt i juni 2024 (innhente fangstdata, undervannsvideoopptak og gjennomgå data fra tokt 1).
• Planlegge og gjennomføre møte for evaluering av resultater fra tokt 1.

Fase 3 – Fullskala testing av “Excluder”
Mål: Gjennomføre fullskala forsøk av “Excluder” på øyepålfiske.

Oppgaver i denne fasen er: 
• Modifierese modeller til prøvetanken.
• Planlegge og gjennomføre testing av modell i prøvetanken. 
• Planlegge og gjennomføre møte(r) for utarbeiding av toktplan.
• Modifisere fullskala prototype.
• Gjennomføre tokt i september 2024 (innhente og gjennomgå data fra tokt 2).
• Planlegge og gjennomføre møte for evaluering av resultater fra tokt 2.

Prosjektorganisering
Prosjektet gjennomføres i samarbeid mellom redskapsleverandør Egersund Trål AS og rederiet Cetus AS. Det vil bli etablert en referansegruppe for prosjektet med personer fra næringen. Det vil bli arrangert gruppemøter mellom prosjektgruppen og referansegruppen (med representanter fra næringen og Fiskeridirektoratet) til å drøfte ideer, planlegge årlig aktivitetene og diskutere resultatene.
​Resultater fra prosjektet vil bli fortløpende formidlet via rapporter, egne nettsider og/eller avisoppslag. Toktrapport vil bli utarbeidet etter hvert tokt. Faktaark om resultatene vil bli utarbeidet og formidlet ved behov.
keyboard_arrow_up