Til innholdet

Prosjektnummer

900661

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900661
Status: Avsluttet
Startdato: 01.08.2011
Sluttdato: 24.02.2012

Evaluering av tidligere forskning om effekten av ulike mineralnivå i fôr på utviklingen av deformiteter

Det vitenskapelige grunnlaget for effekten av ulike mineralnivå på utviklingen av deformiteter er nå evaluert av forskere på Nofima, NIFES og Havforskningsinstituttet. De foreliggende dokumentene danner en god basis for aktører i havbruksnæringen til å sette seg inn i betydningen av ulike mineralnivå, både for å utnytte den eksisterende kunnskapen optimalt, men også for å sikre en riktig vektlegging av framtidige FoU-aktiviteter.

Følgende dokumenter er å finne på dette prosjektet:
1. Faglig oppsummering og anbefalinger
2. Beregning av nødvendig innhold av sink og fosfor i fôr til laks

I tillegg vil det bli publisert en review-artikkel i Aquaculture Nutrition (Wiley Blackwell) med tittelen “Mineral nutrition and bone health in farmed salmonids – a review”.

Tidligere forskning har vist at nedsatt mineralisering av bein som følge av mangelfull mineralforsyning fra fôr er en av årsakene til at det oppstår skjelettmisdannelser hos oppdrettslaks. Ulike tiltak har ført til at omfanget av deformitetsproblemene i næringen gradvis har blitt redusert, men problemet er fortsatt til stede, om enn på et lavere nivå enn for noen år tilbake. Samtidig er det stilt spørsmålstegn ved om tilgjengelig kunnskap innen fagområdet mineralernæring er tilstrekkelig til å forebygge slike problemer godt nok, særlig med tanke på økt differensiering av råvarevalg og økende innslag av vegetabilier.

Norske fagmiljøer har gjennom flere store nasjonale og internasjonale prosjekter det siste tiåret opparbeidet høy vitenskapelig kompetanse og publisert en rekke vitenskapelige artikler innen utvikling av beindeformitet hos oppdrettsfisk. En del av denne kunnskapen omhandler sammenhengen mellom skjelettutvikling og oppdrettsfiskens behov for mineraler og sporelementer. Internasjonalt har dette forskningstemaet ikke vært tilsvarende høyt prioritert, men det foreligger også interessante internasjonale studier.

Det er ønskelig å få samlet og vurdert denne kunnskapen, med tanke på å speile dagens kunnskapsfront innen fagområdet, og å gi retning for videre forskningsbehov innen temaet. 
Å gjennomføre en kritisk vitenskapelig evaluering av tidligere forskning på effekten av ulike mineralnivå på utviklingen av deformiteter.
 
Delmål
1. Å gi en oversikt over tilgjengelig kunnskap om mineralbehov i ulike livsstadier.
2. Å utrede kjente sammenhenger mellom nedsatt mineralisering av bein og skjelettdeformiteter.
3. Å vurdere kritiske forhold omkring mineralforsyning fra aktuelle fôrmidler og tilsetninger.
4. Å identifisere kunnskapshull med tanke på framtidig forskningsaktivitet.
For akvakulturnæringen (felles for alle aktører) er det fornuftig å bruke ressurser på en oppsummering og evaluering av eksisterende kunnskap, med tanke på å utnytte denne kunnskapen og å sikre en riktig vektlegging av framtidig FoU-aktivitet.

Fiskehelse, fiskevelferd og miljø: En riktigere balansering av mineralinnhold i fôr i forhold til fiskens behov vil være en effektiv forebygging av deformitetsproblemer og eventuelle andre subkliniske effekter på helse. Samtidig vil det kunne bidra til å kontrollere belastningen på miljøet, gjennom å redusere utslipp av næringsstoffer til et nødvendig minimum.

Fiskeprodusenter: Et økt kunnskapsnivå på dette området vil styrke produsentenes stilling som fôrkunder, og bidra til å forebygge tap pga. deformiteter.

Fôrleverandører: En oppsummering og kritisk evaluering av tilgjengelig dokumentasjon innenfor fagområdet mineralernæring vil være komplementært i forhold til den faglige aktiviteten selskapene selv har innen dette området.

FoU-miljøer: En samlet vurdering av tidligere forskning sammen med en nærmere definisjon av framtidig forskningsbehov vil bidra til å sikre riktige veivalg for framtidig FoU-aktivitet.
Prosjektet gjennomføres som en utredning, i samarbeid mellom Nofima (prosjektansvarlig) og NIFES, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. Havforskningsinstituttet involveres også i prosjektet. De to hovedsamarbeidspartene står fritt til å trekke inn andre samarbeidende fagmiljø.

Rapporten skal skrives som en review-artikkel for publisering i Aquaculture Nutrition, samt et populærvitenskapelig sammendrag/faktaark på norsk. Rapporten skal også inneholde et vedlegg som definerer kunnskapshull og framtidig forskningsbehov. Rapporten skal omhandle laks og regnbueørret, med referanser til andre arter der det er relevant.

Det er opprettet en referansegruppe, med representanter fra fôrindustri og fra produksjonsselskaper. Referansegruppen skal uttale seg om forslag til disposisjon og vektlegging av ulike problemstillinger, og om rapporten før ferdigstillelse.
Resultatet formidles gjennom et manuskript for publisering i et internasjonalt fagtidsskrift (Aquaculture Nutrition, Wiley Blackwell) samt et norsk populærvitenskapelig faktaark med sammendrag. Det tas sikte på å presentere rapporten muntlig på Frisk Fisk-møtet i 2012 eller et annet forum som FHF foretrekker.
keyboard_arrow_up