Prosjektnummer
Presisjon ved telling av laks (PRESAL)
• Fiskerate (høy/lav, fisk per minutt), forstyrrelser i vannet (oksygenering) og mangelfull kalibrering er blant de største påvirkningsfaktorene på nøyaktigheten under feltforsøkene.
• Gjennomgang av produksjonsdata mellom brønnbåt og slakteri viser at ingen av båtene i studien hadde konsistent avvik under 2–3 %.
• Potensialet for nøyaktig kontroll av antall laks i sjøfasen med hjelp av brønnbåttellinger er vanskelig å fastslå. Basert på datamaterialet fra denne studien kan det sies at det er urealistisk å forvente avvik mindre enn ± 2 % om grunnlaget er brønnbåttellinger
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Prosjektet har anvendt en tverrfaglig metodisk tilnærming for å undersøke hva som er mulig nøyaktighet med dagens metoder for telling av laks. Resultatene viser at det kan være store variasjoner i tellenøyaktighet på ulike tellere på samme fartøy. Fiskerate (høy/lav, fisk per minutt), forstyrrelser i vannet (oksygenering) og mangelfull kalibrering er blant de største påvirkningsfaktorene på nøyaktigheten under feltforsøkene.
Gjennomgang av produksjonsdata mellom brønnbåt og slakteri viser at ingen av båtene i studien hadde konsistent avvik under 2–3 %. Potensialet for nøyaktig kontroll av antall laks i sjøfasen med hjelp av brønnbåttellinger er vanskelig å fastslå. Basert på datamaterialet fra denne studien kan det sies at det er urealistisk å forvente avvik mindre enn ± 2 % om grunnlaget er brønnbåttellinger.
I intervjustudien ble flere mulige feilkilder som kan påvirke antallskontrollen i løpet av en produksjon beskrevet:
• ujevn pumping og fiskerate ved telling ble fremhevet
• “falskluft”, objekter og partikler kunne forstyrre tellingen
• mangelfull kalibrering av teller
• mangelfullt vedlikehold av linser/linsevindu
• estimering av dødelighet ble nevnt på både settefisk, matfisk og slakteri
• splitting/sortering av smolt etter vaksinering. På settefiskanlegget eller ved lasting/levering til matfiskanlegg
I gjennomgangen av produksjonsdata ble det synliggjort flere tilfeller i løpet av produksjonen hvor avvik kunne oppstå:
• variasjon i telleavvik på settefiskanlegget, med avvik på opptil 5 % ved gjentakende telling av samme kar.
• gjennomsnittlig absolutt avvik på 2,19 % og tilsvarende median på 1,63 % samlet for alle observerte brønnbåter. Disse verdiene indikerte at mens det var en viss grad av variasjon i dataene, er de fleste avvikene relativt moderate (1–2%), med en tendens til større avvik i enkelte tilfeller
• arbeidsoperasjoner involverte ofte avlusning, med tellinger som sjelden påvirket oppdatering av beholdning i styringsverktøy
Sentrale funn under feltforsøk indikerte at det er flere driftsbetingelser som påvirker tellenøyaktigheten på brønnbåt. Avvikstallene oppgitt er fra et begrenset antall feltforsøk (5 caser). Sentrale feilkilder med mulig påvirkningsgrad er:
• funksjonsfeil på teller: Teller sluttet å registrere i flere minutter, og det var tilfeller med feilmeldinger om vedlikehold som resulterte i at det ble trukket fra fisk. Resulterte i et -40 % avvik i en case
• høy/lav fiskerate - gjelder både fullvannsteller og tørrteller (mulig avvik ±0–7 %)
• oksygenering som forårsaket “tåkete” vann gjennom fullvannssteller (mulig avvik ±0–16 %)
• feil kalibrering (mulig avvik ± 0–4 %)
-
Populærformidling: Antallskontroll av laks – er sånn cirka godt nok for fremtidens næring?
Norsk Fiskeoppdrett 5-2022, s 54–55. Av Andreas Misund (SINTEF Ocean), Hans Tobias Slette (SINTEF Ocean) og Leif Magne Sunde (SINTEF Ocean).
-
Presentasjon: Hvor er “missing links” og forbedringsmuligheter innen antallskontroll for laks?
SINTEF Ocean. Presentasjon på TEKMAR 2022. Av Andreas Misund.
-
Presentasjon: Presisjon ved telling av laks
SINTEF Ocean. Presentasjon fra åpent seminar, 4. desember 2023. Av Andreas Misund m.fl.
-
Sluttrapport: Presisjon ved telling av laks (PRESAL)
SINTEF. Rapport 2023:01614. 21. desember 2023. Av Andreas Misund {SINTEF Ocean), Morten Bondø (SINTEF Ocean), Oscar Nissen (SINTEF Ocean), Hans Tobias Slette (SINTEF Ocean), Harald lan Muri {SINTEF Ocean), Leif Magne Sunde {SINTEF Ocean), Malin Johansen {NCE Aquaculture), Ann-Cecilie Hilling {NCE Aquaculture) og Kari Thyholt {NCE Aquatech). NB: 76 MB.
Å undersøke hvilket potensial det er for nøyaktig kontroll av antall laks i sjøfasen.
Delmål
Det skal gjøres minimum 6 tokt med brønnbåt. Det skal gjennomføres observasjoner av arbeidsoperasjoner som avlusinger, sortering av fisk, levering til slakt og smoltleveranser.
For å få et mer komplett bilde av driftsbetingelsene skal det i tillegg monteres noen ekstra kameraer i forbindelse med prosessen. Kamera kan f.eks. monteres på pumpeslangen ved merden for å vurdere graden av trengning underveis, ved utløp eller ved fisketelleren for å se fiskestrømmen slik at en manuell telling/kontroll av antallet kan gjøres i etterkant. Det skal telles fisk manuelt på videofilene, som f.eks. 1 minutts-sekvenser underveis i pumpeprosessen. Driftsbetingelsene under den analyserte sekvensen, som pumpehastighet, trengningsgrad, antall fisk per minutt osv. vil noteres, og det vil bli kontrollert om noen av driftsbetingelsene fører til større andel feiltellinger.
Det skal arrangeres to åpne seminarer i løpet av prosjektperioden.
-
Sluttrapport: Presisjon ved telling av laks (PRESAL)
SINTEF. Rapport 2023:01614. 21. desember 2023. Av Andreas Misund {SINTEF Ocean), Morten Bondø (SINTEF Ocean), Oscar Nissen (SINTEF Ocean), Hans Tobias Slette (SINTEF Ocean), Harald lan Muri {SINTEF Ocean), Leif Magne Sunde {SINTEF Ocean), Malin Johansen {NCE Aquaculture), Ann-Cecilie Hilling {NCE Aquaculture) og Kari Thyholt {NCE Aquatech). NB: 76 MB.