Prosjektnummer
901845
Ringvirknings- og verdiskapingsanalyser i norsk sjømatnæring 2023–2025
-
Nyhet: Fem fylker står for 90 % av verdiskapingen i norsk sjømatnæring
Norsk sjømat, nr. 1-2024, s. 26–29. Av Morgan Lillegård.
-
Presentasjon: Fiskeindustriens betydning for samfunnet
Nofima. Presentasjon hos bransjegruppe industri, Sjømat Norge i Oslo, 14. november 2023. Av Audun Iversen.
-
Presentasjon: Havbruk skaper ringvirkninger
Nofima. Presentasjon på Outlook North, Harstad, 1. november 2023. Av Roy Robertsen.
-
Presentasjon: Havbruksnæringens ringvirkninger
Nofima. Presentasjon for Tromsø kommune 13. desember 2023. Av Silje Steinsbø, Audun Iversen og Roy Robertsen.
-
Presentasjon: Havbruksnæringens ringvirkninger – eller: Hva er verdien av Norges viktigste næring?
Nofima. Presentasjon i Trondheim, 6. februar 2024. Av Audun Iversen, Thomas Nylund, Bjørn I. Bendiksen, Roy Robertsen, Silje Steinsbø og Eirik Mikkelsen.
-
Presentasjon: Havbruksnæringens ringvirkninger – premiss for samfunnsutvikling og sameksistens?
Nofima. Foredrag i Kirkenes, 7. desember 2023. Av Silje Steinsbø, Audun Iversen og Roy Robertsen.
-
Presentasjon: Havbruksnæringens ringvirkninger 2022-tall
Nofima. Presentasjon basert på Nofima-rapport 32/2023, desember 2023. Av Audun Iversen, Thomas Nyrud, Roy Robertsen, Bjørn Inge Bendiksen og Silje Steinsbø.
-
Presentasjon: Hvor viktig er egentlig fiskeindustrien for kysten?
Nofima. Presentasjon for bransjegruppe industri, Sjømat Norge i Oslo, 14. november 2023. Av Audun Iversen.
-
Presentasjon: Hvor viktig er egentlig pelagisk næring for kysten?
Nofima. Presentasjon på Pelagisk arena, Ålesund, 10. januar 2024. Av Audun Iversen, Thomas Nyrud, Bjørn Inge Bendiksen, Roy Robertsen og Silje Steinsbø.
-
Presentasjon: Hvor viktig er egentlig sjømatnæringen for (Nord-) Norge?
Nofima. Presentasjon under konferansen Nord i sør, Oslo. 8. januar 2024. Av Audun Iversen, Thomas Nyrud, Bjørn Inge Bendiksen, Roy Robertsen og Silje Steinsbø.
-
Presentasjon: Hvor viktig er egentlig sjømatnæringen for kysten?
Nofima. Presentasjon på Partnertreff Sjømatfest, Tromsø 16. november 2023. Av Audun Iversen.
-
Presentasjon: Ringvirkninger av sjømatnæringen
Nofima. Sjømatkonferansen på Senja, 23. november 2023. Av Silje Steinsbø.
-
Presentasjon: Ringvirkninger av sjømatnæringen
Nofima. Presentasjon på Lerøy – Fakta, Fisk og Film 2024 i Tromsø, 18. januar 2024. Av Silje Steinsbø, Audun Iversen, Roy Robertsen, Thomas Nylund, Bjørn I. Bendiksen og Eirik Mikkelsen.
-
Presentation: How important is the seafood industry?
Nofima. Blue Economy – a business quiz from Tromsø, 31 January 2024. By Audun Iversen, Thomas Nylund, Bjørn I. Bendiksen, Roy Robertsen, Silje Steinsbø, and Eirik Mikkelsen.
-
Rapport: Havbruksnæringens ringvirkninger – Verdiskaping og sysselsetting 2022
Nofima. Rapportnr. 32/2023. 19. desember 2023. Av Thomas Nyrud, Audun Iversen, Bjørn Inge Bendiksen, Roy Robertsen og Silje Steinsbø.
