Til innholdet

Prosjektnummer

900840

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900840
Status: Avsluttet
Startdato: 03.10.2012
Sluttdato: 31.10.2012

Kongekrabbefestival 2012: Internasjonal kongekrabbekonferanse

Kongekrabbekonferansen ble arrangert på Thon Hotel Kirkenes 3. og 4. oktober 2012. Programmet hadde fokus på markedssituasjonen for kongekrabben som råvare. Ulike forskningsresultater ble presentert for å danne grunnlag for bestandsregulering her i Norge.

I Norge isolert sett er kongekrabbe et lite og til dels ubetydelig produkt i det store norske sjømatbildet. Men for dem det gjelder, fiskere og industri i Finnmark, er krabben viktig. Derfor er det av interesse å finne ut hva som skjer både globalt og lokalt. Og det er svært mye som skjer, over alt. Utvikling i volum fra Russland og USA, substitutter i form av snekrabbe og krabbe fra Sør-Amerika, samtidig som krabben ut av butikk og inn på kun eksklusive restauranter m.m. Kanskje noe av det viktigste som skjer er den finansielle situasjonen i verden.

Konferansen ble av deltakerne vurdert som meget vellykket, både faglig og sosialt.

Programmet til årets konferanse var preget av stor innholdsmessig bredde. Man hadde en rekke betydningsfulle innledere fra inn og utland med spisskompetanse innen sine fagområder. En var dessuten spesielt bevisst på å invitere innledere med ulike oppfatninger av bestands- og markedssituasjonen for krabben.
I årene som kommer vil Finnmark kunne komme til å stå for en større dek av verdiskapningen nasjonalt. Dette i første rekke som energileverandør av olje og gass fra Barentshavet. Dernest, og trolig like viktig, spiskammer for verdens sjømatspisende folk. Både konvensjonelle arter som torsk og annen hvitfisk, men ikke minst en ventet videre vekst innen oppdrett vil skje her.

Kongekrabben er en råvare som Finnmark er alene om i Norge. Det antsa at den vil kunne bidra til vekst og nyinvesteringer i fylket. En rekke tidligere nedlagte anlegg langs kysten har i dag aktivitet og det investeres både i landanlegg og båter. I tillegg til å bidra til vekst i Finnmark, er kongekrabben et produkt som kan ha et stort potensial for sjømatnasjonen Norge. Kongekrabben regnes som et høykvalitetsprodukt. Den er også et viktig bindeledd til Russland.

I 2011 arrangerte High North, High End (HNHE) et firedagers arrangement der målet var å etablere en arena og plattform med mål om å presentere sjømatprodukter på best mulig måte for et nasjonalt og internasjonalt marked. Dette gjorde HNHE gjennom en fagkonferanse, tilrettelagte møteplasser mellom ulike aktører i næringene, samt et kulturprogram som inkluderte matopplevelser og konserter. Tilbakemeldingene på alle arrangementene var i følge HNHE svært gode, og man ønsker nå å videreutvikle konseptet og ytterligere styrke omdømmet til både aktuelle næringer og produkter.
 
Selskapet HNHE er den utførende aktøren for dette arbeidet. HNHE eies av lokalt og regionalt næringsliv i kommunene Vadsø og Sør-Varanger. Ambisjonen er å utvikle et arrangement som i løpet av noen år blir en av de ledende globale møteplassene for kongekrabbenæringen, samt en viktig arena for sjømatnæringen i Finnmark generelt. Skal dette være mulig er HNHE avhengig av støttespillere som kan bidra både faglig og økonomisk. I vedtektene til selskapet er det presisert at eventuelle overskudd fra arrangement ikke skal gå til utbetaling av utbytte til aksjonærer, men sprøytes tilbake til nye aktiviteter for å profilere råvarer fra Øst-Finnmark.

Etter de gode tilbakemeldingene på arrangementet i 2011, vil HNHE i 2012 fokusere på å bygge videre på det gode fra fjoråret, samt å legge mer vekt det sjømatfaglige. I 2011 var FoU, markedsutvikling og konflikter mellom ulike aktører i næringen sentrale temaer. I 2012 vil man i større grad løfte fram markedsutvikling, trender og merkevarebygging – både nasjonalt og internasjonalt. Videre vil det bli lagt opp til et dialogmøte mellom fiskere og næringsaktører der HNHE vil belyse hva ønsker i markedet vil innebære for fiskerne.

