Prosjektnummer
Helsebringende merverdi: Utnyttelse av hvalspekk i fra vågehval
Prosjektet har vært en tverrfaglig satsing på totalutnyttelse av vågehval der en skal se på mulighetene til å utnytte spekket til vågehvalen og utvikle en raffinert konsumolje. Målsettingen til prosjektet var å teste ut bruk av ryggspekk og bukspekk fra vågehval, til hvaloljeproduksjon. Prosjektet hadde en verdikjedetilnærming fra fangst til konsument med fokus på kvalitet på spekk, råolje og ferdig produkt, samt uttesting i marked og kommersialisering.
Kvalitet og holdbarhet på spekket er dokumentert og viser at spekket er lagringsstabilt uavhengig av om det blir fryst direkte på sjøen eller om det blir lagret kjølt i tre uker før innfrysing. Kontaminering av spekket gir høye kimtall under lagring på kjøl. Det høye kimtallet har påvirket peroksidtallet under lagring med å gi spekk lagret på kjøl før frysing rundt 1 mEq/kg høyere peroksidverdi enn hos spekk fryst inn direkte før lagring. Etter 1 år er likevel peroksidverdien på under 1,5 mEq/kg for spekk lagret på kjøl før frysing hvilket er godt innenfor akseptabel verdi.
Fettinnholdet i spekk er høyt og dette gir høyt utbytte. Under prøveproduksjon har en møtt problemer med kverning av spekket siden, hvalspekk har et sterkt nettverk av bindevevsproteiner. Grovkutting før kverning og kverning av spekket i halvfryst tilstand gjør prosessen noe enklere. Produksjon av hvalolje ved hjelp av både kald- og varmpressing samt enzymatisk prosessering er testet ut og alle metodene gav hvalolje. Prosessene må derimot produkt tilpasses.
Råoljeprodusent Polargodt som var tilknyttet prosjektet valgte å trekke seg før en råoljeproduksjon ble gjennomført. Søk etter en fullgod erstatning har vært vanskelig og på et ekstraordinært styringsgruppemøte 12.02.2013 ble det bestemt at prosjektet avsluttes med de resultat som foreligger fra tokt og ulike testproduksjoner av råolje.
-
Sluttrapport: Utnyttelse av spekk fra vågehval
Møreforsking Marin. Rapport 13/10. 28.05.2013. Av Wenche Emblem Larssen, Margareth Kjerstad og Trygg Barnung.
Vågehvalkvoten for 2010 er satt til 1286 dyr der 484 dyr er overført i fra 2009 kvoten. Kvoten er i tråd med retningslinjer fra IWCs vitenskapskomité (www.fiskeridir.no).
I 2009 var førstehåndsverdien inne norsk hvalfangst ca. 18 millioner kr. Dette gir en kg pris på ca. 32 kr. Omsettingen gikk ned med ca. 15 % sammenlignet med 2008. Årsaken til dette var at antall dyr fangstet gikk ned til tross for at kvoten gikk opp (www.rafisklaget.no). Hvalkjøttet er hovedproduktet og blir differensiert i ulike produkt som biff, småbiff og kapp. Økt konkurranse i fra andre kjøttprodukt kombinert med økte lønns og driftskostnader har svekket næringen noe (Stortingsmelding nr. 46 (2009–2009)).
Frem til 1972 var det omsetting av hvalspekk til hvalolje i Norge. Oljen ble i hovedsak eksportert til England. Det var da spekk fra flere hvalarter i tillegg til vågehval. I 1972 ble det derimot stopp i fangst av andre typer hval og kvantumet på spekk sank dramatisk. Dette satte kroken på døra for oljeraffineriene. Fra 1974 til 1987 ble det eksportert spekk i fra vågehval til Japan. I 1987 ble fangsten av vågehval stanset. Da fangsten startet opp igjen i 1993 ble det etablert eksportforbud på alle hvalprodukter. Omsetting av spekk stanset da opp (Anon 2006). I 2001 ble eksportforbudet opphevet uten at dette har gitt økt omsetning av produktet.
Totalutnyttelse av hval er viktig. Stortingsmelding nr 27 (2003–2004) påpeker betydningen av å utnytte hele hvalen. Dette omfatter å benytte både spekk, hjerte og innmat. Spekket er vurdert som det restråstoffet med størst potensial.
Hvalspekk i fra vågehval kan deles i to hovedkategorier, ryggspekk og bukspekk. Bukspekk har størst potensial til å bli eksportert til Japan (Myklebust, pers.med.). Spekket er attraktivt på grunn av fin marmorering med kjøtt og kan omsettes for en god pris. Innhold av fremmedstoff i spekket gjør at enkelte dyr må sorteres ut. En ser derfor etter alternativ bruk av dette spekket. Mattilsynet har strenger rutiner i tilknytting til dokumentasjon av hvalprodukt i tilknytting til tungmetall og andre fremmedstoff. Per i dag blir stikkprøver fra hvert dyr undersøkt for innhold av disse stoffene før produktene frigjøres til omsetning (Myklebust, pers.med.).
