Prosjektnummer
Tiltak for økt kontroll med Listeria i laksenæringen: Hovedprosjekt
Ny veileder for bekjempelse av Listeria
Nofima har utarbeidet en ny veileder for forebygging, overvåking og fjerning av Listeria i laksenæringen. Denne er ment som et praktisk hjelpemiddel for å øve målrettet arbeid for økt kontroll med Listeria i anlegg som produserer laks.
Kontroll med Listeria er en stor utfordring for laksenæringen. Listeria er en sykdomsfremkallende matassosiert bakterie, og det er derfor strenge krav til Listeria-nivåer i produkter og råvarer. Flere land som importerer norsk laks har nulltoleranse for Listeria i produktene. Listeria-risikoprodukter er særlig langtidsholdbare, kjølelagrede produkter som ikke varmebehandles før konsum. Typiske produkter er kaldrøkt og gravet laks. For denne typen produkter vil verken produksjonsprosessen eller behandling hos kunden vanligvis eliminere Listeria. I prosesser som ikke innehar trinn som eliminerer Listeria (f.eks. varmebehandling) er Listeria-kvaliteten i råvarene svært viktig.
Bekjempelse av Listeria i produksjonsanlegg er derfor vesentlig for økt kontroll med denne bakterien i næringen.
Kan man stole på hurtigmetoder som mål på renhold?
Prøvetaking og analyser for Listeria er tid- og kostnadskrevende. En vurdering av kommersielt tilgjengelige alternative påvisningsmetoder for Listeria ble derfor gjennomført. I følge Nofima viste uttesting av utvalgte dyrkingsbaserte hurtigmetoder at metodene kan gi en høy andel falske positive samtidig som de er mindre sensitive enn standard metodikk for prøvetaking og påvisning. Metodene har derfor begrenset egnethet for bruk i laksenæringen i følge prosjektgruppen.
Bedre renhold gir økt kontroll med Listeria
Nofimas resultater fra kartlegging viste at renholdet som praktiseres ikke eliminerer Listeria i anleggene. Dette fører til Listeria på ferdige produkter ved at fisken smittes ved prosessering i anleggene og ofte tidlig i slakteprosessen. Analyser fra sløyd laks viste at mange slakterier regelmessig har Listeria på sine produkter som leveres til videreforedling.
I følge prosjektgruppen ga utvidet prøvetaking økt kunnskap om smittekilder og effekt av tiltak. Resultatene viste at bedre renhold kan gi økt kontroll med Listeria i anlegg, men at andre strategier, og ofte en kombinasjon av flere tiltak, er nødvendig for å eliminere Listeria i produksjonsmiljø og produkter.
Basert på kunnskap opparbeidet i prosjektet samt tidligere kunnskap på området, ble det utarbeidet en veileder for næringen som kan brukes som et verktøy for risikobasert håndtering og økt kontroll med Listeria i laksenæringen.
Næringen setter større fokus på Listeria
I følge sluttrapporten har laksenæringen vært aktive partnere i prosjektet og bidratt med verdifulle resultater og innspill. Dette har gitt økt oppmerksomhet og bidratt til mer åpenhet i næringen rundt en av norsk laksenærings største utfordringer; kontroll med L. monocytogenes. Prosjektet har påpekt utfordringer for enkeltanlegg og for næringen og gitt næringen ny kunnskap og grunnlag for målrettet bekjempelse av Listeria. Dette inkluderer både forebyggende tiltak, risikobasert overvåking og problemløsning for å kvitte seg med Listeria.
Hvilken nytte kan næringen ha av prosjektet?
På bakgrunn av kunnskapen samlet gjennom prosjektet har det blitt laget en veileder: “Veiledning for forebygging, overvåking og fjerning av Listeria i laksenæringen”. Veilederen beskriver viktige tiltak og løsninger for å oppnå økt kontroll med Listeria i laksenæringen innenfor områdene forebygging, overvåking og fjerning av Listeria i prosesseringsanlegg for laks. Veilederen vil være et hjelpemiddel for å utøve målrettet arbeid og prioritere tiltak mot Listeria i produksjonsanlegg.
Kort oppsummert har prosjektet:
• Satt søkelys på Listeria i norsk laksenæring
• Bidratt med arenaer for diskusjon og utveksling av erfaringer mellom næring, Mattilsynet, forskningsmiljø og servicebedrifter.
• Framskaffet kunnskap og dokumentasjon som grunnlag for målrettet, risikobasert og kostnadseffektiv overvåking og bekjempelse av Listeria
• Utarbeidet en veileder som hjelpemiddel for Listeria-arbeidet i eget anlegg.
