Til innholdet

Prosjektnummer

900622

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900622
Status: Avsluttet
Startdato: 21.03.2011
Sluttdato: 15.12.2011

Screening av mikrobeflora i vanntilførsler til settefiskanlegg for laks og ørret med fokus på Pseudomonas sp.

Bakterien Pseudomonas fluorescens er omtalt som en problematisk vannbakterie i enkelte settefiskanlegg, der den kan gi gjentatte og til dels massiv dødelighet. Det er i dette forprosjektet foretatt en innsamling av prøver av ferskvann og biofilm fra vannforsyningssystemene i 41 settefiskanlegg for laks og ørret i Norge. Prøvene ble analysert for å avklare forekomst av primært bakterien Pseudomonas fluorescens, og innsamlet prøvemateriale er sammenlignet med en sykdomsfremkallende variant av bakterien som er undersøkt ved Veterinærinstituttet. Ved analyse av den fiskepatogene stammen med det tradisjonelle biotypingssystemet ID32 GN, viser resultatene at den sykdomsfremkallende bakteriestammen ikke kan identifiseres som Pseudomonas fluorescens. En test med et nytt identifiseringssystem (MALDI Tof) som er under innkjøring ved St. Olavs Hospital, antyder at den sykdomsfremkallende stammen er en Pseudomonas antarctica som er en nylig beskrevet art.

Slik resultatene foreligger nå, kan man ikke si om den fiskepatogene varianten av Pseudomonas finnes i det innsamlede materialet fra settefiskanleggene. Av samme årsak kan man derfor heller ikke si noe om det er en sammenheng mellom gjentatte infeksjoner av Pseudomonas og typen av plastmateriale i vannforsyningssystemet i settefiskanleggene.

Det innsamlede materialet bør undersøkes videre med de nye metodene for artsbestemmelse av bakterier for om mulig å kunne gå videre med en genotyping av den fiskepatogene varianten av Pseudomonas.
Vannbårne bakterier som finnes i ferskvannskilder til settefiskanlegg, har i ulik grad i seg potensialet for å skape problemer i settefiskproduksjon. Normalt har ikke de naturlig forekommende vannbakteriene noen merkbar negativ innflytelse på settefiskproduksjonen. Imidlertid har det lenge vært kjent at bakterier fra gruppen Pseudomonas kan spille en rolle spesielt ved gjelleinfeksjoner hos yngel av ørret og laks.  Ved forekomst av infeksjoner der denne bakterien vurderes som årsak eller medvirkende årsak, har man gjerne på en noe uklar måte karakterisert vannmiljøet for fisken som dårlig. Infeksjoner med Pseudomonas vil i slike tilfeller gjerne bli sett på som sekundære årsak, der altså bildet er sammensatt.

Ifølge Veternærinstituttet er det nå mistanke om at bakterien Pseudomonas fluorescens i mange tilfeller kan være primærårsak til infeksjon og dødelighet hos fisk i settefiskanlegg – dvs en aggressiv patogen bakterie. I løpet av 2010 var det i alt 11 settefiskanlegg hvor bakterien ble rapportert som primærårsak til massiv dødelighet.

Det ser ut som at anlegg som har hatt slik massiv dødelighet pga denne bakterien tidligere, har stor risiko for å få problemet igjen. Hvis dette er tilfelle, betyr det i praksis at den aggressive bakterien kan ha egenskaper som medfører at den representerer et kontinuerlig smittepress ved lokaliteter som har denne typen problemer. Det må i praksis bety at bakterien befinner seg et sted i anleggene eller i vannkilden.
 
SINTEF Materialer og kjemi, avd. Bioteknologi har i samarbeid med NTNU arbeidet med Pseudomonas fluorescens i mer enn 20 år, blant annet gjennom sin interne konsernsatsing ”Industriell Biovitenskap – Biofilm” og prosjektet ”En systembiologisk tilnærming til forståelse av mikrobielle prosesser i biofilmer”. Erfaring fra disse satsingene vil danne grunnlag for gjennomføringen av dette prosjektet.
Å foreta en undersøkelse av vannsystemene for forekomst av Pseudomonas-bakterier i så mange settefiskanlegg som mulig i Norge. På bakgrunn av dataene fra en slik undersøkelse, vil en vurdere utbredelse av Pseudomonas fluorescens, og få et bilde av mulig risiko som denne bakterien representerer. Også forekomsten av eventuelt andre vannbårne bakterier som kan være patogene vil kunne påvises i dette materialet.
Prosjektet omhandler et tema som representerer en betydelig risiko ifm produksjon av settefisk av laks og ørret – nemlig infeksjoner som følge av vanlig forekommende vannbakterier. Varianter av Pseudomonas fluorescens har vist seg å være en slik risiko.

Kunnskap om bakterienes tilholdssted og overlevelse i miljøet, kan gi oss muligheter for å bekjempe og forebygge mot eventuelle infeksjoner av vannbakterier sannsynligvis uten bruk av vaksine. Kunnskapen som prosjektet frembringer, kan også tenkes å ha overføringsverdi til andre vanlig forekommende vannbakterier som kan medføre smitterisiko.

Det vil bli foretatt innsamling av vannprøver for bakteriologisk analyse fra flest mulig settefiskanlegg for produksjon av laks og ørret i Norge. Sammen med denne prøveinnsamlingen vil det bli registrert et sett av data som har sammenheng med vannkilden og hvordan vann¬distribusjonen i anleggene er konstruert, samt om det er opplysninger om mulige forekomster av problemer som kan tilskrives bakterier i vannkildene.

Resultatene fra bakterieanalyser vil bli sammenholdt med innsamlede data om vannkilder og vannfordelingssystem i de anleggene vannprøvene er tatt fra, samt med data om den sykdomsfremkallende P. fluorescens.

Dataene vil danne grunnlag for vurderinger av substans i arbeidshypotesen om at det er spesielle forhold med hensyn til konstruksjon og materialvalg i inntaks- og fordelingssystemet for vann som kan tilskrives spesielle infeksjonstilfeller av virulent (infeksjonsframkallende) bakterie.

Prosjektet vil bli rapportert til FHF. I tillegg vil det bli utarbeidet et faktaark.
keyboard_arrow_up