Etter påtrykk fra næringen ble det i 2008 sendt et forsøksparti med bukspekk til Japan som nå er tilgjengelig på det japanske markedet. Framtidsutsiktene for eksport av hvalspekk til Japan er fremdeles usikre og norske styresmakter vil arbeide for at en normalisering av handelen med hvalprodukt mellom Norge og Japan (St.meld. nr 46).
Det er i dag ingen omsetting av ryggspekket til vågehvalen og det er derfor interessant å undersøke produkt- og markedspotensialet. Tilrettelegging for samarbeid mellom hvalfangerrederi og omega-3 bedrifter, vil muliggjøre utvikling av et oljeprodukt fra spekket. Tidligere undersøkelser har vist at hvalolje kan være overlegen fiskeoljer og tran når det gjelder å forebygge hjerte og karsykdommer (Anon 2005). Hvaloljer har også vist gode egenskaper i forbindelse med inflammatoriske sykdommer (Bjørkkjær et al. 2009).
Det anslås at spekket utgjør ca. 500 kg per voksent dyr. Med en kvote på 1286 vågehval i 2010 vil dette utgjør ca. 650 tonn. Mesteparten av dette spekket blir dumpet til tross for at båtene har kapasitet til å ta det med inn til land (www.fiskeridir.no).
NIFES har i samarbeid med hvalnæringen undersøkt de kliniske egenskapene til olje i fra hvalspekk og de har sett på kliniske egenskaper til selolje. Tilgjengelig informasjon fra disse og andre prosjekter vil være grunnlaget for det videre arbeidet. Marine oljer generelt, brukes i dag både som mat til mennesker, fôr til dyr og fisk, samt til teknisk bruk og kosmetikk. Interessen for og kunnskapene om utvinning og anvendelse av ulike typer marine oljer og ingredienser er sterkt stigende, drevet fram av en sterk markedsutvikling. Omega-3 klyngen i Møre og Romsdal står for nesten 40 % av omsetningen av omega-3-konsentrat på verdensbasis. Utviklings- og vekstpotensialet i klyngen er stort og bransjen er i tidlig fase når det gjelder markedsutvikling i viktige markeder.
Ved tilgang på 650 tonn spekk, og med en utbytte på ca. 60 % til olje (Anon 2005), vil en ha tilgang på ca. 390 tonn olje. I tillegg er det mulig å skaffe spekk i fra den islandske og færøyske flåten dersom dette er av interesse. Noen enkle overslagsberegninger indikerer at den minste kritiske størrelsen på et anlegg for råoljeproduksjon og raffinering bør ha en kapasitet på ca. 500 tonn for dagdrift (Anon 2004). Dette kan en oppnå med god margin ved å kombinere utnyttelse av spekk i fra hval og sel.
Dersom en sammenligner hvaloljen med selolje, omsetts selolje i bulk på innlandsmarkedet for ca. 50 kr/kg. Ferdig renset vare i kapsel eller på flaske har en kg pris fra 500 kr til sluttbruker, noe avhenging av kvalitet. Trolig kan hvalolje være et substitutt til seloljen i utvalgte markeder og dermed kunne opp nå samme pris.
Råoljeproduksjon kan gjøres ved oppvarming, kaldpressing eller enzymatisk hydrolyse. Oppvarming foregår ved at spekket kvernes opp i småstykker og varmes opp til 80–90 °C, for deretter å separere oljen fra gjenværende vev og vann med sentrifugering og filtrering. Ved kaldpressing blir spekket kvernet opp ved maks 0 °C og forsiktig varmet opp til 20–30 °C før separasjon ved sentrifugering. Etter separasjon blir råoljen vasket med nitrogen ved 20–30 °C for å fjerne vann og fosfolipider (Anon 2006). Enzymatisk prosessering skjer ved at oppkvernet spekk blir tilsatt enzymer som bryter ned bindevevet i spekket og frigjør fettcellene (Bimbo, A. P., 2007).
Tidligere forsøk har vist at kaldpresset hvalolje har høy sensorisk kvalitet i tillegg til at de helsepositive effektene. De kaldpressede oljene har en høyere oksidativ stabilitet og kan lagres lenger uten harskning. Oljen er derimot ikke steril og må derfor dypfryses ved lagring før raffinering (Anon 2006).