-
Rapport: Leverandører til sjømatnæringen: En oversikt over norske leverandører til sjømatnæringen
Nofima. Rapport 27/2024. 19. august 2024. Av Audun Iversen, Thomas Nyrud, Bjørn Inge Bendiksen, Roy Robertsen, Silje Steinsbø og Helene Jensen.
-
Rapport: Sjømatnæringens ringvirkninger – Verdiskaping og ringvirkninger fra norsk sjømatnæring for 2022
Nofima. Rapportnummer 27/2023. 17. november 2023. Av Thomas Nyrud, Audun Iversen, Bjørn Inge Bendiksen, Roy Robertsen og Silje Steinsbø.
-
Rapport: Verdiskaping og ringvirkninger fra norsk sjømatnæring for 2023
Nofima. Rapport 31/2024. 5. november 2024. Av Thomas Nyrud, Audun Iversen, Bjørn Inge Bendiksen, Roy Robertsen, Silje Steinsbø og Helene Skjønhals Jensen.
FHF har i nesten 20 år fått laget ringvirknings-
og verdiskapingsanalyser for norsk sjømatnæring. Disse har tallfestet næringens
bidrag til BNP og sysselsetting, fordelt på flåte, oppdrett, fiskeindustri og
leverandørnæring, samt ringvirkninger fra alle disse. Analysene har fått mye
oppmerksomhet og gitt verdifull informasjon til både næring, forvaltning og
samfunnet ellers. Sjømatnæringen har gått fra å utgjøre 0,8 % av BNP i 2004,
til å utgjøre rundt 3 % de siste årene. Næringens betydning for nasjonal
verdiskaping har altså mer enn tredoblet seg over perioden. Ringvirknings- og
verdiskapingsanalysene for fiskeri- og havbruksnæringen er en god mulighet til
å synliggjøre viktigheten og verdien av Norges viktigste bærekraftige
næring.
Å gi oversikt over sjømatnæringens bidrag til BNP og sysselsetting, samt ringvirkninger fra næringen. Dette vil gjøres:
• på nasjonalt nivå (for hele fiskeri- og havbruksnæringen).
• for fiskeflåten og foredlingsindustrien i villfisknæringen (for alle sektorer: klippfisk, tørrfisk, saltfilsk, filet, ferskpakking, pelagisk, skalldyr, flersektorielle, direkteeksport og ombordproduksjon).
• for havbruksnæringen (inkludert foredling og for laks, ørret, torsk, kveite, piggvar, skjell, tang/alger.
• for leverandørindustrien til hele sjømatnæringen.
• på nasjonalt nivå (for hele fiskeri- og havbruksnæringen).
• for fiskeflåten og foredlingsindustrien i villfisknæringen (for alle sektorer: klippfisk, tørrfisk, saltfilsk, filet, ferskpakking, pelagisk, skalldyr, flersektorielle, direkteeksport og ombordproduksjon).
• for havbruksnæringen (inkludert foredling og for laks, ørret, torsk, kveite, piggvar, skjell, tang/alger.
• for leverandørindustrien til hele sjømatnæringen.
Ringvirkningsanalysene er nyttige både for næring og forvaltning. For næringen er det viktig å få synliggjort sin samfunnsmessige betydning, både nasjonalt og regionalt.
Kommuner, fylkeskommuner og annen regional forvaltning ønsker også mer presise anslag for økonomisk betydning, både på lokalt og regionalt nivå.
Bedre modeller vil også gjøre at ringvirkningsanalysene kan få et bredere anvendelsesområde enn tidligere. Modellene og datamaterialet kan anvendes til å simulere konsekvenser for ringvirkninger og verdiskaping av institusjonelle endringer som drøftes eller foreslås, for eksempel hvordan regelverksendringer påvirker ringvirkninger og verdiskaping i hele verdikjeden, på nasjonalt, regionalt, kommunalt og bedriftsnivå. Analysene vil vise sjømatnæringens betydning for utvikling av norsk marin leverandørindustri. Analysene blir organisert slik at de kan gi årlig input i ulike åpne kunnskapsplattformer som for eksempel bærekraftsportalen for oppdrettsnæringen.
Kommuner, fylkeskommuner og annen regional forvaltning ønsker også mer presise anslag for økonomisk betydning, både på lokalt og regionalt nivå.
