Til innholdet

Prosjektnummer

901319

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901319
Status: Avsluttet
Startdato: 30.10.2016
Sluttdato: 30.06.2018

Observasjonssystem-simulator for pelagiske fiskebestander (PELFOSS)

• Det er utviklet et rammeverktøy for å evaluere overvåkningsstrategier.
• Det er testet på ulike konfigurasjoner av tokt.
• Det er utviklet kopling mellom vandringsmodell for sild og makrell og verktøyet som brukes for å estimere mengde fisk fra toktdata.
• ​​Det er utviklet et egnet visualiseringsverktøy.​
PELFOSS har utviklet en observasjonssystem-simulator for pelagisk fisk i Norskehavet. Simulatoren er en dataløype der romlig fordelinger av fiskebestander fra en økosystemmodell er benyttet til å simulere ulike tokt. Disse er igjen blitt brukt til å estimere mengde fisk ved hjelp av bestandsestimeringsprogrammet StoX. 

Simulatoren er testet på ulike toktdesign, både de overvåkingstokt som i dag blir gjennomført ved Havforskningsinstituttet samt varianter av disse i tid og rom. Det er også definert helt nye tokt med utgangspunkt i innrapporterte fangster fra fiskeflåten. Effekten av å forskyve et tokt en måned, eventuelt å endre retningen på et tokt varierer, men generelt kan en si at bestandsestimatene for sild er mindre følsomme for dette enn makrell. 

Et problem med data fra fiskeflåten er at samplingen ikke er tilfeldig og at den dekker et begrenset område. Dagens fiske etter makrell foregår imidlertid i et område og en periode der fisken konsentrerer seg, og et tenkt overvåkingstokt basert på dette fiskeriet gir et godt treff på den modellerte bestanden. 

Den nyetablerte dataløypen gir et konseptuelt verktøy for å teste ut alternative toktdesign og overvåkningsstrategier, som igjen er nyttig før en etablerer nye toktserier eller overvåkningsprogram.  

Rammeverktøyet gir havforskningen muligheten for å teste og optimalisere toktdesign og overvåkingsstrategier, som igjen bidrar til å optimalisere fiskeriene på en bærekraftig og lønnsom måte. ​​

Nordøstatlanteren rommer noen av verdens viktigste fiskebestander, kommersielt sett. Grunnlaget for disse bestandene er effektive næringskjeder der en stor del av primærproduksjonen kanaliseres via dyreplankton til fisk, og at bestandene vandrer og dermed høster plankton fra store områder. Bestandene er ofte best tilgjengelig for mengdemåling i vandringsfasen, og for å få gode data til for forvaltning trengs det overvåkingsdata fra store områder. Det er viktig å gjennomføre denne overvåkingen på en mest mulig effektiv måte. I tillegg tar det tid å få dekket disse områdene noe som påvirker usikkerheten i estimatene, siden det kan være betydelig vandring i løpet av en toktdekning som kan vare over en måned.

For å bedre design av overvåkingen av pelagiske fiskebestander og for å kunne gjøre mer bruk av de store datamengdene som er tilgjengelige fra fiskeflåten, foreslås det å utvikle en observasjonssystemsimulator (observation system simulation experiment (OSSE)) for pelagisk fisk for å optimalisere bestandsovervåking basert på data fra fiskeflåten, tokt i regi av Havforskningsinstituttet og andre kilder.
Å utvikle en observasjonssystemsimulator (OSSE) for pelagiske fiskebestander.

Det forventes at prosjektet vil gi følgende nytteverdi:
• mer effektiv og bedre overvåkning av de pelagiske bestandene ved å nyttegjøre seg data fra fiskeflåten
• redusert usikkerhet i bestandsestimatene
• bidrag til å optimalisere verdiskapingspotensialet av kommersielt viktige pelagiske bestander

Prosjektet har følgende hovedaktiviteter:
A0. Oppstart.
A1. Utvikle realistisk modell for vandring hos norsk vårgytende sild (NVG-sild) og makrellbestandene basert på NORWECOM-modellen (Norwegian Ecological Model system) utviklet av Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen.
A2. Utvikle simuleringssystem for å teste overvåkingsstrategier basert på bruk av fiskeflåten, tokt i regi av Havforskningsinstituttet med forskjellige antall fartøy og alternative datakilder.
A3. Utvikle metodikk for å evaluere presisjon og nøyaktighet i overvåking.
A4. Utvikle programvare for å visualisere dynamisk fordeling av fisk og fartøy.
A5. Teste bruk av regulære tokt og fiskeflåten med dagens mønster og med modifiserte fiskemønster til overvåking.
A6. Administrasjon.
Resultatene vil bli presentert på seminarer og konferanser underveis i samråd med styringsgruppen.
keyboard_arrow_up