Til innholdet

Prosjektnummer

900586

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900586
Status: Avsluttet
Startdato: 03.04.2011
Sluttdato: 15.06.2011

Informasjonsmateriell om luftveisplager og allergi i fiskerinæringen

Forskningskonferansen ”Organic Dust Tromsø Symposium” fant sted 3.–6. april 2011. Deltakere var 36 inviterte forskere innen forskningsfeltet ”Luftveiseksponering og helseeffekter av organisk støv” fra mange land inkludert Sør-Afrika, Canada, USA, Tyskland, Nederland og Skandinavia. En sesjon var viet spesielt til eksponering for organiske partikler i arbeidsmiljøet og helseeffekter blant ansatte sjømatindustrien.

Internasjonal forskning viser at arbeidstakere i fiske- og skalldyrindustri har mer symptomer fra luftveier, astma og allergi enn gjennomsnittet av befolkningen. På konferansen ble det diskutert hvor stort omfang disse problemene har i forskjellige typer industri, hvilke eksponeringsfaktorer som er viktige og hvilke områder den videre forskningen bør konsentrere seg om.

Symptomer fra luftveier som er beskrevet blant fiskeindustriarbeidere er knyttet til både øvre luftveier, som harking, irritasjon i nese, nesetetthet og sekresjon, og nedre luftveier som hoste, tetthetsfølelse, pipende pust og kortpustethet. I tillegg viser lungefunksjonstester at arbeidstakere kan ha fall i lungefunksjon i løpet av arbeidsdagen. Luftveisplagene kan være både allergiske og ikke-allergiske og mange typer eksponeringer kan tenkes å medvirke. På denne konferansen var imidlertid fokuset først og fremst på eksponering fra organisk materiale som allergifremkallende proteiner, enzymer og stoffer knyttet til bakterier (endotoksiner).

Luftveisproblemer blant ansatte er så langt beskrevet i forbindelse med prosessering av krabbe, reke, skjell, blekksprut, laks, sardin, ansjos, torsk, sild og fiskemel. Det er store forskjeller mellom fabrikker, prosesser, ventilasjonsforhold etc. Den positive siden av dette er at det i fabrikker med høy forekomst av symptomer og sykdom kan være stort potensial for forbedringer og forebyggende tiltak.

Videre forskning bør konsentrere seg om å få økt kunnskap om både omfang, virkemåter i luftveiene, eksponeringsforhold og muligheter for forebyggende tiltak.
Arbeidsplasser i fiske- og skalldyrindustrien har stor betydning for befolkning og verdiskapning  langs norskekysten. Arbeidsmedisinsk forskning har vist at produksjonsarbeiderne i denne industrien har en forhøyet forekomst av arbeidsrelaterte luftveisplager, astma og allergi.

Årsakene er sammensatte og nyere forskning har sett på mekanismer for hvordan små partikler av biologisk materiale (bioaerosoler) i pusteluft, kan utløse symptomer. Kunnskap om hvilke prosesser som innebærer eksponering for bioaerosoler er viktig for å kunne forbygge plager.

Forskningskonferansen ”Organic dust Tromsø Symposium” vil ha dette som et av hovedtemaene. Forskere ved Arbeidsmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)/Universitetet i Tromsø (UiTø) og Statens arbeidsmiljøinstitutt er arrangører av konferansen.
Å produsere informasjonsmateriell der de viktigste resultater fra forskningskonferansen formidles i en form som er rettet mot næringen selv og allmennheten.
Nytteverdien kan oppsummeres i følgende punkter:
• Økt kunnskap om prosesser og mekanismer som bidrar til luftveisplager blant ansatte i fiske- og skalldyrindustri
• Økt bevissthet blant arbeidsgivere og arbeidstakere når det gjelder forebyggende tiltak
• Riktig vektlegging av helse, miljø og sikkerhet (HMS)-arbeidet i bedriftene
• Bedre helse blant arbeidstakere
• Redusert frafall og sykefravær
Prosjektgruppen vil i samarbeid med medarrangører oppsummere de faglige resultatene fra forskningskonferansen.

Kommunikasjonssjefen ved FHF vil bidra med kompetanse vedrørende språk og layout i informasjonsmateriell.
Prosjektet tar sikte på å nå ledere og ansatte i fiskerinæringen og aktører innen HMS – som jobber i og mot fiskerinæringen. Det vil være lenke til informasjonsmateriellet fra FHFs nettsider.

Det tas sikte på å skrive:
• 3–4 siders populærvitenskapelig oppsummering som skal brukes til en informasjonsfolder for sjømatnæringen,
• en kort (en halv til en sides) oppsummerende nyhetsnotis.
keyboard_arrow_up