Til innholdet

Prosjektnummer

901903

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901903
Status: Pågår
Startdato: 01.01.2024
Sluttdato: 01.06.2026

Overføring av PFAS-forbindelser fra fôr til spiselige deler av laks og regnbueørret (TRANSPFAS)

​EU har satt nye øvre grenseverdier (ML) for miljøgiften PFAS i matprodukter, inklusiv sjømat. Fiskemel brukt i dyrefôr er betraktet som å være en av hovedkildene til PFAS i matproduserende oppdrettsdyr. Per i dag finnes det ingen øvre grense for PFAS i fôr til landbaserte dyr eller oppdrettsfisk. EU har etterspurt mer kunnskap om overføringen av PFAS fra fôr til den spiselige delen av matproduserende dyr for å sette ML for PFAS i fôr basert på de eksisterende ML-er for PFAS i mat. Overføringsberegning av fôr-til-mat blir gjennomført med såkalte fysiologiske baserte kinetikkmodeller (FBK-modell). For landdyr som kylling og gris finnes det per i dag FBK-modeller, men for oppdrettsfisk finnes ikke etablerte modeller ennå. For å kunne etablerer passende ML for PFAS i laks- og regnbueørretfôr må FBK-overføringsmodeller etableres.

Prosjektet skal bestemme kinetikken, dvs. overføringsgrad, av relevante PFAS i laks og regnbueørret samt utvikle en fôr-til-filet FBK-overføringsmodell innen akvakultur som gir nødvendig kunnskap for å sette ML for PFAS i akvafôr. Prosjektet skal bruke de analytiske metodene for PFAS-forbindelser og lignende komponenter som er etablert i prosjektet “Fate and effects of perfluoroalkyl substances and their precursors and alternatives in Norwegian marine environments and seafood species (FEARLESS)” (Norges forskningsråds prosjektnr. 335543) som er ledet av Havforskningsinstituttet (HI). FBK-modellen blir utviklet i samarbeid med det franske National Institute for Industrial Environment and Risks (INERIS) som har ansvar for FBK-modellering i fisk i Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) sin risikovurdering.
Hovedmål
Å evaluere og kalkulere overføringen av relevante PFAS-forbindelser fra fôr til de spiselige deler av oppdrettslaks og -ørret som kunnskapsbasis for å etablere relevante grenseverdier for PFAS i fôr basert på de eksisterende øvre grenseverdier i matprodukter.

Delmål
1. Å foreta fôringsforsøk med PFAS-anriket fôr i atlantisk laks.
2. Å evaluere den kjemiske oppførsel (kinetikk) av diverse PFAS-forbindelser i laks i forhold til absorpsjon, vevsfordeling, metabolisering, og eliminering.
3. Å etablere en oppdrettsmodell som beskriver overføringen av PFAS-forbindelser fra fôr til den spiselige delen av laks som kan brukes til å etablerer øvre grenseverdier for PFAS i akvafôr.
4. Å ekspandere den nåværende overvåkning av PFAS i kommersielt akvafôr og fôringredienser med PFAS-isomerer og kjemiske forløpere til PFAS. 
​Hovednytteverdier for norsk oppdrettsnæring og for forbrukerne er at det blir etablert en PFAS-overføringsmodell som kan brukes av risikovurderingsmyndigheter (som EFSA) for å sette øvre grenseverdier for PFAS i akvafôr basert på EFSAs risikovurdering av PFAS i matprodukter.

Nytte- og bruksverdi på kort sikt er at det blir etablert et åpent tilgjengelig web-basert verktøy som alle interesserte kan bruke for å beregne overføringen av PFAS fra fôr til den spiselige delen av oppdrettslaks og -regnbueørret.

Nytte- og bruksverdi på lang sikt er at EFSA kan bruke FBK-overføringsmodellen for laks og regnbueørret i sin risikovurdering av PFAS i dyrefôr, lik de FBK-PFAS-modellene som allerede finnes for landdyr.
​Prosjektet er organisert i følgende faglige arbeidspakker (AP-er):

AP2: Fôranrikning
I denne arbeidspakken blir fôr anriket med utvalgte PFAS-forbindelser i samsvar med tidlige forsøk gjennomført av prosjektpartner INERIS. Fôret blir produsert på en måte som unngår lekkasje fra fôr til vann.

AP3: Fôringsforsøk
I denne arbeidspakken vil PFAS-anriket fôr (AP2) bli fôret i sjøvann tilpasset laks for å evaluere kinetikken av PFAS ved tidsforløpanalyse av PFAS i forskjellige vev. Designet av forsøk er basert på tidlige studier med regnbueørret utført av prosjektpartner INERIS.

AP4: Overføringsmodell
Basert på PFAS-spesifikk vevskinetikk fra AP3 vil en PFAS-overføringsmodell for laks bli etablert, delvis basert på FBK-modellen som er etablert for regnbueørret av prosjektpartner INERIS. HI sin dataingeniør vil lage et åpent tilgjengelig web-basert verktøy av modellen. HI sammen med INERIS vil ha en vitenskapelig publikasjon om modellen, som er ett av EFSA sine krav for å inkludere kunnskapen i deres risikovurdering av PFAS i dyrefôr.

AP5: Utvide overvåking kommersielt akvafôr og fôringredienser
I denne arbeidspakken skal den pågående overvåkningen av kommersielt oppdrettsfôr samt fôringredienser, utvidet med forbindelser som muligens kan være forstyrrende variabler i en overføringsvurdering av PFAS-forbindelser, som PFAS-isomerer eller PFAS-forløpere. Dette arbeidet blir gjennomført av Stig Valdernes og Aasim Ali som også leder prosjektet “Fate and effects of perfluoroalkyl substances and their precursors and alternatives in Norwegian marine environments and seafood species (FEARLESS)” (Norges forskningsråds prosjektnr. 335543).
​En åpent tilgjengelig rapport blir publisert. Den skal gir anbefalinger angående fôrtrygghet knyttet til de eksisterende øvre grenseverdiene av PFAS i matprodukter, inklusiv sjømat fra oppdrett.

For øvrig er det planlagt:
1) populærvitenskapelige innlegg i Kyst.no/Norsk fiskeoppdrett
2) åpent tilgjengelig web-basert verktøy av overføringsmodellen
3) to vitenskapelig publikasjoner:
    a) fôr-til-mat-overføringsmodell for laks og regnbueørret
    b) rolle til PFAS-forløpere og PFAS-formasjon i fôr-til-filet-overføring av PFAS i laks
4) vitenskapelig publikasjon
5) målrettet kommunikasjon til konsumentene
keyboard_arrow_up