Til innholdet

Prosjektnummer

901177

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901177
Status: Avsluttet
Startdato: 19.10.2015
Sluttdato: 30.06.2016

Nytt utstyr og metoder for lysfiske med not: Forprosjekt

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Det er stor sannsynlighet for at man kan lykkes med utvikling av en lysbøye. Forutsetningen er at man begynner med biologien for å få en bedre forståelse av hvilke egenskaper lyset har som gjør at fisken tiltrekkes av det. Teknologisk er det trolig overkommelige utfordringer i det å bygge lys med rett bølgelengde og intensitet, gitt at man kjenner disse.

LED vil redusere energiforbruket. Samlet sett er fordelene av å kunne ta med bøye om bord på fiskefartøy så store at det vurderes som viktig å få videreført prosjektet. LED- og gasslys som ble undersøkt har ulik bølgelengdesammensetning mht. intensitet. Det var relativt stor forskjell i målt intensitet på lysene og området hvor nærliggende arter er mest sensitive.

Spektralsensitivitet og hvordan dette korresponderer med atferdsreaksjoner for våre arter bør undersøkes nærmere.

Før man begynner å bygge bøyer, bør ulike lys testes under fiske på eksisterende lysfartøy. Protokoll for videre arbeid er utviklet av en Det internasjonale rådet for havforskning (ICES)-gruppe på kunstig lys i fiskeriene. Anbefalingene herfra bør følges (ICES 2012). Samarbeid og informasjonsutveksling med utenlandske miljøer som jobber med tilsvarende problemstillinger på lyssiden bør styrkes.

Resultatene kan være svært nyttige når det gjelder å utvikle et mer lønnsomt og miljøvennlig lysefiske etter pelagiske arter. I tillegg vil resultatene og videre arbeid ha generisk verdi for alle typer redskaper med tanke på bruk av lys som stimuli for å øke fangstratene. Prosjektresultatene ble presentert for og diskutert av Faggruppe pelagisk i august. Faggruppen anbefalte at en gikk videre med et hovedprosjekt for å videreutvikle lysbøyen og undersøke potensialet med bruk av lys som stimuli i alternative redskaper.
I Norge har det tradisjonelt vært et utstrakt fiske med lys etter pelagiske arter som brisling, sei, sild, makrell og hestemakrell med snurpenot for låssetting. Fra fiskerhold anslås det at 70–90 % av låssatt kystbrisling, makrell, sild og hestemakrell blir fisket med lys. Lysfiske generelt sett foregår ved at man samler fisk ved hjelp av en lyskilde, hvorpå man fanger fisk med snurpenot når tilstrekkelig aggregering av fisk er oppnådd. Til lyskilde blir det ofte brukt ombygde livbåter og lignende, hvor det blir montert dieselaggregat for å drive lysene som er montert på stativer.

En utfordring som er sentralt for dette prosjektet er at det er lite eller ingen utvikling i retning av fornyelse av lysfiskebåtene: Det er derfor ønskelig å utvikle en lysbøye som erstatter dagens lysbåter.

For å utvikle en lysbøye vil det være behov for betydelig forsknings- og utviklingsarbeid og et forprosjekt vil være nødvendig for å sikre en kunnskapsinnhenting og god oppbygning for ett hovedprosjekt.
Å utarbeide en hovedprosjektbeskrivelse for utvikling av nytt utstyr og metoder for lysfiske med not.
På sikt vil prosjektet kunne få betydning for alt eksisterende lysfiske i norske farvann. Allerede i dag er omfanget av lysfiske relativt stort. I tillegg vil man ha en betydelig næringsnytte i videreutvikling av fiskerier hvor det ikke benyttes lys i dag pga. utfordringene med bruk av lysbåt. Prosjektet vil kunne ha betydelig næringsnytte for teknologibedrifter som produsenter og leverandører av utstyr.
Havforskningsinstituttet ved Fangstseksjonen vil være prosjektleder og stå for gjennomføringen i forprosjektet. Gruppen innehar tung kompetanse på redskapsteknologi og lys, og har gjennom flere år ledet en internasjonal ekspertgruppe på bruk av kunstig lys i fiskeriene.

I perioden oktober–januar 2016 vil Havforskningsinstituttet delta i 2 dager på fiskefartøy fra Norsolund for lysmålinger av lys brukt i fiske i dag, alternativt vil lyskilder lånes av fartøy og målinger utføres på ett av Havforskningsinstituttets egne fartøy eller ved fasiliteter i Matre eller Austevoll. Prosjektet vil videre foreta identifisering, forespørsler og møter med aktuelle samarbeidspartnere innen lysteknologi og observasjonsmetodikk til ett hovedprosjekt. Innhenting av øvrig informasjon om lysfiske og litteraturgjennomgang vil foretas av prosjektgruppen og samarbeidspartner. Havforskningsinstituttet vil stå ansvarlig for utarbeiding av hovedprosjektbeskrivelse.

Innledningsvis ser man for seg en tredelt oppbygning som detaljeres i ett hovedprosjekt: (1) lysteknologi, (2) observasjonsmetodikk og (3) prototype lysbøye.
Resultat av forprosjektet vil være prosjektbeskrivelse i tillegg til en rapport fra forsøk med måling av lys brukt i lysfiske. Rapport vil bli publisert i Havforskningsinstituttets rapportserie, mens prosjektbeskrivelse vil bli tatt videre til innsending til finansieringskilde.
keyboard_arrow_up