Til innholdet

Prosjektnummer

901348

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901348
Status: Avsluttet
Startdato: 16.01.2017
Sluttdato: 01.12.2017

Høyverdiskaping fra hvitfisk restråstoff

• Torskerygger ble behandlet i en et-stegs-prosess og resulterte i et velsmakende produkt som oppfattes å møte kundeønsker i ulike markeder.
• Hodene ble hydrolysert med to ulike enzym der ett at dem økte kollagenutbyttet med opptil 50 %. En markeds- og kostnadsvurdering bør gjøres før man bestemmer enzymstrategi.
• Forsøkene viste at det ikke er store forskjeller i utbytte etter hydrolyse av ferske og frosne hoder.
• Resultatene indikerer at det er gode muligheter for utnyttelse av torskehoder og rygger til humant konsum.
• Etter at proteindelen er tatt ut fra ryggene med hydrolyse, kan man videre hente ut verdier fra de resterende beinfragmentene.

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Torskehoder og torskerygger fra hvitfisk filetering på Myre havbruk ble hydrolysert og vannfasen ble tørket og analysert. Prosjektet ble gjort for å vurdere bruk av prosessert restråstoff til humant konsum.

Torskerygger ble behandlet i en en-stegs-prosess der det ble lagt vekt på å produsere et proteinpulver med nøytral smak. For å øke kollagenutbyttet i proteinpulver fra torskehoder ble flere ulike enzymatiske to-stegs-strategier vurdert i henhold til kollageninnhold og smak/tekstur.

Hovedfunn
Ryggene resulterte i et velsmakende produkt i en kostnadseffektiv prosess, som oppfattes å møte markedsønsker i ulike markeder. Hodene ble hydrolysert med to ulike enzym der et av dem økte kollagenutbyttet med opptil 50 %.

Anbefalinger og videre oppfølging
En markeds- og kostnadsvurdering bør gjøres før man bestemmer hva slags enzymstrategi som skal benyttes. Utbytte og kvalitetsforskjeller på ferskt og frosset materiale ble også vurdert, og forsøkene viste at det ikke er dramatiske forskjeller i utbytte etter hydrolyse av ferske og frosne hoder.

Videre utvikling og etablering av prosess i større skala anbefales, men resultater indikerer at det er gode muligheter for utnyttelse av torskehoder og rygger til humant konsum.

Etter at proteindelen er tatt ut fra ryggene, kan man videre øke verdi ved å hente ut verdier fra de resterende beinfragmentene etter hydrolyse. Nofima har oppsummert resultat fra flere prosjekter der det er utviklet prosesser for frigjøring av mineraler og andre næringsstoffer i fiskebein. Den teknologiske prosessen som er utviklet kan enkelt tilpasses ulike typer beinråstoff. Prosessen som er utviklet frigjør over 85 % av fosfor i beinråstoff, og det er dokumentert høy verdi av de mineralrike ingrediensene både som en alternativ fosforkilde i fôr til laks, og som et fôrtilskudd som gir økt vekst og pigmentering.

Prosjektet indikerer at det er gode muligheter for å bruke torskehoder og rygger til produksjon av marint protein til humant konsum, samtidig som Nofima anbefaler at prosessen utvikles og etableres i større skala. Marint protein til humant konsum selges for opp mot 600 kr/kg. For slike produkter er god kvalitet og ferskhet på råstoffet helt avgjørende. 
 
FHF er kjent med at flere næringsaktører planlegger å starte hydrolyseproduksjon av torskehoder og rygger i fullskala der målsetningen er å kunne produsere i hvert fall deler av råstoffet til humant konsum. Resultater fra dette prosjektet vil være nyttig ved utvikling av disse produksjonslinjene.

For å formidle resultatene fra prosjektet er det utarbeidet et faktaark. I tillegg har Nofima publisert en populærvitenskapelig artikkel på sine nettesider og på nrk.no/Nordland. Videre arbeides det med en vitenskapelig artikkel med fagfellevurdering, samt at prosjektet skal presenteres på FHFs samling med fokus på restråstoff 14. februar 2018 på Myre.
Prosjektet gjennomføres for å identifisere og implementere løsninger som sikrer verdiskapning fra lavverdi restråstoff fra hvitfiskprosssering hos Myre Havbruk.
 
Mye restråstoff fra hvitfisk blir i dag ikke utnyttet. Det er mange grunner til dette, logistikk/tilgjengelighet er en viktig grunn, der man tidligere har hatt store problemer med å samle inn restråstoffet i et format som gjør at det er av topp kvalitet. Ferskhet og kvalitet er en annen grunn. Restråstoff blir raskt nedbrutt etter slakting av fisken og dermed må det håndteres veldig raskt for at topp kvalitet kan oppnås.
 
