Prosjektnummer
Fangst, mellomlagring, vedlikeholdsfôring og transport av levende kongekrabbe
Det er utgitt en veileder til hjelp ved fangst av krabbe som skal sikre skånsom håndtering og gir klare retningslinjer for behandling av levende kongekrabbe. Kunnskap som er dokumentert gjennom dette prosjektet, kan danne grunnlag for fremvekst av en helt ny næring hvor omsetning av levende krabbe er hovedproduktet.
-
Faktaark: Slik behandler vi kongekrabben!
Nofima.
-
Rapport: Fangst, mellomlagring, vedlikeholdsfôring og transport av levende kongekrabbe
Nofima-rapport 47/2011. Av Sten Ivar Siikavuopio, Philip James, Kjell Ø. Midling og Tor H. Evensen.
Sesonguavhengig salg av levende kongekrabbe til høyt betalende marked kan bli en viktigere del av den fremtidige krabbeforedling nå når kvoten går ned. Ved å selge en større andel av kvoten levende vil man øke verdien av denne ressursen. I 2009 utgjorde den levende andelen av krabbe til marked 8,3 % av den totale kvoten. Dagens krabbefiskeri og forvaltning gir Norge en unik mulighet til å være ledende internasjonalt på salg av levende krabber.
Transport av levende kongekrabbe er nytt og har ført til en del utfordringer hos dem som eksporterer levende krabbe i dag. For eksempel fører levende transport av sommer og høstfanget krabbe ofte til høyere dødelighet sammenliknet med transport om vinteren. Det kan være flere faktorer som bidrar til dårligere overlevelse hos krabbene, som økt stress knyttet til høye temperaturer om sommeren eller negative betingelser under fangst, mellomlagring og transport til markedet. For å minimere effekter av fangst, transport og levendelagring er det viktig å legge vekt på tiltak som vil ha positiv effekt på trivsel og overlevelse hos krabben.
Beregninger basert på dagens priser tilsier at dersom 95 % av dagens TAC (total allowable catch) ble eksportert som levende krabbe, ville eksportverdien økt fra 186 mill. kr til hele 417 mill. kr. Selv om dette ikke er realistisk illustrerer det potensialet i denne næringen.
Gjennomføringen skal:
• Frembringe kunnskap som sikrer optimal håndtering og transport av kongekrabbe fra felt til levende mellomlagring på land.
• Evaluere ulike metoder / kriterier for sortering av krabber som er egnet for levende mellomlagring (skader, vurdering av kjøttfylde, fysiologisk analyser for å beskrive en ustresset krabbe).
• Etablere kunnskap som sikrer høy overlevelse og kvalitet ved korttidslagring og langtidslagring (hvor vedlikeholdsfôring av krabbe er nødvendig)
• Optimalisere miljøbetingelsene (temperatur, lys) til krabbe i levende mellomlagring for å sikre høy overlevelse og kvalitet
• Gjennomføre enkle transport forsøk til sluttbruke som benytter seg av akvarier basert på resirkulert vann (RAS-system).
• Utforme veileder/håndbok for krabbefisker, produsent med tanke på levendefangst og mellomlagring
• Bygge opp kompetanse ved å foreta studietur