Prosjektnummer
Identifisering av videre forskningsbehov innen levende sjømat
Noen av problemstillingene som vil kunne undersøkes gjennom FoU-aktivitet finansiert av FHF kan imidlertid bidra med informasjon som vil gjøre det lettere for forvaltning å ta beslutninger i disse sakene. Eksempelvis vil en bedre kunnskap og tilgjengeliggjøring av eksisterende kunnskap om mellomlagring av levende sjømat gjøre det enklere for Fiskeridirektoratet og Mattilsynet å vurdere hvilke retningslinjer som skal være gjeldende for etablering og drift av akvakulturtillatelse i denne bransjen.
For akvakulturtillatelse og retningslinjer knyttet til fangst, mellomlagring og transport legges det nå ned en større innsats på fangstbasert akvakultur av torsk, som ville kunne ha stor overføringsverdi til annen levende sjømat. I dette arbeidet bør man derfor ta hensyn til andre arter enn fisk, da produksjonsformen i prinsippet er den samme for disse artene (fangst av viltlevende organismer som holdes levende før salg).
-
Sluttrapport: Identifisering av videre forskningsbehov innen levende sjømat
Møreforsking. Rapport MA 14-04. 20.03.2014. Av Snorre Bakke (Møreforsking), Philip James (Nofima), Astrid Woll (Møreforsking), Sten Siikavuopio (Nofima) og Kjell Midling (Nofima/Nasjonalt kompetansesenter for fangstbasert akvakultur).
For å kunne omsette levende sjømat er man avhengig av å håndtere dyrene på riktig måte og i størst mulig grad imøtekomme dyrenes fysiologiske behov i de ulike leddene av verdikjeden. For levende sjømat er dette:
2. transport til mottak
3. mellomlagring ved mottak (Avhengig av art, fra noen timer til at par måneder)
4. transport via bil eller fly til mellomlagringsstasjon (HUB)
5. mellomlagring av dyr i HUB før videre eksport eller lokal distribusjon.
6. flytransport til endelig marked (internasjonalt)
7. håndtering og lagring i markedet
Handel med levende sjømat er en relativt liten industri i Norge. Dette til tross for at det langs kysten fangstes flere arter som potensielt vil kunne gi en betydelig høyre lønnsomhet dersom de omsettes levende. De fem artene som har blitt identifisert av FHF til å ha størst potensiale er kongekrabbe, sjøkreps, kamskjell, kråkebolle og taskekrabbe. I tillegg til disse artene finnes det en rekke andre arter som etterspørres levende i markedet.
Siden fangst og omsetning av levende sjømat er en relativt ny næring i Norge er det flere tilpasninger i produksjonen og investeringer som må gjennomføres for å møte kravene forbundet med håndtering og lagring av disse dyrene. I tillegg til utfordringene til eksisterende selskaper som jobber med levende sjømat finnes det en rekke andre næringsaktører (fiskere, produsenter og eksportører) som arbeider med sjømat som potensielt kan omsettes levende, men som kan være forhindret fra å omstille seg til levende produkt på grunn av mangel på kunnskap om f.eks. håndtering, infrastruktur og markedsinformasjon. For at “levende sjømat” som næring skal vokse i Norge er man avhengig av å identifisere hvor kunnskap mangler, slik at fremtidig forskning kan mobiliseres der behovet er størst.
Å identifisere og beskrive behovet for forskning og utvikling i verdikjeden “levende sjømat”, fra fisker til markedet.
Delmål
1. Å kontakte eksisterende og potensielle næringsaktører som jobber med levende sjømat for å identifisere behov for forskning som vil bidra til en videre utvikling av næringen.
2. Å samle og katalogisere eksisterende data om kritiske områder i verdikjeden “levende sjømat” for å identifisere kunnskapshull.
3. Å arrangere arbeidsseminar for næringsaktører som jobber med levende sjømat.
4. Å sammenfatte en kort rapport som vil oppsummere denne informasjonen, samt prioriteringer for videre forskningsbehov.
Prosjektet vil:
• legge grunnlaget for en strategisk og målrettet forskningsinnsats (der behovet er størst) innen levende sjømat næringen.
• utnytte Nofimas “Centre of Excellence for Capture Based Aquaculture” som en plattform for utvikling av levende sjømat I Norge.
• øke det økonomiske og utviklingsmessige potensialet for levende sjømat næringen i Norge.
Det overordnede målet i prosjektforslaget er i tråd med prioriteringene i FHF sin handlingsplan for 2012 (“Bedre utnyttelse av marine ressurser”, “Levende fangst, lagring og marked”), hvor resultatene vil bidra til å utvikle “levende sjømat”-næringen i Norge og øke verdiskapingen av Norsk sjømat.
En ser for seg at prosjektet består av følgende oppgaver:
Oppgave 1: Intervju og samtaler med eksisterende og potensielle selskaper som jobber med levende sjømat
Intervju og samtaler vil også inkludere aktører som vektlegger prosessert produkt for å identifisere årsak/begrensninger for overgang til levende produkt.
Oppgave 2: Samle og katalogisere publisert data om kritiske områder i verdikjeden
Informasjonene vil bli katalogisert i henhold til verdikjeden: Fangst og håndtering, levende lagring, transport og marked. Innenfor hver kategori vil kjent kunnskap presenteres, samt behov for videre forskning.
En kort oppsummering vil også bli utarbeidet med oversikt over regelverk og standarder satt av nasjonale og europeiske myndigheter når det gjelder dyrevelferd og hvilke implikasjoner dette kan ha for aktører som jobber med levende sjømat.
Oppgave 3: Arrangere levende sjømat workshop
Et arbeidsseminar (workshop) på levende sjømat vil bli arrangert i løpet av oktober/november 2013. Data samlet inn under oppgave 1 og 2 vil bli presentert på dette seminaret, og inviterte aktører vil bidra til diskusjoner rundt utfordringer knyttet til industrien.
Seminaret vil legge stor vekt på både generelle utfordringer for næringen samt artsrelaterte problemstillinger. Målet vil være å identifisere nøkkelutfordringer for videre utvikling og utvidelse av næringen.
Et sammendrag fra seminaret og data i oppgave 1 og 2 vil bli summert i en kort rapport til FHF. Videre vil et forslag til et hovedprosjekt på levende sjømat bli utarbeidet som inneholder de viktigste identifiserte utfordringene.
Oktober 2013: Presentasjon av resultater fra intervju (Oppgave 1) og katalogisert data (Oppgave 2) ved levende sjømat workshop.
Desember 2013: Kort rapport med oppsummering av informasjon fra intervju, katalogisert data og workshop, inklusive prioriterte behov for videre forskning.
Desember 2013: Nyhetsartikkel som presenterer de viktigste resultatene fra prosjektet.
-
Sluttrapport: Identifisering av videre forskningsbehov innen levende sjømat
Møreforsking. Rapport MA 14-04. 20.03.2014. Av Snorre Bakke (Møreforsking), Philip James (Nofima), Astrid Woll (Møreforsking), Sten Siikavuopio (Nofima) og Kjell Midling (Nofima/Nasjonalt kompetansesenter for fangstbasert akvakultur).