Prosjektnummer
Lusespyling: Fullskala dokumentasjon av effekt på lakselus og fiskevelferd
• Undersøkelsen har vist at spyling av fisk på flåten “Enabler One” fjerner mellom 81–100 % av de bevegelige lus og 76–90 % for kjønnsmodne hunnlus.
• Oppsamlingssystemet for lus har mangler og bør forbedres for å sikre mot spredning av lus under behandling
• Veterinærinstituttet anbefaler etter denne gjennomgangen av “Enabler One” å sette en øvre grense på fiskestørrelse til 3,8 kg.
• Overvåking av gjelleblødninger er viktig fordi det antas å være hovedårsak til dødelighet, tillegg til skjelltap/hudblødninger.
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige rapportering
Undersøkelsen har vist at spyling av fisk på flåten “Enabler One” fjerner mellom 81–100 % av de bevegelige lus og 76–90 % for kjønnsmodne hunnlus.
Basert på velferdsregistreringen påvirker teknologien fiskevelferd i varierende grad. Man må ta hensyn til fiskestørrelse, forhold rundt trengingen samt innstillinger med tanke på vanntrykk for å sikre en akseptabel fiskevelferd.
Gitt at forhold rundt trengingen fungerer, riktig innstilling av spyleren, ikke for stor laks og at laksen ikke er påkjent/skadet før behandling, kan teknologien ivareta fiskevelferd. Det anbefales å benytte standardiserte scoringsprotokoller til evaluering for å bygge opp tallmateriale som benyttes som grunnlag for når man av velferdsmessige årsaker må avbryte avlusingen.
For gjentatte avlusinger bør særlig gjeller, skjelltap og snuteskader følges opp nærmere.
Oppsamlingssystemet for lus har mangler og bør forbedres for å sikre mot spredning av lus under behandling
Veterinærinstituttet anbefaler etter denne gjennomgangen av “Enabler One” å sette en øvre grense på fiskestørrelse til 3,8 kg.
Det anbefales å ta stikkprøver av fisken før/etter avlusing og under drift, for å sikre riktig innstilt utstyr for å sikre god avlusingseffekt og fiskevelferd.
Overvåking av gjelleblødninger er viktig fordi det antas å være hovedårsak til dødelighet, tillegg til skjelltap/hudblødninger.
En videre drift og utvikling vil vise om teknologien holder mål, og det ansees viktig å fortsette å systematisere og dokumentere erfaringer man gjør seg i praktisk bruk for å få et større erfaringsgrunnlag og sammenlikningsgrunnlag til andre håndteringssystem og avlusingsmetoder.
-
Sluttrapport: Mekanisk avlusing med FLS-avlusersystem - dokumentasjon av fiskevelferd og effekt mot lus
Veterinærinstituttet. Rapport nr 6-2017. Av Kristine Gismervik, Kristoffer V. Nielsen, Mattias B. Lind og Hildegunn Viljugrein.
Gjennomføring av et slikt dokumentasjonsprosjekt følger Veterinærinstituttets mål beskrevet i instituttets handlingsplan der det bl.a. står at instituttet har et ansvar for å sikre dyrenes (herunder fiskens) helse og velferd.
Det benyttes fiskehelsepersonell til gjennomføring og oppfølging av velferdsregistering på lokaliteter som vil inngå i utprøving. Den dagen avlusning/håndtering gjennomføres, dag 0, vil Veterinærinstituttet være til stede under gjennomføring, og påfølgende registrering, uke 1, 2, og 3, gjennomføres av eksternt fiskehelsepersonell.
Data fra velferdsregistrering, lusetall, dødelighet og fôrforbruk sammenstilles og analyseres statistisk og vurderes, for å avdekke hvordan fiskevelferden påvirkes under oppnådd avlusingseffekt. Det leveres en rapport hvor effektene beskrives.
-
Sluttrapport: Mekanisk avlusing med FLS-avlusersystem - dokumentasjon av fiskevelferd og effekt mot lus
Veterinærinstituttet. Rapport nr 6-2017. Av Kristine Gismervik, Kristoffer V. Nielsen, Mattias B. Lind og Hildegunn Viljugrein.