Prosjektet vil fokusere på utnyttelse av restråstoff, optimal kvalitet, korrekt fangstbehandling og utvikling av nye helseprodukter til konsumenter. Fokus på kvalitet og helsemessig gevinst av hvalolje er viktig for konsumentene og vil bidra til optimal råstoffkvalitet, økt foredling og ressursutnyttelse innen hvalnæringen.
Ved å kombinere hvalfangstindustrien med omega-3-industrien kan en skape nye produkter og muligheter samtidig som en får utnyttet restråstoff i fra hvalfangst. Hvalolje har i tidligere undersøkelser vist gode kliniske egenskaper, spesielt i tilknytting til hjerte og karsykdommer og inflammatoriske sykdommer (Bjørkkjær et al. 2009).
Delmål
• Å foreta råoljeproduksjon og utbyttemålinger fra spekk til olje.
• Å optimalisere metodikk for raffinering og rensing.
• Å gjennomføre sensorisk analyse av ferdig renset olje mht smak, lukt og farge.
• Å kvalitetssikre ferdig produkt når det gjelder fremmedstoffer.
• Å foreta lønnsomhetskalkyle fra spekk til konsumolje og økonomisk kalkyle vedrørende kostnader til oppstart av anlegg for produksjon av råolje.
• Å gjennomføre uttesting i markedet.
Redusert lønnsomhet kombinert med restriksjoner på eksport av hvalprodukter gjør at hvalfangstnæringen trenger å tenke nytt for å kunne drive lønnsomt. Totalutnyttelse av hvalen og utvikling av nye helsemessig gunstige produkt er områder som kan bidra til å bedre omdømme og driftsmarginene i næringen.
Olje fra sjøpattedyr omfatter i dag hovedsakelig seloljer. På grunn av restriksjoner fra EU på salg av produkter fra sel, trenger bedrifter som satser på selolje flere bein å stå på. Det er derfor interessant for seloljeprodusentene å inkludere hvaloljeprodukter i sitt sortiment.
Prosjektet vil med utgangspunkt i tidligere arbeid på hval og selolje forsøke å utvikle et produkt som er klar for kommersialisering.
Effekt av målsettingen i prosjektet
• Bedre utnyttelse av hval som ressurs.
• Økt verdiskapning for hvalfangerflåten. Kvoten på vågehval i 2010 er på ca. 1200 dyr. Omsetting av spekket vil gi en økt inntjening på rundt 6 millioner kr.
• Økt verdiskapning for lokal båt. I 2010 fanget M/S Kato ca. 100 individ. En oppnår et utbytte på ca. 500 kg spekk per dyr og M/S Kato hadde dermed et råstoffpotensiale på 50 tonn spekk i 2010. Med en kilopris på spekket a’ 10 kr gir dette en merinntekt til båten på 500 000 kr pr. sesong.
• Økt ressurstilgang til råstoff for produksjon av olje fra sjøpattedyr vil muliggjøre oppbygging og helårsdrift av råoljeanlegg spesialisert på sjøpattedyr. Ett nytt råoljeanlegg vil skape arbeidsplasser.
• Økt verdiskapning av oljer fra sjøpattedyr. Råolje fra sel har en bulkpris på ca. 50 kr pr. kg. Dersom en forutsetter tilsvarende pris på hvalolje og at utbyttet fra spekket er på 60 % er verdipotensialet for råoljeprodusenten 19,5 millioner kr.
• Kostnaden knyttet til raffinering av råolje til konsumolje er usikker, men videresalg av oljen etter raffinering kan gi opptil 500 kr/kg olje avhengig av kvalitet dersom en sammenligner med selolje. Dersom en anslår en pris på ca. 200 kr/kg etter at utgifter når det gjelder raffinering og emballering er tatt bort vil dette gi en omsetting på opp 80 millioner kr.
• Tilgang og utnyttelse av spekk og olje i fra vågehval vil gi markedet en ny råstoffkilde for omega-3-industrien som har dokumentert positiv klinisk effekt (Bjørkkjær et al. 2009).
Aktivitet 1: Håndtering av fersk eller fryst spekk
Aktivitet 3: Råoljeproduksjon og utbyttemålinger fra spekk til olje
Aktivitet 4: Optimalisering av metodikk for raffinering
Aktivitet 5: Kvalitetssikring av ferdig produkt når det gjelder fremmedstoffer
Aktivitet 6: Sensorisk analyse av ferdig produkt
Aktivitet 7: Lønnsomhetskalkyle
Aktivitet 8: Markedskartlegging og uttesting i marked
Aktivitet 9: Plan for kommersialisering
Leveranser: Rapportering og informasjonsutveksling
Prosjektet vil også bli presentert og diskutert i faggruppesamlinger i faggruppen for sjøpattedyr. Det er viktig å spre informasjon om resultatene til hele hvalfangerflåten.