Prosjektnummer
Robotisert håndlegging av pelagisk fisk: Fase 1
Produksjon av håndlagt pelagisk fisk er ikke i daglig produksjon, men produseres periodevis i sesongen. I produksjonsperiodene må opptil 23 personer involveres i pakkelinjene for å pakke ca. 6000 kg/time. Disse forholdene gjør det svært vanskelig å bemanne pakkelinjene. I tillegg har produktet i dag en begrenset lønnsomhet grunnet økte lønnskostnader, og merprisen på produktet resulterer kun i et lite overskudd. Håndlagt pelagisk fisk er likevel et viktig produkt for å dekke kundens totalbehov.
Robotisert pakking av “håndlagt” pelagisk fisk vil kunne gi økt lønnsomhet på eksisterende pakningsstørrelser, gi mulighet for anvendelse av flere størrelser sild og makrell, samt åpne opp for bruk av flere pakningsstørrelser som det i dag ikke er lønnsomt å pakke manuelt. Dette kan resultere i nye markeder og bedre lønnsomhet. En slik robotisering vil også kunne benyttes til andre innovative produkter som for eksempel spesialpakking av fersk hel sildefilet og makrellfilet.
Robot-teknologi er lite brukt i norsk pelagisk industri, og det finnes ingen tilpassede robotløsninger og pakkelinjer som kan benyttes direkte til robotisert pakking av “håndlagt” pelagisk fisk. Likevel finnes det nærliggende robot-teknologi, som ved forskning og utvikling kan tilpasses til pakking av pelagisk fisk. Med bakgrunn i dette må det derfor gjennomføres et teknologiprosjekt for å få realisert en pakkelinje for robotisert pakking av “håndlagt” pelagisk fisk.
Med et ønske fra FHFs Faggruppe for pelagisk sektor og Norway Pelagic AS (NP) har SINTEF Fiskeri og havbruk AS (SFH) og to verdensledende utstyrsleverandører (Arbor Technologies og Cabinplant) blitt kontaktet for å utvikle en prototyplinje for robotisert pakking av “håndlagt” pelagisk fisk.
Prosjektet vil komme hele den norske pelagiske industrien til gode ved å resultere i utviklet og testet teknologi for robotisert pakking av “håndlagt” pelagisk fisk. På denne måte minimiseres investeringsrisiko for andre aktører i den norske pelagiske industrien, ettersom disse aktørene vil kunne få innsyn i pilotlinja hos Norway Pelagic, samt ha mulighet til å kjøpe tilsvarende eller lignende pakkelinje fra utstyrsleverandør tilknyttet dette prosjektet.
Prosjektet er forankret i FHF sin handlingsplan for 2013, hvor det prioriteres prosjekter rettet mot automatisering og effektiv produksjon innen pelagisk sektor.
Dette prosjektet omfatter kun fase 1.
Beskrivelsen omfatter fase 1, men det finnes også en detaljert plan for fase 2 for å vise hvordan det videre løpet er planlagt per dags dato. Prosjektet skal gjennomføres i 3 faser hvor fase 1 og 2 er inndelt i aktiviteter og milepæler. Disse fasene og aktivitetene er beskrevet nedenfor, inkludert en beskrivelse av rollene til Norway Pelagic AS (NP), SINTEF Fiskeri og havbruk AS (SFH) og utstyrsleverandørene Arbor Technologies og Cabinplant.
NP skal være prosjekteier og bevilgningsmottaker. I tillegg skal bedriften ha prosjektlederrollen og stille pelagisk anlegg til rådighet med dedikert teknisk personale, driftspersonale, råstoff, emballasje og driftskostnader (som eksempelvis strøm og vann) for testing av prototyplinje i prosjektets aktiviteter.
Hovedrollen til SFH er å bidra med FoU-kompetanse for utviklingsrelatert rådgivning i prosjektet til NP, samt å assistere i utarbeidelsen av nødvendig rapportering til bevilgende myndigheter og formidling av prosjektresultatene til norsk pelagisk industri. Om nødvendig kan SFH etter skriftlig avtale stille med kompetanse til spesifikke utviklingsoppgaver dersom det blir behov for dette.
Den valgte underleverandør (Arbor Technologies eller Cabinplant) vil være underleverandører av utviklingsarbeid i prosjektet til NP, inkludert leveranse av prototyplinje for installasjon hos Norway Pelagic.
Fase 1: Forprosjektering og valg av utstyrsleverandør
A1.1 Gjennomføring av demostrasjon hos Arbor Technologies
Arbor Technologies forbereder en teknologidemonstrasjon og gjennomgang av deres planer, med fokus på kritiske elementer som eksempelvis griperverktøy for skånsom løfting av pelagisk fisk. Teknisk ledelse hos NP og forskere fra SFH reiser til Arbor Technologies for å overvære teknologidemonstrasjon og diskutere mulige fremdriftsplaner.