-
1. Sluttrapport: Tiltak for økt kontroll med listeria i laksenæringen
Nofima. Rapport 47-2014. Desember 2014. Av Even Heir og Solveig Langsrud.
-
2. Veileder. For forebygging, overvåking og fjerning av Listeria i laksenæringen
Nofima. Vedlegg til rapport 47-2014. Januar 2015. Av Even Heir, Solveig Langsrud og Therese Hagtvedt.
-
3. Faktaark: Guide for the prevention, monitoring and elimination of listeria in the salmon industry
Nofima. Faktaark som veileder er vedlegg til Nofima-rapport 47/2014. Juni 2015. Av Even Heir, Solveig Langsrud og Therese Hagtvedt.
-
Final report: Measures for increased control of listeria in the salmon
Nofima. Report no. 47-2014. By Even Heir and Solveig Langsrud. (Oversatt til engelsk av Amesto Translations).
-
Populærformidling: På jakt etter Listeria - med egnede metoder?
Nofima. Artikkel til Norsk sjømat nr. 6-2011. s. 34. 17.11.2011. Av Even Heir, Therese Hagtvedt og Solveig Langsrud.
-
Populærformidling: Påvisning av Listeria i laksenæringen: Er alternative metoder egnet for bedriftens egenkontroll?
Nofima. Artikkel til Norsk Sjømat nr. 1-2012. S. 50. 17.11.2011. Av Even Heir og Solveig Langsrud.
-
Presentasjon: Bli kvitt listeria i produksjon og produkt
Nofima. Foredrag på FHFs fagdag om Listeria 7. oktober 2014. Av Solveig Langsrud.
-
Presentasjon: Hvor mye Listeria kan det vær i norsk laks
Veterinærinstituttet. Foredrag på FHFs fagdag om Listeria. 7. oktober 2014. Av Taran Skjerdal.
-
Presentasjon: Listeria eller hysteria i norsk laks?
Nofima. Foredrag på Sjømatdagene på Hell. 9.01.2011. Av Even Heir.
-
Presentasjon: Listeria monocytogenes og laks myndighetskravene er forskjellige
FHL. Foredrag på FHFs fagdag om Listeria. 7. oktober 2014. Av Gunn Knutsen.
-
Presentasjon: Listeria-regelverket i laksenæringen – fra paragrafer til praktisk bruk
Mattilsynet. Foredrag på FHFs fagdag om Listeria. 7. oktober 2014. Av Åsne Sangholt.
-
Presentasjon: Tiltak mot listeria i laksenæringen
Nofima. Foredrag på FHFs fagdag om Listeria på Gardermoen 7.10.2014. Av Even Heir.
-
Presentasjon: Veileder: Håndtering og forebygging av Listeria i laksenæringen
Nofima. Foredrag på FHFs fagdag om Listeria 7. oktober 2014. Av Even Heir.
-
Rapport: Smitteveier og smittekilder for Listeria i produksjonskjedene for sløyd og røkt laks: En delrapport i prosjektet “Tiltak for økt kontroll med Listeria i laksenæringen”
Nofima. Rapport 20/2013. April 2013. Av Even Heir og Solveig Langsrud.
• Anbefale standardiserte metoder for prøvetaking for påvisning av Listeria i lakseindustrien (AP 1)
• Identifisere smitteveier og smittekilder for Listeria i hele produksjonskjeden (AP 2)
• Sammenlikne Listeria påvist i lakseprodukter med Listeria fra utbrudd og andre kilder (AP2)
• Identifisere tiltak for økt kontroll med Listeria i laksenæringen (AP3)
• Utarbeide veileder for håndtering og forebygging av Listeria-problemer i laksenæringen (AP4)
Aktivitetene i AP 1.2 vil også inngå i AP2.
Det skal utarbeides en rapport om viktige kilder og nisjer for Listeria i produksjonsprosessen i hvert ledd av produksjonskjeden av laks. Det skal også lages anbefalinger om prøvetakingssteder og prøvetakingsfrekvens for Listeria.
AP 3 Tiltak for å redusere Listeria i produksjonsmiljø og produkter
AP 4 Anbefalinger for håndtering og forebygging av Listeria-problemer
Tidsplan
Prosjektet vil gå over 4 år. Prosjektet vil ha oppstart 1. oktober 2010.
-
1. Sluttrapport: Tiltak for økt kontroll med listeria i laksenæringen
Nofima. Rapport 47-2014. Desember 2014. Av Even Heir og Solveig Langsrud.
-
Final report: Measures for increased control of listeria in the salmon
Nofima. Report no. 47-2014. By Even Heir and Solveig Langsrud. (Oversatt til engelsk av Amesto Translations).