Til innholdet

Prosjektnummer

901943

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901943
Status: Pågår
Startdato: 01.06.2024
Sluttdato: 01.06.2025

Klimagevinster ved mulige endringer i forskrifter og regelverk som kan redusere utslipp av klimagasser fra fiskeflåten

Norge besluttet høsten 2022 å redusere totale klimagassutslipp med minst 55 % innen 2030. I Norges klimaavtale med EU tilhører fiskeflåten ikke-kvotepliktig sektor, hvor utslipp, etter avtale med EU, skal kuttes med 40 % mellom 2005 og 2030.
 
Det er behov for en helhetlig gjennomgang av all sektorspesifikk lovgivning, hvor målet er å gi bestemmelser som sikrer at klimahensyn utredes og harmoniseres på tvers av sektorene i forvaltningsapparatet. På denne bakgrunn er det viktig å kartlegge om klimagevinster kan realiseres ved endringer i det fiskerispesifikke rammeverket, som strukturkvoteordningene, høstingsregelverket og reguleringsforskriftene.

Med begrensede alternative teknologier, vil det derfor være viktig å undersøke om endringer i fiskeriregelverket kan bidra til klimagevinster for fiskeflåten.
Hovedmål
Å kartlegge hvordan internasjonale avtaler og sektorovergripende virkemidler og fiskerisektorspesifikke reguleringer påvirker klimagassutslipp og andre fiskeripolitiske målsettinger.

Delmål
1. Å øke kunnskapen om hvordan regelverk (formelle begrensninger) kan påvirke fangstmønster og klimagassutslipp.
2. Å øke kunnskapen om hvordan valg av fangstmønster (den faktiske adferden) påvirker klimagassutslipp i fiskeflåten.
3. Å øke kunnskapen om hvordan justering av regelverk kan bidra til å opprettholde eller øke matproduksjonen og minimere klimagassutslipp fra den norske fiskeflåten.
4. Å øke kunnskapen omhvordan ulike endringer i regulatoriske rammer påvirker/står i motstrid til andre fiskeripolitiske mål.
​Dette prosjektet skal gi (primært) næringsaktører og interesseorganisasjonene et godt faglig bidrag til utforming av framtidige rammebetingelser som kan redusere utslipp av klimagasser fra fiskeflåten. Kunnskapen fra prosjektet vil kunne bidra til å legge noen viktige premisser for diskusjon og utforming av en fiskeripolitikk som ivaretar klimahensyn.
​Prosjektets gjennomføring er organisert i fire arbeidspakker (AP-er):

AP1 vil kartlegge hvordan sektorovergripende rammevilkår påvirker fangstadferden og dermed klimagassutslipp i fiskeflåten.
Leder: S. Thompson (Stakeholder)

AP2 tar for seg hvordan fiskerisektorielle rammevilkår påvirker fangstadferd og klimagassutslipp.
Leder: G. H. Eriksen (Salt)

AP3 vil det, basert på resultatene fra AP1 og AP2, bli utviklet en modell for de sentrale driverne for økte klimagassutslipp fra flåten.
Leder: D. Standal (SINTEF Ocean)

AP4 vil, med utgangspunkt i resultatene fra AP1–AP3, ta for seg om, eller i hvor stor grad, endringer i regelverk kan realisere klimagevinster for fiskeflåten. En sentral ambisjon er å identifisere spesifikke lov- og forskriftsmessige endringer i fiskeriregelverket, som kan gi lavere energiforbruk og klimagassutslipp.

AP4 vil også drøfte om endringer i regelverket for reduksjon av klimagasser står i motstrid til andre bærekraftsmål og om det oppstår målkonflikter i den overordnede bærekraftdiskurs. I gjennomføringen av prosjektet vil man prioritere ressursbruken inn mot AP4. Her vil identifikasjon av ulike tiltak som kan gi de største klimagevinstene, samt vurderinger av hvilke konsekvenser slike endringer kan ha for å realisere andre fiskeripolitiske bærekraftsmål.
Leder: B. Dreyer (Nofima)
​Følgende formidling er planlagt:
• minst fire populærvitenskapelige foredrag med presentasjon av prosjektets problemstilling og/eller resultater på relevante seminarer/møter. Vi ser for oss at følgende kan være relevante:
  ◦ deltakelse på Nor-Fishing, Trondheim, august 2024
  ◦ foredrag hos en eller flere fiskeriorganisasjoner eller forvaltning
  ◦ foredrag på et annet seminar/årsmøte der forvaltning/politikere er til stede
  ◦ digitalt seminar, for eksempel gjennom Kystpulsen eller lignende
• arbeidsmøte (workshop) med representanter fra ulike fartøy- og redskapsgrupper  
• spørreundersøkelse med de mest relevante fartøy- og redskapsgrupper
• kronikk(-er) om prosjektresultater i fiskeripressen 
• åpent digitalt sluttseminar med presentasjon av resultater 
• faglig sluttrapport, “Klimagevinster ved mulige endringer i regelverk”
keyboard_arrow_up