A1.2 Gjennomføring av demo hos Cabinplant
Cabinplant forbereder en teknologidemonstrasjon og gjennomgang av deres planer, med fokus på kritiske elementer som eksempelvis griperverktøy for skånsom løfting av pelagisk fisk. Teknisk ledelse hos NP og forskere fra SFH reiser til Cabinplant for å overvære teknologidemonstrasjon og diskutere fremdriftsplaner.
A1.3 Evaluering av de to utstyrsleverandørene
Basert på besøk i A1.1 og A1.2, gjøres det en evaluering av de to utstyrsleverandørene med tanke på hvilken som skal videre til Fase 2. Evalueringen gjøres av teknisk ledelse hos NP, i samråd med uavhengig evaluering gjort av forskere ved SFH. Resultat fra denne aktiviteten er milepæl M1.1, og oppnåelse av delmål for Fase 1. Dette dokumenteres med en delrapport for Fase 1.
A1.4 Oppfølgende besøk hos leverandører og eventuelt
Dersom det blir nødvendig vil det legges opp til oppfølgende besøk hos leverandør, eller eventuelle andre aspekter knyttet til oppnåelse av delmål for denne fasen – som eksempelvis utlede og evaluere resultatene av ytterligere tester som utstyrsleverandør må gjøre. Her vil både SFH og NP bidra alt etter behov.
M1.1 Valgt utstyrsleverandør for videreføring til Fase 2
Milepælen er nådd når det er valgt en enkelt utstyrsleverandør for videreføring til Fase 2.
Fase 2: Teknologiutvikling og installasjon av prototyplinje
A2.1 Kravspesifikasjon for prototyplinje
Valgt utstyrsleverandør utarbeider kravspesifikasjon for prototyplinje med 2 roboter. Teknisk- og driftspersonale hos NP, samt forskere ved SFH vil gå gjennom kravspesifikasjonen og påpeke eventuelle endringer som må gjøres før utvikling og bygging av prototyplinje. Eventuelle endringer avklares skriftlig med utstyrleverandør.
A2.2 Utvikling og bygging av prototypelinje hos leverandør
Leverandør utvikler og bygger prototyplinje hos seg, basert på kravspesifikasjon i A2.1. NP vil ha jevnlig kommunikasjon med utstyrsleverandør. SFH bidrar med tekniske innspill og utviklingsrelatert rådgivning ved behov og eventuelle utviklingsoppgaver utføres etter oppdragsbestilling. Bestilling kan gjøres av både NP og utstyrsleverandør.
A2.3 Evaluering og justering av prototyplinje hos leverandør
Ferdig prototyplinje hos utstyrsleverandør vil evalueres av teknisk personale og ledelse hos NP, samt av forskere ved SFH. Personale fra NP og SFH besøker utstyrsleverandør for inspeksjon og evaluering av prototyplinjen. NP og SFH identifiserer eventuelle justeringer som må gjøres før aktivitet A2.4. Alle nødvendige endringer som avtales med leverandør skal dokumenteres skriftlig og så entydig som mulig.
A2.4 Installasjon av prototyplinje hos Norway Pelagic
Utstyrsleverandør installerer prototyplinje hos NP, med assistanse fra personale fra NP. Resultatet fra denne aktiviteten er milepæl M2.1, og delmål for Fase 2.
A2.5 Evaluering av prototyplinje
Etter installasjon i aktivitet A2.4, vil prototyplinje evalueres over en lengre periode i sesongen, og kontinuerlig justeres, testes, feilrettes og optimaliseres. NP vil bidra med personale og driftsmateriell for å gjøre denne evalueringen. Forskere fra SFH vil besøke anlegget til NP og gjøre en evaluering av prototyplinjen sammen med ledelsen og personale hos NP. Arbeidet i denne aktiviteten er grunnlaget og forberedelse til Fase 3.
A2.6 Formidling
SFH assisterer NP i gjennomføring av formidlingsplanen for prosjektet. Det skal utarbeides sluttrapport, faktaark og populærvitenskapelig artikkel til fagpresse. Prosjektet skal presentere resultater for FHFs samling for pelagisk sektor.
M2.1 Installert prototyplinje hos Norway Pelagic
Milepælen er nådd når det er installert og igangkjørt en prototyplinje hos NP.
Fase 3: Innkjøp og installasjon av en fullskala robotisert pakkelinje for hel pelagisk fisk hos Norway Pelagic AS.
Basert på resultatene fra fase 2 vil NP ta beslutning om å investere i en fullskala produksjonslinje for robotisert pakking. Planlegging, finansiering og gjennomføring av denne fasen blir utført av NP i samarbeid med aktuell leverandør.
Gjennom hele prosjektperioden skal prosjektet ha tett dialog FHFs Faggruppe for pelagisk sektor gjennom møtereferat fra styringsgruppemøter.
Det skal utarbeides:
• sluttrapport
• faktaark
• populærvitenskapelig artikkel til fagpresse
Det skal arrangeres en teknologidemonstrasjon hvor faggruppen får se en demonstrasjon av prototyplinjen i drift.
Prosjektet skal presentere resultater for FHFs samling for pelagisk sektor.