Bedre modeller vil også gjøre at ringvirkningsanalysene kan få et bredere anvendelsesområde enn tidligere. Modellene og datamaterialet kan anvendes til å simulere konsekvenser for ringvirkninger og verdiskaping av institusjonelle endringer som drøftes eller foreslås, for eksempel hvordan regelverksendringer påvirker ringvirkninger og verdiskaping i hele verdikjeden, på nasjonalt, regionalt, kommunalt og bedriftsnivå. Analysene vil vise sjømatnæringens betydning for utvikling av norsk marin leverandørindustri. Analysene blir organisert slik at de kan gi årlig input i ulike åpne kunnskapsplattformer som for eksempel bærekraftsportalen for oppdrettsnæringen.
Dette prosjektet vil beregne sysselsettings- og verdiskapingseffekter fra hele sjømatnæringen, der leverandørene blir fremhevet siden de har blitt en integrert del av næringen.
Ringvirkningsanalysene gjennomføres med Nofimas ringvirkningsmodell LEIF (Local Economic Impact Finder), basert på regnskapsdata fra norske bedrifter, kalibrert med reelle internregnskapsdata, innsamlet for formålet, fra et representativt utvalg bedrifter fra alle deler av næringen. Man vil med bakgrunn i reelle innkjøpsdata kunne utarbeide et mer presist kryssløp for fangst, oppdrett, industri og leverandørindustri, noe som vil gi enda mer presise anslag for verdiskapings- og sysselsettingseffekter enn tidligere analyser.
Verdiskaping og sysselsetting vil fordeles på kommuner og fylker basert på en egen geografimodul, som vil kompensere svakhetene i offentlig sysselsettingsstatistikk med en kalibrering mot andre databaser, både Nofimas egne og andre, samt innsamling av mer reelle, sesongjusterte sysselsettingsdata.
Prosjektet vil hvert år levere en rapport om verdiskaping og samlede ringvirkninger for norsk sjømatnæring. Rapporten vil beskrive både norsk sjømatnæring samlet, resultater for ulike deler av næringen samt for fylker og kommuner.
Hvert år vil det også bli laget 1–2 ringvirkningsrapporter for avgrensede deler av næringen etter følgende plan:
2023
• Havbruksnæringen (inkludert foredling)
2024
• Foredlingsindustri, villfisk
Ringvirkningsanalysene gjennomføres med Nofimas ringvirkningsmodell LEIF (Local Economic Impact Finder), basert på regnskapsdata fra norske bedrifter, kalibrert med reelle internregnskapsdata, innsamlet for formålet, fra et representativt utvalg bedrifter fra alle deler av næringen. Man vil med bakgrunn i reelle innkjøpsdata kunne utarbeide et mer presist kryssløp for fangst, oppdrett, industri og leverandørindustri, noe som vil gi enda mer presise anslag for verdiskapings- og sysselsettingseffekter enn tidligere analyser.
Verdiskaping og sysselsetting vil fordeles på kommuner og fylker basert på en egen geografimodul, som vil kompensere svakhetene i offentlig sysselsettingsstatistikk med en kalibrering mot andre databaser, både Nofimas egne og andre, samt innsamling av mer reelle, sesongjusterte sysselsettingsdata.
Prosjektet vil hvert år levere en rapport om verdiskaping og samlede ringvirkninger for norsk sjømatnæring. Rapporten vil beskrive både norsk sjømatnæring samlet, resultater for ulike deler av næringen samt for fylker og kommuner.
Hvert år vil det også bli laget 1–2 ringvirkningsrapporter for avgrensede deler av næringen etter følgende plan:
2023
• Havbruksnæringen (inkludert foredling)
2024
• Foredlingsindustri, villfisk
• Analyse av fiskeflåtens ringvirkninger
• Leverandørindustriens verdiskaping og ringvirkninger
2025
• Foredlingsindustri villfisk
• Havbruksnæringen (inkludert foredling)
2025
• Foredlingsindustri villfisk
• Havbruksnæringen (inkludert foredling)
Resultatene formidles gjennom årlige rapporter,
foredrag i næringsfora, populærvitenskapelige artikler, nettsaker og sosiale
medier. Det vil bli lagt stor vekt på å nå ut i fagpresse og regionale media
med tilpasset innhold.