Nytt av året er HNHE, som en del av arrangementet, inviterer lokale småmatprodusenter med på et prosjekt der målsetningen er å øke deres markedskompetanse og dermed lønnsomheten. Man ønsker også å utvide konseptet til å fange opp aktører som jobber med andre matprodukter, både fra sjø og land. Interessen for både fagarrangementet i Kirkenes og småmatprosjektet gjør at en også i 2012 forventer bred deltakelse fra næringsaktører, byråkrati og politiske beslutningstakere.
Å arrangere en internasjonal fagkonferanse innen kongekrabbe i forbindelse med Kongekrabbefestivalen 2012.

Man forventer utveksling av informasjon og kunnskap mellom norske og utenlandske forskningsmiljøer. Dessuten regner man med at det vil knyttes nærmere kontakt mellom fangstledd, produsent og marked.

Den internasjonale kongekrabbekonferansen er tenkt arrangert i Kirkenes, 3. og 4. oktober 2012 som en del av Kongekrabbefestivalen 2012.

Konferansen har som utgangspunkt at kongekrabben er en et eksklusivt produkt internasjonalt. I takt med at det globale tilbudet har gått ned har prisen gått opp. I Norge isolert sett er kongekrabbe et lite og til dels ubetydelig produkt i det store norske sjømatbildet. Men for dem det gjelder, fiskere og industri i Finnmark, er krabben viktig. Derfor er det av interesse å finne ut hva som skjer både globalt og lokalt. Blant de mange ting som skjer er utvikling i volum fra Russland og USA, substitutter i form av snekrabbe og krabbe fra Sør-Amerika, krabben ut av butikk og inn på kun eksklusive restauranter m.m. Den internasjonale finanskrisen som pågår vil også være en faktor som kan påvirke markedet og lønnsomheten.

Konferansen har som mål å belyse flest mulig av disse områdene. Programmet for konferansen i 2012 ser slik ut:

Onsdag 3. oktober 2012
12:30 Åpning av konferansen. Representant fra norske fiskerimyndigheter

12:45: Blått lys for kongekrabben
Dr Ann Merete Hjelmeseth/Dr Jan Sundet, Havforskningsinstituttet
• Forskerne utelukker ikke at det kan bli en kollaps i det norske krabbefisket i flere finnmarksfjorder. Grunnen er at det fiskes svært intensivt etter store hankrabber, noe som kan få konsekvenser for bestanden av kongekrabbe.
• Vurdering av bestandsutviklingen på kort og mellomlang sikt

14:15: Pause

15:45 Produksjon av kongekrabbeyngel
Dr Nikolina Kovatchova, the Russian Federal Research Institute of Fisheries and Oceanography (VNIRO), Russland
Russiske forskere produserer kongekrabbeyngel og setter ut på Kola-kysten. Hva er bakgrunn, status og mål med dette? Viser det noen effekt?

16:30 New Zealand, historiske trekk og utvikling med hovedfokus på forvaltning og bestandsovervåking
Alann Sykes, CEO New Zealand Rock Lobster Industry Council
Spiny lobster-fiske på New Zealand – kan deres erfaringer være relevante for norsk kongekrabbeforvaltning og fiske?

17:15  Pause

17:30 Internasjonal markedssituasjon for kongekrabbe, John Sackton, 
“Publisher
”, Seafood.com

19:30  Konferansemiddag laget av Urban Food

Torsdag 4. oktober 2012
08:00  Frokost

09:00  Dialogkonferanse mellom fiskere og industri
Basert på det som ble sagt på konferansens første dag, samt erfaringer med årets fiske, legges det opp til en dialogkonferanse mellom fiskere og industri der man diskuterer seg frem til hvordan man skal tilpasse seg det totale bildet på en slik måte at dette blir best mulig for flåte og industri.
Dette er er formidlingsprosjekt per se.
keyboard_arrow_up