På det nye anlegget på Myre vil restråstoffet etter filetering tas direkte inn i linjer for prosessering av restråstoff. Det er aktuelt å gjøre hydrolyse av deler eller alt av råstoffet. Det planlegges et hydrolyseanlegg på fabrikken. Hydrolyseanlegget vil være av lignende oppsett som det vi i dag installerer ved Nasjonalt anlegg for testprosessering av biologisk råstoff (Biotep) utenfor Tromsø i Kaldfjorden. Et utviklingsløp der Biotep brukes til å utvikle og optimalisere prosesser før de overføres til en optimalisert konfigurering og prosess hos Myre havbruk er ideelt for å maksimere utbytte og inntjening. Prosesser som utvikles på bruk av restråstoff fra hvitfisk vil også være til stor nytte for hele industrien.

Prosjektet er forankret i FHFs handlingsplan 2017 der det er uttalt at man ønsker å bidra til forskningsbasert kunnskap som øker utnyttelse og merverdi av restråstoff fra fiskeflåten. Prosjektet er også forankret i Nofimas målsetninger om å øke verdiskapning fra restråstoff.
Å utvikle, tilpasse og implementere prosesser for å skape høy verdi og profitt fra restråstoff etter hvitfiskprosessering ved nytt mottaksanlegg hos Myre Havbruk.
 
Delmål
1. Å utvikle prosess til mulige produkter på laboratorieskala, prosessen skal være skalerbar.
2. Å undersøke og gjøre en overordnet analyse av markedsmuligheter for de ulike mulige produktene fra delmål 1.
3. Å utføre test opp skalering med et eller flere av produktene ved Biotep.
Prosjektet vil øke lønnsomhet for Myre Havbruk som vil kunne få høyere pris for alt eller deler av restråstoffet fra prosessering.

Prosjektet vil også medføre kostnader knyttet til infrastruktur. Disse kostnadene må veies opp mot markedsmuligheter og mulig markedsandel for de identifiserte produkter.

Prosesser utviklet i dette prosjektet kan tas videre til andre råstoffleverandører.
Hoder og skrotter etter filetering vil først bli analysert. For å evaluere om man kan lage et produkt som er tilstrekkelig godt vil man gjøre en hydrolyse på torskehoder samt en bearbeidelse av skrottene til å hente ut verdier.

Hoder vil bli hydrolysert ved bruk av utvalgte enzymer i en kontrollert sekvensiell prosess for å simulere en kontinuerlig hydrolyseprosess. Hydrolyseparametere vil bli målt i utviklingen av prosessen for å vurdere effekten av ulike enzymer under ulike betingelser. I tillegg vil etablerte syrebaserte prosesser for uthenting av mineraler fra ben brukes etter at skinn og kjøtt er fjernet slik at alle verdier tas vare på. De ulike typene produkter vil bli identifisert og i en samtidig prosess vil ulike markeder for de identifiserte komponenter kartlegges slik at prosessene kan optimaliseres for maksimal utnyttelse og inntjening på de identifiserte produktene. Da det er tiltenkt at restråstoffet skal inn i en kontinuerlig hydrolyseprosess, vil metodeutviklingen bli gjort med dette som mål. Både enzymatisk og syrebasert de-mineralisering vil bli undersøkt og sammenlignet. Hoder og skrotter vil bli levert fra Myre Havbruk i frosset, hel tilstand og videre kvernet og analysert ved Nofima.

Forventede resultater
Målet er å definere de beste prosesser og produkter ut fra hvilket råstoff som er tilgjengelig, sesongvariasjoner, markeder og prosesskostnader. Alle deler trenger ikke gå til det samme markedet, men råstoffet er av høy kvalitet og kan oppnå høye priser. Levendelagring åpner også opp for jevn tilgang av råstoff gjennom året. Målet med prosjektet er å utvikle en prosess som gir produkt(er) til konsum med attraktive egenskaper, inkludert god smak, fysiokjemiske egenskaper som gjør at man kan inkludere produktet i mat e.l., samt å ha påvist bioaktiviteter i produktet. I det samme prosjektet vil det også være rom for å se på ulike markeder når det gjelder sammensetning i produktet, kostnader, pris og mulig markedsandel.
Prosjektet vil formidle resultater gjennom Nofima og FHF sine nettsider. I tillegg vil Nofima presentere resultater som innlegg eller poster ved passende konferanser.

Resultater vil kommuniseres populærvitenskapelig i media som FiskeribladetFiskaren, Kyst eller Nordlys. Dersom det er tilstrekkelige resultater fra forprosjektet vil det også formidles i vitenskapelige tidsskrifter. I tillegg vil sosiale medier (Twitter eller Facebook) brukes der det ansees som passende.

Prosesser vil implementeres i samarbeid med Myre havbruk, Nofima og Biotep for å sikre at prosjektresultater tas i bruk.
keyboard_arrow_up